Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)

ÉDESIPARI TERMÉKGYÁRTÓ (CSOKOLÁDÉTERMÉK-GYÁRTÓ, KEKSZ- ÉS OSTYAGYÁRTÓ)

Foglalkozási terület: Élelmiszeripar

6-jegyű FEOR kód: 711411

 

Miből áll a munkája annak, aki az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” foglalkozást választja?

 

Az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” az édesipari alapanyagokból, segédanyagokból cukorkát, csokoládét, kekszet, ostyát, kávét, süteményeket, desszerteket stb. állít elő. Előkészíti a munkafolyamatokat. Alapméréseket végez. Eszközöket használ, gépeket kezel. Töltelékeket készít. Termékeket csomagol. Gyárakban, élelmiszergyártó egységekben kakaóbabból tisztítással, pörköléssel, hántolással, aprítással kakaómasszát készít, majd finomítja, habosítja és formába önti a csokoládétermék alapanyagot. A feldolgozás során a kakaóbabból először kakaómassza készül. Az őrölt kakaóbab – a pörkölés és őrlés után cseppfolyóssá váló zsírtól – folyékony masszává áll össze. A kakaómassza kb. 55% kakaóvajat tartalmaz. Ennek egy részét hidraulikus sajtókkal préselik ki. A sajtóban maradt anyagban, a kakaópogácsában, 10-20% zsír van. A kakaóvajat megszűrik, és egy részét szagtalanítják. A nyers kakaóvajnak ugyanis erős aromája van, ami az étcsokoládéban kívánatos, a tejcsokoládéban azonban elnyomja a tej aromáját. A kakaópogácsát kakaóporrá őrlik. A különböző színű és ízű kakaóporokat lúgosítással állítják elő. A kakaómasszához keverik a csokoládé egyéb alkotóit (pl. cukor, tejpor stb.) Konsírozzák, azaz gyúrókeverik a masszát. A jellegzetes csokoládé ízt “koncsolással” érik el: a csokoládémasszát hengerekkel, lapátokkal, vagy más alkalmatosságokkal teli, nagy tartályokban mechanikus kezelésnek vetik alá 60 ºC-on. A száraz, morzsás masszát folyékony szuszpenzióvá alakítják át. A csokoládét előkristályosítják, temperálják. (A temperálás során a csokoládé egy nagyon precíz hűtés-melegítés sorozaton megy keresztül.) A kezelés után a csokoládé még folyékony, formába önthető. A csokoládéval töltött öntőformát szállítószalag viszi végig a hűtőalagúton. Ha a massza megszilárdult, a formát felfordítják, és a kakaóvaj térfogati összehúzódása miatt a csokoládé könnyen kiesik. A töltött csokoládé úgy készül, hogy a formát nem töltik tele, és azonnal ki is ürítik, így csak egy vékony réteg marad a falán. Lehűtik, majd beleöntik a tölteléket. Az ismételt hűtés után újabb csokoládéréteg kerül a formába: ez lesz az édesség alsó lapja. A húsvéti tojások és más üreges termékek öntőformája két részből áll. A két félbe egy kevés csokoládét öntenek, a formát összezárják, majd rázógépben hűtik le. Megszilárdulás után az elkészült csokoládét csomagolják. A termékek szép, tetszetős csomagolásban kerülnek az üzletekbe. Az ipari termelés szinte teljes egészében gépesített. A csokoládékészítő kisüzemekben (manufaktúrákban) kézi megmunkálással készülnek a csokoládétermékek.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)”?

 

Az édesipari termékgyártó tevékenységek során a leggyakrabban alkalmazott eszközök a következők:

 • csokoládéolvasztó készülék
 • csokoládémártó gépek
 • temperáló készülékek
 • truffel-készítő gépek
 • bonbon-készítő gépek
 • csokoládé adagolók, marcipánmassza adagolók
 • csokoládé, marcipán és fondant formázó eszközök
 • mártóvilla készlet
 • maghőmérő, ételhőmérő, cukorhőmérő
 • spatula, kenőkés
 • teasütemény-gyártó gépek, dropgépek
 • sütőlapok
 • csomagológépek, csomagolódobozok
 • speciális kézi eszközök: sütő- és öntőformák, díszítők stb.

 

Az édesipari termékgyártó különféle nyersanyagokkal dolgozik, ilyen a cukor, a vaj, a zsiradékok, a kakaómassza, a kakaóvaj, a margarin, a tojás, a lisztfélék, a gyümölcsök, az íz- és zamatanyagok, a fűszerek, a sütőporok stb.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” lesz?

 

Munkáját jellemzően tiszta környezetben, szigorú higiénés előírások betartásával végzi.

 

Az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” általában több műszakban, változó munkarendben dolgozik. Gyakori a hétvégi foglalkoztatás. Jellemző a korai kelés.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Édesipari termékgyártóként (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártóként)” dolgozzon, az Élelmiszer szakmacsoporton belül a „Csokoládétermék-gyártó” (OKJ 31 541 13) és a „Keksz- és ostyagyártó” (OKJ 31 541 17) részszakképesítések megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően a szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően, sikeres szakmai vizsga letételével szerezhető meg a szakképesítés. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (40%), részben gyakorlati (60%).

Nappali tagozaton a 9. és a 10. évfolyamot követően 140 óra összefüggő szakmai gyakorlat van. 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

A „Csokoládétermék-gyártó” (OKJ 31 541 13) és a „Keksz- és ostyagyártó” (OKJ 31 541 17) részszakképesítések megszerzésére hallássérültek és tanulásban akadályozottak esetében a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

 

Továbblépési lehetőségek: továbbképzési kurzusokon (pl. Csokoládé Akadémia) való részvétel, a „Pék” (OKJ 34 541 05), az „Élelmiszeripari technikus” (OKJ 54 541 02) szakképesítés, a „Sütő- és cukrászipari szaktechnikus” (OKJ 55 541 06) és a „Cukor- és édesipari szaktechnikus” (OKJ 55 541 02) ráépülő szakképesítések megszerzése vagy a Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak elvégzése.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

Több képzőhely ajánlatában szerepel a pék, édesipari termékgyártó képzés, amelyek közül a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik „Csokoládétermék-gyártó”, valamint „Pék, édesipari termékgyártó” képzés:

 

Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola (Budapest)

Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Salgótarján)

Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Nagykőrös)

Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Tata)

Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (Szécsény)

Bocskai István Református Oktatási Központ Apáczai Csere János Középiskolája (Budapest)

Csokoládé Akadémia – Goodwill National Trading Kft. (Budapest)

Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra (Budapest)

Szamos Gourmet Ház (Budapest)

Chefparade (Budapest)

Corvinus Culinaris (Budapest)

Szántó Tibor csokoládékurzus (Budapest)

Chocofacture kézműves csokoládé műhely (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” foglalkozást választom?

 

Az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” álló, kissé hajlott, részben ülő testhelyzetben, közepesen nehéz fizikai munkát végez. A gépek működtetése, a leszedés, felöntés közepesen nehéz fizikai megterhelést jelent. A formázás a kéz és a karok fokozott erőkifejtését igényli. A folyamatos fizikai megterhelés az állóképesség mellett jó egészségi állapotot feltételez. A tárolóedények, berendezések tisztítása, valamint az édességekkel megrakott kosarak, tálcák cipelése, mozgatása igényel nagyobb erőkifejtést.

Meg kell szoknia továbbá a munkavégzés időbeosztását is, a korai kelést, az esetleges váltott műszakkal járó fizikai és pszichés megterhelést.

 

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar, ujjak), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre van szükség, monotónia tűrése) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • jó szaglás, jó ízérzékelés (sokszor érzékszervi észleléssel kell ellenőrizni a folyamatot);
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen és az arcon (a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt);
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet.

 

Környezeti ártalmak:

 • baleseti veszélyforrás lehet:
  • a gépek és berendezések nem megfelelő használata;
  • égés vagy forrázás, ami odafigyeléssel elkerülhető;
 • a lisztpor, talkum, kakaópor, melyek allergiához vezethetnek;
 • kedvezőtlen mikroklíma, gőz, hőmérséklet-ingadozások, a sütő mellett nagy forróság.

 

A szakma hallássérültek által is végezhető. Esetükben kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása.

A munkafeladatok kiadásánál fontos pl. a jó szájról olvasási képesség, a vizuális szemléltetés, a jelnyelv egyes elemeinek ismerete, képek, kép-, hang- és írásalapú, vezeték nélküli kommunikációs eszközök, rendszerek alkalmazása. Szükség lehet továbbá a munkavégzéshez kapcsolódó berendezések, pl. villanysütő hangjelzésének megváltoztatására, vibrációs funkcióval és fényjelzéssel ellátott speciális eszközök beszerzésére.

Megfelelő munkaköri betanítással, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére enyhe fokban értelmi sérültek képessé tehetők. Fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó) foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

Az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Kézügyesség a bonbonok formázásához, csomagolásához
 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, az édességekkel teli tálcák emeléséhez, cipeléséhez
 • Számolási képesség a hozzávalók, alapanyagok kiszámolásához, kiméréséhez
 • Figyelem a receptek követéséhez
 • Vállalkozói kompetencia, ha saját csokoládé manufaktúrát üzemeltet

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító – Alkotó

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat (pl. recepteket), de akár új, mások által nem ismert megoldásokat (ízvilág, díszítés) is kitalálhat.

 

Munkamód: Tárgyias – Beltéri – Aprólékos – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” a munkavégzés során többféle eszközt használ, velük ügyesen bánik, különböző nyersanyagokat dolgoz fel, alakít. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, belső helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” leszek?

 

Az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” édességet gyártó üzemekben, cukrászati üzemekben helyezkedhet el. Elsősorban a nagyüzemek (pl. csokoládégyár, kekszgyár) keresnek szakembereket. Kisebb édesipari üzemek is működnek a nagy cégeken kívül. Megfigyelhető tendencia a visszatérés az igényes kézműves termékek előállításához. A csokoládégyártás egyre komolyabb szereplője az élelmiszeriparnak. Keresett szakma, az elhelyezkedési lehetőségek jók.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Édesipari termékgyártóként (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” fogok dolgozni?

 

A fizetés az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve az édesipari cég méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

Az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” fizetése elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 225.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha az „Édesipari termékgyártó (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)” foglalkozást választom?

 

Munkakörök:

 

Bonbonkészítő, kézi

Cukorkagyártó

Csokoládéfigura-formázó

Desszertgyártó

Édesipari termékgyártó

Grillázssütő

Gumicukor-gyártó

Jégkrém-gyártó

Keksz- és ostyagyártó

Konyakmeggy-gyártó (kézi)

Marcipánkészítő

Mézeskalács-készítő

Morzsakészítő

Nápolyikészítő

Ostya és fagylalttölcsér-készítő

Pék-cukrász (édesipari)

Szaloncukor-gyártó

Törökméz- és vattacukor-készítő

Vattacukor-készítő

 

Rokon foglalkozások:

 

Pék

Szakács

Cukrász