Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)

Foglalkozási terület: Élelmiszeripar

6-jegyű FEOR kód: 711100

 

Miből áll a munkája annak, aki a „Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)” foglalkozást választja?

 

A „Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)” különféle (nyers, félkész vagy kész) húsipari termékeket állít elő, csomagol és értékesít. Hőkezelt, sózott, pácolt húskészítményeket gyárt, nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat, húskonzervet készít.

Munkája a vágóállat átvételével kezdődik. Az élő állatot árammal vagy mechanikai úton (ütéssel) elkábítja, majd felfüggeszti, leszúrja, vagy átvágja a nyaki ereket. Ezután következnek a feldolgozási műveletek: bontás, zsigerelés, csontozás, filézés stb., amelyek az éppen feldolgozott állat fajtájától függően változhatnak. Lefejti a bőrt a marháról és a juhról, megperzseli a sertést, pikkelyezi a halat, a baromfit pedig forrázza, majd megkopasztja. Kibelezi a már megnyúzott vagy megpucolt állatot. Elkülöníti az emberi fogyasztásra alkalmas húst az állat nem fogyasztható részeitől. Fél testeket, negyed-testeket testtájakra darabol, húsrészeket csontoz, formáz, kivág. Igény szerint külön választja a zsírt a hústól, a húst a csonttól, májat, szívet a többi belsőségtől. Előkészíti a húst a bolti értékesítésre. Az előzetesen kiválogatott húst megmossa, feldarabolja, méretre vágja, valamint csomagolja. Szalámik, kolbászok esetében kiválogatja a megfelelő alapanyagokat, majd daraboló-, keverő- és formázógépek segítségével feldarabolja, összekeveri, fűszerezi és formázza azokat. Pácolással, füstöléssel tartósítja a terméket. Különféle húskonzerveket gyárt. A fogyasztásra szánt egész vagy darabolt termékeket csomagolja, előhűti, minősíti. A bolti hentes értékesítést végez, kiszolgálja a vevőket.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)”?

 

A hentes munkája során különböző haszon- és vadállatok feldolgozását végzi, egészen a húspultba kerülésig. Mivel ez a folyamat több részből áll, így a szakembernek különféle eszközökre van szüksége, hogy az összes munkafázist el tudja látni, például:

 • Vágóeszközök: kések (hagyományos, zárt markolatú, gyűrűs kés), bárdok, bordacsontozó, felvágott-szeletelő;
 • Daraboló szalag- és körfűrészek;
 • Csontozó szalagok: fém és műanyag;
 • Dugattyús és csigás csontszeparátor;
 • Görgősor;
 • Húsdaráló;
 • Hentes-kötény, lánckesztyű;
 • Mérleg, hőmérő.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)” lesz?

 

A hentesek jellemzően vágóhidakon, húsüzemekben vagy húsboltokban, hentesüzletekben dolgoznak. Egyes munkafázisokat a szabadban vagy hűtött helyiségben, hűtőházban végeznek.

‪A hentes szakmát választók munkájukat általában több műszakban végzik. Jellemző a korai kezdés. Általában munkanapokon látják el feladataikat, de előfordulhat, hogy magánvállalkozóként hétvégén is dolgoznak.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki húsfeldolgozóként dolgozzon, az „Élelmiszer” szakmacsoporton belül a Húsipari termékgyártó (OKJ 34 541 03) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően a szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően, sikeres szakmai vizsga letételével szerezhető meg a szakképesítés. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (20 %), részben gyakorlati (80%).

Nappali tagozaton az első évfolyamot követően 105 óra összefüggő szakmai gyakorlat van.

 

A Húsipari termékgyártó (OKJ 34 541 03) szakképesítéshez a Csontozó munkás (OKJ 21 541 01) Vágóhídi munkás (OKJ 21 541 03), Bolti hentes (OKJ 31 541 01) és a Húskészítmény gyártó (OKJ 31 541 05) részszakképesítések kapcsolódnak, melyek esetében a képzési idő 240-360 óra.

Bolti hentes (OKJ 31 541 01) részszakképesítés megszerzésére a tanulásban akadályozottak esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

Betöltött 15. életév.

 

Továbblépési lehetőségek:

 

Kapcsolódó szakképesítés-ráépülés: Speciális állatfeldolgozó (OKJ 35 541 01)

A képzési idő 1 év/480-720 óra.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A Húsfeldolgozó (hentes, mészáros) szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

Érdi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Dabas) Az iskola sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulókat is fogad.

Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Budapest)

Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Salgótarján)

Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola (Budapest)

Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Nagykőrös)

Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Tata)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)” foglalkozást választom?

 

A húsfeldolgozó (hentes, mészáros) épületen belül és épületen kívül, közepesen nehéz fizikai munkát végez. Munkáját főleg állva végzi, esetenként kényszertesthelyzetben, és gyakran nagyobb súlyokat kell emelnie, ami fokozottan igénybe veszi a mozgásszerveket. A fizikai megterhelés az állóképesség mellett, jó egészségi állapotot feltételez.

 

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar, alsó végtag), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás, teljes látótér;
 • jó színlátás;
 • jó szaglás és ízérzékelés;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen és az arcon (a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt);
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet.

 

A munkavégzés során baleseti veszélyforrás lehet, illetve fokozott terhelést jelent:

 • a használt eszközök, a szeletelőgépek, éles kések, fűrészek, kampók;
 • a síkos padló, ami csúszásveszélyes;
 • állatokkal kapcsolatos veszélyforrások, mint például az élő állatok okozta sérülések, fertőzésveszély;
 • gyakran kedvezőtlen mikroklíma, a hűtőházban végzett munka során;
 • a tartós állómunka és a kézi anyagmozgatás fokozottan igénybe veszi a mozgásszerveket.

 

Tanulásban akadályozottak esetében, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, begyakorlás, a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A húsfeldolgozó (hentes, mészáros) szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség a vágóeszközök, kések használatához, pl. a csontozásnál;
 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, a húsáruval teli tálcák, rekeszek emeléséhez, cipeléséhez;
 • Számolási képesség a bolti hentesként végzett eladói tevékenységhez;
 • Figyelem a baleseti veszély elhárításához;
 • Kommunikációs képesség, amennyiben a húsfeldolgozó a kereskedelemben árulja a húsipari termékeket;
 • Vállalkozói kompetencia, ha saját húsboltot üzemeltet.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy a személy szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat.

 

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy a húsfeldolgozó (hentes, mészáros) a munkavégzés során többféle eszközt használ, velük ügyesen bánik, különböző nyersanyagokat dolgoz fel, alakít. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, belső helyszíneken.

Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)” leszek?

 

A húsfeldolgozó (hentes, mészáros) jellemzően vágóhidakon, húsüzemekben vagy húsboltokban, hentesüzletekben dolgozik. Indíthat saját vállalkozást, vagy dolgozhat alkalmazottként. Munkája iránt idehaza és külföldön is jelentős munkaerőpiaci kereslet mutatkozik. A húsfeldolgozó hiányszakmának számít.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Húsfeldolgozóként (hentes, mészáros)” fogok dolgozni?

 

A fizetés a húsfeldolgozó (hentes, mészáros) szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a húsipari üzem vagy vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

A húsfeldolgozó (hentes, mészáros) fizetése elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 220.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Húsfeldolgozó (hentes, mészáros)” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Hentes és mészáros

Húsipari termékgyártó

Böllér

Állatbontó, csontozó, húsaprító, húselőkészítő

Zsigerelő, bélfeldolgozó

Szárazáru készítő

Hús- és szalonnasózó, pácoló, húsfüstölő

Kolbászkészítő, Kolbászpározó, Májazó

Disznósajtkészítő, Zsírolvasztó

Baromfifeldolgozó, baromfibontó, baromfidaraboló, csirkemell-filéző, pulykadaraboló

Halfeldolgozó

Nyúlfeldolgozó

 

Rokon foglalkozások:

 

Élelmiszeripari technikus