Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

KÉZ- ÉS LÁBÁPOLÓ, MŰKÖRÖMÉPÍTŐ

Foglalkozási terület: Egyéb szolgáltatások

6-jegyű FEOR kód: 521300

 

Miből áll a munkája annak, aki a „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” foglalkozást választja?

 

A „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” a kéz-, láb- és körömápolással kapcsolatos ápolási és szépészeti feladatok összességét látja el. Szépségápolási szolgáltatást biztosít. A kéz könyéktől ujjhegyig történő ápolásával őrzi meg a kéz egészséges állapotát, vagy szükség esetén az esztétikai hatást is fokozva, ápoló anyagok, technológiák alkalmazásával javítja azt. A szolgáltatás megkezdésekor állapotfelmérést végez. A köröm ápolása során hagyományos (klasszikus) manikűr technológiát vagy (modern) francia manikűr technológiát alkalmaz, esetenként a japán manikűrrel vagy díszítéssel kiegészítve. A műköröm anyagokkal tipes, sablonos, megerősítő, körömágy-hosszabbító, díszítő- vagy töltés-technológiát alkalmazva, a zselé vagy a porcelán anyagok tulajdonságait felhasználva készít szebb, teherbíróbb műkörmöket. A kezelést szinten tartó, házi tanáccsal látja el a vendéget. Különösen ügyel arra, hogy egészséget veszélyeztető vagy egészségre ártalmas következményeket a végzett szolgáltatás során ne idézzen elő. Ápolja, vágja és festi a kéz- és lábkörmöt, műkörmöt épít, kezeli a bőrkeményedéseket, körömbenövéseket, tyúkszemeket. Műkörmöt épít: felviszi a ragasztót, illeszti a műkörmöt, alakra vágja, finomítja, díszíti.

Megtisztítja, fertőtleníti, a manikűr-, műkörömépítő és pedikűreszközöket, szerszámokat. Előkészíti, nyugtatja a körmöket, a kezeket és ujjakat. Lemossa a körömlakkot. Levágja, reszeli a körmöket. A kezeket, ujjakat krémezi és masszírozza.

A pedikűrös (lábápoló) feladata, hogy egészségügyi és esztétikai szempontból rendbe hozza a lábat. Felismeri és kezeli a lábon fellelhető kozmetikai hibákat, betegségeket. Leszedi a bőrkeményedést, kiemeli a tyúkszemet, benőtt körmöt. Megszabadítja a vendéget a kínzó fájdalomtól. A bőr- és körömelváltozások kompetenciáját meghaladó eseteiben szakorvosi kezelést javasol. A kezelés ideje alatt folyamatosan kommunikál, kapcsolatot tart vendégével.

Az új anyagok, eszközök megismerése érdekében képezi magát.

Vállalkozás kialakításával és működtetésével kapcsolatos tevékenységeket végez (szalonkialakítás, személyi-tárgyi feltételek, munka, tűz baleset-, környezetvédelmi, jogi, pénzügyi, minőségvédelmi, biztosítás, marketing, PR, pályázat, továbbképzés, adminisztráció, logisztikai, pénzforgalmi, foglalkoztatás-ügyi, oktatási feladatok).

Szolgáltatás-előkészítési feladatokat lát el (pl. anyagbeszerzés, eszközgazdálkodás, dokumentációvezetés), tisztít, fertőtlenít, sterilizál, karbantart, veszélyes anyagokat és hulladékokat kezel.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő”?

 

A „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” munkája során elsősorban kis kézi gépekkel dolgozik, pl. paraffin gép, csiszológép, porelszívó. Vannak kisebb szerszámai is, pl. ollók, reszelők, polírozók, ecsetek.

Üzletmenethez kapcsolódó eszközök és berendezések: többek között számítógép internetkapcsolattal és számlázási programokkal, telefon, nyomtató, fénymásoló, szkenner, pénztárgép és bankkártya terminál.

Többféle vegyi anyaggal is dolgozik, pl. különböző fedő- és ápolólakkokkal, műkörömépítéshez ragasztóval, lemosáshoz acetonos termékekkel, fertőtlenítőkkel.

 

 

 

 

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” lesz?

 

A „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” belső helyszínen, szépségszalonban dolgozik, mely lehet speciális manikűr-pedikűr szalon, vagy egy nagyobb szépségszalon, mely több különböző szolgáltatást nyújt.

A munkaidő ebben a szakmában jellemzően a szépségszalon nyitvatartásától függ. Amennyiben alkalmazottként dolgozik, a tulajdonos határozza meg a munkaidejét, amely elsősorban kötetlen vagy váltóműszakos munkaidőt jelent. Ha saját vállalkozását vezeti, úgy munkaidejét rugalmasan oszthatja be. Dolgozhatnak egy vagy több műszakban, egy üzlethelységben egymást váltva. Gyakran előfordul a normál munkarendtől eltérő munkaidő (például kora délutántól késő estig tartó műszak), illetve a hétvégi, ünnepnapi munkavégzés, amennyiben a vendégeknek igényük van a szolgáltatásra ilyen napokon (pl. esküvő, családi ünnepség, céges rendezvények).

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Kéz- és lábápoló, műkörömépítőként” dolgozzon, az „Egyéb szolgáltatások” szakmacsoporton belül a „Kézápoló és műkörömépítő” (OKJ 32 815 01) és a „Lábápoló” (OKJ 32 815 02) szakképesítés megszerzése megfelelő lehet. A képzés iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés) keretében történhet. A felnőttképzésben, a szakképesítéstől és képzőhelytől függően, 350-520 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (20%), részben gyakorlati (80%).

 

Kapcsolódó szakképesítés-ráépülés:

 

Speciális lábápoló (OKJ 53 815 01)

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

 

Továbblépési lehetőségek: a Mestervizsga megszerzése, a ráépülő szakképzésben és a szakirányú továbbképzéseken (pl. gyógypedikűr) való részvétel

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái, felnőttképző intézményei közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Pedi Suli Oktatási Központ (Budapest)

Crystal Nails Elite Körmösakadémia (Budapest)

Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

StudioFlash Beauty Oktatási Központ (Budapest)

Alveola Beauty Akadémia (Budapest)

ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület (Budapest)

Christine Beauty School (Budapest)

Aphrodite Oktatási Centrum (Budapest)

OK-TAT-60 Oktatást Szervező és Szolgáltató Kft. (Budapest)

„IOSZIA” Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” foglalkozást választom?

 

A „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” könnyű fizikai munka. A szakember a kezeléseket ülve végzi, az ezzel járó megterhelés miatt gerincbántalmak, nyak-, fej- és hátfájás, valamint ízületi bántalmak léphetnek fel.

Munkavégzése során nagyban támaszkodik a kézügyességére, valamint a közelre látás képességére, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • könnyű fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi (az asztma és egyes allergiás elváltozások kizáró okot képezhetnek), szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • jó gyakorlati színlátás;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen (a fokozott fizikai igénybevétel miatt);
 • jó kommunikációs képesség.

 

Környezeti ártalmak:

 

A „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” a munkavégzés során különböző ártalmaknak, veszélyeknek van kitéve:

 • a munka során használt különböző ápolószereknek, lakkoknak és ragasztóknak allergizáló és irritatív hatásuk lehet;
 • az ülőmunka ergonómiai kockázati tényező, és fokozottan igénybe veszi a mozgásszerveket, szemet, idegrendszert, szív-érrendszert.

 

A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülésspecifikus módosításával, egyéni elbírálás szerint, beszédmegértésre képessé tevő hallókészülékkel hallássérültek is végezhetik.

Enyhe fokban mozgássérült személyek (pl. gerincbántalom) is végezhetik ezt a munkát speciális kialakítású görgőkkel ellátott, igény szerint állítható magasságú, megfelelő dőlésszögű háttámlájú szék, illetve kezelőágy segítségével.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Kézügyesség a kéz-, láb- és körömápolásakor stb.
 • Felelősségtudat, a hosszú távú, sikeres vendég-kapcsolat kialakításához
 • Kitartás, mert gyakran egész nap szolgáltat, és fáradtan is kedvességet kell sugároznia
 • Figyelem a balesetek, kéz-, lábsérülések elkerülése érdekében
 • Kommunikációs képesség, hogy vendégeivel könnyen megtalálja a megfelelő hangot
 • Kreativitás, pl. a körmök díszítéséhez
 • Vállalkozói kompetencia, amennyiben saját vállalkozást üzemeltet

 

Érdeklődési irányok: Közösségi – Tárgyias – Megvalósító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek fontosnak tartják, hogy mások számára szolgáltató tevékenységet végezhessenek. Szívesen dolgoznak eszközökkel, anyagokkal. Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Megadott utasítások (higiéniai szabályok) szerint végzik a munkájukat, követik az előírásokat. Munkájuk során szeretik a képzeletüket használni.

 

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy a „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” a munkavégzés során többféle eszközt használ, velük ügyesen bánik. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, beltéri helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” leszek?

 

A „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” munkáját végezheti vállalkozóként, saját szalonjában, illetve egy más vállalkozó által vezetett szalon alkalmazottjaként.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Kéz- és lábápoló, műkörömépítőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a szálláshely jellegétől, forgalmától függően változhat.

A „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” fizetése elmarad az országos átlagbértől.

Az átlagkereset havi bruttó 250.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Kéz- és lábápoló, műkörömépítő” foglalkozást választom?

 

Munkakörök:

 

Kéz- és lábápoló

Műkörömépítő

 

Rokon foglalkozások:

 

Kozmetikus

Fodrász