Falusi vendéglátó

FALUSI VENDÉGLÁTÓ

Foglalkozási terület: Vendéglátás, turisztika

6-jegyű FEOR kód: 524202

 

Miből áll a munkája annak, aki a „Falusi vendéglátó” foglalkozást választja?

 

A „Falusi vendéglátó” komplex szolgáltatást (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, stb.) biztosít. Feladatai rendkívül szerteágazóak, összetett, sokrétű tevékenységet végez. Munkája kiterjed az épület környezetének és belső terének kialakítására, fenntartására. A (nagy)városi emberek számára elérhetetlen és érdekes látnivalókat nyújt természetes környezetben. Gondoskodik a kényelmes szálláshely kialakításáról, berendezéséről. A szobákat takarítja, ágyneműt cserél. Fogadja a vendégeket. Számukra étkeztetési szolgáltatásokat nyújt. Munkájának része a bevásárlás, főzés, tálalás, mosogatás. Háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezel. Hagyományos, házi jellegű fogások mellett, diabetikus, vegetáriánus ételeket is készít és szolgál fel. Szabadtéri étkezést (pl. parázson, nyárson vagy kemencében sült húsok, kenyerek stb.) biztosít. Saját gazdaságot tart fenn. Állattartással és növénytermesztéssel foglalkozik. A falusi turizmus szempontjából előnyös, ha sokféle állattal (a haszonállatok mellett lóval, pónival, csacsival) rendelkezik. Az állatokat eteti, itatja, az istállót tisztán tartja. Az állategészségügyi, állatjóléti szabályokat betartja. A lakókörnyezetét (kert, erdő, szántó) gondozza. A vendégek szép kertben, a virágok közt érzik jól magukat, aminek érdekében földet ás, vet, palántáz, gyomlál, locsol. Lenyírja a füvet. Gyümölcsfákat, díszfákat, cserjéket ültet, szőlőt telepít. Metszést, permetezést végez. Biogazdálkodást folytat. A vendégek a termő fákról szedhetnek gyümölcsöt. Konyhakertet művel. A terményeket előkészíti felhasználásra. Házilag feldolgozza, tartósítja azokat, pl. lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat készít. A gazdaságot és a lakókörnyezetet bemutatja a szállóvendégeknek. Különféle tájegységhez kapcsolódó programokat szervez. Tevékenysége során figyelembe veszi környezetének hagyományait, kultúráját és népművészeti lehetőségeit. Népi mesterségeket, népi szokásokat ismertet, népzenei estet szervez. Feladata a gazdaságos árubeszerzés, takarítás, tisztítás, fertőtlenítés (eszközök, élelmiszerek, vegyszerek biztonságos tárolása). Adminisztrációs munkát végez. Szerződéseket, megállapodásokat köt. Számlákat állít ki. A készletekről, bevételekről és kiadásokról, valamint a szállóvendégekről nyilvántartást vezet. Kapcsolatot tart a szakhatóságokkal.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Falusi vendéglátó”?

 

A „Falusi vendéglátó” munkája során elsősorban a háztartásvezetéshez és a mezőgazdasági munkához, állattartáshoz kapcsolódó eszközöket, gépeket és berendezéseket használ:

 • Háztartásvezetéshez használt eszközök: tűzhelyek (hagyományos fatüzelésű vagy villanytűzhely), mosogatógép, főző- és tálalóedények, kések, evőeszközök, takarítóeszközök;
 • Állattartáshoz alkalmazott eszközök: takarmánykiosztó berendezés, fejőberendezés, automatikus etetők, vákuumos önitatók, tejhűtő, tároló berendezés, fűtő, szellőztető, páratartalom-szabályozó, mosó- és fertőtlenítő berendezések. Hagyományos eszközei pl. a takarmányhordó villa vagy a trágyakihordó lapát, talicska;
 • Növénytermesztés, kertgondozás eszközei: ásó, kapa, gereblye, kerti traktor, fűkasza;
 • Szállítóeszközök: személyautó, fogat;
 • Üzletmenethez kapcsolódó eszközök és berendezések, többek között számítógép internetkapcsolattal és vendéglátó-ipari programokkal, telefon, nyomtató, fénymásoló, szkenner, pénztárgép és bankkártya terminál.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Falusi vendéglátó” lesz?

 

A „Falusi vendéglátó” külső és belső helyszínen egyaránt dolgozhat.

Munkaideje jellemzően eltér a szokásostól, a hét minden napján, hétvégén és ünnepnapokon is dolgozik. Amennyiben alkalmazottként dolgozik, a tulajdonos határozza meg a munkaidejét, ami elsősorban kötetlen vagy váltóműszakos munkaidőt jelent. Ha saját vállalkozását vezeti, úgy munkaidejét rugalmasan oszthatja be, de az épület körüli állandó teendők és a vendégekkel való jó kapcsolat kialakítása miatt jellemző, hogy a heti 40 óránál több időt tölt a helyszínen.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Falusi vendéglátó” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Falusi vendéglátóként” dolgozzon, az „Élelmiszer” szakmacsoporton belül a „Falusi vendéglátó” (OKJ 31 541 15) részszakképesítés vagy a „Kistermelői élelmiszer-előállító, falusi vendéglátó” (OKJ 34 541 08) szakképesítés megszerzése megfelelő lehet. A képzés történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakközépiskolában folyik. A képzési idő 3 év. A felnőttképzésben, a szakképesítéstől és képzőhelytől függően, 560-1440 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (20%), részben gyakorlati (80%).

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama az első szakképzési évfolyamot követően 70 óra.

 

A részszakképesítések megszerzésére hallássérültek és a tanulásban akadályozottak esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

Betöltött 15. életév.

 

Továbblépési lehetőségek: a „Fogadós” (OKJ 34 811 06) vagy a „Vendéglátásszervező” (OKJ 54 811 01) vagy a „Vendéglátó-üzletvezető” (OKJ 35 811 02) vagy az „Állattenyésztő és állategészségügyi technikus” (OKJ 54 621 01) vagy a „Mezőgazdasági technikus” (OKJ 54 621 02) szakképesítés megszerzése.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái, felnőttképző intézményei közül az alábbiakban folyik képzés:

 

AM Közép-magyarországi Agrárszakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakiskola és Kollégium (Budapest)

Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium (Örkény) (mozgásszervi fogyatékos, beszédfogyatékos, halmozottan fogyatékos, egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral), beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók is jelentkezhetnek)

Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (Szécsény)

ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület (Budapest)

Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

„IOSZIA” Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Falusi vendéglátó” foglalkozást választom?

 

A „Falusi vendéglátó” közepesen nehéz, vagy kevésbé gépesített környezet esetén nehéz fizikai munkát végez. Gyakran egyenetlen talajon, hajlott, térdelő testhelyzetben dolgozik. Sokat kell állnia, görnyednie, gyalogolnia. Munkájának része a mozgatás, emelés, cipelés. A jó fizikai erőnlét, állóképesség nagyon fontos.

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen és az arcon (a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt);
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet;
 • jó szaglás, ízlelés.

 

Környezeti ártalmak

 

A „Falusi vendéglátó” a munkavégzés során különböző ártalmaknak, veszélyeknek van kitéve:

 • baleseti veszélyforrás lehet:
  • a gépek és berendezések nem megfelelő használata;
  • állatok harapása, rúgása;
  • égés vagy forrázás, ami odafigyeléssel elkerülhető;
 • a lisztpor, mely allergiához vezethet;
 • kedvezőtlen mikroklíma, gőz, hőmérséklet-ingadozások, a sütő mellett nagy a forróság, a fagyasztó helyiségekben viszont hideg van;
 • a szabadban végzett munka során hideg- és hőhatás;
 • a környezetben lévő szennyezett anyagok, pl. trágya, használt takarmány stb., amelyek magukba szívják a port, fertőzéseket, illetve allergiás megbetegedéseket okozhatnak;
 • a munkavégzés során használt takarító-, tisztító-, fertőtlenítőszereknek allergizáló, irritatív hatásuk lehet.

 

A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülésspecifikus módosításával, írásalapú kommunikációs csatornák használatával, egyéni elbírálás szerint, bizonyos részfeladatokat hallássérültek is végezhetnek.

Értelmi sérültek esetén, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, begyakorlás, a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Falusi vendéglátó” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Falusi vendéglátó” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, járkáláshoz, a cipeléséhez;
 • Felelősségtudat, ami egyrészt az állatok folyamatos és szakszerű gondozása során jelenik meg. Másrészt munkája során minden vendégre és problémára az azt megillető figyelmet kell fordítania;
 • Kitartás, mert egész nap talpon kell lennie, és mindeközben kedvességet kell sugároznia;
 • Kézügyesség az ételek készítésekor, az állatok elletésénél, kézi fejésnél, tojás begyűjtésnél stb.;
 • Kommunikációs képesség, hogy vendégeivel, beosztottjaival és beszállítóival könnyen megtalálja a megfelelő hangnemet.

 

Érdeklődési irányok: Közösségi – Tárgyias – Megvalósító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek fontosnak tartják, hogy mások számára szolgáltató tevékenységet végezhessenek. Szívesen dolgoznak eszközökkel, anyagokkal. Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Elfogadják mások irányítását és felügyeletét. Megadott utasítások szerint végzik a munkájukat, követik az előírásokat. Többnyire megszokott megoldásokat alkalmaznak, jobban kedvelik azokat a feladatokat, amelyek előre láthatóak és kiszámíthatóak.

 

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy a „Falusi vendéglátó” a munkavégzés során többféle eszközt használ, velük ügyesen bánik. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, kültéri helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Falusi vendéglátó” leszek?

 

A „Falusi vendéglátó” dolgozhat alkalmazottként, vagy vezethet saját vállalkozást.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Falusi vendéglátóként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Falusi vendéglátó” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a szálláshely jellegétől, forgalmától függően változhat.

A „Falusi vendéglátó” fizetése elmarad az országos átlagbértől.

Az átlagkereset havi bruttó 280.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Falusi vendéglátó” foglalkozást választom?

 

Munkakörök:

 

Családi panzió vezetője

Falusi vendéglátó

Gazdaasszony

Panziós

Vendégfogadós

 

Rokon foglalkozások:

 

Vezető takarító

Házvezető

Épületgondnok

Állatgondozó