Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)

CIPÉSZ, CIPŐKÉSZÍTŐ, -JAVÍTÓ (CIPŐFELSŐRÉSZ-KÉSZÍTŐ)

Foglalkozási terület: Könnyűipar és Kézműipar

6-jegyű FEOR kód: 721700

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” foglalkozást választom?

 

A „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” bőrből vagy műbőrből cipőket, szandálokat, csizmákat készít és javít. Munkája jellemzőit meghatározza, hogy gyárban vagy kis műhelyben dolgozik. Egyedi lábbelik készítésekor a pontos méretvétel a minőségi termékkészítés első lépése. A cipő az alsó és felsőrész összeerősítési módjától függően lehet varrott, ragasztott vagy szeges. Az egyedi méretre készülő cipőknél a különböző eljárásokkal készített lábbelikhez az aljaanyagok helyes megválasztása, és az ehhez szükséges belső alkatrészek kiválasztása kiemelt feladata a cipésznek, mivel így tudja elkészíteni az elvárt kényelmes és egészséges lábbelit. A cipők javítása esetén a cipész, függetlenül a cipő típusától, biztosítja a megrendelőnek a termék további használhatóságát. Megállapodik a megrendelővel a készítendő cipő típusáról, méretéről vagy a szükséges javításokról, illetve annak az áráról. A megrendelt terméket megtervezi, az anyagot kiválasztja, elkészíti a szabásmintát. Elvégzi a cipőfelsőrész, a textilbélés és a kiegészítők szabását. Összeállítja a felsőrészt, és a kaptafán egymáshoz erősíti a cipőfelsőrészt, a foglaló talpbélést, a rámát és a talpat. Ezzel a tevékenységével az alkatrészekből összeilleszti a cipőt. Ellenőrzi az elkészült lábbeli minőségét, például a varrást, a ragasztások erősségét. A kész cipőt tisztítja, fényezi. A megrendelő igénye szerint elvégzi a szükséges javítást, például sarkalást, varrást.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)”?

 

A „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” munkája során a tervezést, a szabást és az összeillesztést lehetővé tevő gépekkel és szerszámokkal dolgozik. Munkája jellegétől függően sok eszközt használ, többek között rajzeszközöket, tervezőasztalt, munkaasztalt, szabászgépet, kézi és gépi szabászkést, varrógépet, talpprés gépet, lyukasztót, ringliző gépet, köszörűgépet, szélvékonyító gépet, hasító gépet, kalapáló gépeket, sarokfelerősítő-gépet, kaptasorozatot, tágító gépet. Tevékenysége során számos segédanyagra lehet szüksége, például:

 • bőr alapanyagok: sertés-, marha- és kecskebőr, bélésbőr stb.;
 • kéziszerszámok, mint szabász-, szélező kés, szegező- és varróár, talpszél vas, kalapács, bőrlyukasztó, bőrreszelő, vaskapta;
 • rajzeszközök: egyenes és görbe vonalzó, körző;
 • varró, díszítő anyagok: len fonal, cérnák, szegecsek, csatok stb.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” leszek?

 

A „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” épületen belül, jellemzően az üzlethez kapcsolódó műhelyben vagy üzemcsarnokban végzi munkáját. A szükséges anyagok beszerzésekor tartózkodhat raktárban. A vevőkkel az eladótérben egyeztet.

Ennél a szakmánál a szokásos munkarend a jellemző: a szakember napi 8 órát dolgozik, hétfőtől péntekig. Ha saját vállalkozást vezet, munkaidejét rugalmasabban oszthatja be, de akkor is figyelemmel kell lennie a munka ütemezésére, például a javításoknál.

 

 

 

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)”-ként dolgozzon, a „Könnyűipar” szakmacsoporton belül a „Cipőkészítő” (OKJ 34 542 02) szakképesítés megszerzése megfelelő lehet, amely történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 800-1000 óra között változhat a képzési idő.

A szakképesítések megszerzésére hallás-, mozgássérültek és a tanulásban akadályozottak esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van. Az oktatás 30%-ban elméleti és 70%-ban gyakorlati jellegű. Az iskolarendszerű képzési idő 3 év. Nappali tagozaton az első évfolyamot követően 105 óra összefüggő szakmai gyakorlat van. Iskolarendszeren kívüli képzési idő 560-100 óra.

 

„Cipőkészítő” (OKJ 34 542 02) szakképesítéshez „Cipőfelsőrész-készítő” (OKJ 31 542 02) és „Cipőgyártó” (OKJ 31 542 03) részszakképesítések kapcsolódnak.

 

Ráépülő szakképesítés: „Ortopédiai cipész” (OKJ 33 542 01)

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A „Cipőkészítő” szakképesítés megszerzésének előfeltétele: alapfokú iskolai végzettség.

(OKJ) részszakképesítés bemeneti követelménye: hat általános iskolai évfolyam elvégzése és a betöltött 15. életév.

 

Továbblépési lehetőség: az „Ortopédiai cipész” (OKJ 33 542 01) kapcsolódó ráépülő szakképesítés megszerzése, mestervizsga letétele, továbbá a „Bőrfeldolgozó-ipari technikus” (OKJ 54 542 01) szakképesítés megszerzése.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik időszakosan képzés:

 

IOSZIA Felnőttképzési Intézmény (Budapest)

Rendszer Kontroll Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” foglalkozást választom?

 

A „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” könnyű fizikai munkát végez, részben álló, részben ülő testhelyzetben. A huzamosabb ideig tartó ülés következtében mozgásszervi panaszok (pl. gerinc-, hát-, nyakfájdalmak) előfordulhatnak. Pszichés nehézséget jelent, hogy a végzett munka precizitást és tartós figyelmet követel, gyakran a határidők szorításában kell teljesítenie az elvállalt munkát. Az anyagok, gépek használata során zaj- és porártalommal kell számolnia. A vegyszerek, ragasztók, festékek allergiát okozhatnak. Balesetveszélyt jelenthet a fúró, vágó, szúró szerszámok használata.

A „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” munkájával szemben támasztott egészségügyi elvárások a kézzel és szerszámokkal történő pontos munkavégzést teszik lehetővé:

 • könnyű fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás az anyagok kiválasztásához, az aprólékos varró, szabó munkához;
 • jó gyakorlati színlátás;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen (a fokozott fizikai igénybevétel miatt).

 

Környezeti ártalmak:

 • a használt vegyi anyagok (ragasztók, oldószerek) allergizáló és irritatív hatásúak lehetnek;
 • kézsérülés veszélye;
 • ergonómiai kockázatot jelenthet a tartósan ülve, illetve kényszertesttartásban (hajlás), végzett munka.

 

Mozgás-, hallássérültek és tanulásban akadályozottak pályára kerülése a sérülés típusától és mértékétől függően, a funkciócsökkenés kompenzálásával, a sérüléstípusnak megfelelő módosításokkal, a munkakörnyezet fizikai akadálymentesítésével, speciális eszközök, berendezések beszerzésével, valamint a munkakör átszervezésével segíthető elő.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Kézügyesség, ami ahhoz szükséges, hogy biztos kézzel nyúljon az értékes alapanyaghoz, és képes legyen az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátására
 • Kreativitás, aminek segítségével képes új, eredeti és értékes ötletek, elképzelések és termékek megvalósítására
 • Kitartás az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátásában, még ha olykor egyhangú is a munkavégzés folyamata
 • Figyelem, ami abban segíti, hogy minden körülmények között tudjon a munkára összpontosítani, külső tényezők minél kevésbé zavarják meg
 • Vállalkozói kompetencia, hogy saját vállalkozását nyereségesen tudja működtetni

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen dolgoznak szerszámokkal, eszközökkel vagy gépekkel, állítanak elő vagy javítanak különböző tárgyakat. Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Fontosnak tartják, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhessék munkájukat.

 

Munkamód: Tárgyias – Beltéri – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy a „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” tevékenysége középpontjában tárgyak létrehozása, alakítása, javítása áll. Eszközöket, szerszámokat használ, azokkal ügyesen bánik. Esősorban azt kedveli, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal (különféle cipőipari termékek) foglalkozhat. Biztonságot jelent számára, ha tisztában van teendőivel, és megnyugtató, ha tudja, pontosan meddig terjed a felelőssége.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

Cipészként, cipőkészítő, -javítóként (cipőfelsőrész-készítőként) el lehet helyezkedni nagyüzemi termelési keretek között, de kis kézműves műhelyekben ugyanúgy található munka. Munkáját végezheti egy cipőgyár vagy -műhely alkalmazottjaként, de vezetheti saját vállalkozását is.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)”-ként fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a cipőipari vállalkozás, műhely méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat. Az akkreditált foglalkoztatóknál a kezdő fizetés általában a minimálbér.

A „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” fizetése elmarad az országos átlagbértől.

Az átlagkereset havi bruttó 170.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Cipész, cipőkészítő, -javító (cipőfelsőrész-készítő)” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Cipész, cipőkészítő, -javító

Cipőfelsőrész varró

Cipőfelsőrész-készítő

Cipőjavító

Csizmadia

Ortopédiai cipész

Ortopédlábbeli-készítő

Papucskészítő

Színházi cipész

Varga

 

 

Rokon foglalkozások:

 

Cipőgyártó gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó

Bőrkikészítő és -feldolgozó gép kezelője, gyártósor mellett dolgozó

Fa- és könnyűipari technikus

Bőrdíszműves