Gyorséttermi eladó

FEOR kód
923500

Foglalkozási terület
Vendéglátás és turisztika

Átlagkereset
bruttó 160 000 Ft/hó

Miből fog állni a munkám, ha a „Gyorséttermi eladó” foglalkozást választom?

A „Gyorséttermi eladó” munkája sokrétű. Alapvető feladata az ételbárok, gyorsétkező-helyek, büfék, falatozók, kifőzdék vendégeinek ellátása étellel, itallal. Szakszerű értékesítő munkát végez, pulton keresztüli kiszolgálással és, ha szükséges, felszolgálással. Munkaterülete a termelő- és értékesítőhely, ahol helyben fogyasztásra és elvitelre készíti és értékesíti a termékeket. A gyorséttermekre jellemző a szűkebb ételválaszték, amelyeknek alapanyaga egyszerű, és elkészítése sem igényel különleges szakmai tudást. Többnyire egyszerű, kevés hozzávalót igénylő ételeket készít: pl. szendvicseket, hamburgereket, pizzát, sült halat stb. Munkája a rendelésfelvétellel kezdődik. Ismerteti a választékot, napi ajánlatot, akciókat, specialitásokat, a vendég kérésére elmondja az ételek, italok és egyéb áruk készítését, tulajdonságait. Figyelemmel kíséri a vendég kívánságait, kezeli a vendégpanaszokat.

Nem csak az eladópult mögött kell megállnia a helyét, hanem időről időre bekerül a konyharészbe is. Megmossa, felvágja a nyersanyagokat (pl. salátákhoz), összekeveri, kiméri azokat. Összeállítja az ételeket, a készételeket melegíti. Kávét, teát, reggeli italokat, kevert italokat készít. Alkoholmentes és alkoholos italokat kimér, csapol. Feladatai közé tartozik a vendégek kiszolgálása. Ráhelyezi a rendelt ételt és italt a vendég tálcájára. Az étel felszolgálása műanyag tálcán, műanyag tányérban és evőeszközökkel történik, amelyek kidobásra kerülnek az étel elfogyasztását követően. Elvitelhez becsomagolja a vendégnek a termékeket, kiszállításra, házhozszállításra előkészíti az árukat.

Elkészíti a számlát, amely rendezése készpénzzel vagy kártyával történhet. Készpénzes fizetéskor átveszi a pénzt, a visszajáró összeget kiszámolja és odaadja a vendégnek. Az egyszerű ételek és az egyszerű kiszolgálás biztosítja a gyorsaságot, ami nagymértékben a gyorséttermi ételeladó munkáján múlik. Munkaköréhez tartozik a konyhai kiegészítő tevékenységek (pl. mosogatás) ellátása. Takarítja a konyhát, az ételkészítő és kiszolgáló területeket.

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Gyorséttermi eladó”?

A gyorséttermi eladó az étkezéshez szükséges alap- és nyersanyagok szinte mindegyikével dolgozik, a húsféleségektől a fűszerekig, a zöldségféléktől a süteményekig. Használja a különféle, főzéshez szükséges eszközöket és konyhai gépeket, berendezéseket, pl. rostélyokat, olajsütőket és serpenyőket. Az ételkészítéshez a következő eszközöket veszi igénybe: tűzhelyek, sütők, hűtőszekrények, mosogatók, mikrohullámú sütők, ital-automaták. A kiszolgáláshoz ételtartók, tálcák, tányérok, evőeszközök állnak rendelkezésére. Működteti a pénzforgalmi eszközöket, a pénztárgépet és a bankkártya terminált. Használja a számítógépet, kereskedelmi programokat.

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Gyorséttermi eladó” leszek?

A gyorséttermi eladó munkáját belső helyszínen végzi. Beosztásától függően dolgozhat a kiszolgáló pult mögött, az előkészítőben, a konyharészben. Vannak olyan gyorséttermek, amelyek önállóan működnek, saját épülettel. Ilyenkor a raktárban és az irodában, pihenő helyiségben is megfordulhat a gyorséttermi eladó. Amennyiben a gyorsétterem például egy bevásárlóközpontban van, úgy sokkal kisebb mozgástér áll rendelkezésre, mert a kiszolgáló területen kívül csak a konyha tartozik a munkaterülethez.

A gyorséttermi eladó munkaideje szorosan igazodik a vendéglátóhely nyitvatartásához. Ezek általában már kora reggel (pl. piacokon), ebédidőtől késő estig, de nem ritkán akár 24 órában is nyitva tartanak. Ebből adódóan ebben a szakmában jellemző a többműszakos munkavégzés, mely kiterjed az estékre, éjszakákra és az ünnepnapokra is. A kisebb gyorséttermek, kifőzdék nyitva tartása általában a forgalmas időszakra korlátozódik, ugyanakkor az előkészületi munkák miatt szükséges a nyitást megelőzően megjelenni a munkahelyen.

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Gyorséttermi eladó” szeretnék lenni?

Ahhoz, hogy valaki gyorséttermi ételeladóként dolgozzon, a Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoporton belül a Vendéglátó eladó (OKJ 31 811 04) részszakképesítés megszerzése előnyös, amely iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében, nappali vagy esti képzési formájában történhet. A képzési idő 480-720 óra között változhat.

Iskolai rendszerű képzéseknél az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 3 szakképző évfolyam esetén az első tanévet követően 140 óra, a második tanévet követően 160 óra, 2 szakképző évfolyam esetén az első tanévet követően 160 óra.

A Szakképzési Hídprogramba az iskolai kudarcok miatt lassabban haladó, tanköteles korú vagy idősebb, általános iskolai végzettség nélküli fiatalok jelentkezhetnek. A képzés célja a későbbi foglalkoztathatóság érdekében a szakképzésbe történő bekapcsolódás biztosítása, de legalább a munkavállalás esélyének növelése valamelyik választott részszakképesítés megszerzésére való felkészítéssel.

A „Vendéglátó eladó” szakképesítés megszerzésére hallássérültek és tanulásban akadályozottak esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van. Hat általános iskolai évfolyam elvégzése és a betöltött 15. életév az előfeltétel. Alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában a szakiskola a tanulmányok megkezdésének alapfeltételeként meghatározhatja, hogy a jelentkező rendelkezzen a Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság érvényes szakvéleményével, mely azt bizonyítja, hogy a tanuló tanulásban akadályozott (BNO: F70).

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

A 10. évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség vagy a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 27. § (4) bekezdése szerint – kizárólag szakképzési évfolyamon megszervezett szakiskolai nevelésben és oktatásban részt vevő tanulók esetében – a nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség.

Továbblépési lehetőség:

A Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoporton belül a Vendéglátásszervező (OKJ 54 811 01) szakképesítés megszerzése.

Melyik iskolában szerezhetem meg a „Gyorséttermi eladó” szakképesítést?

 • Váci Szakképzési Centrum
 • Tagintézmény:            Váci SZC Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Szentendre)
 • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolája (Budapest)
 • Érdi Szakképzési Centrum
 • Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium (Tata)
 • Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium (Örkény)
 • ALFA – KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület (Budapest)
 • Klasszis Oktatás Kft. (Budapest)

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Gyorséttermi eladó” foglalkozást választom?

A gyorséttermi eladóval szemben támasztott egészségügyi követelmények az ételkészítés és kiszolgálás során fellépő terhelésekből következnek. Az elvárások az alábbiak:

 • jó állóképesség – a fizikai és szellemi megterhelés csökkentése végett;
 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, immunrendszeri, endokrinológiai és pszichés egészségi állapot;
 • kézi anyagmozgatáshoz, tartós állómunkához, sok gyalogláshoz és/vagy járkáláshoz a végtagok és a gerinc terhelhetősége;
 • jó látás – például az adagok kimérésénél, vagy pénzkezelés során;
 • jó egyensúlyérzék;
 • fokozott figyelem, együttműködési képesség;
 • jó beszélőképesség; ép hallás – a vendégek megértésére;
 • bőrbetegségek kizáró okot képezhetnek;
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet.

A munkavégzés során baleseti veszélyforrás lehet a konyhai munkakörnyezet, a gépek, éles kések, forró tárgyak használata, valamint a síkos padló, amely csúszásveszélyes. Egészségre ártalmas lehet a munkaterületre jellemző állandó magas hőmérséklet és a gőzős, nedves levegő, a különféle kellemetlen és erős szagok (pl. olaj). A tartós állómunka, az emelés, cipelés mozgásszervi panaszok kialakulásához vezethet. A takarításhoz használt vegyszerek károsíthatják a légzőszerveket, vagy bőrirritációt okozhatnak.

Értelmi sérültek foglalkoztatása esetén – az egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanításuk során – fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek többszöri, ismételt bemutatása, begyakorlása.

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Gyorséttermi eladó” foglalkozásnál?

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kitartás az olykor monoton munka egész napi pontos elvégzéséhez;
 • Fizikai erőnlét a nehéz eszközök, ételadagok mozgatásához, cipeléséhez, illetve a napi sok órán át történő állás miatt;
 • Kézügyesség a konyhai eszközök, szerszámok, berendezések kezeléséhez.

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat (pl. higiénés szabályok).

Munkamód: Tárgyias – Beltéri helyszín – Végrehajtó – Gyakorlatias

Ez azt jelenti, hogy a gyorséttermi eladó a munkavégzés során többféle eszközt használ, különböző alapanyagokkal dolgozik. A feladatait belső helyszíneken, pontosan, sorrendben, megadott szabályok betartásával végzi. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Gyorséttermi eladó” leszek?

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

A gyorséttermi eladó a keresett szakmák közé tartozik idehaza és külföldön is.

Elhelyezkedhet a nemzetközi gyorséttermi láncok vendéglátóhelyein, irodaházi gyorséttermekben, street food éttermekben, pizzériákban, büfékben, bisztrókban, ételbárokban, vagy saját vállalkozást indíthat.

Mennyi lesz a bérem, ha „Gyorséttermi eladóként” fogok dolgozni?

A fizetés a gyorséttermi eladó szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vendéglátóhely méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, népszerűségétől függően változhat.

A gyorséttermi eladó nem túl magas fizetésre számíthat. Az állásajánlatok többnyire a minimálbért jelölik meg kezdő fizetésként.

Az átlagkereset havi bruttó 160.000 Ft.

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Gyorséttermi eladó” foglalkozást választom?

 • Gyorsétel-készítő és -eladó
 • Hamburgersütő
 • Hidegbüfé-eladó
 • Pizzasütő
 • Szendvicskészítő
 • Pincér
 • Vendéglős