Asztalos

FEOR kód
722300

Foglalkozási terület
Faipar

Átlagkereset
bruttó 250 000 Ft/hó

Miből fog állni a munkám, ha az asztalos foglalkozást választom?

Az asztalos fából vagy fahelyettesítőből faipari termékeket (bútorok, nyílászárók, burkolatok stb.) gyárt, szerel, karbantart és javít. Különböző rendeltetésű és szerkezetű bútorok, nyílászárók és belsőépítészeti munkák elkészítését végzi. Feladata a természetes fából készülő alkatrészek szabása, darabolása, szeletelése, kézi szerszámokkal és kisgépekkel. A faalapanyagot előkészíti, válogatja, a nyersfát gőzöli és szárítja. Műhelyrajzot készít és értelmez. Kiválasztja a faanyagok alakításához szükséges gépeket, szerszámokat. Elvégzi a szerszám élének kialakítását, karbantartását. A műhelyrajz alapján megmunkálja a tömör, illetve lapalkatrészeket, fűrészel, mar, gyalul. A bútorlapok csapjait, összeillesztési felületeit kidolgozza, a bútorelemeket illeszti, a sík és görbe felületeket furnérozza. A felületeket csiszolja, pácolja, festi, fényezi. Technológiától függően a bútorelemeket ragasztja. Fa, csont és gyöngyház díszítőelemek berakását, beépítését végzi. A bútor összeállítása műhelyben vagy a használat helyszínén történik. Stílus- és anyagismerete alapján a bútorok felújítására, javítására vállalkozik.

Az asztalosipari szerelő bútorok, nyílászárók, lépcsők, előszobafalak, falburkolatok, válaszfalak, térelválasztók, mennyezetek, álfödémek és egyéb bútor- és épületasztalos szerkezetek, nyílászáró szerkezetek, tolóajtók, harmonika ajtók helyszíni szerelését, javítását, beépítését, cseréjét végzi.

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik az asztalos?

Az asztalos munkája során a famegmunkáláshoz szükséges gépekkel és faipari szerszámokkal dolgozik. Különféle fűrészeket (kör-, lánc-, dekopír-, rezgő-, szúró fűrészek) használ. Maró-, fúró- csiszológépeket működtet. Por- és forgácselszívókat vesz igénybe.

A munka során sokféle alap és segédanyaggal találkozik. Leggyakrabban a fenyő, dió, bükk, cseresznye faalapanyagokat munkál meg, de felhasznál fapótló anyagokat is, pl. pozdorját, laminált bútorlapot és rétegelt lemezt. Munkája során ragasztókkal, pácokkal és lakkokkal is dolgozik.

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha asztalos leszek?

Az asztalos épületen belül, műhelyben vagy gyártócsarnokban végzi a munkáját. Egyedi faipari termékek készítése esetén a felmérés illetve a be- és összeszerelés külső helyszínen történik. Ennél a szakmánál a szokásos munkarend a jellemző: a szakember napi 8 órát dolgozik hétfőtől péntekig. Nagyüzemi foglalkoztatás esetén többműszakos munkarend is előfordulhat. Ha saját vállalkozást vezet, munkaidejét rugalmasabban oszthatja be, de a munka ütemezésében figyelemmel kell lennie a megrendelő igényeire.

Milyen képzést célszerű választanom, ha asztalos szeretnék lenni?

Ahhoz, hogy valaki asztalosként dolgozzon, a „Faipar” szakmacsoporton belül az Asztalos (OKJ: 34 543 02) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali vagy esti – levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően szerezhető meg a szakképesítés. Az esti – levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 900-1300 óra között változhat a képzési idő.

Az Asztalos (OKJ: 34 543 02) szakképesítéshez Asztalosipari szerelő (OKJ: 21 543 01), Faipari gépkezelő (OKJ: 21 543 02) és Famegmunkáló (OKJ: 31 543 01) rész-szakképesítések kapcsolódnak.

A fenti szakképesítések megszerzésére hallássérültek és a tanulásban akadályozottak esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van. Az oktatás 30%-ban elméleti és 70%-ban gyakorlati jellegű. Az iskolarendszerű képzési idő 2 év. Nappali tagozaton az első évfolyamot követően 105 óra összefüggő szakmai gyakorlat van. Iskolarendszeren kívüli képzési idő 240-360 óra.

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

Az Asztalos szakképesítés megszerzésének előfeltétele: alapfokú iskolai végzettség.
Az Asztalosipari szerelő (OKJ: 21 543 01), Faipari gépkezelő (OKJ: 21 543 02) rész-szakképesítések bemeneti követelménye: hat általános iskolai évfolyam elvégzése és betöltött 15. életév

Továbblépési lehetőség

Faipari technikus szakképesítés megszerzése.

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

Az Asztalos szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik a képzés:

 • Cházár András EGYMI, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium (Vác): hallássérült, tanulásban és értelmileg akadályozott, beszédfogyatékos, halmozottan fogyatékos, autizmus spektrumzavar és egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő tanulók képzésével foglalkozik a nyolcadik osztály elvégzése után (asztalosipari szerelő képzést is folytat).
 • Érdi Szakképzési Centrum Eötvös József Szakképző Iskolája (Gyál)
 • Érdi Szakképzési Centrum Kiskunlacházi Szakképző Iskolája (Kiskunlacháza)
 • Losontzi István EGYMI Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium (Cegléd): asztalosipari szerelő képzést is folytat.
 • Tatabányai Szakképzési Centrum Géza Fejedelem Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Esztergom)
 • Tatabányai Szakképzési Centrum Fellner Jakab Szakképző Iskolája (Tatabánya)
 • Esztergomi Montágh Imre EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola (Esztergom): asztalosipari szerelő képzést is folytat.
 • Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium (Tata): asztalosipari szerelő képzést is folytat.
 • Salgótarjáni Szakképzési Centrum Szondi György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája (Balassagyarmat)
 • Salgótarjáni Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Salgótarján): a Híd program keretében asztalosipari szerelő képzést is folytat.
 • Salgótarjáni Szakképzési Centrum Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Bátonyterenye)
 • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Újbudai Szakiskolája
 • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Felnőttképzési Központ: asztalosipari szerelő képzést is folytat.

A tanulmányok megkezdésének alapfeltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen a Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság érvényes szakvéleményével, mely azt bizonyítja, hogy a tanuló tanulásban akadályozott

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha az asztalos foglalkozást választom?

Az asztalos közepesen nehéz fizikai munkáját jellemzően álló helyzetben végzi, miközben időnként nehéz tárgyakat kell mozgatnia. A faanyag kézi szerszámokkal való megmunkálása – pl. véső, fűrész – megterheli az ízületeket. Pszichés nehézséget jelent, hogy a végzett munka precizitást és tartós figyelmet követel, gyakran a határidők szorításában kell teljesítenie az elvállalt munkát. Az asztalosnak az anyagok, gépek használata során zaj- és porártalommal kell számolnia. A vegyszerek, ragasztók, festékek allergiát okozhatnak. Balesetveszélyt jelenthet a fúró, vágó, szúró szerszámok használata

Az asztalos munkájával szemben támasztott egészségügyi elvárások a kézzel és szerszámokkal történő pontos munkavégzést teszik lehetővé:

 • ép karok, ujjak, a munkadarabok és a gépek kezelése, beállítása miatt;
 • egészséges szív- és keringési rendszer, légzőszervek, vesék a fizikai megterhelés és a jó ellenálló képesség miatt;
 • jó izomzat, megfelelő fizikai erőlét;
 • jó látásélesség és pontos színlátás;

Hallássérültek, és tanulásban akadályozottak pályára kerülése a sérülés típusától és mértékétől függően, a funkciócsökkenés kompenzálásával, a sérüléstípusnak megfelelő módosításokkal, a munkakörnyezet fizikai akadálymentesítésével, speciális eszközök, berendezések beszerzésével, valamint a munkakör átszervezésével segíthető elő.

Milyen személyes jellemzők előnyösek az asztalos foglalkozásnál?

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód)? A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

Az asztalos szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség, ami ahhoz szükséges, hogy biztos kézzel nyúljon az értékes alapanyaghoz, és képes legyen az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátására.
 • Térbeli gondolkodás, ami a terv elkészítéséhez, az elkészült bútor összhatásának felméréséhez szükséges.
 • Fizikai erőnlét, amely a faanyagok, termékek emeléséhez, cipeléséhez szükséges.
 • Kreativitás, aminek segítségével képes új, eredeti és értékes ötletek, elképzelések és termékek megvalósítására.
 • Kitartás az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátására, még ha olykor egyhangú is a munkavégzés folyamata.
 • Figyelem, ami abban segíti, hogy minden körülmények között tudjon a munkára összpontosítani, külső tényezők minél kevésbé zavarják meg.
 • Vállalkozói kompetencia, hogy saját vállalkozását nyereségesen tudja működtetni.

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Alkotó – Megvalósító

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen dolgoznak szerszámokkal, eszközökkel vagy gépekkel. Szívesen állítanak elő vagy javítanak különböző tárgyakat. Szeretik, ha munkájuknak kézzel fogható eredménye van. Új dolgokat találnak ki, ötleteket valósítanak meg. Fontosnak tartják, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhessék munkájukat.

Munkamód: Tárgyias – Beltéri helyszínen – Gyakorlatias

Ez azt jelenti, hogy az asztalos tevékenysége középpontjában tárgyak létrehozása, alakítása, javítása áll. Eszközöket, szerszámokat használ, azokkal ügyesen bánik. Esősorban azt kedveli, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal (különféle faipari termékek) foglalkozhat. Biztonságot jelent számára, ha tisztában van teendőivel és megnyugtató, ha tudja, pontosan meddig terjed felelőssége.

Milyen eséllyel találok munkát, ha asztalos leszek?

Asztalosként el lehet helyezkedni nagyüzemi termelési keretek között, vagy vállalkozóként is dolgozhatsz.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

Mennyi lesz a bérem, ha asztalosként fogok dolgozni?

A fizetés az asztalos szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a faipari vállalkozások, műhelyek méretétől, földrajzi elhelyezkedéstől, forgalmától függően változhat. Az akkreditált foglalkoztatóknál a kezdő fizetés általában a minimálbér.
Az asztalos fizetése elmarad az országos átlagbértől.
Az átlagkereset havi bruttó 250 000 Ft.

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha az asztalos foglalkozást választom?

 • Asztalosipari felületkezelő
 • Beépített bútor helyszíni szerelője
 • Bútorfényező
 • Bútorgyártó, Bútorjavító
 • Bútorműves és intarziakészítő
 • Bútorrestaurátor
 • Díszlet-asztalos
 • Intarziakészítő, berakó
 • Mintakészítő asztalos
 • Műbútorasztalos és restaurátor
 • Épület-karbantartó asztalos
 • Faburkolat-felrakó
 • Faház- és nyílászáró készítő
 • Nyílászáró gyártó asztalos, Nyílászáró beépítő
 • Parkettakészítő
 • Redőny, harmonikaajtó szerelő
 • Redőnykészítő, -javító
 • Reluxa szerelő

Rokon foglalkozások

 • Faipari technikus
 • Faesztergályos
 • Kárpitos
 • Fafeldolgozó gép kezelője, gyártósor mellett dolgozó