Dietetikus és táplálkozási tanácsadó

DIETETIKUS ÉS TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ

Foglalkozási terület: Egészségügy

6-jegyű FEOR kód: 222300

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” foglalkozást választom?

 

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” a táplálkozástudományban jártas szakember, aki a hozzá fordulóknak tanácsot ad, irányt mutat a számukra legegészségesebb táplálkozási szokások, étrend kialakításában. Egészséges és beteg embereknek nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. A dietetikus foglalkozhat különböző betegségekben szenvedő egyének speciális, a gyógyulást elősegítő étrendjének kialakításával. Emellett fordulhatnak hozzá egészséges emberek is, akik változtatni szeretnének étrendjük, életmódjuk egészségességén. Érdemes és hasznos dietetikushoz fordulni túlsúly, elhízás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, terhességi diabetes, emésztőrendszeri megbetegedések (fekély, epe-, májbetegségek, gyulladásos bélbetegségek, emésztőrendszeri daganatok), vesebetegségek, szív- és érrendszeri problémák esetén. Természetesen az egészséges életmód és étrend kialakításakor is. Segít a páciensnek étrendbeli tudnivalók összeállításában, az ételkészítés szabályainak lefektetésében, valamint a heti étlap összeállításában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció, vagyis az egyénre szabott, korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése. A dietetikus a tanácsadás során felméri a beteg aktuális tápláltsági állapotát. Kiértékeli táplálkozási szokásait. A beteg céljainak, adottságainak és a szakmai ajánlásoknak megfelelő táplálkozási tervet, diétát állíthat össze akár egészségmegőrzés céljából, vagy már kialakult betegségek esetén azok kezelésének, gyógyításának támogatására. Megfelelő tápanyagtartalmú és minőségű diétát és étrendet tervez. Az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatokat begyűjti, ezeket rendezi és értékeli. Mintaétrendeket tervezhet és szakvéleményezhet, táplálkozási naplókat elemezhet, és részt vehet különféle táplálkozási vizsgálatokban. Táplálkozással kapcsolatos számításokat végez. Kiszámolja az egyes egyének számára szükséges tápanyagmennyiséget, ennek megfelelő összetételét, az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmát. Étrendet tervez. Kialakítja a megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diétát egészséges egyének vagy betegcsoportok számára. Ez lehet például diétás, reform-, vagy fogyókúrás étrend. Kórházakban, gyógy-intézményekben felügyeli, ellenőrzi az ételek előállítását. Gondoskodik a kialakított étrendnek megfelelő (például: cukros, epés stb.) ételek biztosításáról, minőségüket ellenőrzi. Szakrendelőkben, orvosok mellett is helyet kaphat a dietetikus, főleg a cukorbetegség és a különböző táplálékallergiák esetében. A magánklinikákon is találkozhatunk ott praktizáló táplálkozási szakemberrel, de a járóbeteg-ellátás mellett, a mesterséges táplálásban jártas dietetikusok az otthoni betegápolásban is segíthetnek. A betegek gyógyulása érdekében egyezteti és összehangolja munkáját az orvosok, ápolók, más szakemberek tevékenységével. A táplálkozással kapcsolatos programokat tervez, bonyolít le és értékel. Részt vesz egyének és közösségek oktatásában, képzésében a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében. Nem ritka ma már az sem, hogy egy ételkiszállító cég saját dietetikussal dolgozik, aki a diétás és egyéni étrendek összeállításán túl, tanácsadással is foglalkozik. Ehhez hasonló, bár még nem annyira elterjedt, hogy egy élelmiszerbolt-hálózat kér fel állandó tanácsadónak dietetikust, aki tájékoztatja a vásárlókat az évszaknak megfelelő táplálkozási hírekről, tudnivalókról. Élelmiszeripari cégek tanácsadójaként is közreműködhet dietetikus, aki az egészséges táplálkozásba illő termék táplálkozás-élettani fontosságára hívja fel a lakosság figyelmét. Élelmiszereket vizsgál, tanulmányoz. Megkeresi, vagy akár fejleszti a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszereket, táplálék kiegészítőket, ételeket. Előfordul, hogy napilapok, magazinok, internetes portálok kérnek fel dietetikust szakértőnek, illetve az olvasói kérdések megválaszolására. Foglalkozhat diétás és/vagy receptkönyvek és füzetek kiadásával is.

 

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó”?

 

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” elsősorban élőszóval vagy információs anyagok segítségével dolgozik. Legfőbb munkaeszköze a saját személyisége. Munkája során jellemzően a következő eszközökkel és anyagokkal dolgozik:

  • speciális étrendelemző és tápanyagszámító programok;
  • konyhai eszközök;
  • szemléltető eszközök: plakátok, vetítő;
  • mérőeszközök: mérleg, magasságmérő, mérőszalag;
  • irodatechnikai eszközök: számítógép, irodatechnikai szoftverek, nyomtató, íróeszközök, telefon.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” leszek?

 

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” munkáját belső helyszínen, rendelőben, kórházban, egészségügyi vagy szociális intézményben, közintézményben, jellemzően zárt térben végzi. Saját szobájában, a konyhában, a kórtermekben, ebédlőben dolgozik. Munkája a többi egészségügyi pályához viszonyítva kedvezőbb munkafeltételekkel jár: rendszerint nincsenek veszélyes vagy egészségtelen munkafeltételeknek kitéve. Alapvetően fontos követelmény a higiénia.

 

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” munkaideje a tevékenységi területétől függően alakulhat a szokásos munkarend szerint, de jellemző lehet a többműszakos foglalkoztatás is. Túlórázás, hétvégi munkavégzés kórházakban, bentlakásos szociális intézményekben fordulhat elő.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Dietetikusként és táplálkozási tanácsadóként” dolgozzon, felsőfokú tanulmányok szükségesek. Az „Orvos- és egészségtudomány” képzési területen az „Ápolás és betegellátás” (Nursing and Patient Care) alapképzési szakon, a „Dietetikus” szakirányon szerezhető meg a szakképzettség.

 

A képzési idő félévekben: 8 félév

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény): érettségi

 

Továbblépési lehetőség: a „Táplálkozástudomány” mesterképzésben való részvétel.

 

Melyik felsőoktatási intézményben szerezhetem meg a „Dietetikus” szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A felsőoktatási intézmények közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar (Budapest)

Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar (Debrecen)

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (Pécs)

 

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” foglalkozást választom?

 

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” főleg szellemi munkát végez. Munkája során pszichés (elsősorban érzelmi) megterhelést jelenthet a súlyos betegekkel vagy táplálékallergiában szenvedőkkel végzett munka, ami hosszú távon kiégést okozhat.

 

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” munkája a többi egészségügyi pályához viszonyítva kevesebb egészségi követelményt támaszt. Az érzékszervi funkciók közül a látásélesség, a színlátás, az ízek és a szagok iránti érzékenység nélkülözhetetlenek a diétás étrend összeállításához és az ételek elkészítéséhez. A munka döntően kommunikációs jellegű, melynek során számítógépet is kell használni, így az elvégzéséhez szükséges követelmények a következők:

  • könnyű fizikai és szellemi munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
  • jó hallás a megbeszélések, kezelések hatékony lebonyolításához;
  • jó kommunikációs képesség;
  • jó látás a számítógép monitorának használatához, az ételek látványának érzékeléséhez;
  • egészséges bőr a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen és az arcon;
  • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet.

 

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” szakmára a környezeti ártalmak nem jellemzőek. A betegekkel való közvetlen kapcsolatból adódóan a fertőzés lehetősége fennáll. A huzamosabb ideig végzett ülő munka igénybe veszi az ízületeket, illetve a gerincet.

 

Látás-, hallás- vagy mozgássérült dietetikus pályára való kerülését, a sérülés típusától és mértékétől függően, a funkciócsökkenés kompenzálásával, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a munkakörnyezet és az infokommunikációs rendszerek akadálymentesítésével, speciális eszközök, berendezések beszerzésével segíthetjük elő.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” foglalkozásnál?

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

  • Empátia, képesség arra, hogy a hozzá fordulók helyzetét megértse, bele tudja képzelni magát a szituációjukba (pl. az étkezési szokások mögött megbújó lelki tényezőket könnyen megértse);
  • Kommunikációs képesség, a hozzá fordulókkal, páciensekkel és a partnerekkel való kapcsolatteremtés érdekében. Nagyon sok múlik azon, hogy az étrenddel kapcsolatos tanácsait, javaslatait a betegek számára is elfogadható módon tudja megfogalmazni;
  • Együttműködés más szakemberekkel való jó munkakapcsolat érdekében (együtt kell dolgoznia már szakterületek képviselőivel, például orvosokkal, ápolókkal, fizikoterápiás szakemberekkel);
  • Önállóság, hogy munkája során a szükséges lépéseket meg tudja tenni, döntéseit saját felelősségi körén belül fel tudja vállalni;
  • Tolerancia a munka során megismert különféle személyiségű és kultúrájú emberek elfogadásához;
  • Felelősségtudat, hogy tisztában legyen munkája jelentőségével, hiszen rajta is múlhat pl. egy cukorbeteg ember életminőségének javulása vagy romlása.

 

Érdeklődési irányok: Közösségi – Megvalósító – Elemző

Az ilyen érdeklődésű emberek fontosnak tartják, hogy mások számára hasznos, fontos, segítő vagy szolgáltató tevékenységet végezhessenek. Szívesen lépnek kapcsolatba másokkal segítőként. Szeretnek beszélgetést kezdeményezni, közreműködni mások szükségleteinek felismerésében, problémáik megoldásában. Előnyben részesítik, ha jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhetik a munkájukat. Biztonságot jelent számukra, ha tisztában vannak teendőikkel, és megnyugtató számukra, ha tudják, hogy pontosan meddig terjed a felelősségük. Fontos számukra, hogy egy tevékenység végzése során legyen elég idő és alkalom az elmélyülésre, a problémák részletes elemzésére, elméleti megoldások kidolgozására. Ehhez szívesen gyűjtik ők maguk az információkat.

 

Munkamód: Személyközpontú – Végrehajtó

 

Ez azt jelenti, hogy a „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” munkájának középpontjában emberek helyzetének javítása, a velük való kapcsolattartás áll. Elsősorban azt kedveli, ha emberekkel alakít ki és tart fenn kapcsolatot. Szívesen dolgozik másokat segítve munkájával, teljesít utasításokat. Megadott szabályok betartásával végzi a munkáját.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” az egészségügy területén (kórházakban, rendelőintézetekben) vagy a vendéglátás területén dolgozhat. A szakemberek a táplálkozástudomány minden területén jelen vannak, a prevenció területén, fekvőbeteg intézményekben, járóbeteg szakellátásban, szociális szférában, élelmiszeripari cégeknél, wellness és fitness centrumokban, gyógyszállodákban, vendéglátásban, a kutatás területén, az oktatásban és egyre többen a magánpraxisban is. Amennyiben közétkeztetési feladatokat lát el, akkor szociális és gyermekintézményekben (például óvodában, idősek otthonában) végezheti munkáját. Emellett a magánszférában is elhelyezkedhet, például wellness-spa hotelekben, fitness termekben vagy vendéglátóhelyeken. Amennyiben kutatómunkát is végez, szaktudására szükség lehet gyógyszergyártó cégeknél, élelmiszeripari kutatócégeknél. Egészségmegőrzési és prevenciós programok vezetőjeként dolgozhat önkormányzatoknál, non-profit szervezeteknél, sőt, akár a sajtóban, televízióban is szerepelhet szaktanácsadóként.

Divatba jött az egészséges életmód és az ezzel kapcsolatos szakmák is, így például a dietetikusi pálya is.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul a képzést elvégzők számával, ezért jó az elhelyezkedési esélye annak, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Dietetikusként és táplálkozási tanácsadóként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a munkáltató jellegétől, ügyfélköre méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől függően változhat.

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” nem túl magas fizetésre számíthat.

A „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” fizetése rendszerint alacsonyabb, mint az országos átlagbér.

Az átlagkereset havi bruttó 240.000 Ft.

 

 

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Dietetikus és táplálkozási tanácsadó” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Dietetikus tanácsadó, oktató

Élelmezési tanácsadó

Élelmezési üzemvezető dietetikus

Élelmezésprogramozó

Élelmezésszervező

Élelmezésvezető

Élelmezési menedzser

Laktációs szaktanácsadó

Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó

Táplálkozási tanácsadó

Táplálkozáskutató

Terápiás dietetikus

 

Rokon foglalkozások:

 

Szakorvos

Ápoló, szakápoló

Pszichológus

Szociális segítő