Hálózat- és multimédia-fejlesztő

HÁLÓZAT- ÉS MULTIMÉDIA-FEJLESZTŐ

Foglalkozási terület: Informatika

6-jegyű FEOR kód: 214300

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” foglalkozást választom?

 

Tervezési és műszaki ismereteket ötvözve internetes oldalak, valamint szöveget, grafikát, animációt, képeket, hang- és képbemutatókat és egyéb interaktív médiát egyaránt tartalmazó alkalmazások kutatását, elemzését, értékelését, tervezését, programozását és átalakítását végzi. Feladata az internetes oldalak elemzése, tervezése és fejlesztése művészi érzékkel és kreativitással, továbbá szoftveres programozási és szkriptelési nyelvek alkalmazásával, összekapcsolva azokat a különféle operációs környezetekkel. Digitális animáció, képek, bemutatók, játékok, hang- és videoklipek, valamint internetes alkalmazások tervezésével és fejlesztésével foglalkozik. Multimédiás szoftvereket, eszközöket és segédprogramokat, interaktív grafikát és programnyelveket alkalmaz. Egyeztet az internetes és hálózati szerverbiztonságról, a helykiosztásról, a felhasználói hozzáférésről. Számítógépes kódokat tervez, fejleszt. Hálózati oldalakat hoz létre, karbantartja azokat. Részt vesz az internetes stratégiák, hálózati alapú módszertanok és fejlesztési tervek elemzésében, meghatározásában és továbbfejlesztésében.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Hálózat- és multimédia-fejlesztő”?

 

A hálózat- és multimédia-fejlesztő elsősorban informatikai eszközökkel dolgozik. Munkaeszközei:

 • Számítógép (személyi számítógép vagy laptop) internetkapcsolattal, ami alkalmas operációs rendszer futtatására, kis és közepes hálózatok forgalomirányítási feladataira;
 • Szoftverek, például:
  • Szerver és desktop/mobil operációs rendszerek, pl. Windows, Linux, Android, iOS;
  • Webfejlesztő eszközök, pl. MS Visual Web Developer;
  • Irodai szoftvercsomag, pl. Microsoft Office, LibreOffice;
 • Hardverek, például: szkenner, digitális fényképezőgép, videó és DVD lejátszó;
 • Kábelek, kábelezéshez szükséges szerszámok, pl. csipesz, csavarhúzó és tesztelők.

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” leszek?

 

A hálózat- és multimédia-fejlesztő a munkáját beltéri helyszínen, irodában, számítógép mellett, monitor előtt ülve végzi. A munkavégzéséhez hozzátartozó megbeszélések során céges tárgyalószobákban is megfordulhat.

A hálózat- és multimédia-fejlesztő 40 órás, szokásos munkaidőben, többnyire egyműszakos munkabeosztásban dolgozik. Csúcsidőszakokban (rövid határidős megbízások esetén) túlmunka előfordulhat.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki hálózat- és multimédia-fejlesztőként dolgozzon, két lehetséges továbbtanulási irányt is választhat.

Az „Informatika” szakmacsoporton belül folyó „Multimédia-alkalmazásfejlesztő” (OKJ 55 213 05) ráépülő szakképesítés megszerzése az egyik lehetséges út. Az oktatás történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama.

Az iskolarendszerű képzési idő 0,5 év.

Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 400-600 óra között változhat a képzési idő.

A másik lehetőség a felsőfokú továbbtanulásra történő jelentkezés a programtervező informatikus (Computer Scientist) alapképzési szakra.

Képzési terület: Informatika

A képzési idő félévekben: 6 félév

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A „„Multimédia-alkalmazásfejlesztő” szakképesítés megszerzésének előfeltétele: a Szoftverfejlesztő (OKJ 54 213 05) részszakképesítés megszerzése.

 

Továbblépési lehetőség: Webfejlesztő (OKJ 55 213 02), Mobilalkalmazás-fejlesztő (OKJ 55 213 04) ráépülő szakképzésekben, valamint a mester és doktori képzésekben való részvétel.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A Multimédia-alkalmazásfejlesztő (OKJ 55 213 05) szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Budapest)

SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium (Budapest)

Soter-Line Oktatási Központ (Budapest)

Ruander Oktatóközpont (Budapest)

 

Programtervező informatikus (BSc) alapképzést folytató felsőoktatási intézmények a régióban:

Eötvös Loránd Tudományegyetem (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” foglalkozást választom?

 

A „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” munkája jellemzően könnyű fizikai munkavégzéssel társult szellemi munka. A szakember sok időt tölt számítógépes ülőmunkával az irodában. E tevékenység káros hatásai lehetnek: a szem hosszú időn át tartó, erőteljes terhelése, a tartós ülőmunkából adódó mozgásszervi panaszok, valamint a fokozott figyelemmel járó pszichés túlterhelés. A munkavédelmi előírások betartásával ezek megelőzhetőek.

A hálózat- és multimédia-fejlesztő munka végzéséhez elvárt:

 • a jó látás;
 • a jó színlátás;
 • a jó hallás;
 • a jó beszélőképesség;
 • az ujjak, a kezek és a karok fokozott terhelhetősége;
 • a gerinc terhelhetősége a tartós ülőmunkára;
 • fokozott figyelem, együttműködés.

A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülésspecifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonómikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével, megfelelő védőeszközök használatával, mozgás-, látás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok jelentős részének elvégzése. Meghatározó, hogy a mozgás-, a látó- ill. hallórendszer mely része, mikor és mennyire károsodott, és ez milyen mértékű funkciócsökkenést okoz.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Digitális kompetencia, hiszen az informatika területe a folyamatosan megújuló ismereteken alapszik;
 • Kreativitás új szoftver kifejlesztéséhez;
 • Logikus gondolkodás a fejlesztéshez, programozáshoz;
 • Önállóság, hogy a feladatokat egyedül is képes legyen megtervezni, azokról dönteni, majd végrehajtani és az eredményt ellenőrizni;
 • Figyelem, egy adott feladatra történő összpontosításhoz és az információk közötti gyors tájékozódáshoz.

 

Érdeklődési irányok: Elemző – Alkotó – Tárgyias

 

Az ilyen érdeklődésű emberekhez közel áll a tervezői tevékenység, az elemzés és a logikai feladatok megoldása. A munkafolyamatokban szeretnek a dolgok mélyére látni és a problémák megoldásához elméleti úton eljutni. Fontos számukra, hogy egy tevékenység végzése során legyen elég idő a kidolgozásra. Olyan tevékenységeket tartanak vonzónak, ahol korábban megszerzett ismereteik, képességeik és készségeik segítségével új, esetleg mások által még nem ismert megoldásokat találhatnak ki különféle helyzetek, kérdések, problémák megoldására. Szívesen dolgoznak eszközökkel vagy gépekkel (pl. számítógép). Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van.

 

Munkamód: Önálló – Aprólékos – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy a hálózat- és multimédia-fejlesztő az önállóan végezhető feladatokat saját ritmusában, tempójában végzi. Munkája során elsősorban azt kedveli, ha az elemző gondolkodásmódot használhatja. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. A feladatokat pontosan, sorrendben szereti végezni. Előnyben részesíti, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal foglalkozhat.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A hálózat- és multimédia-fejlesztő szakemberek rendkívül jó elhelyezkedési eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon. Az IT-szektor a gazdaság legdinamikusabban fejlődő ágazatai közé tartozik, ezért aki ebben a szakmában szerez képzettséget, biztos lehet benne, hogy nagyon hamar stabil és jól fizető állást fog találni mind a hazai, mind az Európai Unió munkaerőpiacán.

Dolgozhat önálló vállalkozóként vagy egy cég alkalmazottjaként.

A hálózat- és multimédia-fejlesztő iránt jelentős a munkaerőpiaci kereslet.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Hálózat- és multimédia-fejlesztőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a hálózat- és multimédia-fejlesztő szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, árbevételétől függően változhat.

A „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” fizetése meghaladja az országos átlagbért.

Az átlagkereset havi bruttó 500.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Hálózat- és multimédia-fejlesztő” foglalkozást választom?

 

 

Betölthető munkakörök:

 

Animáció/számítógépes játék/multimédia-programozó

Honlap tervező

Internetes honlapkészítő, karbantartó

Internetszerkesztő

Multimédia-alkalmazásfejlesztő

Multimédia-fejlesztő

Tartalommenedzser, elektronikus megjelenés

Web fejlesztő

Weblapkészítő

Weblaptervező

Webmester

Web-programozó

Web-site szerkesztő

Web-szerkesztő

Webtervező

 

Rokon foglalkozások:

 

Alkalmazásprogramozó

Rendszerelemző (informatikai)

Informatikai és kommunikációs rendszerek felhasználóit támogató technikus

Grafikus és multimédiatervező

Szoftverfejlesztő