Lóápoló és -gondozó (Lovász)

LÓÁPOLÓ ÉS -GONDOZÓ (LOVÁSZ)

Foglalkozási terület: Mezőgazdaság

6-jegyű FEOR kód: 612126

 

Miből áll a munkája annak, aki a „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” foglalkozást választja?

 

A „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” feladata a lovak és környezetük ápolása, gondozása, takarmányozása, az állathigiéniai, állatjóléti, munka-, tűz- és környezetvédelmi követelmények betartása mellett. Ez azt jelenti, hogy etetési, itatási, legeltetési, szaporítási feladatokat végez. Biztosítja a ló szakszerű gondozását, takarmányozását. Kiválasztja a korcsoportoknak, használatnak, tenyészállatnak megfelelő takarmányokat és összeállítja a takarmány-adagokat. Kialakítja a ló optimális tartási körülményeit. Tisztán tartja a lovakat és lakhelyüket (trágyátlanítás, almozás stb.) Az istállókat tisztán tartja, takarítja, fertőtleníti. Többnyire irányítás, felügyelet (állattenyésztési technikus, állatorvos, agrármérnök) mellett dolgozik egyedül vagy kisebb csoportban. Önálló mezőgazdasági vállalkozóként olyan gazda, aki lovakkal foglalkozik. Speciális lóeledeleket (pl. zab, lucerna, széna stb.) szerez be vagy termeszt. Télire betárolja az állatok takarmányát. Naponta azonos időpontban (reggel és este) ismétlődő tevékenysége a lovak etetése, itatása. Ellenőrzi az egészségüket. Megfigyeli a viselkedésüket, amiből következtet állapotukra, vemhességükre, tulajdonságaikra. Ha egy ló megbetegszik, legtöbbször a lóápoló és -gondozó maga is el tudja látni, például kezeli a kisebb sérüléseket, sebeket, vagy kitisztít egy sérült lábat. Szükség esetén az állatorvossal is kapcsolatot tart. Felügyeli a kancák ivarzási ciklusát. Pároztatja az állatokat. Felismeri a közeledő ellés jeleit, szakszerűen előkészül az ellésre. Nehéz elléseknél, fialásoknál is segít. Biztosítja, hogy a kanca és a csikó nyugodt, csendes, tiszta helyen lehessen. További feladata lehet a lovak legeltetése. Kiválasztja a táplálkozásra alkalmas legelési területet. Kijelöli és villanypásztorral körülveszi a legelőt. A lovakat, ménest a legelőre tereli. Megszervezi a lovak mozgatását és jártatását. A lovakat felszerszámozza, mozgatja, kiképzi. Előkészíti, ellenőrzi és karbantartja a lovak mozgatásához kapcsolódó eszközöket és szerszámokat. Futószáraztatja, alapkiképzésben részesíti őket. A csikók ménesi előképzését, betanítását végzi. Előkészíti a lovat futószáras, nyereg alatti illetve fogatban történő használatra. Felkészíti a lovat bemutatókra, vizsgákra, bírálatokra, illetve aukciókra. Lovagoltatást/fogathajtást/belovaglást végez. Lovagoltat – előtte, illetve utána fel-, illetve leszerszámozza a lovat –, alapszintű díjlovaglási feladatokat végez, fogatot hajt, tereplovagoltat, terepakadályokat ugrat, túralovaglókat kísér.

A lótartásra szakosodott gazda a piacon vagy más gazdáktól vesz fiatal állatokat, vagy ő maga tenyészti őket. Üzemelteti a munkájához kapcsolódó technikai berendezéseket is (pl. takarmánykiosztó berendezés, automatikus etetők, vákuumos önitatók stb.). Karbantartja az istálló, a karámok és a szérűskert berendezéseit és felszereléseit.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Lóápoló és -gondozó (Lovász)”?

 

A „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” munkája során elsősorban mezőgazdasági eszközöket, gépeket és berendezéseket használ:

 

 • takarmánykiosztó berendezés, takarmányos kocsi;
 • automatikus etetők, vákuumos önitatók;
 • fűtő, szellőztető, páratartalom-szabályozó berendezések;
 • mosó- és fertőtlenítő berendezések;
 • vakaró, kefe, sörényfésű, patakaparó, szivacs, rongy;
 • hagyományos eszközei pl. a takarmányhordó villa, vödrök, a trágyakihordó lapát, seprűk, trágyás talicska;
 • zabroppantó, zabos tarisznya;
 • karám;
 • akadályok;
 • hajtókocsik, szekerek;
 • futószár, vezetőszár, kötőfék, zabla;
 • nyereg, nyeregtakaró, kengyel, kantár, lovaglópálca, ostor;
 • ellető fogó, ellető horog;
 • lószállító eszközök, utánfutók.

 

Munkája során az etetésnél különböző takarmányféléket (zab, lucerna, széna stb.), a lóápoláshoz eltérő anyagokat is használ: patazsír, ló sampon, bőrspray stb.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” lesz?

 

A „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” külső és belső helyszínen egyaránt dolgozhat. A munkavégzés helye lehet egy magángazdaság, pl. tanya, istállók, de korszerű, zárt, szabályozott levegőjű modern istálló is, pl. tenyésztési- és szaporító-telep, versenyistálló. A szabad ég alatt is van teendője, pl. legeltetés, a lovak mozgatása stb.

Munkaideje jellemzően eltér a szokásostól, a hét minden napján, hétvégén és ünnepnapokon is dolgozik. Általában osztott műszakban foglalkoztatják, mivel reggel és este is etetnie kell az állatokat.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Lóápoló és -gondozóként (Lovászként)” dolgozzon, a „Mezőgazdaság” szakmacsoporton belül több szakképzési lehetőség közül is választhat. A „Lovász” (OKJ 34 621 02) szakképesítés és a „Lóápoló és gondozó” (OKJ 21 621 01) részszakképesítés megszerzése is megfelelő lehet. A képzés történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően a szakközépiskolában folyik. A képzési idő 3 év. A felnőttképzésben, a szakképesítéstől és képzőhelytől függően, a „Lovász” szakképesítésnél 800-1000 óra, a „Lóápoló és gondozó” részszakképesítés esetében 320-480 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (40%), részben gyakorlati (60%).

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama, a 3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra.

 

Kapcsolódó részszakképesítések:

 

„Lóápoló és gondozó” (OKJ 21 621 01)

 

Szakképesítés ráépülés:

 

„Belovagló” (OKJ 35 813 01)

„Patkoló kovács” (OKJ 35 521 03)

 

A „Lóápoló és gondozó” (OKJ 21 621 01) részszakképesítés megszerzésére hallássérültek és a tanulásban akadályozottak esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

Betöltött 15. életév.

 

Továbblépési lehetőségek: a „Mesterlovász” képzésben vagy a ráépülő szakképzésekben való részvétel, az „Állattenyésztő és állategészségügyi technikus” (OKJ 54 621 01) szakképesítés megszerzése

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái, felnőttképző intézményei közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium (Bábolna)

Fáy András Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Pécel)

Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (Szécsény)

OKTÁV Továbbképző Központ (Budapest, Esztergom)

Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

Magiszter Menedzser Kft. (Budapest)

El Bronco Lovas Szakközépiskola és Kollégium (Izsák)

Tapis Oktatási Központ (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” foglalkozást választom?

 

A „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” közepesen nehéz, vagy kevésbé gépesített környezet esetén nehéz fizikai munkát végez. Gyakran egyenetlen talajon, hajlott testhelyzetben dolgozik. Sokat kell emelnie, cipelnie, állnia, görnyednie, gyalogolnia. A jó fizikai erőnlét, állóképesség nagyon fontos.

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi (egyes allergiás megbetegedések kizáró okot képezhetnek), szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelem) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • jó hallás;
 • jó egyensúlyérzék.

 

Környezeti ártalmak

 

A „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” a munkavégzés során különböző ártalmaknak, veszélyeknek van kitéve:

 • balesetveszély forrása az állatok esetleges harapása, rúgása;
 • balesetveszély forrása lehet az eszközök, gépek, berendezések nem megfelelő használata;
 • az egyik fő környezeti ártalom az időjárás, hiszen a szabadban végzett munka során a hőmérséklet, a páratartalom, a szélerősség, mind befolyásolják a munkavégzést;
 • ergonómiai kockázatot jelenthet a kényszertesttartásban (guggolás, térdelés, hajlás) végzett munka;
 • egészségre ártalmas tényezők a környezetben lévő szennyezett anyagok, pl. trágya, használt takarmány stb., amelyek magukba szívják a port, fertőzéseket, illetve allergiás megbetegedéseket okozhatnak;
 • egészségre ártalmas tényezők a gazdaság egészére jellemző erős szagok és zajok.

A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülésspecifikus módosításával, írásalapú kommunikációs csatornák használatával, egyéni elbírálás szerint, bizonyos részfeladatokat hallássérültek is végezhetnek.

Értelmi sérültek esetén egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, begyakorlás, a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, járkáláshoz, a cipeléshez, a napi gondozáshoz, pl. állatok mozgatása, trágyázás, takarmányozás miatt szükséges;
 • Felelősségtudat, ami az állatok folyamatos és szakszerű gondozása során jelenik meg;
 • Kézügyesség az elletésnél, felszerszámozásnál stb.;
 • Kitartás a munkavégzés jellegéből és a munkaidőből adódóan;
 • Vállalkozói kompetencia, amennyiben saját gazdaságot irányít.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal. Szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van. Elfogadja mások irányítását és felügyeletét. Megadott utasítások szerint végzi a munkáját, követi az előírásokat. Többnyire megszokott megoldásokat alkalmaz, jobban kedveli azokat a feladatokat, amelyek előre láthatóak és kiszámíthatóak.

 

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias – Kültéri

 

Ez azt jelenti, hogy a „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” a munkavégzés során többféle eszközt (pl. villa, trágyalapát, talicska stb.) használ, velük ügyesen bánik. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, kültéri helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” leszek?

 

A „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” dolgozhat állami ménesekben, lovardákban, lótenyésztő telepeken alkalmazottként, vagy gazdaként vezethet saját vállalkozást.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

 

 

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Lóápoló és -gondozóként (Lovászként)” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a foglalkoztatás jellegétől függően változhat.

A „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” fizetése jelentősen elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 180.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Lóápoló és -gondozó (Lovász)” foglalkozást választom?

 

Munkakörök:

 

Állatgondozó

Csikós

Istállómester

Lóápoló és gondozó

Lótartó és -tenyésztő

Lótenyésztő

Ménesgazda

Nagyállattartó

Lovász

Csikógondozó

Ménápoló

Ménesi kanca-gondozó

Törzsmén-gondozó

 

Rokon foglalkozások:

 

Vegyes profilú gazdálkodó

Kisállattenyésztő

Állatkerti gondozó

Mezőgazdasági technikus