Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens

GYÓGYSZERTÁRI ÉS GYÓGYSZERELLÁTÁSI ASSZISZTENS

 

Foglalkozási terület: Egészségügy

6-jegyű FEOR kód: 332600

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” foglalkozást választom?

 

A „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” a gyógyszerész irányításával a gyógyszerellátás területén dolgozó szakember. Feladata a gyógyszertár megfelelő szakmai és minőségi színvonalon való, biztonságos működtetésének segítése. Gyógyszer-technológiai és gyógyszerkiadási feladatokat végez. A gyógyszerkészítés során segíti a gyógyszerész munkáját. Közvetlen kapcsolatban áll a vásárlókkal, betegekkel. A gyógyszertári pultnál kiszolgálja őket. Ellenőrzi a vényeket. Kiadja és értékesíti a gyógyszereket és a gyógyhatású készítményeket. Tájékoztatja a vásárlókat a vásárolt gyógyszer felhasználásáról. Tanácsokkal segít nekik a vásárlásban. Betegségmegelőzési céllal felvilágosítást ad. Egészségnevelési tevékenységet végez. Segédkezik a gyógyszerkészítésben. Előkészíti az alapanyagokat, sterilizálja az eszközöket, segít a csomagolásban. Elvégzi a gyógyszerkészítés egyes részműveleteit. Esetenként a gyógyszerész utasítása alapján ő maga is kikever gyógykészítményeket. Gondoskodik az eszközök és műszerek steril tárolásáról. A hatékony gyógyszerellátás érdekében a gyógyszertári cikkek kezelésében és a számítógépes nyilvántartás pontos vezetésében is közreműködik. Részt vesz az áruellátás megszervezésében, alapanyagok, gyógyszerek beszerzésében. Munkakörébe tartozik az árucikkek átvétele, raktározása, készletezése. Ellenőrzi a gyógyszerkészletet, a termékek szavatosságát. Leltároz, selejtezi a lejárt szavatosságú árut. A szükséges anyagokat megrendeli, a fogyást figyelemmel kíséri. Emellett a gyógyszertár egész működésére vonatkozó adminisztratív, gazdasági tevékenységet végez. Ellátja a dokumentációs munkákat. Kezeli a pénztárat.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens”?

 

A gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens munkája során leginkább a gyógyszerészeti és gyógykészítmények előállításához szükséges, valamint az adminisztrációs tevékenységéhez kapcsolódó eszközökkel dolgozik:

 • mérlegek;
 • laboratóriumi berendezések;
 • pénzkezelés eszközei: számológép, vonalkód-leolvasó, pénztárgép, pénzellenőrző szerkezet;
 • irodatechnikai eszközök: íróeszközök, papír, fénymásoló, nyomtató;
 • számítógép internetkapcsolattal (készlet-nyilvántartási programokkal).

 

Munkája során a legjellemzőbben használt anyagok a gyógyszerek és a gyógyhatású készítmények, krémek alapanyagai: oldatok, kenőcsök, porok, emulziók, szuszpenziók.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” leszek?

 

A gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens belső helyszíneken, jellemzően gyógyszertárakban és egészségügyi intézményekben dolgozik. A gyógyszertáron belül több helyszínen végzi munkáját:

 • eladótérben: kiszolgálja a vásárlókat, értékesítő tevékenységet végez, ellenőrzi a gyógyszereket;
 • irodában: főként adminisztrációs tevékenységet végez;
 • laborban: segít a gyógyszerésznek a gyógyszerkészítésben.

A gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens munkaidő beosztása a gyógyszertár nyitvatartásától függ. Munkaideje a tevékenységi területétől függően alakulhat a szokásos munkarend szerint, de előfordulhat esti, éjszakai beosztás is. Ügyeleti rendszer esetén hétvégi, ünnepnapi munkavégzésre is sor kerülhet.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztensként dolgozzon, az „Egészségügy” szakmacsoporton belül a „Gyógyszertári asszisztens” (OKJ 54 720 03) szakképesítés megszerzése szükséges. Az oktatás történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően a szakgimnáziumok egészségügy ágazatán folyik. Ágazati érettségivel rendelkezők számára további 1 év, általános érettségivel 2 év tanulással szerezhető meg a szakképesítés. Szakmai gyakorlat: 5 évfolyamos képzés esetén a 10. évfolyamot követően 140 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra. 2 évfolyamos képzés esetén: az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

 

Az iskolarendszeren kívüli képzési idő: 1080 – 1320 óra.

 

Ráépülő szakképesítések:

 

Gyógyszerkiadó szakasszisztens (OKJ 55 720 02)

Egészségügyi gyakorlatvezető (OKJ 55 720 01)

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény): iskolarendszerű szakgimnáziumi képzés esetén alapfokú iskolai végzettség, felnőttképzésnél érettségi. Egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.

 

Továbblépési lehetőség: a ráépülő szakképzésekben való részvétel vagy felsőfokú továbbtanulásra történő jelentkezés a „Gyógyszerész” osztatlan képzésre.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a „Gyógyszertári asszisztens” szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Semmelweis Ignác Szakképző Iskolája (Budapest)

META – Don Bosco Szakközépiskola (Budapest)

Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ (Budapest)

EFEB Felnőttképzési Központ (Budapest)

Mátrix Oktatási és Képzési Központ (Budapest)

OKTÁV Továbbképző Központ (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” foglalkozást választom?

 

A gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens munkája részben álló, részben ülő testhelyzetben történő, könnyű fizikai megterheléssel járó szellemi tevékenység.

A munkavégzés ülve, állva, járkálva, hajlongva történik. A munka szellemi részét gyógyszerkészítéshez, adminisztratív, pénzügyi, gazdasági feladatokhoz és a vásárlókkal történő kommunikációhoz kapcsolódó tevékenységek adják.

A „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” szakma gyakorlásához támasztott egészségi követelmények:

 • jó látás;
 • jó színlátás;
 • jó hallás;
 • jó beszédértés;
 • jó egyensúlyérzék;
 • ujjak, kezek, karok használatát igénylő munkavégzésre alkalmas egészségi állapot;
 • állással, járással, üléssel terhelhető végtagok és gerinc;
 • könnyű fizikai munkavégzés napi energiaszükségletét biztosító szív- és érrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, anyagcsere, immunrendszeri, hormonális és pszichés egészségi állapot;
 • fokozott figyelmet, együttműködést kívánó munka végzésére alkalmas egészségi állapot;
 • egészségi állapota ne tiltsa a mások fertőződésének veszélyével járó munkavégzést, valamint a fokozottan balesetveszélyes munkát;
 • allergizáló anyagokkal, vegyi anyagokkal való munkavégzésre alkalmas egészségi állapot.

 

A gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztenst tevékenysége során különböző ártalmak, veszélyek érhetik:

 • allergiás reakciókat válthatnak ki a vegyi anyagok, melyekkel napi szinten kapcsolatba kerül;
 • baleseti forrást jelenthetnek a vegyi, allergén, ill. a gyúlékony anyagok (gáz, oxigén);
 • a gyakran beteg emberekkel történő személyes találkozás miatt fokozottan ki van téve (vírusos, bakteriális) fertőzésveszélynek;
 • a vásárlók kiszolgálásakor folytatott egész napos álló munka visszértágulatok kialakulásának lehetőségét hordozza magában;
 • a szakmai, pénzügyi és adminisztrációs felelősség és a vásárlókkal való kapcsolattartás feszültségforrás lehet.
 • Ritkán előforduló baleseti lehetőség a betegek (pl. drogfüggők) agresszív viselkedése, fennállhat a megtámadás veszélye.

 

A munkakörnyezet ergonómikus kialakításával mozgássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése. Mozgássérülteknél elsődleges szempont a környezeti adaptáció, a közvetlen munkatér ergonómikus, sérülésspecifikus átrendezése és az akadálymentes helyváltoztatás, közlekedés biztosítása (lift, rámpa, kapaszkodók).

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Felelősségtudat a gyógyszerkészítés, a tanácsadás és az üzleti adminisztráció területén;
 • Figyelem a sokrétű feladatok elvégzéséhez, az összpontosításhoz;
 • Számolási képesség a mérési vagy a pénzügyi feladatok elvégzéséhez;
 • Kommunikációs képesség a vásárlók kiszolgálásához;
 • Konfliktuskezelés, stressztűrés a felelősségteljes munka végzéséhez és a vevőkkel történő kapcsolattartáshoz;
 • Együttműködés a más szakemberekkel (gyógyszerész) való jó munkakapcsolat érdekében.

 

Érdeklődési irányok: Közösségi – Tárgyias – Megvalósító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek fontosnak tartják, hogy mások számára hasznos, fontos, segítő vagy szolgáltató tevékenységet végezhessenek. Szeretnek beszélgetést kezdeményezni, közreműködni mások szükségleteinek felismerésében, problémáik megoldásában. Szívesen dolgoznak eszközökkel, anyagokkal. Előnyben részesítik, ha jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhetik a munkájukat. Biztonságot jelent számukra, ha tisztában vannak teendőikkel, és megnyugtató számukra, ha tudják, hogy pontosan meddig terjed a felelősségük.

 

Munkamód: Személyközpontú – Végrehajtó – Beltéri helyszínen

 

Ez azt jelenti, hogy a gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens munkájának középpontjában emberek kiszolgálása áll. Szívesen dolgozik másokat segítve munkájával, teljesít utasításokat. Megadott szabályok betartásával végzi a munkáját. Előnyben részesíti a beltéri helyszínen történő munkavégzést.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens jellemzően alkalmazottként dolgozik.

A magánvállalkozásban vagy intézményi rendszerben működő gyógyszertárakon kívül elhelyezkedhet gyógynövényekkel foglalkozó szaküzletekben, gyógyszerrel foglalkozó nagykereskedésekben, a gyógyszergyártás különböző területein vagy akár állatorvosi gyógyszereket forgalmazó boltokban is. Valamivel több, mint ötezren foglalkoznak ezzel Magyarországon, de a szakmában dolgozók átlagéletkora jócskán meghaladja az ötven évet. Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb szükség van a fiatal utánpótlásra. A nyugati országokban is állandó hiány van szakképzett gyógyszertári asszisztensekből, így a képzés elvégzésével külföldön is könnyen el lehet helyezkedni.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul a képzést elvégzők számához, ezért jó az elhelyezkedési esélye annak, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztensként” fogok dolgozni?

 

A gyógyszertárak jelentős része vállalkozásként működik, a versenyszféra szabályai, így fizetései vonatkoznak rá.

A fizetés a gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a gyógyszertár méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

A gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens nem túl magas fizetésre számíthat.

A gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens fizetése rendszerint alacsonyabb, mint az országos átlagbér.

Az átlagkereset havi bruttó 210.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztens” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Ellenőrző gyógyszerész asszisztens, gyógyszerellenőrző szakasszisztens

Gyógyszer- és tápszerkészítő (gyógyszertárban)

Gyógyszerellátási szakasszisztens

Gyógyszerelosztó (gyógyszertári központban)

Gyógyszergazdálkodó szakasszisztens

Gyógyszerkészítmény-gyártó és minőségbiztosító asszisztens

Gyógyszerkészítő asszisztens (gyógyszertárban)

Gyógyszerkiadó szakasszisztens

Expediáló szakasszisztens

Gyógyszerkutató asszisztens

Gyógyszertári analitikus szakasszisztens

Gyógyszertári árukiszerelő

Gyógyszertári asszisztens

Gyógyszertári asszisztens egészségügyi intézetben

Gyógyszertári árukiszedő

Gyógyszertári kisegítő asszisztens

Gyógyszertári szakasszisztens

 

Rokon foglalkozások:

 

Gyógyszerész, szakgyógyszerész

Általános egészségügyi asszisztens

Gyógyászati segédeszköz eladó