Látszerész és optikai árucikk-kereskedő

LÁTSZERÉSZ ÉS OPTIKAI ÁRUCIKK-KERESKEDŐ

 

Foglalkozási terület: Egészségügy

6-jegyű FEOR kód: 333500

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” foglalkozást választom?

 

A „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” a vevők igénye és orvosi recept alapján szemüveget készít, illetve kiskereskedelmi tevékenység keretében optikai és fotózáshoz szükséges műszereket, eszközöket árusít. Feladatköre többféle tevékenységet foglal magában. Egyrészt, mint kereskedő szemüveget, optikai árucikkeket értékesít, másrészt, mint kézműves szakember szemüveget készít. Felméri a vevő igényeit az új szemüvegével kapcsolatban. Tájékoztatást ad a látásvizsgálatról, értelmezi és ellenőrzi a szemüvegvény adatait. Tájékozódik a vásárló meglévő szemüveglencséjének optikai adatairól, típusáról, annak felületkezeléseiről. Segíti az optikailag legmegfelelőbb szemüvegkeret és szemüveglencse-típus kiválasztását. A kiválasztott szemüvegkerethez és a dioptriához megfelelő lencséket, felületkezeléseket ajánl. A kiválasztott szemüvegkeretet archoz igazítja, és a megfelelő jelöléseket a lencsén elvégzi.  Megállapítja a megfelelő lencse optimális átmérőjét. Tájékoztatást ad a szemüvegkeret és a lencsék árairól, kedvezményeket, akciókat ajánl. Felveszi a megrendelést és kitölti a munkalapot. Tájékoztatja a vásárlót a szemüveg elkészülésének időpontjáról. A megrendelt szemüveg mellé pótszemüveget ajánl. Formára csiszolja a kiválasztott lencséket. Speciális furatokat, nútot készít. Műanyag lencséket felületi színezéssel lát el, keretbe foglalja a lencséket. Megtisztítja a szemüvegkeretet, szemüveglencsét. Elvégzi az alapbeállítást, ellenőrzi az elkészített terméket. Látáspróbát végez. Feladatkörébe tartozik még a szemüvegek kézi javítása és beállítása. Megállapítja a javítás módját, közli a vevővel a javítás árát, tájékoztatja az esetleges egyéb lehetőségekről. Javítási munkát végez. Adaptálja a szemüveget optikai, anatómiai és esztétikai követelmények szerint. Megfelelő távolságokra elvégezteti a látáspróbát. Felhívja a figyelmet a szemüveg helyes használatára és karbantartására. Kiegészítő termékeket ajánl. A kontrollvizsgálatról, illetve ismételt rendelhetőségről tájékoztat. Tájékoztatást ad a szemüvegkeretekről, kontaktlencsékről, napszemüvegekről, egyéb optikai és meteorológiai termékekről, azok használatáról, gondozásáról. Ismerteti a kontaktlencsék előnyös tulajdonságait. A kontaktlencséhez higiéniás és ápolási tanácsadást nyújt. Kontaktlencse folyadékot és egyéb kapcsolódó terméket ajánl. Betanítja a kontaktlencse felhelyezését és levételét, szakszerű tanácsot ad a tárolásra, tisztításra vonatkozóan. Ismerteti a távcső, látcső, mikroszkóp típusokat, azok jellemzőit, a meteorológiai eszközök működését, helyes használatát. Bemutatja a látássegítő eszközök használatát, kezelését. Tájékoztatást ad a szem védelmét biztosító szemüvegekről, a napvédő lencsékről, napvédő szemüvegekről. Beszerzési, készletezési, raktározási, értékesítési tevékenységet végez. Ellátja az üzlet/telephely/szalon szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő”?

 

A „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” a lencsék megmunkálása során kéziszerszámokkal dolgozik. A keretbeillesztéskor keretmelegítő géppel kerüli el a töréseket. A javítás és az illesztések során a szükséges forrasztó berendezés mellett további eszközöket vesz igénybe:

 • dioptriamérő;
 • szemtávolság-mérő;
 • fúrógép;
 • polírozógépek;
 • forrasztó.

 

Az értékesítői tevékenysége során következő eszközöket használja:

 • Pénztárgép, banki terminál;
 • Kereskedelmi eszközök: árazó, kódleolvasó stb.;
 • Számítógép megfelelő programokkal, internetkapcsolattal;
 • Gyártók és nagykereskedelmi forgalmazók termékkatalógusai;
 • Kommunikációs eszközök: telefon, fax;
 • Irodai eszközök: papír, nyomtató, szkenner stb.

 

Anyagok tekintetében dolgozik üveggel, fémmel, műanyaggal. Kontaktlencsék esetében a zselés anyagokkal, tisztítószerekkel és vegyi anyagokkal pl. a lencsék tisztán tartása miatt.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” leszek?

 

A „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” munkáját beltéri helyszínen, az adott kereskedelmi egységben végzi, amely lehet az optikai szaküzlet eladótere, pl. ha értékesít, vagy a vevőkkel tárgyal, orvosi vényt egyeztet. A csiszolási vagy a szemüvegkerettel kapcsolatos javítási munkákat a műhelyben végzi.

A látszerész és optikai árucikk-kereskedő munkaideje a kereskedelmi egység nyitvatartásától függ. Amennyiben az pl. egy bevásárlóközpontban helyezkedik el, úgy hétvégi munkavégzés is előfordulhat. Az akciókhoz kapcsolódó időszakokban vagy nagyobb mennyiségű megrendelés esetén előfordulhat a túlórázás is.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Látszerész és optikai árucikk-kereskedőként” dolgozzon, az „Egyéb szolgáltatások” szakmacsoporton belül a „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” (OKJ 54 725 08) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakgimnáziumokban folyik, ahol érettségit követően 2 év alatt szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 800-1000 óra között változhat a képzési idő.

Kétéves képzés esetén az első évfolyamot követően 160 óra összefüggő szakmai gyakorlat van.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A Látszerész és optikai árucikk-kereskedő szakképesítés megszerzésének előfeltétele: érettségi

 

Továbblépési lehetőség: a látszerész mester cím megszerzése, továbbá felsőfokú továbbtanulás az „Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Analitikus” alapképzési szak (BA) „Optometria” szakirányán.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A Látszerész és optikai árucikk-kereskedő szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

 

A régió oktatási intézményei közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Teljeskörű Optikai Oktatás Kft. (Budapest)

GrandVision Hungary Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” foglalkozást választom?

 

A látszerész és optikai árucikk-kereskedő munkája jellemzően könnyű fizikai munka, melyet álló, részben ülő testhelyzet jellemez. A gerinc és a hát átmozgatására folyamatosan figyelni kell, hiszen pl. csiszolási munkával járó több órás ülés, illetve az eladói tevékenység során a sok állás fokozottan igénybe veszi a mozgásszerveket. Pszichés igénybevételt jelenthet a fokozott figyelem a precizitást igénylő munkák esetében. Jellemző lehet a stressz az elvállalt munkák határidőre, megfelelő minőségben történő teljesítése, vagy a nem mindig udvarias és együttműködő vásárlók megfelelő kezelése, valamint a pénzügyi és szakmai felelősség miatt. A látszerész munka során nélkülözhetetlen a kéz és az ujjak használata, valamint a jó látás.

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • könnyű fizikai és szellemi munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • jó beszélőképesség, tiszta beszéd;
 • jó tapintás.

 

Lehetséges egészségre ártalmas tényezők:

 • kisebb sérülést (pl. kézsérüléseket) okozhatnak a használt eszközök, gépek;
 • a lencse csiszolása során keletkezhet por.

 

A munkakör átszervezésével mozgás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok jelentős részének elvégzése. Enyhe fokban mozgássérültek számára ergonómikus kialakítású, görgőkkel ellátott, igény szerint állítható magasságú, megfelelő dőlésszögű háttámlájú szék szükséges. Fontos az álló és ülő munka megfelelő arányának megválasztása. Hallássérültek jó beszédértést és tiszta beszédet biztosító, megfelelően illesztett hallásjavító eszközzel végezhetik ezt a tevékenységet.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Kézügyesség, ami a lencsék csiszolásához, az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátásához szükséges;
 • Technológiai, műszaki kompetencia, hogy szakszerűen használja a szükséges műszereket, valamint kövesse a szakmán belüli technikai fejlődést;
 • Figyelem, amivel hosszan és állandó szinten tud a pontos, precíz munkára összpontosítani;
 • Kommunikációs képesség a vevőkkel, szállítókkal történő tárgyalásokhoz;
 • Együttműködés a vevőkkel, beszállítókkal, munkatársakkal.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító – Közösségi

 

Az ilyen érdeklődésű emberek fontosnak tartják, hogy munkájuknak belátható időn belül kézzelfogható, látható eredménye legyen. Szeretnek problémákat megoldani, kivitelezni, tárgyakat készíteni, javítani, amihez használják kézügyességüket, műszereket, gépeket. Szívesen végeznek szolgáltató tevékenységet.

 

Munkamód: Személyközpontú – Önálló – Tárgyias – Aprólékos

 

Ez azt jelenti, hogy a „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” tevékenységének középpontjában az emberek kiszolgálása, a velük való kapcsolattartás áll. Elsősorban azt kedveli, ha a feladatokat saját ritmusában, tempójában végezheti, és az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal (különféle optikai termékek) foglalkozhat. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. A feladatokat pontosan, sorrendben szereti végezni.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A piacképes szakmák között a látszerész és optikai árucikk-kereskedő kiemelt helyen áll, hiszen szakszerű munkájára mindig szükség lesz. Hosszú távú munkalehetőséget jelent. A Látszerész és optikai árucikk-kereskedő képzés során elsajátított készségeket és ismereteket akár alkalmazottként is hasznosíthatja, de saját vállalkozást is indíthat.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Látszerész és optikai árucikk-kereskedőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalkozás, üzlet méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

A „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” fizetése elmarad az országos átlagbértől.

Az átlagkereset havi bruttó 190.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Látszerész és optikai árucikk-kereskedő” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Látszerész

Komputeres szemvizsgáló

 

Rokon foglalkozások:

 

Optometrista

Finommechanikai műszerész