Cukrász

FEOR kód
513500

Foglalkozási terület
Vendéglátás és turisztika

Átlagkereset
bruttó 170 000 Ft/hó

Miből fog állni a munkám, ha a cukrász foglalkozást választom?

Aki ezt a szakmát választja, változatos és ízletes cukrászati termékeket, pl. tortákat, aprósüteményeket, bonbonokat, marcipán-készítményeket, fagylaltokat állít elő. A hagyományőrző magyar sütemények (dobostorta, rigójancsi, krémes, mákos bejgli stb.) mellett, a különféle élelmiszerallergiásokra gondolva, glutén-, tojás-, tej- vagy cukormentes édességeket készítenek.

A cukrász munkája az előkészítéssel indul. Az alapanyagokat tisztítja, darabolja (pl. a sárgarépát lereszeli), a lisztet átszitálja, a tojások részeit elkülöníti, a mandulát, diót vagy mogyorót pirítja, darálja. Recept alapján kiméri a hozzávalók mennyiségét, ami lehet pl. a liszt, cukor, vaj, sajt, tej, tojás, kakaó stb. A különféle cukrászkészítmények többféle eljárással készülhetnek, mint pl. sütéssel, főzéssel, gőzöléssel, hűtéssel vagy fagyasztással. Mindennapos munkavégzése során tésztát gyúr, hajtogat, kever, felver, hengerel, pihentet, megken, nyújt, alakít és kisüt. Töltelékeket főz, forráz, resztel, kever, habbá ver. Bevonó anyagokat melegít, hígít, temperál, készít. A tortalapot két vagy több szeletre vágja, és különféle ízesített töltelékkel megkeni. Az egyes cukrászkészítményeket kézzel vagy formázókkal megformázza és díszíti. A külső felületeket tejszínhabbal, fondant-nal vagy krémmel vonja be. A torta tetejét marcipánnal, csokoládéval stb. díszíti. A süteményeken kívül fagylaltot, fagylaltkeveréket főz, fagyaszt, fagylaltkelyhet, parfékat, pohárkrémeket, tányérdesszerteket, bonbonokat készít. A kész- vagy félkész termékeket hűtő- és/vagy fagyasztógépekbe vagy a hűtőpultokra teszi.

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a cukrász?

Az elkészítésre váró cukrászkészítményektől (aprósütemény, torta, bonbon vagy fagylalt stb.) függően többféle eszközt és alapanyagot használ a munkavégzés során. A mérőeszközök – folyadékmérő, mérőrúd, mérleg – körültekintő alkalmazásán nagymértékben múlhat, hogy megfelelő minőségben sikerül-e a sütemény. Kisebb tételek esetén kézzel, nagyobb mennyiség esetén a munkát megkönnyítő gépekkel dolgozik (felverő-, keverő-, gyúró- és nyújtógépek, kelesztők, dagasztók, fagylaltgép stb.). Egyes süteményekhez kiszúrókat, megfelelő alakú sütőedényeket (pl. muffin forma) és kenőkéseket, a díszítéshez nyomótasakot, csokoládé-bevonatot felvivő gépet, marcipánprést használhat.

A felhasznált alapanyagok is változatosak. Tojás, tej, tejtermékek (pl. tejszín, tejföl, sajt, túró, vaj), liszt, édesítőszerek (pl. kristálycukor, porcukor, méz, kandírozott cukor, gyümölcsszirup), zsiradékok (pl. margarin, olaj, zsír), gyümölcsök, magvak (pl. dió, mogyoró, pisztácia, mazsola, mandula), ízesítőszerek (pl. só, mák, vanília, likőr) a legtöbb süteményhez szükségesek.

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki cukrász lesz?

Munkáját jellemzően tiszta környezetben, szigorú higiénés előírások betartásával végzi. Gyakran dolgozik sütők mellett vagy akár a hűtőhelyiségben.

Egyes alapanyagokat vagy a vendégeknek kiküldött desszertet ugyanúgy – ha szereti valaki, ha nem – reggel 6-kor, vagy este 10-kor és napközben folyamatosan meg kell kóstolni, ami néha igen nagy próbatétel elé állíthatja a cukrászt (pl. cukorsokk miatti émelygés-érzés alakulhat ki). A gyakorló cukrászok szerint teljesen elképzelhetetlen, hogy munka közben még plusz édességet kívánna bárki is!

A hajnali felkelések, éjszakázások, se vasárnap, se Karácsony – ezzel is számolnia kell annak, aki a cukrász szakmát választja. Előfordulhat, hogy több műszakban, hétvégén és ünnepnapokon is dolgoznia kell.

Lényegesen eltérő a cukrászatokban és az éttermekben dolgozó cukrászok munkaideje. A cukrászdában érdemes felkészíteni magunkat a korai felkelésekre, ugyanis nagy rá az esély, hogy reggel 6-kor vagy korábban kell kezdenünk. A munkaidő átlagosan 8-9 óra, de túlórázásra is számíthatunk. Az éttermekben általában délelőtt 10-12 körül van a kezdés, a munkaidő pedig hosszabb lehet. Meg kell várni, hogy az utolsó vendég is megrendelje a desszertjét, ami azt jelenti, hogy mindig a cukrász az utolsó ember, aki elhagyja a konyhát.

Milyen képzést célszerű választanom, ha cukrász szeretnék lenni?

Ahhoz, hogy valaki cukrászként dolgozzon, a Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoporton belül a cukrász (OKJ azonosítója: 34 811 01) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően a szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően, sikeres szakmai vizsga letételével szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (30 %), részben gyakorlati (70%).

Nappali tagozaton a 9. és 10. évfolyamot követően 140-140 óra összefüggő szakmai gyakorlat van. 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

Hallássérültek számára akadálymentes tananyag alapján lehetőség van cukrász asszisztens szakképesítés megszerzésére (Munka-Kör Alapítvány).

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

Továbblépési lehetőségek:

Cukrászként lehetőség van a szakmán belül is továbbtanulni: a Vendéglátó-üzletvezető (OKJ 35 811 02) és Sütő- és cukrászipari szaktechnikus (OKJ 55 541 06) szakképesítés-ráépülés irányába lehet továbblépni.

Iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében cukrászati részlegvezető (OKJ 35 811 04) és diétás cukrász (OKJ 35 811 05) szakképesítés szerezhető.

Melyik iskolában szerezhetem meg a cukrász szakképesítést?

Számos képzőhely ajánlatában szerepel a cukrász szakma, amelyek közül a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik cukrász képzés:

Váci Szakképzési Centrum tagintézményei

 • Váci SZC Madách Imre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Gödöllő)
 • Váci SZC Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Szentendre)
 • Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola (Vác)

Ceglédi Szakképzési Centrum tagintézményei

 • Ceglédi SZC Mihály Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Ceglédi SZC Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Érdi Szakképzési Centrum tagintézményei

 • Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Dabas)
 • Érdi SZC Kós Károly Szakképző Iskolája (Érd)

Tatabányai Szakképzési Centrum tagintézményei

 • Tatabányai SZC Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Tatabánya)

Salgótarjáni Szakképzési Centrum tagintézményei

 • Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Salgótarján)

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tagintézményei

 • Budapesti Komplex SZC Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolája (Budapest)

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum tagintézményei

 • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Dobos József Szakképző Iskolája (Budapest)
 • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Giorgio Perlasca Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)
 • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
 • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

 

 • Esztergomi Kolping Katolikus Középiskola (Esztergom)
 • Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Nagykőrös)

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a cukrász foglalkozást választom?

Cukrászként dolgozni teljesen más, mint otthon sütögetni. Gyakran akár 8-12 órát talpon kell lenni, ami nagyon fárasztó. Egy cukrászműhelyben nem normál, konyhai méretű tepsiket használnak, hanem sokkal nagyobbakat, ugyanez vonatkozik az alapanyagokra is. A süteményekkel megrakott tálcák, tepsik emelése, cipelése, mosogatása kimerítő lehet.

A cukrászok épületen belül, közepesen nehéz fizikai és szellemi munkát végeznek. Többnyire állva, kissé hajlott testtartásban dolgoznak. A gyúrás és a formázás a kéz és a karok fokozott erőkifejtését igényli. A folyamatos fizikai megterhelés az állóképesség mellett jó egészségi állapotot feltételez.

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen és az arcon (a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt);
 • jó íz- és szaglásérzék (egy-egy új desszert megalkotásában fontos, hogy ismerjük az ízeket, illetve fel kell ismerni, ha valaminek nincs jó íze vagy romlott)
 • jó látás;
 • jó gyakorlati színlátás;
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet.

A munka során a szervezetet különféle ártalmak, veszélyek érhetik:

 • baleseti veszélyforrás lehet:
  • a gépek és berendezések nem megfelelő használata,
  • égés vagy forrázás, ami odafigyeléssel elkerülhető;
 • a lisztpor, mely allergiához vezethet;
 • kedvezőtlen mikroklíma, gőz, hőmérséklet-ingadozások, a sütő mellett nagy a forróság, a fagyasztó helyiségekben viszont hideg van.

A szakma hallássérültek által is végezhető. Esetükben kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. A munkafeladatok kiadásánál fontos pl. a jó szájról olvasási képesség, a vizuális szemléltetés, a jelnyelv egyes elemeinek ismerete, képek, kép-, hang- és írásalapú, vezeték nélküli kommunikációs eszközök, rendszerek alkalmazása. Szükség lehet továbbá a munkavégzéshez kapcsolódó berendezések, pl. villanysütő hangjelzésének megváltoztatására, vibrációs funkcióval és fényjelzéssel ellátott speciális eszközök beszerzésére.

Milyen személyes jellemzők előnyösek a cukrász foglalkozásnál?

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A cukrász szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés- és munkamód típusok:

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség a sütemények elkészítéséhez, bevonásához
 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, süteményes tálcák, tepsik emeléséhez, cipeléséhez
 • Kreativitás új desszertek kitalálásához, alkalmi torták díszítéséhez
 • Számolási képesség a hozzávalók, alapanyagok kiszámolásához, kiméréséhez
 • Önállóság
 • Figyelem, pontosság a receptek követéséhez
 • Kommunikációs képesség, amennyiben éttermi cukrász, vagy saját cukrászdát vezet
 • Vállalkozói kompetencia, ha saját cukrászdát, éttermet üzemeltet.

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Alkotó – Megvalósító

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat (pl. recepteket), de akár új, mások által nem ismert megoldásokat (ízvilág, díszítés) is kitalálhat.

Munkamód: Tárgyias – Beltéri – Aprólékos – Gyakorlatias

Ez azt jelenti, hogy a cukrász a munkavégzés során többféle eszközt használ, velük ügyesen bánik, különböző nyersanyagokat dolgoz fel, alakít. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, belső helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

Milyen eséllyel találok munkát, ha cukrász leszek?

A cukrászok jellemzően kisebb (3-4 fős) cukrászdában vagy nagyobb 10-15 főt foglalkoztató cukrászüzemekben, valamint éttermekben dolgoznak. A nagy vendégforgalmat bonyolító, színvonalas ellátást nyújtó szállodák, éttermek, a városokban található cukrászdák, fagylaltozók számos állást kínálnak. A cukrász indíthat saját vállalkozást, vagy dolgozhat alkalmazottként.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások és a képzést elvégzők száma hasonlóan alakul, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

Mennyi lesz a bérem, ha cukrászként fogok dolgozni?

A fizetés a cukrász szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a cukrászda méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, népszerűségétől függően változhat.

Az országos átlagkereseti adatok alapján a cukrász nem túl magas fizetésre számíthat. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 170 000 Ft/hó.

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a cukrász foglalkozást választom?

 • Tortakészítő
 • Fagylaltkészítő
 • Bonbonkészítő
 • Marcipánfigura készítő

Rokon foglalkozások

 • Szakács
 • Pék