Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző

FEOR kód
922500

Foglalkozási terület
Gépészet, nehézipar és egyéb műszaki foglalkozások

Átlagkereset
bruttó 180 000 Ft/hó

Miből fog állni a munkám, ha a „Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző” foglalkozást választom?

A „Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző” nyersanyagok, félkész- és késztermékek kézi-gépi csomagolását végzi. A csomagolás célját, kivitelezését minden esetben a termék jellege határozza meg. A csomagolásnak biztosítani kell a termék minőségét, sérülésmentességét, szállíthatóságát. Előkészíti a csomagolóanyagot. Kiválasztja, és a helyszínre szállítja az áru jellegének és az előírásoknak megfelelő csomagolóanyagot. A fogyasztókhoz ma már szinte minden termék csomagolva érkezik, melyen fel van tüntetve az árura vonatkozó minden fontos információ. Az anyagokat, termékeket dobozokba, zsákokba, kartonokba, rekeszekbe, hordókba, konténerekbe csomagolja. A közvetlenül a fogyasztóhoz kerülő termékeknél a csomagolás külső megjelenésével (pl. formatervezett díszdobozok stb.) is hozzájárul a termék eladhatóságának növeléséhez. Az anyag/készülék jellegű termékeknek vagy azok részegységeinek, valamint az előírt tájékoztató és garanciális papíroknak a behelyezése után a csomagolóanyag típusának megfelelő eszközökkel – pl. szögbelövő, kapcsozó, ragasztószalag – lezárja a csomagot. Elhelyezi a tájékoztatókat a csomag külső felületén. A becsomagolt árukat címkézéssel, igény szerint vonalkóddal látja el. Ellenőrzi, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű áru került-e a csomagba. Az elkészült csomagokat raktárba vagy kocsira rakodja.

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző”?

A csomagoló, kézi csomagoló-címkéző munkája során sokféle segédeszközt használ fel, amivel biztosítja a csomagolás igényes kivitelezését. Attól függően, hogy kézi vagy géppel támogatott csomagolásra kerül sor, a következő eszközökkel dolgozhat:

 • kézi zárás esetén használt eszközök: pl. tűzőgép, ragasztógép, szögbelövő;
 • gépi zárás esetén alkalmazott berendezések: fóliázó gép (pl. síkfóliás mélyhúzásos csomagológép), pántoló gép, stancoló gép;
 • ellenőrzéshez: digitális mérleg, lézer szkenner, szivárgásvizsgáló, nagyító stb.

A csomagoló anyagok is sokfélék lehetnek: papír, műanyag, fém, üveg, fa.

A felhasználandó anyag típusa szerint a következő csomagolóanyagokkal dolgozik:

 • Papír: hullámtermék, kartondoboz, papírzsák, zacskó, címke;
 • Műanyag: zsák, zacskó, palack, ballon, flakon, záróelem, doboz, láda, műanyag fólia;
 • Fém: tégely, acél konzervdoboz, acélhordó, dob, alumínium csomagolóeszközök, aeroszol palackok, konténer;
 • Üveg: palack, ballon;
 • Fa: rakodólap, láda, hordó, kábeldob.

Használnak még térkitöltésre habszivacsot, újságpapírt, buborékfóliát stb.

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző” leszek?

A csomagoló, kézi csomagoló-címkéző munkáját jellemzően beltéri épületben, üzemben, raktárban, csomagoló helyiségben végzi. Az áru jellegétől függően dolgozhat fokozottan hideg környezetben (pl. hűtőházban, húsipari üzemben), míg egy házi borpincészet palackozója a hűvös, párás környezetre számíthat. Veszélyes áruk vagy gyógyszerek csomagolása speciális, laboratóriumi környezetben is történhet. A munkáját végezheti szabadban is (pl. zöldségfélék csomagolása).

A kézi csomagoló munkaideje jellemzően a szokásos munkarend szerint alakul, heti 40 órát dolgozik. Mivel munkája alkalmazkodik az üzem munkabeosztásához, többműszakos munkavégzés is elképzelhető. Ha a munka ütemezése, a határidő megköveteli, eseti túlmunkára is sor kerülhet.

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző” szeretnék lenni?

Ahhoz, hogy valaki csomagoló, kézi csomagoló-címkézőként dolgozzon, nincs szükség szakképesítésre. Az adott munkahelyen (gyárban, raktárban stb.) történő betanítás során, néhány hét alatt ismeri meg a helyszínt, az elvárásokat, az anyagokat, eszközöket, berendezéseket és azok használatának módját. Amennyiben szeretné valaki a kézi csomagoló munka folyamatának minél több lépését elvégezni, úgy az árumozgatáshoz hasznos lehet a targoncavezetői engedély megszerzése.

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző” foglalkozást választom?

A csomagoló, kézi csomagoló-címkéző közepesen nehéz fizikai munkát végez üzemcsarnokban, raktárban. Amennyiben nagyobb súlyú termék csomagolásáról van szó, emelőeszközt használ. A gyakori emelés, cipekedés, hajolgatás mozgásszervi bántalmakhoz vezethet. A sok állás a lábakat fokozottan megterheli, visszérpanaszokat okozhat.

A munkával járó pszichés megterhelés adódhat a munka egyhangúságából (monotonitás), a határidők rövidsége okozta feszültségből.

Az egészségi elvárások a következők:

 • ép látás;
 • végtagok és gerinc terhelhetősége – a munka minden szakaszához szükséges;
 • jó mozgáskoordináció, jó egyensúlyérzék;
 • közepesen nehéz fizikai munkavégzésre alkalmas szív- és érrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, anyagcsere, immunrendszeri, hormonális és pszichés egészségi állapot;
 • balesetveszélyes környezetben jó beszédértés, folyamatosan fokozott figyelem és éber tudatállapot;
 • élelmiszer áruval dolgozónak nem lehet olyan fertőző betegsége, ami járványügyi érdekből kiemelt területen kizárja a munkavégzésből;
 • hallássérült zajban nem dolgozhat;
 • poros munkakörnyezetben a légzőszervi betegség kizáró ok lehet.

Hallás-, látás-, mozgás- és értelmi sérültek a sérülés típusától és mértékétől függően láthatják el ezt a munkakört.

Hallássérültek munkavégzése esetén kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. A munkafeladatok kiadásánál fontos pl. a jó szájról olvasási képesség, amit az írásban történő feladatkiadás is megkönnyíthet. A munkavégzés helyszínének akadálymentesítésével, ergonómikusan kialakított munkahelyi környezettel, a munkakör adott sérüléstípusnak megfelelő módosításával mozgás- és látássérültek számára is lehetőség nyílhat a munkakör ellátására.

Értelmi sérültek foglalkoztatása esetén, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során, fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek többszöri, ismételt bemutatása, begyakorlása, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, valamint a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása. Nagy figyelmet kell fordítani a társas környezetbe való beilleszkedés elősegítésére.

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző” foglalkozásnál?

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség a csomagoló gépek, berendezések, eszközök kezeléséhez;
 • Fizikai erőnlét a nehéz termékek mozgatásához, cipeléséhez, illetve a napi sok órán át történő állás miatt;
 • Kitartás az olykor monoton munka egész napi pontos elvégzéséhez.

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat (pl. minőségi előírások).

Munkamód: Tárgyias – Végrehajtó – Gyakorlatias – Monoton

Ez azt jelenti, hogy a csomagoló, kézi csomagoló-címkéző a munkavégzés során többféle eszközt használ, különböző anyagokkal, termékekkel dolgozik. A munkavégzés, a munkafázisok, munkafeladatok kevéssé, vagy nem mutatnak változatosságot, ugyanazon cselekvések ismétlődnek, előre kiszámíthatóak. A feladatait pontosan, sorrendben, megadott szabályok betartásával végzi. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző” leszek?

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

A csomagoló, kézi csomagoló-címkéző jellemzően az élelmiszeriparban, húsiparban, a gyógyszergyártás területén, a vegyipari üzemekben (háztartási tisztítószerek, egészségmegőrző és higiéniai szerek gyártásában) helyezkedhet el. Az akkreditált munkáltatóknál, akik elsősorban megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, ez az egyik legkeresettebb munkakör.

Mennyi lesz a bérem, ha csomagoló, kézi „Csomagoló-címkézőként” fogok dolgozni?

A fizetés a csomagoló, kézi csomagoló-címkéző szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a munkáltató jellegétől, méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől függően változhat.

Az országos átlagkereseti adatok alapján a csomagoló, kézi csomagoló-címkéző nem túl magas fizetésre számíthat. Az állásajánlatok többnyire a minimálbért jelölik meg kezdő fizetésként.

Az átlagkereset havi bruttó 180.000 Ft.

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Csomagoló, kézi csomagoló-címkéző” foglalkozást választom?

 • Baromficsomagoló, kézi
 • Bolti pékáru csomagoló
 • Cukorcsomagoló, kézi
 • Kicsomagoló
 • Tésztacsomagoló, kézi
 • Üvegcsomagoló, kézi
 • Zsákoló
 • Csomagoló-, palackozó- és címkézőgép kezelője
 • Pultfeltöltő, árufeltöltő