Informatikai (IT) tanácsadó

INFORMATIKAI (IT) TANÁCSADÓ

Foglalkozási terület: Informatika

6-jegyű FEOR kód: 214105

 

Miből fog állni a munkám, ha az „Informatikai (IT) tanácsadó” foglalkozást választom?

 

Az „Informatikai (IT) tanácsadó” egy olyan szakember, akitől az informatikával kapcsolatban bármit meg lehet kérdezni. A megrendelő üzleti igényeinek megfelelő informatikai rendszer kialakításához szükséges szakterületi koncepció- és modellalkotási, feladat- és folyamatelemzési, valamint logikai tervezési munkákat végez. Azzal foglalkozik, hogy az ügyfelek/partnerek az igényeikhez szabott, optimális erőforrás-kihasználtsággal üzemelő, karbantartott, fejlesztett, biztonságos és hatékony hardver-szoftver infrastruktúrát használjanak. Tanácsadói tevékenysége az informatikai rendszer tervezésétől kezdve kiterjed a kivitelezés és az üzemeltetés folyamataira is. Az informatikai és információtechnológiai (IT) tanácsadás azt a szolgáltatáscsokrot jelenti, amely az ügyfelek üzleti és az azokat kiszolgáló informatikai céljainak megvalósulását szolgálja. Az informatikai tanácsadással a megrendelő megismeri az informatikai rendszer bevezetése során felmerülő döntési helyzeteket. A kapott ismeretek birtokában mérlegelni képes a döntésének lehetséges következményeit. Kiszámíthatóvá válnak az informatikai rendszerek bevezetésével járó előnyök, hátrányok. Az informatikai (IT) tanácsadó alternatív megoldásokat állít fel a hozzáfordulók informatikai jellegű kérdéseire, problémáira, hogy aztán megalapozottan tudjanak dönteni. A felhasználási szokások figyelembevételével és egyedi igényeik alapján, közérthető kommunikációval egyszerűvé teszi a választást a szoftverek és hardverek különböző funkcionalitású változatai között. Útmutatást ad pl. a Microsoft kliens és szerver operációs rendszerek, a Microsoft Irodai programcsomagok, az ESET, Panda biztonságtechnikai eszközök és szoftverek, a Documentum Navigator, NSI, SharePoint és más egyedi dokumentumkezelési megoldások terén. Megtervezi és megépíti a vállalat informatikai rendszerét. Beállítja a routert, a nyomtatókat, a WiFi-hálózatot és okoseszközöket. Segít szervert választani, és rá lehetne bízni a konfigurálástól az informatikai üzemeltetésig minden feladatot. Akár távolról is azonnal megoldja a számítógépen felmerülő problémát.

A megrendelő egyértelmű igényeinek megfogalmazása után megtervezi az üzleti és folyamat modellt. Szakmai tapasztalatai és standard „jó gyakorlatok” felhasználásával javaslatot tesz a megrendelő üzleti modelljének kialakítására. Összegyűjti, elemzi és átvezeti az általa alkotott modell és a megrendelő felmerülő igényei közt lévő különbségeket, feloldja az eltéréseket. Elkészíti az üzleti követelmény specifikációt, részt vesz a logikai és a tesztelési terv kimunkálásában. Támogatja a projektcsapatot az üzleti követelmények megértésében, betartásában. A megbízókkal folytatott folyamatos kommunikáció és konzultáció biztosítja, hogy a kialakított rendszerek rugalmasan alkalmazkodnak a partnerek aktuális és jövőbeli elvárásaihoz, biztosítva ezzel a hatékony és folyamatos üzletmenetet.

Folyamatok, melyekben hatékony segítséget nyújthat az informatikai tanácsadó:

 • Tervezés, tesztelés
 • Konfigurálás és hibakeresés az operációs rendszerben
 • Hardver és szoftver termékek telepítése
 • Útmutatók számítástechnikai szolgáltatásokról és erőforrásokról
 • Biztonsági mentések és magas rendelkezésre állás tervezése és kivitelezése
 • Vállalati WiFi infrastruktúra tervezése és üzembe helyezése
 • Speciális tűzfalak, UTM és egyéb biztonsági eszközök támogatása
 • Magas szintű hibakeresés és elhárítás
 • IT stratégiaalkotás
 • Rendszerszervezés és -tervezés
 • IT konszolidáció, IT átvilágítás
 • IT mapping
 • Minőségbiztosítás
 • Workflow támogatás
 • Alkalmazás-üzemeltetési szolgáltatás
 • Vezetői információs felületek kialakítása (dashboard)
 • Folyamatmenedzsment tanácsadás ARIS alapokon (BPM)
 • Irányítás-, kockázat- és megfelelés-menedzsment ARIS alapokon (GRC)

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik az „Informatikai (IT) tanácsadó”?

 

Az „Informatikai (IT) tanácsadó” elsősorban informatikai eszközökkel dolgozik. Munkaeszközei:

 • Számítógép – személyi számítógép vagy laptop – internetkapcsolattal, amely alkalmas operációs rendszer futtatására, kis- és közepes hálózatok forgalomirányítási feladataira;
 • Számítástechnikai eszközök: adathordozók, szoftverek;
 • Szerver és desktop/mobil operációs rendszerek (pl. Windows, Linux, Android, iOS);
 • Web fejlesztő eszközök (pl. MS Visual Web Developer);
 • Multimédia fejlesztő eszközök (pl. Adobe CS);
 • Irodai szoftvercsomag (pl. Microsoft Office, LibreOffice);
 • Irodatechnikai eszközök: szkenner, nyomtató, íróeszközök.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Informatikai (IT) tanácsadó” leszek?

 

Az „Informatikai (IT) tanácsadó” a munkáját jellemzően beltéri helyszínen, irodában, számítógép mellett, monitor előtt ülve végzi. A munkavégzéséhez hozzátartozó megbeszélések során céges tárgyalószobákban is megfordulhat. Az ügyfelektől/megbízásoktól függően akár pár havonta változhat a munkavégzés helyszíne. A város legeltérőbb pontjain, a legkülönbözőbb irodákat kell felkeresnie. Van olyan helyszín, ami kényelmesen megközelíthető, vagy pedig csak hosszú utazással érhető el. A munka azon szakaszában, ami nem igényel személyes jelenlétet, a Home Office könnyebben elérhető és bevett működési forma a tanácsadói piacon.

Az Informatikai (IT) tanácsadó 40 órás, szokásos munkaidőben, többnyire egyműszakos munkabeosztásban dolgozik. Munkaideje jellemzően kötetlen, rugalmasan végezheti feladatait. Az idő egy részét az ügyfeleknél/megbízóknál tölti, akik ugyanúgy normál munkaidőben dolgoznak, amihez többé-kevésbé tanácsadóként is alkalmazkodni kell. Csúcsidőszakokban (rövid határidős megbízások esetében) túlmunka, esti vagy hétvégi munkavégzés előfordulhat.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Informatikai (IT) tanácsadó” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Informatikai (IT) tanácsadóként” dolgozzon, több lehetséges továbbtanulási irányt is választhat.

A felsőoktatási mérnökinformatikus (Information Technology Engineer) szakképzés keretében a „Felsőfokú hálózati mérnökinformatikus-asszisztens” szakképesítés megszerzése az egyik lehetséges út.

Képzési terület: Informatika

Képzési idő: 4 félév

A másik lehetőség a felsőfokú továbbtanulásra történő jelentkezés az üzemmérnök-informatikus (Computer Science Operational Engineering), a programtervező informatikus (Computer Scientist) vagy a mérnökinformatikus (Computer Science Engineering) alapképzési szakra.

Képzési terület: Informatika

A képzési idő félévekben: 7 félév

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény): érettségi

 

Továbblépési lehetőség: a szakiránynak megfelelő szakmai továbbképzéseken vagy a mester- és doktori képzésekben való részvétel.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar

Gábor Dénes Főiskola

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha az „Informatikai (IT) tanácsadó” foglalkozást választom?

 

Az „Informatikai (IT) tanácsadó” munkája jellemzően szellemi munka, munkavégzése nem jár jelentős fizikai igénybevétellel. A szakember sok időt tölt számítógépes ülőmunkával az irodában. E tevékenység káros hatásai, például a szem hosszú időn át tartó, erőteljes terhelése, illetve a tartós ülőmunkából adódó mozgásszervi panaszok. Pszichés megterheléssel járhat a feladatok határidőre, megfelelő minőségben történő elkészítése.

Az „Informatikai (IT) tanácsadó” munka végzéséhez kapcsolódó egészségügyi elvárások:

 • jó látás és színlátás;
 • jó hallás;
 • ép karok és ujjak;
 • tartós ülőmunkára való alkalmasság;
 • fokozott figyelemre való képesség.

 

Környezeti ártalmak:

Az „Informatikai (IT) tanácsadó” munkájára nem jellemzőek környezeti ártalmak, veszélyek, egészségre ártalmas tényezők a számítógépes munkavégzésből erednek:

 • a tartós, monitor előtt végzett munka okozta szemterhelés, mely látásromláshoz vezethet;
 • a számítógép előtti ülőmunka következményeként különböző gerinc-, derék-, nyak- és ízületi bántalmak;
 • a számítógép billentyűzet és az egér használata a kezek, ujjak inait, izmait terhelheti meg.

A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülésspecifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonómikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével, megfelelő védőeszközök használatával mozgás-, látás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok jelentős részének elvégzése.

 

Meghatározó, hogy a mozgás-, ill. hallórendszer mely része, mikor és mennyire károsodott, és ez milyen mértékű funkciócsökkenést okoz.

A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülésspecifikus módosításával, speciális eszközök beszerzésével, használatával hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok jelentős részének elvégzése.

A munkakörnyezet akadálymentesítésével mozgássérültek, illetve gyógyászati segédeszközök segítségével jó beszédértésű, éles látású egyének is képesek ebben a szakmában dolgozni.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek az „Informatikai (IT) tanácsadó” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

Az „Informatikai (IT) tanácsadó” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Digitális kompetencia, hiszen az informatika területe a folyamatosan megújuló ismereteken alapszik
 • Logikus gondolkodás az elemző munkához
 • Önállóság, hogy a feladatokat egyedül is képes legyen megtervezni, azokról dönteni, majd végrehajtani és az eredményt ellenőrizni
 • Kommunikációs képesség a megbízókkal való kapcsolattartáshoz
 • Együttműködés: fontos számára a másokkal közös cél és a közös eredmény
 • Figyelem egy adott feladatra történő összpontosításhoz és az információk közötti gyors tájékozódáshoz.

 

Érdeklődési irányok: Elemző – Közösségi – Megvalósító – Tárgyias

Az ilyen érdeklődésű emberekhez közel áll a tervezői tevékenység, az elemzés és a logikai feladatok megoldása. A munkafolyamatokban szeretnek a dolgok mélyére látni és a problémák megoldásához elméleti úton eljutni. Fontos számukra, hogy egy tevékenység végzése során legyen elég idő a kidolgozásra. Szívesen lépnek kapcsolatba másokkal, akár üzleti ügyben, akár segítőként. Szeretnek beszélgetést kezdeményezni, közreműködni mások szükségleteinek felismerésében, problémáik megoldásában. Előnyben részesítik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Szívesen dolgoznak eszközökkel vagy gépekkel (pl. számítógép).

 

Munkamód: Önálló – Globális – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy az „Informatikai (IT) tanácsadó” az önállóan végezhető feladatokat saját ritmusában, tempójában végzi. Munkája során elsősorban azt kedveli, ha az elemző gondolkodásmódot használhatja. Az egyén munkája során fontosnak tartja a globális gondolkodást. Szívesen fordítja a figyelmét az ok-okozati összefüggésekre. Ügyesen ragadja meg a feladatok, folyamatok lényegét. Előnyben részesíti, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal foglalkozhat.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Informatikai (IT) tanácsadó” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

Az „Informatikai (IT) tanácsadó” szakemberek rendkívül jó elhelyezkedési eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon. Az IT-szektor a gazdaság legdinamikusabban fejlődő ágazatai közé tartozik, ezért aki ebben a szakmában szerez képzettséget, biztos lehet benne, hogy nagyon hamar stabil és jól fizető állást fog találni mind a hazai, mind az Európai Unió munkaerőpiacán.

Dolgozhat önálló vállalkozóként vagy egy informatikai tanácsadó cég alkalmazottjaként.

A „Informatikai (IT) tanácsadó” iránt jelentős a munkaerőpiaci kereslet.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Informatikai (IT) tanácsadóként” fogok dolgozni?

 

A fizetés az „Informatikai (IT) tanácsadó” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, árbevételétől függően változhat.

Az „Informatikai (IT) tanácsadó” fizetése meghaladja az országos átlagbért.

A kezdő átlagkereset havi bruttó 600.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha az „Informatikai (IT) tanácsadó” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Folyamatszervező informatikus

Hardver tanácsadó

Informatikai koordinátor

Informatikai tanácsadó

IT tanácsadó

Rendszer koordinátor (informatikai)

Rendszeranalitikus (informatikai)

Rendszerintegrátor (informatikai)

Rendszerszervező (informatikai)

Rendszertámogató (informatikai)

Rendszertanácsadó

Rendszertervező (informatikai)

Számítástechnikai modellkészítő

Számítástechnikai tanácsadó

Szoftver tanácsadó

 

Rokon foglalkozások:

 

Alkalmazásprogramozó

Szoftverfejlesztő

Hálózat- és multimédia-fejlesztő

Adatbázis-tervező és -üzemeltető

Rendszergazda

Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető

Informatikai és kommunikációs rendszereket kezelő technikus

Informatikai és kommunikációs rendszerek felhasználóit támogató technikus

Számítógéphálózat- és rendszertechnikus

Webrendszer- (hálózati) technikus