Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)

BESZERZŐ (ANYAGGAZDÁLKODÓ, FELVÁSÁRLÓ)

Foglalkozási terület: Gazdaság, kereskedelem és marketing

6-jegyű FEOR kód: 362318

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” foglalkozást választom?

 

A „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” árukat és szolgáltatásokat vásárol, nyersanyagok, berendezések, eszközök beszerzését, elosztását tervezi, szervezi, irányítja és ellenőrzi saját szervezetének, illetve viszonteladás céljából. A teljes beszerzési folyamatot koordinálja: rendszeres és eseti rendelési igényeket bonyolít le és tart nyilván. A megrendeléseket menedzseli, nyomon követi. A beszerzési döntéseket előkészíti.

A pénzügyi és minőségügyi feltételek figyelembe vételével beszerzési feladatokat lát el, ügyelve a szállítási határidőkre. A beérkezett igényeket egyezteti, összegzi, elemzi. Információt szerez a követelményekről, a készletről, a határidőkről. Beszerzési rendeléseket készít. Megtervezi az aktuális beszerzések időrendjét. A megrendeléseket továbbítja. Az elvárásoknak megfelelő termékeket és szolgáltatásokat kiválasztja. Beszállítókat, alvállalkozókat kutat fel. Árajánlatot kér a beszállítóktól. Áttekinti a tenderkiírásokat, ajánlatokat. A költséghatékonyság érdekében optimalizálja a beszállítókat. Adott termékkörök vonatkozásában a szállítókat versenyezteti. Meghatározza a szerződési és együttműködési feltételeket (pl. ár). A megrendelői igényeket képviseli az üzleti tárgyalások során. Elkészíti a szerződéseket és kezeli a teljes beszerzési dokumentációt. Kapcsolatot tart a beszállítókkal (e-mailen, telefonon, személyesen). A meglévő együttműködéseket és azok feltételeit rendszeresen ellenőrzi. Meghatározza és elemzi a potenciális kockázatokat. A szállításokat nyomon követi. Biztosítja az áruk szabályszerű átvételét. Új beszerzési forrásokat kutat fel. Tanulmányozza a piaci jelentéseket, a kereskedelmi értékesítést ösztönző anyagokat. Kereskedelmi rendezvényeket látogat. Figyelemmel kíséri a raktári készleteket. Anyagbeszerzéssel kapcsolatos elemzéseket, jelentéseket készít. Beérkezett áruhoz tartozó bizonylatokat kezel, rendszerez. A rendelések beérkezését, a szolgáltatások végrehajtását a vállalatirányítási rendszerben (pl. SAP) lekönyveli. A termékek árait frissíti. Számlázási információkat szolgáltat, számla-ellenőrzéseket végez, a beszerzési területhez tartozó kiszámlázásokat indít.

Minőségügyi reklamációkat kezel. Megszervezi az áru visszaküldését. Beszállítói számlákkal kapcsolatos problémákat kezel. Részt vesz a beszerzésekkel kapcsolatos szabályozások és tájékoztató anyagok megalkotásában. A társosztályokkal (különösen értékesítés, raktár, pénzügy) együttműködik.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)”?

 

A „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” irodai munkát végez, így az alkalmazott eszközei is elsősorban ehhez kapcsolódnak:

 • beszerzési, fuvarozási és raktározási formanyomtatványok, szerződések;
 • kézikönyvek: jogszabályok, útmutatók;
 • számítógép megfelelő programokkal, internetkapcsolattal;
 • irodatechnikai eszközök: íróeszközök, papír, fénymásoló, nyomtató, szkenner, számológép, iratmegsemmisítő gép;
 • telefon, mobiltelefon, fax;
 • irodai eszközök: naptár, jegyzetfüzet.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” leszek?

 

A „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” munkáját épületen belül, irodai körülmények között végzi. Alkalmanként a raktárban is szükség lehet a közreműködésére. Esetenként előfordulhat szabadtéri munkavégzés is, például az áru fel- vagy lerakodásának ellenőrzésénél, ami külső helyszínen történik.

A „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” általában a szokásos munkarendben, hétfőtől péntekig, átlagosan heti 40 órát dolgozik, de a munkaidő beosztás a cég nyitvatartásától is függ. Amikor a szállítások este vagy hétvégén történnek, akkor a munkaidőn túli, hétvégi vagy esti munkavégzés is jellemző lehet.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Beszerzőként (anyaggazdálkodó, felvásárló)” dolgozzon, a „Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció” szakmacsoporton belül a „Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző” (OKJ 54 841 11) szakképesítés megszerzése megfelelő lehet. A képzés történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakgimnáziumokban folyik, ahol érettségit követően, ágazati érettségivel 1, annak hiányában 2 év alatt szerezhető meg a szakképesítés. Az esti- levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

Kétéves képzés esetén az első évfolyamot követően 160 óra összefüggő szakmai gyakorlat van.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A fenti szakképesítések megszerzésének előfeltétele: érettségi

 

Továbblépési lehetőség: a szakirányú továbbképzéseken való részvétel vagy felsőfokú továbbtanulásra történő jelentkezés, a „Kereskedelem-marketing (logisztika)” felsőoktatási szakképzés vagy a „Kereskedelem-marketing” alapképzési szak (BA) elvégzése

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A fenti szakképzések közül való választáskor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Váci Szakképzési Centrum Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Vác)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Belvárosi Gazdasági Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Csete Balázs Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Teleki Blanka Közgazdasági Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Békésy György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Érdi Szakképzési Centrum Csonka János Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája (Szigetszentmiklós)

Érdi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Dabas)

Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Esztergom)

Tatabányai Szakképzési Centrum Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Kisbér)

Tatabányai Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Tata)

Tatabányai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakgimnáziuma

(Tatabánya)

Tatabányai Szakképzési Centrum Kultsár István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Komárom)

META Don Bosco Szakgimnázium (Budapest)

EFEB Felnőttoktatási Központ (Budapest)

Focus Oktatási Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” foglalkozást választom?

 

A „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” munkája többnyire ülő testhelyzetben végzett, könnyű fizikai megterheléssel járó, épületen belül végzett szellemi munka. A kar, a kéz és az ujjak használata szükséges. A szóbeli információ átadásának fontos szerepe van, ami ép hallást feltételez. A jó látásélesség is fontos. Fizikai megterhelést leginkább a huzamos ülés és a monitor előtti munkavégzés jelent, melyek következtében előfordulhatnak mozgásszervi panaszok (nyak-, hát-, derékfájás, ízületi problémák), valamint a kéz és az ujjak fáradásához vezethet. A monitor előtti munkavégzés és neonvilágítás a szem túlterhelésével járhat. A légkondicionáló allergiás és felső légúti megbetegedéseket okozhat.

Pszichés nehézséget elsősorban a munkával járó fokozott lelki megterhelés, stressz jelenthet, amelynek okai lehetnek a szoros határidők, az esetleges túlóra csúcs-időszakokban.

Egészségügyi követelmények, melyek szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • tartós ülőmunkával és szellemi munkával járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás.

 

Egészségre ártalmas tényezők:

 

 • ergonómiai kóroki tényezők (tartós ülés, billentyűzet- és egérhasználat hatásai);
 • fokozott figyelem, időkényszer okozta stressz;
 • képernyő, számítógép tartós használata által kiváltott egészségkárosító tényezők (látás, idegrendszeri elváltozások).

 

A sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával, a munkakör átszervezésével, a munkakörnyezet ergonómikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével mozgássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése. Megfelelően illesztett segítő technológia igénybevételével hallássérült személyek is foglalkoztathatóak ebben a szakmában.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” szakma azoknak felel meg a leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Önállóság a munkafolyamat megszervezésében és a döntéshozatal során
 • Kommunikációs képesség a partnerekkel történő kapcsolattartáshoz, a jó ügyfélkapcsolat kialakításához, fenntartásához
 • Digitális kompetencia, mivel munkája nagy része számítógéphez kötött
 • Kitartás, mert a sok adminisztráció olykor egyhangúvá válhat
 • Együttműködés a hatékony munkakapcsolatok kialakítása és fenntartása érdekében

 

Érdeklődési irányok: Megvalósító – Közösségi – Irányító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek tisztában vannak teendőikkel, és megnyugtató számukra, ha tudják, hogy pontosan meddig terjed a felelősségük. A pontosan kijelölt határok között szívesen foglalkoznak aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokkal, és szeretik a jól szervezett munkát és a logikus megoldásokat. Szeretnek információkat gyűjteni, elemezni. Szívesen lépnek kapcsolatba másokkal. Szeretnek beszélgetést kezdeményezni, közreműködni mások szükségleteinek felismerésében, problémáik megoldásában. Szeretik megszervezni saját maguk és mások tevékenységét. Függetlenek és önállóak saját munkavégzésük folyamatában.

 

Munkamód: Irányító – Végrehajtó – Aprólékos – Beltéri

 

Ez azt jelenti, hogy a „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” munkája egyrészt kezdeményező, irányító, szervező jellegű, másrészt jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján történő munkavégzés. A feladatokat pontosan, sorrendben, saját ritmusában, tempójában szereti végezni. Előnyben részesíti, ha belső helyszíneken, zárt térben dolgozhat.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” a multinacionális vállalatok, cégek, vállalkozások kereskedelmi, áruforgalmi, szállítmányozási területén helyezkedhet el. Többnyire alkalmazottként dolgozik. Munkája iránt folyamatos munkaerőpiaci kereslet mutatkozik.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

 

 

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Beszerzőként (anyaggazdálkodó, felvásárló)” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalat jellegétől, méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

A „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” fizetése az országos átlagbért meghaladja.

Az átlagkereset havi bruttó 370.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Beszerző (anyaggazdálkodó, felvásárló)” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Árufuvarozói ügyintéző

Anyaggazdálkodó, felvásárló

Alkatrész gazdálkodó

Állatfelvásárló

Állóeszköz-gazdálkodó

Anyag- és készletgazdálkodási ügyintéző

Anyag logisztikus

Anyagellenőr

Anyaggazdálkodó, anyagbeszerző

Árubeszállító (anyagbeszerző)

Árubeszerző

Beszerzési ügyintéző

Beszerző

Élelmiszer beszerző

Eszközgazdálkodó

Fafelvásárló

Fuvarozási ügyintéző

Gabonafelvásárló

Gépjármű diszpécser

Gépjármű-előadó

Gépjárműforgalmi koordinátor

Gyógynövény-felvásárló

Gyümölcsfelvásárló

Hulladékfelvásárló

Készletfelügyelő

Logisztikai ügyintéző

MÉH-átvevő

Mézfelvásárló

Papír-, vas- és színesfém átvevő

Szabadfelvásárló

Szállítási adminisztrátor

Szállítmányozási adminisztrátor

Szállítmányozási ügyintéző

Színesfém-felvásárló, vas- és fémhulladékgyűjtő

Takarmány-felvásárló, táp- és terményfelvásárló

Taxidiszpécser

Tejfelvásárló, tejkezelő (alapanyag-átvevő)

Terményfelvásárló

Textilhulladék-felvásárló

Tollfelvásárló

Üzemanyag elszámoltató, üzemanyag-ellenőr

Vegyesbolti árubeszerző

Virág- és dísznövény-felvásárló

Zöldség, gyümölcs beszerző

 

Rokon foglalkozások:

 

Kereskedelmi tervező, szervező

Kereskedelmi ügyintéző

Szállítási, szállítmányozási nyilvántartó

Készlet- és anyagnyilvántartó