Egyszerű mezőgazdasági dolgozó

EGYSZERŰ MEZŐGAZDASÁGI FOGLALKOZÁSÚ

Foglalkozási terület: Mezőgazdaság

6-jegyű FEOR kód: 933100

 

Miből fog állni a munkám, ha egyszerű mezőgazdasági foglalkozást választok?

 

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” szakképzettséget nem igénylő, egyszerű vagy idényjellegű mezőgazdasági munkákat végez. Munkája kötődhet a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez egyaránt. Megbízója irányításával végez egyszerűbb, például a növények betakarításához vagy az állatok gondozásához kötődő feladatokat. Haszonnövényeket kapál, gyomlál, kacsoz, permetez, kötöz. Termések kézi betakarítását végzi, pl. kukoricát tör, szőlőt szüretel, gyümölcsöt vagy zöldséget szed. Tisztán tartja az állattenyésztő telepek, tanyák környezetét. Őrzi az istállókat, terményeket, földeket (pl. dinnyeföld).

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó”?

 

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” munkája során elsősorban mezőgazdasági eszközöket, gépeket és berendezéseket alkalmaz:

 

Növénytermesztéshez:

 • eszközök, gépek: eke, tárcsa, tarlóhántó, kapa stb.;
 • öntözőberendezések, kannák;
 • anyagmozgatás eszközei: pótkocsi stb.

 

Állattenyésztéshez:

 • trágyakihordó, gereblye, lapát, seprű;
 • etetők, itatók;
 • anyagmozgatás eszközei: talicska stb.

 

Anyagok terén a növénytermesztés során dolgozik többek között földdel, (mű)trágyával, permetlével és más tápanyagokkal, vegyi anyagokkal. Az álltatenyésztéshez kapcsolódó feladatok ellátása esetén szalma, széna, lucerna, trágya, takarmány stb. anyagokkal kerül kapcsolatba.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” leszek?

 

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” szabadban vagy üvegházakban, fóliasátrakban látja el feladatait. Állattenyésztés során istállókban, valamint más gazdasági épületekben, ill. épületek (pl. tanya) körül dolgozik.

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” munkájára jellemző a szezonalitás: tavasztól őszig jelentősen több az elvégzendő feladat, mint az év többi részében. Ebből adódóan többnyire idényjelleggel vagy alkalmi munkában foglalkoztatják. Munkaideje eltér a szokásos munkarendtől, gyakori a hajnali órákban való munkakezdés, pl. öntözés vagy permetezés, illetve etetés céljából. Gyakran a napi 8 óránál hosszabb ideig vagy osztott műszakban dolgoznak. A betakarítás időszakában túlmunka előfordulhat.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Egyszerű mezőgazdasági dolgozóként” dolgozzon, nem szükséges szakképesítés, de a „Mezőgazdaság” szakmacsoporton belül, a „Mezőgazdasági munkás” (OKJ 21 621 02) részszakképesítés megszerzése az elhelyezkedés szempontjából előnyös lehet.

Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 240-360 óra között változhat a képzési idő.

 

Hallássérültek esetében „Dísznövénykertész”, „Kertész”, „Kerti munkás”, „Mezőgazdasági munkás”, értelmi sérültek esetében „Kertész”, „Kerti munkás” és „Mezőgazdasági munkás” speciális adaptált szakképesítésekkel is végezhető egyszerű mezőgazdasági munka.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A szakképesítés megszerzésének előfeltétele: 8 általános iskolai végzettség.

 

Továbblépési lehetőség: a „Gazda” (OKJ 34 621 01), vagy a „Kertész” (OKJ 34 622 02) vagy az „Állattartó szakmunkás” (OKJ 34 621 03), valamint a „Mezőgazdasági technikus” (OKJ 54 621 02) szakképesítések megszerzése.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió felnőttképző intézményei közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Budapest)

Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Szécsény)

Teleki József Általános Iskola és Szakiskola (Szirák)

Mátrix – Oktatási Központ (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” foglalkozást választom?

 

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” jellemzően közepesen nehéz fizikai munkát végez. Gyakran kell hosszabb ideig kényszertesthelyzetben (görnyedés, térdelés, guggolás, előre hajlás) dolgoznia, ami komoly megterhelést jelenthet a hát és a gerincoszlop számára. Egyes munkafázisok (pl. termény-betakarítás, rakodás, szállítás) emeléssel, cipeléssel járnak, amely ugyancsak fizikai fáradtsághoz vezethet. Pszichés megterhelést jelent a szokásostól eltérő munkaidőhöz vagy a nyújtott műszakhoz való alkalmazkodás.

Az egyszerű mezőgazdasági foglalkozás esetén egészségügyi követelmény:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (monotónia tűrése, változó munkaidő-beosztás) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen (a fokozott fizikai igénybevétel miatt).

 

Környezeti ártalmak:

 

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” számára a munkavégzés során felmerülő ártalmak és veszélyek a mezőgazdasági munka jellemzőiből adódnak:

 • baleseti lehetőség a talajmegmunkáló eszközök (ásó, kapa, gereblye stb.) nem megfelelő használatából adódó kéz- és lábsérülés;
 • a nedves, nyirkos, piszkos (sáros) munkakörnyezet és a porártalom a talajművelési és betakarítási munkák sajátja, ez megterhelheti a légzőszerveket, a szív- és keringési rendszert;
 • a növényvédelemhez használt vegyi anyagok, talajfertőtlenítő szerek, valamint a pollenek a légzőszerveket terhelhetik, allergiás megbetegedéseket is okozhatnak;
 • a változó időjárási viszonyok (hőség, csapadékos időszakok, nedves, párás környezet) erősen megterhelhetik a szervezetet;
 • gépek okozta, egész testre és helyileg ható vibráció;
 • egyes munkafolyamatok során zajártalom is előfordulhat.

 

Hallássérültek és értelmi sérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusnak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört. A munkahely fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésével, speciális eszközök beszerzésével, munkaköri változtatásokkal (egyes feladatok más munkatársaknak történő átadásával) segíthető elő, hogy ezen a pályán dolgozhassanak.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Fizikai erőnlét az egyes, eltérő méretű és súlyú termények rakodása érdekében
 • Együttműködés a munkatársakkal való jó munkakapcsolat fenntartásához
 • Kitartás annak érdekében, hogy az esetleges egyhangú munkát is jól el tudja végezni, akár hosszabb időn keresztül is.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen dolgoznak különféle eszközökkel, berendezésekkel, használják saját erejüket. Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Előnyben részesítik a jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhető munkát. Szívesen foglalkoznak gyakorlati problémák megoldásával, azok kivitelezésével. Megnyugtatónak tartják, ha jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhetik a munkájukat. Biztonságot jelent számukra, ha tisztában vannak teendőikkel, és pontosan tudják, meddig terjed a felelősségük, hatáskörük.

 

Munkamód: Tárgyias – Gyakorlatias – Végrehajtó

 

Ez azt jelenti, hogy az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” szívesen dolgozik különböző gépekkel (pl. targonca). Előnyben részesíti, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal foglalkozhat. Kedveli, ha a munkája során mások irányítása alatt dolgozhat. Utasításokat elfogad, teljesít.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” jellemzően napszámosként dolgozik.

 

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” iránt a jövőben várhatóan növekvő munkaerőpiaci keresletre számíthatunk.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Egyszerű mezőgazdasági dolgozóként” fogok dolgozni?

 

A fizetés az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a cég méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, árbevételétől függően változhat.

 

Az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” fizetése jelentősen elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 210.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha az „Egyszerű mezőgazdasági dolgozó” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Vegyesprofilú gazdálkodó

Állat- és növénytermesztő

Baromfitelepi segédmunkás

Disznópásztor, kondás

Gulyás

Gyógynövénygyűjtő

Juhász

Kaszáló

Szalmabálázó

 

Rokon foglalkozások:

 

Természetvédelmi őr

Egyszerű ipari foglalkozású

Egyszerű erdészeti, vadászati, halászati dolgozó