Informatikai és kommunikációs berendezések műszerésze, javítója

INFORMATIKAI ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS BERENDEZÉSEK MŰSZERÉSZE, JAVÍTÓJA

 

Foglalkozási terület: Informatika

6-jegyű FEOR kód: 734200

 

Miből fog állni a munkám, ha az „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” foglalkozást választom?

 

Az „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” informatikai és telekommunikációs eszközök, valamint a hozzájuk tartozó hálózati eszközök telepítését, javítását és karbantartását végzi. Számítógépes hardveregységek összeszerelésével és beállításával foglalkozik. Feladatköréhez tartozik a számítógépek, adatátviteli berendezések és számítógépes perifériák karbantartása, a hibakeresés, a tesztelés és javítás. Számítógépes kábeleket, távközlési- és adatkábeleket és szigetelő burkolatokat csatlakoztat, szerel és javít. Otthoni- és kisvállalati hálózatokat telepít, tesztel, hibaelhárítást végez. Mikrohullámú, távolsági és multiplex rendszereket, műholdas, illetve más, elektromágneses hullámterjedés elvén működő kommunikációs rendszereket telepít, javít. Rádió-, televízió-, telefon- és számítógépes adatátvitelre alkalmas kábelezést, antennákat és kapcsolódó eszközeiket telepíti, karbantartja. A telekommunikációs hálózatnak és eszközeinek a monitorozását végzi, technikai segítséget nyújt. Műszaki tanácsadást és felvilágosítást biztosít. Összetett távközlési hálózatok és berendezések teljesítményét ellenőrzi.

A számítógép szerelő segítséget nyújt a felhasználóknak a gép hardverével vagy szoftvereivel kapcsolatosan. Számítógépes hálózatokkal és internettel kapcsolatos problémákat elemez, és old meg, illetve iránymutatást és támogatást nyújt a különféle rendszerek üzembe helyezését, telepítését és karbantartását illetően. A számítógép-szerelő az igényeknek megfelelően alkatrészekből (például alaplap, winchester, különféle vezérlő kártyák stb.) összeállítja, összeszereli és beüzemeli a számítógépeket. Perifériákat (monitor, billentyűzet, egér) kapcsol hozzá. Működő gépekhez külső eszközöket illeszt, telepít (például nyomtatók, szkennerek, szünetmentes tápegység stb.). Az összeállított konfigurációt a bekapcsolást követően szoftverekkel (operációs rendszer, felhasználói programok), megfelelő vírusvédelemmel látja el. A megrendelő igényei szerint több számítógépből álló rendszert épít. Megfelelő helyiségben elhelyezi a központi számítógépet (szerver), majd kábelek segítségével hozzá köti az asztali gépeket. A hálózat nagysága kiterjedhet egy irodaház minden munkahelyiségére. Bizonyos időközönként ellenőrzi a rendszer megfelelő működését. Tesztprogramok segítségével méréseket végez, problémákat kutat. Az eredmények birtokában elvégzi a szükséges beavatkozásokat. Meghibásodás esetén megkeresi a hibát, alkatrészt cserél. Ellenőrzi azok működését. Szükség esetén adatokat ment. Az igényeknek megfelelően fejleszti a számítógépet új eszközökkel, melyekkel gyorsabbá, jobbá, megbízhatóbbá teszi működését. Az elavult alkatrészeket újakra, nagyobb teljesítményűekre cseréli. Új, fejlettebb operációs rendszert és felhasználói programokat telepít. Tanácsadást nyújt a felhasználóknak.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik az „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója”?

Az informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója legfőbb munkaeszköze maga a számítógép, valamint a hozzá kapcsolódó perifériák, pl. nyomtató, szkenner, külső winchester. A szerelési munkákhoz és a mechanikai javításokhoz kisgépeket és szerszámokat használ. A szoftverek esetében telepítő csomagokat, drivereket alkalmaz. Eszközei a következők lehetnek:

 • kézi szerszámok, pl. forrasztópáka, csipesz, csavarhúzó, fogók, szerelőkészlet;
 • számítógép alkatrészei, többek között processzorok, memóriák, alaplapok, ventilátorok, kábelek, csatlakozók, hang- és videokártyák;
 • perifériák, mint például DVD írók, nyomtatók, fénymásolók, szkennerek;
 • szoftver-telepítő csomagok, amelyek rendkívül sokfélék lehetnek: irodai, kereskedelmi-raktározási, építészeti, adatbázis-kezelő stb.;
 • irodai eszközök: íróeszközök, nyomtatványok stb.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” leszek?

 

Az informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója részben zárt térben, részben a szabadban dolgozik. A szervizmunkák esetén a munkavégzés helyszíne lehet maga az üzem vagy műhely, ahová behozzák a hibás, javítandó gépet. Az üzembe helyezést, telepítést, karbantartást és ellenőrzést szintén épületen belül, a felhasználó helyszíneken, munkaállomásokon végzi. Amennyiben kábeleket és antennákat is szerel, úgy a munkavégzés a szabadban is történhet.

Az informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója rendszerint a szokásos, heti 40 órás munkaidőben, többnyire egyműszakos munkabeosztásban dolgozik. Amennyiben a helyszíni munkavégzés megköveteli, igazodva a megrendelő igényéhez, az esti munkavégzés is elképzelhető, ha a rendszer karbantartása csak a munkaidő után biztosítható.

Gyakran megesik, hogy a megrendelő telefonos ügyeletre is igényt tart, ami azt jelenti, hogy a számítógép-szerelőnek telefonon mindig elérhetőnek kell lennie, és meghibásodás esetén a javításokat azonnal – akár hétvégén is – el kell végeznie.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítójaként dolgozzon, az „Informatika” szakcsoporton belül a „Számítógép-szerelő, -karbantartó” (OKJ 34 523 02) szakképesítés megszerzése szükséges.

A képzés történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően szerezhető meg a szakképesítés.

Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 900-1300 óra között változhat a képzési idő.

 

A Híd program keretében hallássérültek számára speciális, adaptált kerettanterv alapján is megszerezhető a szakképesítés.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A szakképesítés megszerzésének előfeltétele: alapfokú iskolai végzettség.

 

Továbblépési lehetőség: az „Informatikai rendszerüzemeltető” (OKJ 54 481 06) vagy az „Infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető” (OKJ 54 481 03), valamint a Műszaki informatikus” (OKJ 54 481 05) szakképzésben történő részvétel.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

Ceglédi Szakképzési Centrum Nagykátai Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Nagykáta)

Salgótarjáni Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Salgótarján)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Budapest)

Bocskai István Református Oktatási Központ – Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Halásztelek)

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Budapest)

Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma

Remédium Általános Iskola és Szakközépiskola (Tatabánya) – Alapítványi iskola, fogadja és integráltan ellátja a sajátos nevelési igényű gyermekeket. Számukra egyéni fejlesztést biztosítanak.

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha az „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” foglalkozást választom?

Az informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója munkája részben közepesen nehéz fizikai munka, részben szellemi jellegű igénybevétellel jár. Részint ülve, máskor állva, esetenként hajlott testhelyzetben, görnyedve vagy guggolva dolgozik, illetve az antenna- és kábelszerelés magasban végzett munka. Pszichés megterhelést jelenthet az idői sürgetés miatti stressz. Gyakran hirtelen felmerülő problémákra kell gyors megoldást találnia.

 

E munka elvégzése érdekében szükséges:

 • ép látás;
 • ép színlátás;
 • jó hallás, jó beszélőképesség a megfelelő kommunikációhoz;
 • ujjak, karok és kezek terhelhetősége az aprólékos összeszerelési munka szakszerű elvégzéséhez;
 • gerinc terhelhetősége álláshoz, tartós kényszertesttartáshoz, kézi anyagmozgatáshoz;
 • a közepesen nehéz fizikai munkavégzés energiaszükségletéhez megfelelő szív- és érrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, anyagcsere, immunrendszeri, hormonális és pszichés terhelhetőség;
 • fokozott figyelem és együttműködés;
 • magasban végzett munkához teljes látótér, tér- és mélységlátás, jó egyensúlyérzék, folyamatos fokozott figyelem és éber tudatállapot;
 • korlátozó tényező lehet továbbá, ha az illető:
  • poros munkakörnyezetben nem dolgozhat;
  • szabadban nem dolgozhat;
  • gyakori utazással járó, váltakozó munkahelyen nem dolgozhat.

Mozgás- és hallássérültek pályára való kerülését, a sérülés típusától és mértékétől függően, a funkciócsökkenés kompenzálásával, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a munkakörnyezet (például infokommunikációs) akadálymentesítésével, speciális eszközök, berendezések beszerzésével segíthetjük elő.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek az „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

Az „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Technológiai és műszaki kompetencia a mérések elvégzéséhez;
 • Figyelem a hibafeltáráshoz és a balesetveszély elhárításához;
 • Kézügyesség az aprólékos, nagy pontosságú mozdulatokat igénylő feladatok ellátásához;
 • Felelősségtudat a biztonságos, minőségi munkához;
 • Önállóság, hogy képes legyen a javítási, szerelési munkákat egyedül elvégezni.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító – Elemző

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen dolgoznak eszközökkel vagy gépekkel (pl. számítógép). Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van, és jól meghatározott keretek között végezhetik munkájukat. Fontos számukra, hogy elég idő álljon rendelkezésükre egy adott javítási feladat megoldásához.

 

Munkamód: Tárgyias – Gyakorlatias – Önálló

 

Ez azt jelenti, hogy az „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” tevékenysége középpontjában informatikai és telekommunikációs eszközök üzemeltetése, javítása áll. Eszközöket, szerszámokat használ, azokkal ügyesen bánik. Elsősorban azt kedveli, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal foglalkozhat. A feladatokat önállóan, saját ritmusában, tempójában végzi. A munkafolyamatokért vállalja a felelősséget.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

Az informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója munkáját végezheti alkalmazottként vagy vezethet önálló vállalkozást is.

A munkahelyek számára fontos, hogy számítástechnikai eszközeik, berendezéseik, a helyi (LAN) és kiterjedt (WAN) hálózataik kifogástalanul működjenek, ezért jelentős kereslet mutatkozik a jól képzett szakemberek iránt.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítójaként” fogok dolgozni?

 

A fizetés az informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, árbevételétől függően változhat.

Az „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” fizetése meghaladja az országos átlagbért.

Az átlagkereset havi bruttó 350.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha az „Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Hardware karbantartó

IT eszközkarbantartó

Számítástechnikai műszerész

Számítógépszerelő

Személyi számítógép szerelő

Antennabeállító

Antennaszerelő

Informatikai hálózatirendszer-telepítő

Távközlési, átviteltechnikai szervizműszerész (telefon, antenna)

Távközlésihálózat-építő

Telefonközpont szerelő

Telefonvonal-szerelő

Telefonvonal-telepítő

URH berendezés ellenőrzése, javítása

URH műszerész

 

Rokon foglalkozások:

 

Műsorszóró és audiovizuális technikus

Informatikai és kommunikációs rendszereket kezelő technikus

Informatikai és kommunikációs rendszerek felhasználóit támogató technikus

Számítógéphálózat- és rendszertechnikus

Villamos gépek és készülékek műszerésze, javítója