Egyszerű építőipari munkás

EGYSZERŰ ÉPÍTŐIPARI FOGLALKOZÁSÚ

Foglalkozási terület: Építészet

6-jegyű FEOR kód: 932900

 

Miből fog állni a munkám, ha „Egyszerű építőipari munkás” foglalkozást választok?

 

Az „Egyszerű építőipari munkás” az építésvezető vagy a szakipari tevékenységet folytató munkatársak (kőműves, ács, burkoló stb.) irányításával, szakképzettséget nem igénylő, egyszerű építőipari kisegítő munkákat végez. Különböző építkezéseken, út-, vasút- és vízépítéseken, földmunkával járó munkaműveleteknél azokat a tevékenységeket látja el, melyeket munkagépekkel nem lehet elvégezni. Előkészíti a létesítmények helyét. Lapátol, csákányoz, gereblyéz, talicskával elszállítja a földet. Segédkezik a dúcolások, támfalak, állványzatok elkészítésében. Az építőanyagokat (pl. tégla, burkolólapok, cserép, beton, malter stb.) a közvetlen felhasználás, kivitelezés helyére szállítja. Előkészíti, és használat után megtisztítja, elrakja az építkezéshez szükséges gépeket (pl. betonkeverő), eszközöket, szerszámokat (lapát, kalapács, kőműveskanál stb.). Bontásoknál a törmelékek kézi erővel elszállítja, eltakarítja.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik az „Egyszerű építőipari munkás”?

 

Az „Egyszerű építőipari munkás” elsősorban építőipari eszközöket, gépeket és berendezéseket alkalmaz:

 • Kéziszerszámok: vakolókanál, véső, kőműveskalapács, nyeles habarcskeverő, simítók (hóbli, kartecsni), lehúzó lécek, létra stb.
 • Építőgépek: betonkeverő, beton- és habarcspumpa, vakolópisztoly, habarcsszivattyú, tömörítő gép, hajlító gép, döngölő, csigák, emelők, csörlő, daru
 • Mérőeszközök: colstock, mérőlécek, mérőszalagok, falazó zsinórok, függőón, vízmérték, szögellő, szintező eszközök

Az építőiparban leggyakrabban használt anyagok: homok, sóder, mész, beton, vakolatok, bitumen, falazóblokkok, terméskövek, téglák, különböző falazóelemek, áthidalók, gerendák, béléstestek, cserép, üveggyapot, üvegtégla, burkolólapok, glett anyagok, fagerendák, cserépléc, szeg stb.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Egyszerű építőipari munkás” leszek?

 

Az „Egyszerű építőipari munkás” többnyire szabadban, gyakran változó munkahelyen tevékenykedik. Magasban, fokozottan balesetveszélyes munkakörülmények között dolgozik. Ki van téve az időjárás viszontagságainak, nyáron a nagy meleg, ősszel az eső és hideg teszi próbára.

Az „Egyszerű építőipari munkás” munkájára jellemző a szezonalitás: tavasztól őszig jelentősen több az elvégzendő feladat, mint az év többi részében. Munkaideje eltér a szokásos munkarendtől, a munkaidő az időjárás és a határidő függvénye. Csúcsidőszakokban gyakran napi 8 óránál hosszabb ideig dolgoznak. Nyári időszakban jellemző lehet a korai munkakezdés és a hétvégi munkavégzés is.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Egyszerű építőipari munkás” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Egyszerű építőipari munkásként” dolgozzon, nem szükséges szakképesítés, de a „Építészet” szakmacsoporton belül, a „Kőműves” (OKJ 34 582 14) szakképesítés vagy az „Építményzsaluzat és fémállvány szerelő” (OKJ 31 582 02) vagy a „Zsaluzóács” (OKJ 31 582 06) részszakképesítések megszerzése az elhelyezkedés szempontjából előnyös lehet.

Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 800 – 1000 óra között változhat a képzési idő.

 

A szakképesítés megszerzésére a hallássérültek és a tanulásban akadályozottak esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van. Az oktatás 30%-ban elméleti és 70%-ban gyakorlati jellegű. Az iskolarendszerű képzési idő 4 év.

Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama az első szakképzési évfolyamot követően 70 óra, a második szakképzési évfolyamot követően 105 óra, a harmadik szakképzési évfolyamot követően 105 óra.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A szakképesítés megszerzésének előfeltétele:

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

.

A Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében: hat általános iskolai évfolyam elvégzése és a betöltött 15. életév.

 

Továbblépési lehetőség: egyéb építészeti szakképesítések (pl. burkoló, ács, szárazépítő, homlokzatépítő és -szerelő stb.), valamint a magasépítő technikus szakképesítés megszerzése.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió felnőttképző intézményei közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium (Göd)

Váci Szakképzési Centrum Madách Imre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Gödöllő)

Váci Szakképzési Centrum Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Vác)

Érdi Szakképzési Centrum Kiskunlacházi Szakképző Iskolája (Kiskunlacháza)

Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Érd)

Tatabányai Szakképzési Centrum Alapy Gáspár Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Esztergom)

Tatabányai Szakképzési Centrum Fellner Jakab Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája (Tatabánya)

Salgótarjáni Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Salgótarján)

Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Cegléd)

Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Zsámbék)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha az „Egyszerű építőipari munkás” foglalkozást választom?

 

Az „Egyszerű építőipari munkás” jellemzően nehéz fizikai munkát végez. Munkaidejének nagy részében áll, de gyakran hajlott, görnyedt, guggoló vagy térdelő testtartásban dolgozik. Guggolásnál, térdelésnél a térdízületek kapnak fokozott terhelést. Amikor a magasban állványon dolgozik, jó egyensúlyérzékre szüksége van. Egyes munkafázisok (pl. a nehéz építőanyagok, falazóelemek, téglák, gerendák rakodása, a kivitelezés helyére szállítása stb.) emeléssel, cipeléssel járnak, amelyek ugyancsak fizikai fáradtsághoz vezethetnek. Minden munkafolyamathoz erős és biztos karokra és kézre van szükség Pszichés megterhelést jelent a szokásostól eltérő munkaidőhöz vagy a nyújtott műszakhoz való alkalmazkodás.

 

Az „Egyszerű építőipari munkás” esetén egészségügyi követelmény:

 • közepesen nehéz és nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • teljes látótér;
 • jó hallás.

 

Környezeti ártalmak:

 

Az „Egyszerű építőipari munkás” számára a munkavégzés során felmerülő ártalmak és veszélyek az építőipari munka jellemzőiből adódnak:

 • a magasban végzett munka baleseti veszélyt jelent, esés, zuhanás, kéz- és lábtörés előfordulhat;
 • porártalom érheti, amikor vágja a téglát, vagy keveri a habarcsot;
 • ergonómiai kockázatot jelenthet a kényszertesttartásban (guggolás, térdelés, hajlás) végzett munka;
 • egyes munkafolyamatok során zajártalom (pl. csempe vágás, bontási folyamatok) is előfordulhat mint kockázati tényező;
 • a szabadban végzett munka során hideg- és hőhatásnak van kitéve.

 

Hallássérültek és értelmi sérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusnak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört. A munkahely fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésével, speciális eszközök beszerzésével, munkaköri változtatásokkal (egyes feladatok más munkatársaknak történő átadásával) segíthető elő, hogy ezen a pályán dolgozhassanak.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek az „Egyszerű építőipari munkás” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

Az „Egyszerű építőipari munkás” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Fizikai erőnlét az egyes, eltérő méretű és súlyú építőanyagok rakodása érdekében
 • Csapatmunka a munkatársakkal való együttműködéshez
 • Kitartás annak érdekében, hogy az esetlegesen egyhangú munkát is jól el tudja végezni, akár hosszabb időn keresztül is

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen dolgoznak különféle eszközökkel, berendezésekkel, használják saját erejüket. Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Előnyben részesítik a jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhető munkát. Szívesen foglalkoznak gyakorlati problémák megoldásával, azok kivitelezésével. Megnyugtatónak tartják, ha jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhetik a munkájukat. Biztonságot jelent számukra, ha tisztában vannak teendőikkel, és pontosan tudják, meddig terjed a felelősségük, hatáskörük.

 

Munkamód: Tárgyias – Gyakorlatias – Végrehajtó

 

Ez azt jelenti, hogy az „Egyszerű építőipari munkás” szívesen dolgozik különböző gépekkel (pl. betonkeverő). Előnyben részesíti, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal foglalkozhat. Kedveli, ha a munkája során mások irányítása alatt dolgozhat. Utasításokat elfogad, teljesít.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Egyszerű építőipari munkás” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

Az „Egyszerű építőipari munkás” kőműves magánvállalkozóknál dolgozhat, vagy építőipari cégeknél helyezkedhet el. Az építőipar a dinamikusan fejlődő ágazatok közé tartozik.

Az építőipari foglalkozások iránt jelentős kereslet mutatkozik. Könnyen talál munkát az, aki ezen a területen szeretne elhelyezkedni.

Az „Egyszerű építőipari munkások” iránt a jövőben várhatóan növekvő munkaerőpiaci keresletre számíthatunk.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Egyszerű építőipari munkásként” fogok dolgozni?

 

A fizetés az „Egyszerű építőipari munkás” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a munkaadó méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, árbevételétől függően változhat.

Az „Egyszerű építőipari munkás” fizetése jelentősen elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 220.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha az „Egyszerű építőipari munkás” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Építőipari segédmunkás

Kubikos

Útépítő

 

Rokon foglalkozások:

 

Egyszerű ipari foglalkozású

Földmunkagép és hasonló könnyű- és nehézgép kezelője

Kőműves

Magasépítő technikus

Burkoló

Szárazépítő

Festő, mázoló, tapétázó