Lakberendező, dekoratőr

LAKBERENDEZŐ, DEKORATŐR

 

Foglalkozási terület: Művészet, kultúra és kommunikáció

6-jegyű FEOR kód: 371600

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Lakberendező, dekoratőr” foglalkozást választom?

 

A „Lakberendező, dekoratőr” munkája komplex és igazán látványos tevékenység, amely során megtervezi és berendezi a lakások és üzletek, márkaboltok belső tereit, kirakatait. Egyik legfontosabb feladata, hogy az összeillő anyagok és tárgyak kiválasztásával egységes, szép és praktikus látványt, tereket hozzon létre. Az ötletgazda szerepét tölti be: a megrendelő igényeihez igazítva megtervezi az üzletek vagy a lakások belső terének stílusát. Látvány- és műszaki terveket készít. Előállítja a szükséges kellékeket és díszítőelemeket. Kialakítja a belső tereket, berendezéseket.

A lakberendező vagy teljesen üres helyiség(ek)ből kiindulva tervezi meg valakinek az otthonát, vagy egy felújításra váró lakásból varázsol újat. Kényelmesebben élhető tereket tervez. A megrendelői igények felmérése után javaslatot tesz a belső terek kialakítására, a színek használatára, a bútorok típusára. Egyedi stíluskoncepciója alapján megtervezi az életterek látványát, textilezését, világítását, dekorációját. A tervekből komplex tervdokumentációt készít. Elképzelését műszaki tervekkel, látványrajzokkal, moodboardokkal, konkrét styling kiviteli tervekkel, szín- és anyagtervekkel és stílus kollázsokkal mutatja be. A tanácsadás kiterjed az anyagszükségletek összeírására és a költségvetési terv elkészítésére is. Megtervezi a lakóterek bútorokkal való berendezését. Segít a bútorok, berendezési tárgyak kiválasztásában. A megbízó meglévő bútoraihoz kárpitot választ, vagy új bútorok beszerzésére ad javaslatot. A megrendelő ízléséhez igazodva a beltéri dekorációs elemeket, díszítéseket is betervezi az épülő lakásba. Kiválasztja a fűtő-hűtőberendezések beltéri egységeinek formáját. Felméri, hogy a radiátorokat, esetleg légkondicionáló készülékeket hova célszerű helyezni, s azok milyen formában kerüljenek felszerelésre, esetleg eltakarásra. Kiválasztja a szanitereket, világítási berendezéseket. A lakberendező arra is javaslatot tesz, hogy a kád, mosdókagyló milyen formájú legyen, illetve a fürdőszobai, konyhai csempe kiválasztásban is a megrendelő segítségére van. Ezen túl fontos, hogy milyen falfelületek hogyan kerülnek megvilágításra, illetve milyen világító testeket szerelnek fel. Egyéb szerkezeti elemeket (belső korlátok, lépcsők, álmennyezeti elemek) választ. Ellenőrzi a munkafolyamatokat a kivitelezés során. Felügyeli, hogy minden a terv szerint készüljön el, és a felmerülő problémák megoldására javaslatokat dolgoz ki.

A dekoratőr, a megrendelő céljainak megfelelően tervezi meg és készíti el egy kirakat, installáció vagy kiállítás látványtervét. A kirakatrendezés, a céges rendezvények és egyéb kereskedelmi jellegű dekorációk és reklámok tervezése, kivitelezése a szakma fő profilja. A dekoratőr a megrendelői igényeknek megfelelő térbeli és síkbeli látványrendezői, PR és alkalmazott művészeti, esztétikai feladatokat végez. Ő tervezi meg egy üzlet arculatát. Feladata, hogy egy kirakat igényesen és figyelemfelkeltően legyen berendezve. Tevékenységi körébe tartozik a bolti portékák együttes megjelenésének kidolgozása is, hogy milyen színben és mintába öltöztetve jelenjenek meg a kirakatban vagy a boltok polcain. A tervezéstől a megvalósításig, lebontásig minden a dekoratőr feladata. Rendezvényszervező cégeknek digitális látványterveket készít. Kialakítja és megvalósítja az esküvői rendezvények komplett grafikai és dekorációs koncepcióját. A termet, az asztalok, székek díszítését, a megrendelővel egyeztetett színekkel, virágokkal és anyagokból állítja össze. Munkája során a multimédiás eszközök készségszintű használatára, a grafikai, tipográfiai, nyomtatási technikák alkalmazására is szüksége van. Ismeri a stílustrendeket, designtendenciákat, a hazai és a nemzetközi piacon elérhető innovatív termékeket és technológiákat, a design bútorok, textilek, enteriőr dekorációk tervezőit és forgalmazóit.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Lakberendező, dekoratőr”?

 

A „Lakberendező, dekoratőr” valamennyi fellelhető anyagtípussal dolgozik: fával, papírral, fémmel, kővel, bőrrel, textíliákkal, műanyagokkal, festékekkel, stb. Jellemzően az alábbi eszközöket használja:

 • számítógép megfelelő tervezőprogramokkal és internetkapcsolattal, adatbázisokkal;
 • rajzasztal, rajztábla, rajzeszközök: vonalzó, ceruza;
 • kéziszerszámok és mérőeszközök;
 • telefon a megrendelővel, kivitelezővel való kapcsolattartáshoz;
 • irodai eszközök: papír, írószer, fénymásoló, nyomtató.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Lakberendező, dekoratőr” leszek?

 

A „Lakberendező, dekoratőr” beltéri helyszínen (pl. tervezőiroda) végzi a tervezőmunkát. Ugyanakkor mind a felmérési, mind a tervezési, mind a megvalósítási fázisban rendszeresen felkeresi a megbízót vagy a megbízási színhelyet, a forgalmazókat, bemutatótermeket. Munkáját akár egy munkanapon belül is változó munkakörnyezet és a gyakori közlekedési, utazási igény jellemzi.

A lakberendező munkaideje a szokásos heti 40 órás munkarendben történik. Amennyiben a megbízó rövid határidőt ad, vagy a kivitelezők nem készülnek el időre, az esti, illetve hétvégi munkavégzés is elképzelhető. A lakberendezők gyakran önálló vállalkozóként dolgoznak, és maguk osztják be az idejüket.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Lakberendező, dekoratőr” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki lakberendezőként, dekoratőrként dolgozzon, a „Művészet, közművelődés, kommunikáció” szakmacsoporton belül a „Dekoratőr” (OKJ 54 211 01) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakgimnáziumokban folyik, ahol érettségit követően 2 év alatt szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 900-1300 óra között változhat a képzési idő.

Kétéves képzés esetén az első évfolyamot követően 160 óra összefüggő szakmai gyakorlat van.

További lehetőség a „Lakberendező” (OKJ 52 211 02) szakképesítés megszerzése iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. A képzési idő képzőhelytől függően 520-720 óra.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A szakképesítés megszerzésének előfeltétele: érettségi

 

Továbblépési lehetőség: a mesterkurzusokon való részvétel vagy felsőfokú továbbtanulás, a „Designkultúra” vagy a „Látványtervezés” alapképzési szakok (BA) elvégzése

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A Dekoratőr szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma (Budapest)

Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium (Budapest)

Forrai Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium a Magyarországi Metodista Egyház Fenntartásában (Budapest)

SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium (Budapest)

Soter-Line Oktatási Központ

Eventus Üzleti, Művészeti Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Eger)

KREA Kortárs Művészeti Iskola (Budapest)

OKTÁV Továbbképző Központ

Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont

EFEB Érettségizettek Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Junior Art Center Oktatási Központ

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Lakberendező, dekoratőr” foglalkozást választom?

 

A lakberendező, dekoratőr tevékenysége jellemzően könnyű fizikai munkavégzéssel társult szellemi munka. A felmérés és a kivitelezés során esetenként közepesen nehéz fizikai munkát is végezhet (pl. kirakatrendezéskor). Az alkotómunka felfokozott érzelmi állapotot okozhat, a feszített munkatempó pszichés túlterheléssel járhat.

A lakberendezővel, dekoratőrrel szembeni egészségi elvárások a következők:

 • jó látás;
 • jó színlátás;
 • jó térlátás;
 • jó tapintás;
 • kirakatrendezéshez térlátás és jó egyensúlyérzék szükséges;
 • karok, ujjak és kezek használatát igénylő munkavégzésre való alkalmasság;
 • tartós üléshez, tartós álláshoz, tartós kényszertesttartáshoz a végtagok és a gerinc terhelhetősége szükséges;
 • könnyű vagy közepesen nehéz munkavégzés napi energiaszükségletét biztosító szív- és érrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, anyagcsere, immunrendszeri, hormonális és pszichés egészségi állapot;
 • korlátozó tényező lehet:
  • a figyelemzavar;
  • az együttműködésre képtelenség;
  • azon egészségi állapot, ahol ellenjavallt a váltakozó munkahelyen való munkavégzés;
  • a „fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet” tilalom.
 • a dekoratőr festő munkaköreiben az „allergizáló vagy veszélyes vegyi anyaggal nem dolgozhat” tilalom korlátozó vagy kizáró tényező lehet.

 

Mozgássérültek és hallássérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört.

Attól függően, hogy a mozgássérülés milyen funkciókárosodást okoz, a munkakör átszervezésével, egyéni, sérülésspecifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonómikus kialakításával mozgássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése. Mozgássérülteknél elsődleges szempont a környezeti adaptáció, a közvetlen munkatér ergonómikus, sérülésspecifikus átrendezése és az akadálymentes helyváltoztatás, közlekedés biztosítása (lift, rámpa, kapaszkodók).

A munkahely fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésével, speciális eszközök beszerzésével, munkaköri változtatásokkal (egyes feladatok más munkatársaknak történő átadásával) segíthető elő, hogy hallássérültek ezen a pályán dolgozhassanak.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Lakberendező, dekoratőr” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Lakberendező, dekoratőr” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Önállóság, hiszen sokszor gyorsan, egyedül kell döntéseket hoznia, megtalálni a legmegfelelőbb megoldást;
 • Kreativitás az egyéni megoldások, eredeti ötletek érdekében;
 • Térbeli gondolkodás a tervezés, látványtervek elkészítése során;
 • Technológiai, műszaki kompetencia a praktikus és jó tervezéshez;
 • Kézügyesség a kivitelezés során;
 • Kommunikációs képesség a megrendelőn túl, a kivitelezővel és a mesteremberekkel való együttműködés során.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Alkotó – Közösségi

 

Az ilyen érdeklődésű emberek olyan tevékenységeket tartanak vonzónak, ahol korábban megszerzett ismereteik, képességeik és készségeik segítségével új, esetleg mások által még nem ismert megoldásokat találhatnak ki különféle helyzetek, kérdések, problémák megoldására. Szívesen foglalkoznak gyakorlati problémák megoldásával, kivitelezésével. A gyakorlati megoldások emberei. Előnyben részesítik, hogy munkájuknak belátható időn belül kézzelfogható, látható eredménye legyen. Fontosnak tartják, hogy mások számára szolgáltató tevékenységet végezhessenek.

 

Munkamód: Változatos – Önálló – Tárgyias – Személyközpontú

 

Ez azt jelenti, hogy a „Lakberendező, dekoratőr” azt kedveli, ha munkája során mindig újszerű problémák merülnek fel, sokfajta, eltérő jellegű feladatot láthat el. Elsősorban azt kedveli, ha a munkáját saját ritmusában, tempójában végezheti, és kézzelfogható dolgokkal (pl. látványtervek) foglalkozhat. Embereknek terméket (szolgáltatás) kínál, ad el.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Lakberendező, dekoratőr” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A lakberendező, dekoratőr dolgozhat alkalmazottként, vagy szerződéses kapcsolat alapján irányított partnere lehet belsőépítészeknek, designereknek, reklámügynökségeknek, kivitelezőknek vagy beruházóknak, kiállításszervezőknek, de saját vállalkozást is indíthat.

A piacképes szakmák között a lakberendező, dekoratőr kiemelt helyen áll, hiszen szakszerű munkájára mindig szükség lesz. Hosszú távú munkalehetőséget jelent.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma és a képzést elvégzők száma hasonlóan alakul, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Lakberendezőként, dekoratőrként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Lakberendező, dekoratőr” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

A „Lakberendező, dekoratőr” fizetése az országos átlagbért közelíti.

Az átlagkereset havi bruttó 305.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Lakberendező, dekoratőr” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Boltberendező

Dekorációkészítő

Dekorációs festő

Dekorfelirat-készítő

Kirakati díszítőfestő

Kirakatrendező

Kirakattervező

Üzletberendező

Rendezvény berendező, dekoratőr

Kereskedelmi kiállítás berendező

Művészeti kiállítás berendező

Elektronikus reklámhordozó tervező

Reklámhordozó tervező és kivitelező

 

Rokon foglalkozások:

 

Belsőépítész

Díszletező, díszítő

Képzőművész