Értékesítő (területi képviselő)

FEOR kód
362400

Foglalkozási terület
Gazdaság, kereskedelem és marketing

Átlagkereset
bruttó 340 000 Ft/hó

Miből fog állni a munkám, ha az „Értékesítő (területi képviselő)” foglalkozást választom?

A területi képviselő egy értékesítő, aki munkájával hidat képez a cég és a vásárlók, viszonteladók között. Munkája alapvetően arra irányul, hogy a kereskedelemben újonnan bevezetett termékek értékesítését segítse, illetve a forgalmazott termékek eladását fokozza.

A cég termékeit vagy szolgáltatásait a területi képviselőn keresztül árusíthatja – belföldre vagy külföldre –, aki a vevőket – akár cég, akár magánszemély – felkeresi, tartja velük a kapcsolatot annak érdekében, hogy minél több terméket értékesítsen. Ily módon a területi képviselő az őt alkalmazó céget képviseli, hiszen a vevők számára ő az eladó cég „arca”. A „területi” jelző mögött az áll, hogy értékesítési körzeteket határoznak meg, melyek ellátásáért egy-egy képviselő a felelős. Munkájáért rendszerint jutalékot is kap, azaz minél több eladást üt nyélbe, annál több a fizetése.

A területi képviselő jó ügyfélkapcsolatokat ápol, pl. tájékoztatást ad új termékekről, érdeklődik a megvásárolt áruval való elégedettségről stb. Ennek célja, hogy hosszú távon is tőle rendeljék meg az adott árut vagy szolgáltatást. Fő feladata új ügyfelek megnyerése, illetve régi partnerei kiszolgálása oly módon, hogy azok elégedettek legyenek, és minél magasabb számú és értékű megrendelést adjanak le a területi képviselőnek. Munkája során új megrendelők után kutat. Megvizsgálja, elemzi a lehetséges vevői köröket. Információt szerez róluk, és feltérképezi, mit, hogyan lehet számukra eladni. Üzleti tárgyalásokat folytat, feltárja a vevői igényeket. Üzletet köt. A vásárlók kéréseit, ötleteit, véleményét továbbítja az őt alkalmazó cég megfelelő munkatársának, pl. új termékötlet, szolgáltatás-kiegészítés témájában. Felveszi a rendeléseket. Kialakítja a megrendelt készleteket, és azoknak a vevői telephelyre történő kiszállítását intézi. Az áruért mindaddig ő felel, amíg azt át nem vette a vevő. Képviseli az őt alkalmazó céget. Amennyiben arra van lehetőség, a vállalat termékeit bemutatja. A termékekről, szolgáltatásokról tájékoztatást ad kiállításokon, vásárokon, ügyféltalálkozókon. Ismerteti az áru előnyeit, azokról prospektusokat, katalógusokat oszt szét az érdeklődők körében. Adminisztrációs tevékenységet lát el. Irodai tevékenységei között a legfontosabb, hogy pontosan feljegyezze az adott vevő jellemzőit, kéréseit és igényeit, az általa megrendelt áruk listáját, árakat, az esetleges panaszokat stb.

A területi képviselő, ahhoz, hogy valóban hidat tudjon képezni a cég és a vevő között, sok tárgyalást, egyeztetést folytat, hol az irodájában, hol a vevő telephelyén.

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik az „Értékesítő (területi képviselő)”?

Az értékesítő a következő eszközöket használja:

 • számítógép megfelelő szoftverrel és internetkapcsolattal, adatbázisokkal;
 • telefon az ügyfelekkel, más egységek vezetőivel való együttműködés érdekében;
 • névjegykártya, amin az elérhetőségeit meg tudja adni a vevőknek;
 • irodai eszközök: naptár, jegyzetfüzet, papír, toll, fénymásoló, nyomtató, iratmegsemmisítő gép;
 • prezentációs eszközök, pl. vetítővászon, projektor, laptop;
 • a céget és a termékeket bemutató anyagok: termékkatalógusok, mintatermékek stb.

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Értékesítő (területi képviselő)” leszek?

A területi képviselő munkájának egy részét irodában végzi, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy külső partnereknél, vevőknél kell tárgyaláson részt vennie. Munkájának nagy része utazás, a megbeszélések színhelye pedig általában irodai környezet, de lehet egy gyárüzem is. Ha rendezvényen vesz részt, akkor is zárt tér a munkavégzés helye, pl. egy kiállítás, termékbemutató, ügyféltalálkozó helyszíne. Amennyiben a feladat megkívánja, a területi képviselő részt vesz belföldi vagy – főként a multinacionális cégeknél – külföldi utazásokon.

A területi képviselő munkaideje a szokásos munkarendben történik, heti 40 órában. Ugyanakkor, mivel gyakran ő dönti el az egyes ügyfelekkel való találkozások időpontját, munkáját a heti 40 órán belül igen rugalmasan oszthatja be. Amennyiben egy rendezvény vagy egy ügyfélmegbeszélés munkahelyétől, lakóhelyétől távol esik, úgy jellemző lehet esetenként az utazásból fakadó túlórázás.

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Értékesítő (területi képviselő)” szeretnék lenni?

Ahhoz, hogy valaki értékesítőként dolgozzon, a „Kereskedelem, marketing, üzleti adminisztráció” szakmacsoporton belül a Kereskedelmi képviselő (OKJ 54 341 02) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakgimnáziumokban folyik, ahol érettségit követően 2 év alatt szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 800-1000 óra között változhat a képzési idő.

Kétéves képzés esetén az első évfolyamot követően 160 óra összefüggő szakmai gyakorlat van.

Szükséges előképzettség

A Kereskedelmi képviselő szakképesítés megszerzésének előfeltétele: érettségi.

Továbblépési lehetőség: a Kereskedelem és marketing alapképzési szak (BA) elvégzése

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Tagintézményei

 • Budapesti Gazdasági SZC Békésy György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Budapesti Gazdasági SZC Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Budapesti Gazdasági SZC Belvárosi Gazdasági Szakgimnáziuma

OKTÁV Továbbképző Központ Zrt. Budapesti Iroda

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha az „Értékesítő (területi képviselő)” foglalkozást választom?

A területi képviselő munkaidejének egy részét irodai környezetben, a számítógép előtt ülve tölti, másik részét az ügyfelekhez történő utazással. Ez utóbbi miatt a közlekedéssel összefüggő sérülések jelenthetnek baleseti lehetőséget. Ezen túl, mindkét esetben a sok ülés derékfájdalmat és ízületi bántalmakat okozhat, így fontosak az egészséges mozgásszervek és a jó fizikai állóképesség.

A területi képviselő az ügyfélkapcsolatok ápolása, a tárgyalások és a kereskedelmi számítások során szellemi tevékenységet végez, a sok utazás, illetve a termékek szállítása, emelése fokozottan igénybe veheti a mozgásszerveket. A területi képviselőé összességében könnyű fizikai megterheléssel járó szellemi munka. A kar, a kéz és az ujjak használata szükséges. A szóbeli információ átadásának fontos szerepe van, ami ép hallást feltételez. A jó látásélesség is fontos. A számítógép előtt végzett ülőmunka ergonómiai kockázati tényező, és fokozottan igénybe veszi a mozgásszerveket, szemet, idegrendszert, szív- és érrendszert.

Pszichés terhelést jelenthet:

 • az eltérő ügyfelek kezelése, a mindig megfelelő kommunikációs stílus megtalálása, még agresszívabb megnyilvánulások, támadások esetén is;
 • a vásárlókra szabott üzleti engedmények, egyéb döntések meghozatala;
 • a sok utazással járó fokozott figyelem a biztonságos közlekedés érdekében;
 • mivel jutalékos rendszerben kapja a fizetését, így stresszforrás lehet a mindig megfelelő eladás eléréséért való aggodalom.

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • könnyű fizikai és szellemi munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, ujjak), pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • jó hallás;
 • jó beszélőképesség, tiszta beszéd.

Az alábbi veszélyek, ártalmak érhetik a munkavégzés során:

 • ergonómiai kockázatot jelenthet a tartós ülés, billentyűzet- és egér-használat hatásai;
 • fokozott figyelem, időkényszer, pénzügyi felelősség okozta stressz;

Értékesítő (területi képviselő) munkakörben hallássérült, látássérült és mozgáskorlátozott személyek is foglalkoztathatóak a munkahely fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésével, speciális eszközök beszerzésével, munkaköri változtatásokkal (egyes feladatok más munkatársaknak történő átadásával). A hallássérült illetve látássérült személyek esetében szükség lehet részfeladatok módosítására.

Milyen személyes jellemzők előnyösek az „Értékesítő (területi képviselő)” foglalkozásnál?

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

Az értékesítő, területi képviselő szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek)

 • Kommunikációs képesség a jó ügyfélkapcsolatok kialakításához, fenntartásához;
 • Konfliktuskezelés és stressztűrés az ügyfelekkel való zökkenőmentes kapcsolathoz, és hogy az utazásokkal, rendelésekkel, probléma-megoldásokkal kapcsolatban jól kezelje a helyzeteket;
 • Felelősségtudat;
 • Önállóság;
 • Együttműködés.

Érdeklődési irányok: Közösségi – Irányító – Megvalósító

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen végeznek mások számára hasznos, fontos, szolgáltató tevékenységet, szeretik megszervezni saját maguk tevékenységét, függetlenek és önállóak saját munkavégzésük folyamatában, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhessék munkájukat.

Munkamód: Személyközpontú – Önálló – Gyakorlatias

Ez azt jelenti, hogy az értékesítő, területi képviselő tevékenysége középpontjában a vevők kiszolgálása, a velük való kapcsolattartás áll. Elsősorban azt kedveli, ha a feladatokat saját ritmusában, tempójában végezheti, és az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal (különféle termékek, árucikkek) foglalkozhat.

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Értékesítő (területi képviselő)” leszek?

Az álláshirdetések alapján az egyik legkeresettebb foglalkozás a területi képviselő.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

Mennyi lesz a bérem, ha „Értékesítőként (területi képviselő)” fogok dolgozni?

A fizetés az értékesítő szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a kereskedelmi vállalkozás, üzlet méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat. Jellemzően jutalékos rendszerben dolgozik, ami azt jelenti, hogy a keresete jelentős mértékben saját munkájától (pl. a megkötött szerződések számától) függ.

Az értékesítő fizetése meghaladja az országos átlagbért.

Az átlagkereset havi bruttó 340 000 Ft/hó.

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha az „Értékesítő (területi képviselő)” foglalkozást választom?

 • Áruforgalmazó ügynök
 • Áruterítő ügynök
 • Kereskedelmi ügynök
 • Kereskedelmi ügyintéző
 • Értékesítési munkatárs (kereskedelmi)
 • Kereskedelmi asszisztens

Rokon foglalkozások

 • Kereskedő
 • Kereskedelmi ügyintéző
 • Piaci, utcai árus
 • Eladó