Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője

ÉLELMISZER-, ITALGYÁRTÓ GÉP KEZELŐJE

Foglalkozási terület: Gépészet, nehézipar és egyéb műszaki terület

6-jegyű FEOR kód: 811100

 

Miből áll a munkája annak, aki az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” foglalkozást választja?

 

Az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” az élelmiszerek előállításához, gyártásához használt gépeket beállítja, üzemelteti, kiszolgálja és felügyeli. Gondoskodik a gépek, gépsorok rendeltetésszerű működéséről, karbantartásáról, meghibásodás esetén javításukról. Felügyeli a megfelelő alapanyag utánpótlást, segédkezik a feldolgozás előkészítésében, és elvégzi a rábízott gyártási részfeladatokat. Munkája nagyon sokoldalú, feladatai attól függnek, hogy az élelmiszeripar mely területén dolgozik, hiszen mások a gyártási folyamatok és a feldolgozáshoz, gyártáshoz használt gépek egyaránt, például a húsiparban, a tejiparban vagy a gabona-feldolgozás során. Előkészíti a gyártáshoz, feldolgozáshoz az élelmiszeripari gépeket, berendezéseket. Gondoskodik a gépek megfelelő állapotáról, feltölti őket alapanyaggal. Kezeli az élelmiszerek előállításához, feldolgozásához használt anyagok, folyadékok, adalékok hűtését, melegítését, keverését végző gépeket. Berendezések segítségével elvégzi a folyadékok keverését, pépesítését. Gondoskodik a gépek tisztításáról, fertőtlenítéséről. Egyszerűbb meghibásodás esetén elvégzi a javítást, nagyobb probléma esetén gondoskodik a berendezések szervízeléséről. Az állatok lefogásához, elkábításához és levágásához szükséges gépeket üzemelteti és figyeli. A tetemek szabályos hús- és haldarabokra bontását végzi. Beállítja, üzemelteti és felügyeli a gépeket és kemencéket, melyek a kenyér és a lisztből készült édességek keveréséhez, sütéséhez és más módon történő előállításához szükségesek. Sör, bor, malátából erjesztett italok, ecet, élesztő és egyéb hasonló termékek előállítása céljából a gabona és gyümölcsök összezúzásához, keveréséhez, malátázásához, főzéséhez és erjesztéséhez szükséges gépeket üzemeltet. Lekvárt, tejkaramellát, sajtot, ömlesztett sajtot, margarint, szirupot, jeget, tésztát, fagylaltot, kolbászt, csokoládét, kukoricakeményítőt, ehető zsiradékokat és dextrint előállító gépeket kezel. Az élelmiszerek feldolgozásához használatos anyagok és folyadékok hűtését, melegítését, szárítását, sütését, blansírozását, pasztörizálását, füstölését, sterilizálását, fagyasztását, aszalását és sűrítését végző gépeket üzemeltet. Élelmiszerek és folyadékok keverését, pépesítését, darálását és szétválasztását végzi köpülő-, préselő-, szitáló-, őrlő- és szűrőberendezésekkel. Szénsavas üdítőitalt állít elő, szörpöt, csendes italt készít. Ásványvizet minősít, kezel és palackoz. Beállítja és üzemelteti a berendezéseket, gépeket. Az elkészített termékek minőségét ellenőrzi. A csomagolóanyagokat töltésre előkészíti, gyűjtőcsomagolást készít, terméket szállít.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője”?

 

Az, hogy a szakember milyen eszközöket, berendezéseket használ, nagymértékben függ attól, hogy az élelmiszeripar mely területén helyezkedik el.

Jellemző eszközök, gépek, berendezések:

 

 • húsipari feldolgozó gépek: lefogók, darálók, osztályozók;
 • malomipari feldolgozó gépek, kemencék;
 • tejipari gyártó berendezések, pl. acéltartályok, tárolók, keverők;
 • italkészítő, keverő berendezések: be- és lepárlógépek;
 • folyadékok kezelését végző gépek: hűtő-, melegítő-, keverő-, szárító, pépesítő berendezések;
 • mérőberendezések, eszközök;
 • gépek karbantartásához szükséges szerszámok, pl. csavarhúzó, csípőfogó.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” lesz?

 

Az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” jellemzően üzemcsarnokban, gépek között dolgozik, például egy sörgyárban, fagylaltgyárban stb. Általában külön kezelőállást alakítanak ki a gépkezelőnek, ahol figyelemmel kísérheti a gyártási folyamatot. Rendszerint több műszakban, változó munkarendben dolgozik. Munkája során esetenként – például határidős megrendelések vagy egy-egy elhúzódó javítás miatt – túlóra is szükséges lehet.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelőjeként” dolgozzon, nem szükséges szakképesítés, de az „Élelmiszer” szakmacsoporton belül az „Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó” (OKJ 34 541 07) vagy a „Kistermelői élelmiszer-előállító, falusi vendéglátó” (OKJ 34 541 08) szakképesítések megszerzése előnyös lehet. Az oktatás történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően a szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően, sikeres szakmai vizsga letételével szerezhető meg a szakképesítés. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (40%), részben gyakorlati (60%).

Nappali tagozaton a 9. és a 10. évfolyamot követően 140 óra összefüggő szakmai gyakorlat van. 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

 

Részszakképesítések:

 

Gyümölcspálinka-gyártó (OKJ 31 541 04)

Sörgyártó (OKJ 31 541 08)

Szikvízgyártó (OKJ 31 541 21)

 

Ráépülő szakképesítések:

 

Üdítőital-ipari termékgyártó (OKJ 31 541 10)

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

 

Továbblépési lehetőségek: az „Élelmiszeripari technikus” (OKJ 54 541 02) szakképesítés, vagy az „Üdítőital-ipari termékgyártó (OKJ 31 541 10) ráépülő szakképesítés megszerzése.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

Több képzőhely ajánlatában szerepel a szakképzés, amelyek közül a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik szakképzés:

 

Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Budapest)

Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola (Budapest)

Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (Szécsény)

Originál Team Kft. (Budapest)

SKC Holding Kft. (Budapest)

Géniusz Plusz Oktatási Kft. (Budapest, Esztergom)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” foglalkozást választom?

 

Az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” munkája ülő vagy álló testhelyzetben végzett, könnyű fizikai munka. A berendezések irányítása során a műszereket kell felügyelni. Ehhez figyelemkoncentrációra van szükség. A testi megerőltetés nem mindig kerülhető el, mivel állni, hajolni, guggolni is kell. Üzemzavar esetén, a hibáktól függően közepesen nehéz vagy akár nehéz fizikai munka is előfordulhat. A gépek alapanyaggal történő feltöltésekor gyakran emelni, cipelni kell. Pszichés megterhelést jelenthet a gép mellett végzett monoton tevékenység, mely szubjektív fáradtságérzéssel, az éberségi szint csökkenésével, álmossággal, a figyelem, a reakciókészség csökkenésével, közömbösséggel, teljesítményingadozással járhat.

 

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • jó látás: a gyártási részfeladatok, mint a tisztítás, aprítás, lényerés, sütés, főzés, hűtés, csomagolás elvégzése jó látásélességet és bizonyos munkakörökben ép színlátást igényel az esetleges hibák kiszűrése érdekében;
 • teljes látótér és jó mélységlátás;
 • tartós állómunka-képesség;
 • ép és terhelhető karok, kezek és ujjak a gépek és berendezések kezeléséhez, ápolásához és beállításához;
 • ép szaglás a gyártás során felmerülő egyszerűbb hibák megelőzéséhez, kiküszöböléséhez;
 • fokozott figyelem, éber tudatállapot;
 • kizáró/korlátozó tényező lehet: teljes látótér hiánya, tér- és mélységlátás zavara, halláskárosodás, egyensúlyzavar, kézi anyagmozgatásra alkalmatlanság, egésztest-vibrációval járó munkavégzés, nedves/nyirkos/párás/hideg/zárttéri meleg munkahelyen nem dolgozhat, allergizáló/ vegyi anyagokkal nem dolgozhat, mások fertőződésének veszélyével járó munkahelyen munkát nem végezhet, túlmunkát/nyújtott műszakot igénylő munkahelyen munkát nem végezhet, többműszakos munkarendben munkát nem végezhet.

 

Környezeti ártalmak:

 

Az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelőjét” a következő környezeti ártalmak érhetik munkája közben:

 • baleseti veszélyforrások lehetnek az üzemben használt gépek. A mozgó és forgó gépalkatrészek elsősorban kézsérülést, a gépek karbantartása, takarítása során eltávolított törmelékek, pl. növényi részek szemsérülést okozhatnak;
 • zajterhelést a gépek, berendezések idéznek elő;
 • kedvezőtlen lehet az üzemben a mikroklíma, pl. magasabb hőmérséklet és páratartalom vagy éppen erősen hűtött környezet;
 • fertőzést, allergiát válthatnak ki a biológiai anyagok, pl. az alapanyagokban előforduló baktériumok, vírusok, gombák, fehérjék;
 • porártalom érheti a munkavállalót az egyes anyagok őrlése, szitálása, bekeverése közben;
 • vegyi ártalom fordulhat elő a gépek tisztítása, fertőtlenítése során alkalmazott anyagok, keverékek miatt.

 

 

 

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

Az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Technológiai, műszaki kompetencia a berendezések biztos működtetéséhez;
 • Önállóság, hiszen sokszor egyedül kell döntéseket hoznia, munkáját gyakran önállóan végzi;
 • Felelősségtudat, hiszen hibája komoly anyagi és egészségügyi károkhoz vezethet;
 • Kitartás, ami a sokszor egyhangú, mégis folyamatos figyelmet igénylő pontos munkavégzésben segít;
 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat.

 

Munkamód: Tárgyias – Beltéri – Aprólékos – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” a munkavégzés során többféle eszközt használ, velük ügyesen bánik, különböző nyersanyagot dolgoz fel, alakít. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, belső helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” leszek?

 

Az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” élelmiszeripari üzemekben, vállalkozásoknál helyezkedhet el. Elsősorban a nagyüzemek (pl. sörgyárak, malomipari vállalatok stb.) keresnek szakembereket. Kisebb élelmiszeripari üzemek is működnek a nagy cégeken kívül. Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelőjeként” fogok dolgozni?

 

A fizetés az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve az üzem, vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

Az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” fizetése elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 225.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha az „Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője” foglalkozást választom?

 

 

 

Munkakörök:

 

Állati takarmányt előállító gép kezelője

Állatifehérje-takarmányt előállító gép kezelője

Aromakészítő

Ásványvízgyártó gép kezelője

Aszaló, aszalómester

Autoklávkezelő (élelmiszer, konzerválás)

Baromfifeldolgozó gép kezelője

Borászati gép kezelője

Burgonyaszirom-készítő

Cukorgyári gép kezelője, cukoripari gépkezelő

Cukorgyártó

Csokoládéadagoló-gép kezelője, csokoládéöntő-gép kezelője, csokoládétáblázó-gép kezelője

Daráló

Ecetgyártó

Ecetgyártó gép kezelője

Édesipari formázógép kezelője

Édesipari mártógép kezelője

Élelmiszergyártó gép kezelője

Élelmiszer-ipari termékgyártó

Gabonaszárító, -morzsoló

Gépkezelő, pörkölő

Gyümölcslékészítő

Haltisztító

Hentesáru-töltő

Húsipari keverőgép-kezelő

Italgyártó gép kezelője

Jégkrémkészítő gép kezelője

Kakaópörkölő

Kávépörkölő

Konzervipari automatagép-kezelő

Malomipari gép kezelője

Margaringyártó

Margaringyártógép-kezelő

Molnár

Növényolajgyártó

Növényolaj-gyártó gép kezelője

Pudingpor-adagoló gép kezelője

Söripari gépkezelő

Sütőporkészítő

Szárítógép-kezelő

Szesz-, szeszesital-gyártó

Szikvízgyártó gép kezelője

Tartósítóipari hűtőgépkezelő

Tejipari gép kezelője

Tésztagyári gép kezelője

Tojásfeldolgozó

Töltőgépkezelő

Üdítőital-gyártó gépkezelő

Rokon foglalkozások:

 

Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő

Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó

Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, -tartósító