Konyhai kisegítő

FEOR kód
923600

Foglalkozási terület
Vendéglátás és turisztika

Átlagkereset
bruttó 150 000 Ft/hó

Miből fog állni a munkám, ha a „Konyhai kisegítő” foglalkozást választom?

A „Konyhai kisegítő” a szakács „keze alá” dolgozik, az ő munkáját segíti, kiegészíti. Fenntartja a konyha rendjét. Feladata a tevékenységéhez szükséges gépek, berendezések, eszközök, anyagok munkaterületre történő szállítása. A főzéshez szükséges nyersanyagokat és eszközöket behordja a munkaterületre. Az ételek jellegének megfelelően megmunkálja a nyers és félkész hozzávalókat (pl. a zöldségféléket, burgonyát megtisztítja, aprítja), előkészíti a húsokat. A szakács utasításait követve segít a főzésben. Alapételeket, salátákat, köreteket, főzelékeket, feltéteket, leveseket, egyszerű tésztaételeket készít. Kiegészítő műveleteket végez: szűr, sűrít, dúsít, aprít stb. A gyorsétkező helyeken legtöbbször nincs szükség az alapanyagok előkészítésére vagy igazi főzésére, így itt inkább csak a sütési és mosogatási feladatokat végezheti a konyhai dolgozó.

Szükség szerint ételmintát tesz el. Étkezdékben, tálalókonyhákban közreműködik a terítésben, tálal, ételt oszt, porcióz, repetát ad. Miután a vendégek távoztak, összegyűjti, elmossa és helyükre teszi a használt tányérokat, poharakat, evőeszközöket. Az ételmaradékokat eltávolítja, és gondoskodik a napi maradvány tárolásáról. Kérésre becsomagolja az elvitelre szánt ételeket. A konyhai kisegítő további feladata a konyha és a főzőtér takarítása, rendben tartása. Az ő dolga a konyha kövezetének felsöprése, felmosása, a munkafelületek, falak, gépek, berendezések lemosása, szemetes edények kiürítése, elmosása.

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Konyhai kisegítő”?

A konyhai kisegítő kezeli a tűzhelyeket, sütőket, hűtőket, az edények tisztántartásához pedig speciális mosogatómedencéket és mosogatógépet használ. A mosogatásnál, takarításnál különféle tisztító, fertőtlenítő szereket, szivacsokat, súrolókeféket, felmosó és mosogató eszközöket alkalmaz.

Legfontosabb eszközei:

 • munkaasztalok;
 • adagolók: merőkanalak, tésztakiszedők, húsvillák, kancsók, tálcák;
 • étkészletek: mély-, lapos-, kistányérok, poharak stb.;
 • tárolók: különféle melegítők, hűtők;
 • konyhai kézi eszközök: kések, húsvillák, szedő- és merőkanalak;
 • konyhagépek: szeletelő gépek;
 • mosogatógép;
 • különféle tűzhelyek;
 • hűtők, mélyfagyasztók;
 • mosogatómedencék;
 • takarító eszközök.

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Konyhai kisegítő” leszek?

A konyhai kisegítő munkaterülete a konyha és helyiségei. Állandó helyen, zárt térben, jellemzően a konyhában dolgozik. Emellett megfordulhat az étkezde más területein is, úgymint: raktár, hűtőkamra, vendégtér. A konyha jellemzően különösen tiszta, higiénikus munkakörnyezet, jó megvilágítással, amire magas hőmérséklet jellemző.

Munkaideje attól függ, hogy milyen típusú meleg-konyhás vendéglátóhelyen dolgozik. A közétkeztetésben általában a szokásos munkarend szerint dolgozik, napi 8 órát hétfőtől péntekig. Amennyiben az iskola, vagy üzem konyhája kora reggeli illetve késő esti étkeztetést is biztosít, akkor előfordulhat több műszakos munkavégzés (pl. kollégiumokban).

Az éttermekben, vendéglőkben vagy a csárdákban dolgozók munkahete általában változó beosztás szerint alakul, előfordulhat akár folyamatos műszak is. Így többműszakos munkarendben délelőttől akár késő éjszakáig is eltarthat a munkaidő. Előfordul hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is, amennyiben a vendéglátó egység nyitva tartása ezt megköveteli. A konyhai kisegítők munkaterhelése szezonális ingadozást mutathat, a nyári, turisztikailag népszerű időszakban jelentősen emelkedhet a munkaterhelés.

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Konyhai kisegítő” szeretnék lenni?

Ahhoz, hogy valaki konyhai kisegítőként dolgozzon, nincs szükség szakképesítésre, de az elhelyezkedésnél előnyt jelenthet, ha a Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoporton belül, a Konyhai kisegítő (OKJ 21 811 01) részszakképesítést megszerzi. Ez történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakiskolákban folyik, ahol 1+2 év tanulást követően, sikeres szakmai vizsga letételével szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 240-360 óra között változhat a képzési idő.

A képzés kismértékben elméleti jellegű (20 %), döntően gyakorlati (80%).

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama az első szakképzési évfolyamot követően 70 óra.

A Konyhai kisegítő (OKJ 21 811 01) részszakképesítéshez a Szakács (OKJ 34 811 04) kapcsolódik, amely továbblépési lehetőség lehet.

A szakképesítés megszerzésére hallássérültek, látássérültek és tanulásban akadályozottak esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van.

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

A képzés megkezdéséhez nem szükséges befejezett iskolai végzettség, tehát az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése sem. Szükséges azonban a 16. életév betöltése, valamint a képzés megkezdését megelőzően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton való megfelelés.

Melyik iskolában szerezhetem meg a „Konyhai kisegítő” szakképesítést?

A konyhai kisegítő szakma több képzőhely ajánlatában szerepel, amelyek közül a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik „konyhai kisegítő” képzés:

 • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolája (Budapest)
 • Érdi Szakképzési Centrum (Érd)
 • Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium (Tata)
 • ALFA – KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület (Budapest)
 • Klasszis Oktatás Kft. (Budapest)

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Konyhai kisegítő” foglalkozást választom?

A konyhai kisegítő munkája épületen belül végzett, közepesen nehéz fizikai munka, sok állással és járkálással járó, gyakran kényszertesthelyzetben végzett munka, mely fokozottan igénybe veszi a mozgásszerveket. Pszichikai terhelést jelenthet a munka monotonitása, illetve a gyors munkavégzés melletti fokozott koncentráció. A munkavégzéshez szükség van a kezek használatára és a hosszan tartó állás képességére, bírnia kell az egész napi terhelést.

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a konyhai kisegítő szakma gyakorlásához:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar, alsó végtagok), légzőszervi (nedves, nyirkos munkakörnyezet miatt), szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás (például a kiosztásra kerülő ételek minőségének és mennyiségének ellenőrzéséhez);
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen és az arcon (a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt);
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet.

A munkavégzés során baleseti veszélyforrás, illetve egészségre ártalmas tényező lehet:

 • a konyhai munkakörnyezet, a gépek, éles kések, forró tárgyak használata
 • a síkos padló, amely csúszásveszélyes
 • a takarításhoz használt vegyszerek károsíthatják a légzőszerveket vagy bőrirritációt okozhatnak
 • a munkaterületre jellemző, állandó magas hőmérséklet és a gőzös, nedves levegő, a különféle kellemetlen és erős szagok (pl. olaj)
 • a tartós állómunka, a kézi anyagmozgatás fokozottan igénybe veszi a mozgásszerveket.

Hallás-, látás- és értelmi sérültek a sérülés típusától és mértékétől függően láthatják el ezt a munkakört.

Hallássérültek esetében kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. A munkafeladatok kiadásánál fontos pl. a jó szájról olvasási képesség, a vizuális szemléltetés, a jelnyelv egyes elemeinek ismerete, képek, kép-, hang- és írásalapú, vezeték nélküli kommunikációs eszközök, rendszerek (indukciós hurok) alkalmazása. Szükség lehet továbbá a munkavégzéshez kapcsolódó berendezések (pl. villanytűzhely) hangjelzésének megváltoztatására, vibrációs funkcióval és fényjelzéssel ellátott speciális eszközök beszerzésére, valamint a munkakör átszervezésére (a kapcsolattartást igénylő munkafeladatok más munkatársra történő átruházására).

Értelmi sérültek foglalkoztatása esetén, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során, fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek többszöri, ismételt bemutatása, begyakorlása, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, valamint a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása. Nagy figyelmet kell fordítani a társas környezetbe való beilleszkedés elősegítésére.

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Konyhai kisegítő” foglalkozásnál?

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A Vendéglős szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség a konyhai eszközök, szerszámok, berendezések kezeléséhez.
 • Fizikai erőnlét a nehéz eszközök, ételadagok mozgatásához, cipeléséhez, illetve a napi sok órán át történő állás miatt.
 • Kitartás az olykor monoton munka egész napi, pontos elvégzéséhez.

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha a munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat (pl. higiénés szabályok).

Munkamód: Tárgyias – Beltéri helyszín – Végrehajtó – Gyakorlatias

Ez azt jelenti, hogy a konyhai kisegítő a munkavégzés során többféle eszközt használ, különböző alapanyagokkal dolgozik. A feladatait belső helyszíneken, pontosan, sorrendben, megadott szabályok betartásával végzi. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Konyhai kisegítő” leszek?

A konyhai kisegítő a keresett szakmák közé tartozik idehaza és külföldön is.

Elhelyezkedhet meleg-konyhát fenntartó vendéglátóhelyeken, éttermekben, vendéglőkben, csárdákban, étkezdékben vagy a közétkeztetésben. Amennyiben ételek nagyobb mennyiségű előállítására kerül sor, szükség lehet konyhai kisegítőre a sörözőkben, kávéházakban és snack bárokban is.

Mennyi lesz a bérem, ha „Konyhai kisegítőként” fogok dolgozni?

A fizetés a konyhai kisegítő szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vendéglátóhely (konyha) méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, népszerűségétől függően változhat.

Az országos átlagkereseti adatok alapján a konyhai kisegítő nem túl magas fizetésre számíthat. Az állásajánlatok többnyire a minimálbért jelölik meg kezdő fizetésként.

Az átlagkereset havi bruttó 150.000 Ft.

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Konyhai kisegítő” foglalkozást választom?

 • Ebédkiadó
 • Ebédkiosztó
 • Edényleszedő
 • Ételkiosztó, tálaló, konyhai kisegítő
 • Étkezdei kisegítő
 • Éttermi kisegítő
 • Gyorséttermi kisegítő
 • Hidegbüfé-kisegítő
 • Iskolai étkeztetési kisegítő
 • Kézilegény
 • Konyhai dolgozó
 • Konyhai kézilány
 • Konyhalány
 • Konyhalegény
 • Szakács
 • Gyorséttermi eladó
 • Háztartási alkalmazott