Gyógyászati segédeszköz forgalmazó

GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ FORGALMAZÓ

Foglalkozási terület: Egészségügy

6-jegyű FEOR kód: 511316

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” foglalkozást választom?

 

A „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” orvosi rendelvényre vagy a vásárló egyéni megrendelése alapján gyógyászati segédeszközöket ad el vagy kölcsönöz. Egyrészt kereskedő, másrészt tanácsadó, aki a vásárlók személyiségét, személyes igényeit, kulturális szokásait és anyagi lehetőségeit figyelembe véve tesz javaslatot egy termék vagy eszköz használatára, megvásárlására. A laikus eszközhasználók, betegek és fogyatékkal élő emberek számára fontos, hogy megismerjék, milyen típusú megelőző és rehabilitációs segédeszközök szerezhetőek be Magyarországon, és képesek legyenek azokat megfelelően használni. A gyógyászati segédeszköz-ellátás és a segédeszközökkel összefüggő tájékoztatás, tanácsadás a gyógyászati segédeszközöket gyártó és kiszolgáló szakemberek feladata. Önállóan kezeli az orvosi vényeket, értelmezi az azon szereplő javaslatot. A testközeli segédeszközök (pl. fűzők, művégtagok, pótlások, paróka stb.) esetén méretet vesz a vásárlóról. A kiadás előtt elvégzi az eszközök próbáját, ellenőrzését. A segédeszközök kezelésére, tisztántartására, javítására, ismételt rendelhetőségére vonatkozó információt nyújt. A betegeket tájékoztatja, kérdéseikre válaszol, tanácsot ad, felhívja a figyelmet az aktuális akciókra, szükség esetén panaszt kezel.

Fontos feladata a megfelelő, eladásra kerülő gyógyászati segédeszközök megrendelése a gyártóktól és azok értékesítése. Ápolja a beszállítói és a vevőkapcsolatokat, annak érdekében, hogy az igényeknek megfelelő termékek legyenek készleten, illetve a betegek visszatérjenek az odafigyelő és kedves kiszolgálásnak köszönhetően. Készletnyilvántartást vezet a beszerzett gyógyászati segédeszközök mennyiségéről, azok eladásáról, eladási áráról. Folyamatosan újat rendel, ha arra igény van. A beérkezett árut átveszi. Azokat annak érdekében, hogy ne sérüljenek meg, illetve az állagminőség megóvása érdekében, biztonságos helyen tárolja. Vezeti a bolti forgalmat. Figyeli az áruk forgását, azaz a beérkeztetés és eladás között eltelt időt. Leltározási feladatot lát el. Döntést hoz a vásárlótér, a kirakat elrendezéséről, a kihelyezett áruk mennyiségéről, illetve áráról. Marketingakciókat szervez. Amennyiben a forgalom azt megkívánja, árakciókat vagy egyéb más értékesítés-ösztönző tevékenységeket kezdeményez, majd megvizsgálja azok sikerességét. Pénzügyeket intéz. Kezeli a pénztár- és patika-programot. Ellenőrzi a számlákat, a készpénzes és bankkártyás fizetéseket, illetve banki, postai ügyeket intéz. Tisztán tartja az üzlethelyiséget, a próbafülkét. Kezeli a hulladékot. Fertőtleníti a próbára ajánlott eszközöket. Betartja a fogyasztóvédelmi és a minőségbiztosításra vonatkozó előírásokat.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó”?

 

A „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” az általa forgalmazott gyógyászati segédeszközökkel és az értékesítéshez szükséges eszközökkel dolgozik:

 

 • Terápiás eszközök, pl. lélegeztető készülékek, gyógyszeradagolók, kötszerek;
 • Ortézisek és protézisek: művégtagok, járógépek, ortopéd cipők, emlőpótlók, parókák stb.;
 • Személyes gondozási és védelmi eszközök: öltözködés, WC-használat segédeszközei, pelenkák, betétek, tartályok;
 • Személyes mobilitás eszközei: mankók, kerekesszékek, kerékpárok, gépkocsi kiegészítők, emelők;
 • Háztartási segédeszközök: az ételkészítés, mosogatás, takarítás segédeszközei;
 • Kommunikáció eszközei: hallókészülékek, optikai segédeszközök, szoftverek, diktafon;
 • Értékesítéshez kapcsolódó eszközök:
 • Pénztárgép, banki terminál;
 • Kereskedelmi eszközök: árazó, kódleolvasó stb.;
 • Számítógép megfelelő programokkal (pl. árukészlet- és adatbázis-kezelő), internet kapcsolattal;
 • Gyártók és nagykereskedelmi forgalmazók termékkatalógusai;
 • Kommunikációs eszközök: telefon, fax;
 • Irodai eszközök: papír, nyomtató, szkenner;
 • Kézikönyvek: jogszabályok, útmutatók, termékleírások.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” leszek?

 

A „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” munkáját beltéri helyszínen, az üzlethelyiségben végzi. A kereskedelmi egységen belül az irodában, az eladótérben és a raktárban is végez tevékenységeket. Munkájának része lehet a tárgyalás a gyártókkal, nagykereskedőkkel és a nagyobb tételben vásárló vevőkkel egyaránt. Ez sokszor azok telephelyén történik, így munkája során az ehhez kapcsolódó utazással is számolnia kell.

A „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” munkaideje általában a szokásos munkarend szerint alakul, de a munkaidő-beosztás a kereskedelmi egység nyitvatartásától függ. Előfordulhat a több műszakban történő foglalkoztatás.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Gyógyászati segédeszköz forgalmazóként” dolgozzon, az „Egészségügy” szakmacsoporton belül a „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” (OKJ 52 726 01) szakképesítés megszerzése szükséges, amely iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés) keretében történhet. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 1100-1400 óra között változhat a képzési idő. Elméleti képzési idő aránya: 30%, gyakorlati képzési idő aránya: 70%.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” szakképesítés megszerzésének előfeltétele: érettségi

 

Továbblépési lehetőség: a szakirányú továbbképzéseken való részvétel

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

Iskolarendszeren kívül az alábbi képzőhelyeken szerezhető meg a szakképesítés a régióban:

 

Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) (Budapest)

Rehabunio Oktatási Kft. Oktatási és vizsgaszervező intézmény (Budapest)

M-Stúdium Oktatásszervező Kft. (Budapest)

“IOSZIA” Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” foglalkozást választom?

 

A „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” munkája jellemzően könnyű fizikai munka, melyet álló, részben ülő testhelyzet jellemez. Az emelés, cipelés mozgásszervi panaszok kialakulásához vezethet. A munka szellemi részét az üzletvezetéshez tartozó feladatok adják: fokozott figyelem, pontosság, pl. nyilvántartások vezetése és az ártárgyalások során. Néhány vevő esetében időnként agresszív megnyilvánulásoknak, támadásoknak van kitéve, ami pszichés megterhelést jelenthet. Jellemző lehet a stressz a pénzügyi és szakmai felelősség miatt. Fontos a látás, hallás és a tapintás képessége.

 

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • könnyű fizikai és szellemi munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • jó kommunikációs képesség.

 

A Gyógyászati segédeszköz forgalmazó esetében egészségre közvetlenül ártalmas környezeti tényezők nincsenek, azonban munkája során kisebb sérülési kockázatot a raktározás során végzett munkák hordozhatnak.

 

Mozgássérültek és hallássérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört. A munkahely fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésével, speciális eszközök beszerzésével, munkaköri változtatásokkal (egyes feladatok más munkatársaknak történő átadásával) segíthető elő, hogy ezen a pályán dolgozhassanak.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Önállóság, hiszen sokszor gyorsan, egyedül kell döntéseket hoznia, megtalálni a legmegfelelőbb megoldást;
 • Empátia a betegek helyzetének, gondolatainak és érzelmeinek megértéséhez;
 • Számolási képesség a termékek megrendeléséhez, számlázáshoz;
 • Kommunikációs képesség a vevőkkel (betegekkel), gyártókkal, munkatársakkal és a partnerekkel történő kapcsolattartáshoz, a jó ügyfélkapcsolat kialakításához, fenntartásához;
 • Konfliktuskezelés, stressztűrés például a rendelésekkel, kiszállítással kapcsolatos reklamációk megfelelő kezeléséhez;
 • Felelősségtudat pl. a tanácsadásnál;
 • Együttműködés vevőkkel, beszállítókkal, alkalmazottakkal.

Érdeklődési irányok: Közösségi – Irányító – Tárgyias

 

Az ilyen érdeklődésű emberek fontosnak tartják, hogy mások számára szolgáltató tevékenységet végezhessenek. Üzleti ügyben szívesen lépnek kapcsolatba másokkal. Szeretik megszervezni saját maguk és mások tevékenységét. Függetlenek és önállóak saját munkavégzésük folyamatában. Fontos, hogy munkájuknak belátható időn belül kézzelfogható, látható eredménye legyen. A gyakorlati megoldások emberei.

 

Munkamód: Személyközpontú – Irányító – Önálló – Tárgyias

 

Ez azt jelenti, hogy a „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” tevékenységének középpontjában az emberek kiszolgálása, a velük való kapcsolattartás áll. Munkája kezdeményező, irányító, szervező jellegű, amiért felelősséget vállal. Elsősorban azt kedveli, ha a feladatokat saját ritmusában, tempójában végezheti, és az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal (különféle gyógyászati segédeszközökkel) foglalkozhat.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” dolgozhat gyógyászati segédeszközt forgalmazó szaküzletben vagy patikákban, mint alkalmazott vagy önálló vállalkozóként. Az Egészségért Szövetség (FESZ) tagvállalatainál és azok viszonteladó partnereinél is el tudnak helyezkedni.

Európa életkori mutatószámai alapján nem csak Magyarországon, de az Európai Unió többi tagországában is folyamatosan növekszik a lakosság életkora, ami egyre nagyobb mértékű szakképesített humánerőforrás- és eszközellátás-igényt generál.

A jó, piacképes szakmák között a „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” kiemelt helyen áll, hiszen szakszerű munkájára mindig szükség lesz. Hosszú távú munkalehetőséget jelent. Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Gyógyászati segédeszköz forgalmazóként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a kereskedelmi vállalkozás, üzlet méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

A „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” fizetése az országos átlagbért közelíti.

Az átlagkereset havi bruttó 280.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Gyógyászati segédeszköz forgalmazó” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

Gyógyászati segédeszköz forgalmazó

Gyógyászati segédeszköz eladó

Gyógyászati segédeszköz területi képviselő

 

Rokon foglalkozások:

Gyógyászati segédeszköz gyártó

Ortopéd műszerész

Kereskedő

Kereskedelmi ügyintéző

Kereskedelmi képviselő

Eladó