Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő

DÍSZNÖVÉNY-, VIRÁG- ÉS FAISKOLAI KERTÉSZ, CSEMETENEVELŐ

Foglalkozási terület: Mezőgazdaság

6-jegyű FEOR kód: 611500

 

Miből áll a munkája annak, aki a „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” foglalkozást választja?

 

A „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” foglalkozik azokkal a növényekkel, amelyeket nem fogyasztásra, hanem leveleik és virágaik szépségéért, díszítés céljából termesztenek. Szaporítja, neveli, gondozza a virágukkal és színes vagy zöld levelükkel díszítő szabadföldi és növényházi növényeket, amelyeket gyűjtőnéven dísznövényeknek nevezünk. Egynyári, kétnyári, évelő dísznövényeket, díszfákat és díszcserjéket, növényházi levél- és virágos dísznövényeket termeszt. Megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a dísznövények értékesítésre történő előkészítésével, valamint a faiskolai és csemetekerti szaporítóanyagok előállításával, kertekben, parkokban történő kiültetésével, gondozásával kapcsolatos munkákat. Meghatározza a termeszteni kívánt dísz- és csemetenövények fajtáját. Döntést hoz arról, hogy milyen erdészeti és kertészeti növényeket fog szaporítani, nevelni. Meghatározza a telepítési tervet – milyen növényből és mennyit kíván termeszteni, milyen költségek mellett stb., hogy lássa, megtérülhet-e a befektetése. Beszerzi a telepítéshez és a talajgazdálkodáshoz szükséges anyagokat, mint például a szaporítóanyagot, az érett magvakat, az oltványokat, a (mű)trágyát és a permetezőszereket. Előkészíti a telepítést. Kiválasztja a környezeti viszonyoknak megfelelő művelési módot. Különböző termőtalajokat állít össze. Fertőtleníti a talajt. Elülteti a szaporítóanyagot, vet és dugványoz. Olt, szemez és tápanyag-utánpótlást végez. Tápoldatot adagol, műtrágya alkalmazásával segíti elő a növények növekedését. Gondoskodik a növényvédelemről, az öntözésről. Megszervezi a növény szedését, kitermelését és kiültetését. Az eladásra szánt növényeket osztályozza, kötegeli, majd elvégzi a csomagolással, tárolással kapcsolatos munkákat. Megszervezi a növények elszállítását és értékesítését. Felveszi a kapcsolatot a megrendelővel, és átadja neki az igényelt mennyiségű és minőségű növényt. Feladatai közé tartozik továbbá a parkok, zöldterületek kialakítása, az egy- és kétnyári, illetve évelő növények, cserjék, díszfák ültetése parkokba, közterekre, azok ápolása, gondozása. A kiöregedett növényeket kiszedi a földből, illetve új dísznövényeket, csemetéket ültet. Általános kertészeti munkákat is végez – öntöz, metsz, füvet nyír stb. – annak érdekében, hogy a kiültetett növények sokáig életben maradjanak. Kezeli, beállítja és karbantartja a gazdasági épületeket, munkagépeket, berendezéseket, szerszámokat és tárolóedényeket.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő”?

 

A „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” munkája során elsősorban mezőgazdasági eszközöket, gépeket és berendezéseket használ, illetve a megrendelőkkel való kapcsolattartáshoz szükséges kommunikációs és irodatechnikai berendezéseket:

 

 • termesztési, nevelési kéziszerszámok és gépek, pl.: öntözőberendezés, metszőolló, oltótű, ásó, kapa, gereblye;
 • növényvédő és talajjavító eszközök és berendezések: permetezőgép, rotációs kapa, trágyaszóró gép stb.;
 • fűkasza, fűnyíró gép;
 • virágcserép, virágláda, dézsa;
 • meteorológiai műszerek, pl. hő- és páramérő;
 • irodatechnikai eszközök: számítógép internetkapcsolattal, nyomtató, telefon, fax.

 

Anyagok terén többek között dugványokkal, magokkal, facsemetékkel, növényi szaporító anyagokkal, földdel, (mű)trágyával és más tápanyagokkal, valamint vegyi anyagokkal dolgozik.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” lesz?

 

A „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” munkája nagyrészt a szabadban zajlik, ami jellemzően például egy kertészethez, díszfaiskolához tartozik, illetve a parkban, kertben, aminek építésére megbízást kapott. A tervezési feladatok ellátásakor, illetve a megrendelések nyilvántartása során irodában végzi el a feladatait.

A „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” munkáját az idényjellegű munkavégzés és a változó munkaidő-beosztás jellemzi. Kora tavasztól késő őszig intenzíven, akár napi 10 órát is dolgozhat. Hétvégi munkavégzés is előfordulhat. A munkavégzés lehetősége függ az időjárástól, mert például nyári zivatarok vagy őszi fagyok esetén nincs lehetőség magokat, csemetéket ültetni és parkokat gondozni. A téli időszakban elsősorban az irodai munka a jellemző, a szokásos munkarend szerint, napi 8 órában.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő”-ként dolgozzon, a „Mezőgazdaság” szakmacsoporton belül a „Dísznövénykertész” (OKJ 34 622 01) szakképesítés megszerzése megfelelő lehet. A képzés történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. A nappali képzés szakközépiskolában folyik, a képzési idő 3 év. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 800-1000 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (20%), részben gyakorlati (80%).

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama az első szakképzési évfolyamot követően 70 óra.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

 

Továbblépési lehetőségek: a „Kertészeti szaktechnikus” (OKJ 55 622 01) vagy a „Parképítő és fenntartó technikus” (OKJ 54 581 02) szakképesítés megszerzése, felsőfokú továbbtanulás a „Kertészmérnök” alapképzési szakon.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A „Dísznövénykertész” szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Bocskai István Református Oktatási Központ – Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Halásztelek)

Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Tata)

Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola (Budapest)

FM KASZK – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Budapest)

MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” foglalkozást választom?

 

A „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” többnyire közepesen nehéz fizikai munkát végez. Jellemző a görnyedés, a hajolás és guggolás, a folyamatos mozgás. Az anyagok és eszközök szállítása, kezelése is jó fizikai állapotot követel meg. A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • jó látás és jó egyensúlyérzék (a növények közötti mozgás miatt, vagy, hogy az esetleges fertőzéseket hamar észrevegye, gépekkel való munkavégzés biztonsága érdekében);
 • jó színlátás dísznövénykertészeknél;
 • jó fizikum és izomerő, a fizikai munkavégzés nehézségi fokának megfelelő összszervezeti és szervrendszeri terhelhetőség;
 • terhelhető gerinc, ép és terhelhető végtagok, a sok és tartós állás, illetve kézi munka miatt, hogy például az ültetést, tápszeres kezelést el tudja végezni, kézi anyagmozgatással és tartós kényszertesthelyzettel járó munkavégzés miatt;
 • kizáró/korlátozó tényező lehet egyes munkakörökben:
  • a tér- és mélységlátás hiánya;
  • az „ép hallást, jó beszélőképességet igénylő munka végzésére nem alkalmas” tilalom;
  • légzőszervi krónikus megbetegedés a nedves, nyirkos, párás, poros, allergizáló munkakörnyezetben;
  • a fokozott figyelmet igénylő munkavégzés tilalma;
  • a „hideg munkahelyen nem dolgozhat” tilalom;
  • a „vegyi anyagokkal munkát nem végezhet” tilalom;
  • a „szabadban munkát nem végezhet” tilalom.

 

Környezeti ártalmak:

 

A „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” a munkavégzés során különböző ártalmaknak, veszélyeknek van kitéve:

 

 • szélsőséges időjárási helyzetek, erős nyári napsütés, a száraz meleg vagy ellenkezőleg, a nedves, nyirkos levegő hatásai;
 • baleseti lehetőség a talajmegmunkáló gépek, illetve más eszközök, pl. metszőolló, fűkasza nem megfelelő használatából adódó kéz-, láb- és szemsérülések;
 • a növényvédő szereket és a talaj javítását szolgáló vegyi anyagokat az előírások szigorú betartása mellett kell használnia.

 

A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülésspecifikus módosításával, írásalapú kommunikációs csatornák használatával, egyéni elbírálás szerint, bizonyos részfeladatokat hallássérültek is végezhetnek.

Értelmi sérültek esetén egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, begyakorlás, a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

Jó közeli látásélességgel élő látássérült személyek dísznövénykertész munkakörben dolgozhatnak.

 

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség az oltáshoz, a dugványozáshoz, ültetéshez, a metszőolló használatához;
 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, járkáláshoz, a virágládák cipeléséhez;
 • Kitartás, mivel munkája nem csupán saját teljesítményétől függ, hanem például az időjárástól is, nem szabad hamar feladnia a munkáját, mely gyakran monotonná is válhat.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy a személy szívesen dolgozik gépekkel, eszközökkel, anyagokkal. Szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van. Elfogadja mások irányítását és felügyeletét. Megadott utasítások szerint végzi a munkáját, követi az előírásokat. Többnyire megszokott megoldásokat alkalmaz, jobban kedveli azokat a feladatokat, amelyek előre láthatóak és kiszámíthatóak.

 

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias – Kültéri

 

Ez azt jelenti, hogy a „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” a munkavégzés során többféle eszközt (pl. oltótű, metszőolló stb.) használ, velük ügyesen bánik. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, kültéri helyszíneken.

Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” leszek?

 

A „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” dolgozhat egy nagyobb kertészetben, parképítéssel, kerttervezéssel foglalkozó vállalatnál alkalmazottként, vagy vezethet saját vállalkozást.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a foglalkoztatás jellegétől függően változhat.

A „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” fizetése jelentősen elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 210.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő” foglalkozást választom?

 

Munkakörök:

 

Csemeteápoló

Csemetegondozó

Csemetekertész

Csemetekerti erdőművelő

Csemeteművelő

Csemeteültető erdőművelő

Csemeteválogató

Díszfaiskolai kertész

Dísznövény- és virágtermesztő

Dísznövény- és zöldségtermesztő

Dísznövénykertész

Dísznövénykertész és parképítő

Dísznövényszaporító

Erdészeti csemeteápoló

Erdészeti mag- és csemetegondozó

Erdészeti mag- és csemetenevelő

Erdészeti szaporítóanyag-nevelő

Facsemete válogató

Facsemete-ápoló

Facsemete-gondozó

Faiskolai és csemetekerti kertész

Faiskolai kertész

Faiskolai lerakatvezető

Faiskolai metsző, szemző

Faiskolai munkás

Faiskolai szaporítóanyag-előállító

Faiskolai termesztő

Gyümölcsoltvány előállító

Kertépítő és -fenntartó

Kertépítő kertész

Kertépítő munkás

Kertgondnok

Növényházi dísznövénytermesztő

Park- és kertépítő, -gondozó

Parkápoló

Parképítő

Parkfenntartó

Parkkarbantartó

Parkkezelő

Parkosító

Parkrendező

Szabadföldi dísznövénytermesztő

Sziklakertépítő

Szőlőoltvány-előkészítő, -szedő, -osztályozó

Üvegházidísznövény-termesztő

Virágkertész

Virágtermesztő

Virágzöld termelő

 

Rokon foglalkozások:

 

Park- és kertépítő, -gondozó

Vegyes profilú gazdálkodó

Zöldségtermesztő

Mezőgazdasági technikus