Gyógymasszőr

GYÓGYMASSZŐR

 

Foglalkozási terület: Egészségügy

6-jegyű FEOR kód: 333206

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Gyógymasszőr” foglalkozást választom?

 

A „Gyógymasszőr” szakorvos vagy gyógytornász irányítása és felügyelete mellett gyógymasszázst, nyirokmasszázst, passzív kimozgatást és reflexzóna masszázst végez. Csapatban dolgozva támogatja az orvos munkáját, együttműködik a gyógytornásszal, fizikoterápiás szakasszisztenssel a betegek (páciensek) gyógyulása, rehabilitációja és pihenése érdekében. Fürdőkben, wellness részlegeken fizikai közérzetjavító, frissítő masszázst, hidro- és balneoterápiás kezeléseket nyújt (az előbbi vízfürdőben, az utóbbi gyógyvízben végzett fizikai gyógymódot jelent). A vendég érkezése előtt a higiéniai előírásoknak megfelelő kezelési területet alakít ki. Feltárja a vendég fizikai állapotát, megállapítja a kezelés célját, eszközeit. Átmozgatást végez. Előkészíti a páciens testét a masszázshoz. Különböző masszázstechnikákat alkalmazva masszírozza a pácienst. Ellazítja az izmokat, segít az ízületek anatómiailag helyes működését visszaállítani, csökkenti, megszünteti a fájdalmat és annak kiváltó okát. A frissítő masszázs végzése során különböző vivőanyagok (szappan, talcum, krém, olaj) használatával alkalmazza a svédmasszázs alapfogásait (simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, rezegtetés). A teljes test és az egyes testtájak masszírozása különleges masszázsfajtákkal történhet (például aroma, zuhany alatti, hammam, cellulit, méz, csokoládé, szárazkefe és víz alatti vízsugár masszázs). A balneo- és hidroterápiás kezelésekben különböző hőmérsékletű és kiterjedésű fürdőkkel (pakolások, göngyölések, lemosások, dörzsölések, hideg leöntések, öblítések, gyógyszeres, gyógynövényes fürdőkezelések, pezsgőfürdő) történő, valamint gőzkamra, szauna kezelést végezhet. Szaunamesteri feladatokat (felöntés) láthat el. Iszap- vagy súlyfürdő kezeléseket, gyógyvizes ivókúrát alkalmazhat. A pácienseit a problémájukhoz igazodó egészségügyi tanácsokkal is ellátja, illetve bizonyos esetekben szakorvos felkeresését javasolhatja. A masszázshoz szükséges berendezéseket, vivőanyagokat, eszközöket szakszerűen használja, kezelés után azokat tisztítja, fertőtleníti.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Gyógymasszőr”?

 

A gyógymasszőr munkája során elsősorban a kezeit használja, emellett azonban különféle eszközöket, anyagokat is alkalmaz:

 • masszázságy, -szék;
 • habszivacs matrac;
 • lepedők, törölközők;
 • denevérpad;
 • hidroterápiás kád.

A gyógymasszőr gyakran használ a kezelés során olyan kenőcsöket, gyógynövény alapú krémeket, olajokat – pl. illóolajok –, amelyekkel elősegítheti a páciens gyorsabb gyógyulását, ill. könnyebbé teszik a kezelés elvégzését.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Gyógymasszőr” leszek?

 

A gyógymasszőr többnyire egy egészségügyi intézmény, gyógyfürdő, fürdő vagy wellness szálloda kezelőhelyiségében dolgozik. Vállalkozóként a saját üzletében, otthonában, a számára leginkább megfelelő feltételek mellett, harmonikus környezetben végzi munkáját.

A munkaidő e foglalkozásnál alakulhat a szokásos munkarendnek megfelelően. A gyógymasszőrök dolgozhatnak több műszakban, egymást váltva is. Magánvállalkozóként jellemző lehet a kötetlen munkaidő, ill. saját maga döntheti el, mikorra ütemezi a kezelést.

Szállodákban, fürdőkben, egyéni vállalkozóknál a nyitvatartástól függően, gyakran előfordul a kora délutántól késő estig tartó műszak, illetve a hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is, amennyiben a vendégek ilyen napokon igénylik a szolgáltatást.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Gyógymasszőr” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki gyógymasszőrként dolgozzon, az „Egészségügy” szakmacsoporton belül a „Gyógymasszőr” (OKJ 54 726 04) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakgimnáziumokban folyik, ahol 4 év tanulást követően, ágazati érettségi vizsga után 1 év, általános érettségivel 2 év tanulással szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 1080-1400 óra között változhat a képzési idő.

 

Kapcsolódó ráépülő szakképesítések:

Egészségügyi gyakorlatvezető (OKJ 55 720 01)

Sportmasszőr (OKJ 55 726 02)

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A „Gyógymasszőr” szakképesítés megszerzésének előfeltétele az érettségi.

 

Továbblépési lehetőség: a Sportmasszőr (OKJ 55 726 02) ráépülő szakképzésben való részvétel vagy a Fizioterápiás asszisztens (OKJ 54 725 03), a Regeneráló balneoterápiás masszőr (OKJ 51 726 01) vagy a Fitness-wellness instruktor (OKJ 54 813 01) szakképesítések megszerzése. A felsőoktatásban gyógytornász, konduktor, gyógypedagógus irányban tanulhat tovább.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a „Gyógymasszőr” szakképesítést?

 

Váci Szakképzési Centrum Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Vác)

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Semmelweis Ignác Szakképző Iskolája

META Don Bosco Szakgimnázium (Budapest)

Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium (Budapest)

EFEB Felnőttoktatási Központ (Budapest) 2017-ben látássérültek és nem látók részére önálló csoportot indítottak.

Nemzetközi Masszázs Akadémia (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Gyógymasszőr” foglalkozást választom?

 

A gyógymasszőr feladatvégzése a masszázs típusától függően könnyű vagy közepesen nehéz fizikai munka. Az egész napos masszírozás fokozottan igénybe veszi a gerincet, kezeket, csuklókat, ujjakat. Munkáját állva végzi, miközben derékból sokat kell hajolgatnia.

A gyógymasszőr munkavégzése során elsősorban kezét, karjait használja, emellett a pácienseivel folyamatos fizikai és kommunikációs kapcsolatban van, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • könnyű-közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó tapintás;
 • jó hallás;
 • jó beszélőképesség, tiszta beszéd;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen és az arcon (a fokozott fizikai igénybevétel és a páciensekkel történő kontaktus miatt);
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet.

 

A munka során a szervezetet különféle ártalmak, veszélyek érhetik:

 • egészségre ártalmas lehet, ha a tevékenységét tartósan nedves, párás levegőjű környezetben végzi (pl. gyógyfürdőben);
 • fertőzésveszéllyel járhat a tevékenység a vendégekkel történő fizikai érintkezés miatt;
 • a munkavégzés során használt krémekre, olajokra, gyógynövényes készítményekre kialakulhat allergia.

 

A masszőr foglalkozás a látássérültek tradicionális szakmájaként ismert, bár napjainkban a képzés felépítése, előfeltételei miatt nehezebben hozzáférhető számukra. A képzés és a munkahely akadálymentesítésével, a sérüléstípusnak megfelelő, a tájékozódást és a közlekedést segítő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával, speciális eszközök beszerzésével, munkaköri változtatásokkal (egyes feladatok átadása más munkatársaknak) látássérültek, nem látók számára is lehetőség nyílik a szakma gyakorlására.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Gyógymasszőr” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A gyógymasszőr szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Fizikai erőnlét a masszázs megfelelő erősségű elvégzéséhez;
 • Kézügyesség a masszázsformák megfelelő elvégzéséhez;
 • Empátia a betegek problémáinak átérzéséhez, megértéséhez;
 • Kommunikációs képesség a vendégekkel való könnyű kapcsolatteremtés érdekében.

 

Érdeklődési irányok: Közösségi – Megvalósító

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy a személy szívesen végez mások számára hasznos, fontos, szolgáltató tevékenységet. Kedveli azokat a helyzeteket, ahol segítőként léphet kapcsolatba másokkal. Szeret beszélgetést kezdeményezni, közreműködni mások szükségleteinek felismerésében, gondjaik megoldásában. Biztonságot jelent számára, ha tisztában van teendőivel. Többnyire megszokott megoldásokat alkalmaz, jobban kedveli azokat a feladatokat, amelyek előre láthatóak és kiszámíthatóak.

 

Munkamód: Személyközpontú – Beltéri – Gyakorlatias

 

Erre a munkamódra az jellemző, hogy emberek helyzetének javítása, kiszolgálása, a velük való kapcsolattartás áll a munkatevékenység középpontjában. A gyógymasszőr emberekkel teremt és tart fenn kapcsolatot, testi-lelki kontaktusba kerül velük. Azt kedveli, ha munkáját belső helyszíneken, zárt térben végezheti. Fontosnak tartja, hogy kézzelfogható dolgokkal foglalkozzon.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Gyógymasszőr” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A különböző gyógymasszázs szolgáltatások iránti igény évről-évre növekszik. A megfelelő szakismeretekkel rendelkező gyógymasszőr akár itthon, akár külföldön szeretne dolgozni, gyorsan talál munkát. (A külföldi munkavégzés jellemző ebben a szakmában). Elhelyezkedhetnek többek között egészségügyi intézményekben, szállodák wellness részlegében, fürdőkben, sportlétesítményekben. Gyakori a vállalkozás formájában történő munkavégzés is.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások és a képzést elvégzők száma hasonlóan alakul, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Gyógymasszőrként” fogok dolgozni?

 

A jövedelem a „Gyógymasszőr” szakmai tapasztalatától, illetve a vállalkozás méretétől, forgalmától, földrajzi elhelyezkedésétől, népszerűségétől függően változhat.

A gyógymasszőr az országos átlagkeresetnél alacsonyabb jövedelemre számíthat.

Az egészségügyi ellátásban dolgozók átlagos jövedelme bruttó 180.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Gyógymasszőr” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Frissítő masszőr

Fürdőmasszőr

Gyógymasszőr

Gyúró

Hátgerincmasszőr

Hidromasszőr

Izomlazító masszírozó

Kondicionáló testmasszőr

Lábmasszőr

Lábterapeuta

Masszőr

Orvosi masszőr

Sportmasszőr

Talpmasszőr

Talpreflex-masszőr

Testmasszőr

 

Rokon foglalkozások:

 

Fizioterápiás asszisztens, szakasszisztens

Gyógytornász

Konduktor

Kozmetikus