Kertész, zöldségtermesztő

KERTÉSZ, ZÖLDSÉGTERMESZTŐ

Foglalkozási terület: Mezőgazdaság

6-jegyű FEOR kód: 611300

 

Miből áll a munkája annak, aki a „Kertész, zöldségtermesztő” foglalkozást választja?

 

A „Kertész, zöldségtermesztő” megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a zöldségfélék termesztésével, illetve értékesítésre történő előkészítésével kapcsolatos munkákat.

A „Kertész, zöldségtermesztő” a talaj minőségének, az éghajlati viszonyoknak és a piaci igényeknek megfelelő zöldségfajták telepítésével, termesztésével, betakarításával és értékesítésével foglalkozik.

A kertész feladata a szőlő- és gyümölcsültetvények létesítése, zöldségnövények szaporítása, telepítése. A tevékenység végzésével kapcsolatos gépek üzemeltetése, az előállított termékek betakarítása, tárolása és értékesítése.

A zöldség- és gyümölcstermesztő feladata a gyümölcsültetvények és zöldségnövények szaporítása és telepítése, ezzel kapcsolatos termesztéstechnológiai munkák, fizikai erőkifejtést is igénylő termelési tevékenység elvégzése. A tevékenység végzésével kapcsolatos gépeket üzemeltet.

Elsődleges feladata a növényekkel kapcsolatos tervezés. Meghatározza, hogy milyen zöldségnövényeket és milyen mennyiségben, milyen költségek mellett kíván termeszteni. Beszerzi a telepítéshez és a talajgazdálkodáshoz szükséges anyagokat, mint például a szaporítóanyagot, az oltványokat, a (mű)trágyát és a permetező anyagokat. Kiválasztja a környezeti viszonyoknak megfelelő művelési módot. Előkészíti a talajt (pl. a föld megforgatása, műtrágyázása). Elülteti a szaporítóanyagot, majd elvégzi a technológiai folyamat során előírt feladatokat. Ültetvényeket létesít, növényeket szaporít, termeszt. A magvakat vagy palántákat, csemetéket stb. elhelyezi az előkészített talajba. Vet, dugványoz, fűtött (melegházban) vagy fűtetlen területen hajtatja a zöldségféléket. Növényápolást, tápanyag-utánpótlást végez. Gondoskodik a növényvédelemről, az öntözésről. Feladata a gazolás, gyomirtás, a kert tisztán tartása. A munkája eredményeképpen megtermelt növényeket és zöldségeket, termékeket betakarítja, tárolja és értékesíti. A betakarított terményeket tisztítja, osztályozza, majd elvégzi a csomagolással, szárítással, tárolással kapcsolatos munkákat. Felveszi a kapcsolatot a megrendelővel, és átadja neki a megrendelt mennyiségű és minőségű termést. A kiöregedett növényeket kiszedi a földből, illetve előkészíti a talajt és a növényi töveket az áttelelésre.

Kezeli, beállítja és karbantartja a gazdasági épületeket, munkagépeket, berendezéseket, szerszámokat és a tárolóedényeket.

A gazdálkodáshoz kapcsolódó információkat (pl. meteorológiai, jogszabályi) gyűjt.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Kertész, zöldségtermesztő”?

 

A „Kertész, zöldségtermesztő” munkája során elsősorban mezőgazdasági eszközöket, gépeket és berendezéseket használ, illetve a megrendelőkkel való kapcsolattartáshoz szükséges kommunikációs és irodatechnikai berendezéseket:

 • földforgatási eszközök (pl. ásó, kapa)
 • földegyengető eszközök (pl. gereblye)
 • ültetéshez használatos eszközök (pl. ültetőfa)
 • termesztési kéziszerszámok és gépek, pl. metszőolló, szedőállvány, szárító, tisztító
 • termesztési, nevelési kéziszerszámok és gépek, pl. öntöző berendezés
 • növényvédő és talajjavító eszközök és berendezések: permetezőgép, rotációs kapa, trágyaszóró gép stb.
 • fűkasza, fűnyíró gép
 • kerttakarítás eszközei, pl. lombseprű, cirokseprű
 • meteorológiai műszerek, pl. hő- és páramérő
 • irodatechnikai eszközök: számítógép internetkapcsolattal, nyomtató, telefon, fax

 

A nagyüzemekben a talajművelés, az anyagmozgatás és a szállítás, illetve a termény-betakarítás is korszerű gépekkel, szállítóeszközökkel és berendezésekkel folyik, például kombájnnal, traktorral és targoncával.

Anyagok terén folyamatosan dolgozik zöldségpalántákkal, magokkal, növényi szaporító anyagokkal, földdel, (mű)trágyával és más tápanyagokkal, valamint vegyi anyagokkal.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Kertész, zöldségtermesztő” lesz?

 

A „Kertész, zöldségtermesztő” munkája nagyrészt a szabadban zajlik. Jellemzően egy kertészetben, illetve kertben dolgozik, amely művelésére megbízást kapott. A tervezési feladatok ellátásakor, illetve a megrendelések nyilvántartása során irodában végzi el a feladatait.

A „Kertész, zöldségtermesztő” munkáját az idényjellegű munkavégzés és a változó munkaidő-beosztás jellemzi. Kora tavasztól késő őszig intenzíven, akár napi 10 órát is dolgozhat. Hétvégi munkavégzés is előfordulhat. A munkavégzés lehetősége függ az időjárástól, mert például nyári zivatarok vagy őszi fagyok esetén nincs lehetőség a növények ápolására. A téli időszakban elsősorban az irodai munka a jellemző, a szokásos munkarend szerint, napi 8 órában.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Kertész, zöldségtermesztő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Kertész, zöldségtermesztőként” dolgozzon, a „Mezőgazdaság” szakmacsoporton belül a „Kertész” (OKJ 34 622 02) szakképesítés megszerzése megfelelő lehet. A képzés történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. A nappali képzés szakközépiskolában folyik, a képzési idő 3 év. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 800-1000 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (40%), részben gyakorlati (60%).

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

 • 3 évfolyamos képzés esetén: a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
 • 2 évfolyamos képzés esetén: az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

 

Részszakképesítések:

 

Kerti munkás (OKJ 21 622 01)

Gyógy- és fűszernövénytermesztő (OKJ 35 622 01)

 

Szakképesítés-ráépülés:

 

Zöldség- és gyümölcstermesztő (OKJ 35 622 02)

 

A szakmához hallássérültek és tanulásban akadályozott személyek esetében a „Kerti munkás” speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

 

Továbblépési lehetőségek: a „Kertészeti szaktechnikus” (OKJ 55 622 01) vagy a „Mezőgazdasági technikus” (OKJ 54 621 02) szakképesítés megszerzése, felsőfokú továbbtanulás a „Kertészmérnök” alapképzési szakon.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A „Kertész” szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola (Budapest)

Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (Nagykőrös)

MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

FOCUS Oktatóközpont (Budapest)

Tüske Oktatási és Képző Központ (Budapest, Dunakeszi)

Bocskai István Református Oktatási Központ – Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Halásztelek)

Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Tata)

FM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Kertész, zöldségtermesztő” foglalkozást választom?

 

A „Kertész, zöldségtermesztő” többnyire közepesen nehéz fizikai munkát végez. Jellemző a görnyedés, a hajolás és guggolás, a folyamatos mozgás. Az anyagok és eszközök szállítása, kezelése is jó fizikai állapotot követel meg. A „Kertész, zöldségtermesztőnek” stresszt okozhat az, hogy a terméseredmény és a termés minősége, valamint az értékesítésből származó bevétele nagyban függ az időjárás viszontagságaitól.

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • jó gyakorlati színlátás;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen és az arcon (a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt).

 

Környezeti ártalmak:

 

A „Kertész, zöldségtermesztő” munkája során jellemzően a szabadban dolgozik, különböző vegyi anyagokkal, gépekkel, eszközökkel. Ennek értelmében a lehetséges veszélyek a következők lehetnek:

 • szélsőséges időjárási helyzetek, erős nyári napsütés, a száraz meleg vagy ellenkezőleg, a nedves, nyirkos levegő hatásai, aminek következtében a munkavégzés többnyire piszkos, saras;
 • az egyenetlen talajon előfordulhat esés, kéz- és lábsérülés, illetve gépekkel való felborulás;
 • baleseti lehetőség a talajmegmunkáló gépek, illetve más eszközök, pl. metszőolló, fűkasza nem megfelelő használatából adódó kéz-, láb- és szemsérülések;
 • a növényvédő szereket és a talaj javítását szolgáló vegyi anyagokat az előírások szigorú betartása mellett kell használnia – a használt vegyi anyagoknak allergizáló, irritatív hatásuk lehet.

 

A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülésspecifikus módosításával, írásalapú kommunikációs csatornák használatával, egyéni elbírálás szerint, bizonyos részfeladatokat hallássérültek is végezhetnek.

Értelmi sérültek esetén, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, begyakorlás, a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Kertész, zöldségtermesztő” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Kertész, zöldségtermesztő” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség az oltáshoz, a dugványozáshoz, ültetéshez, a metszőolló használatához
 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, járkáláshoz, a virágládák cipeléséhez
 • Kitartás, mivel munkája nem csupán saját teljesítményétől függ, hanem például az időjárástól is, nem szabad hamar feladnia a munkáját, mely gyakran monotonná is válhat
 • Térbeli gondolkodás, annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló területet a lehető leghatékonyabban tudja beültetni
 • Önállóság, azaz képes legyen a kapott feladatokat egyedül elvégezni, dönteni, saját vállalkozás esetén pedig tervezni is
 • Vállalkozói kompetencia, hiszen a saját vállalkozását akkor tudja fenntartani, ha nyereségesen üzemelteti azt

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szívesen dolgozik gépekkel, eszközökkel, anyagokkal. Szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van. Elfogadja mások irányítását és felügyeletét. Megadott utasítások szerint végzi a munkáját, követi az előírásokat. Többnyire megszokott megoldásokat alkalmaz, jobban kedveli azokat a feladatokat, amelyek előre láthatóak és kiszámíthatóak.

 

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias – Kültéri

 

Ez azt jelenti, hogy a „Kertész, zöldségtermesztő” a munkavégzés során többféle eszközt (pl. ásó, kapa, gereblye, ültetőfa stb.) használ, velük ügyesen bánik. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, kültéri helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Kertész, zöldségtermesztő” leszek?

 

A „Kertész, zöldségtermesztő” dolgozhat egy nagyobb kertészetben, zöldségtermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági nagyüzemben alkalmazottként, vagy vezethet saját vállalkozást.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Kertész, zöldségtermesztőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Kertész, zöldségtermesztő” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a foglalkoztatás jellegétől függően változhat.

A „Kertész, zöldségtermesztő” fizetése jelentősen elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 210.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a Kertész, zöldségtermesztő” foglalkozást választom?

 

Munkakörök:

 

Bolgárkertész

Fóliakertész

Fóliás zöldségtermesztő

Fűszernövény-termesztő

Fűszerpaprika-termesztő

Gombatermesztő

Hagymatermesztő

Kertész, zöldségtermesztés

Palántanevelő

Paprikatermesztő

Paradicsomtermesztő

Spárgatermesztő

Szántóföldi zöldség-termesztő

Üvegházizöldség-termesztő

Zöldség- és fűszernövény-termelő

Zöldségtermesztő

 

Rokon foglalkozások:

 

Park- és kertépítő, -gondozó

Vegyes profilú gazdálkodó

Mezőgazdasági technikus

Gyümölcstermesztő

Bionövény-termesztő