Logisztikai ügyintéző

LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ

 

Foglalkozási terület: Gazdaság, kereskedelem és marketing

6-jegyű FEOR kód: 362329

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Logisztikai ügyintéző” foglalkozást választom?

 

A „Logisztikai ügyintéző” szervezi és felügyeli az árubeszerzést és árumozgást. Kapcsolatot tart az ügyfelekkel és a beszállítókkal. Tevékenységét dokumentálja. Biztosítja a szükséges alap- és nyersanyagokat, eszközöket, berendezéseket, ezek cégen belüli elosztását, valamint szervezi a kész termékek vásárlókhoz történő szállítását. Az áru vagy alapanyag beszerzésével, raktározásával, vevőig történő szállításával összefüggő feladatokat végez. Tisztában van a piaci helyzet alakulásával, a versenytársak tevékenységével és a piaci trendekkel. Az őt foglalkoztató vállalat – pl. termelő vállalat, feldolgozó üzem, kereskedelmi vállalkozás – működéséhez szükséges anyagbeszerzési és mozgatási feladatokat koordinálja. Támogatja a logisztikai vezető munkáját. Részt vesz a termelés- és készlettervezési folyamatokban. A gyártási és értékesítési tervek alapján végzi az alapanyag- és árubeszerzést. A beszállítóktól árajánlatokat kér alapanyagokra, termékekre és szolgáltatásokra. Értékeli azokat, majd javaslatait felettese elé terjeszti. Jóváhagyás esetén megrendeli a szükséges termékeket. Hozzá érkeznek be a vevői megrendelések, amiket továbbít a gyáraknak, raktáraknak, illetve visszaigazolást küld a vevőknek a várható szállítási időpontról és egyéb kondíciókról. Megbizonyosodik arról, hogy az ügyfél a visszaigazolt időpontban kapta-e meg a megrendelt terméket. A raktári tevékenységhez kapcsolódó feladatokat végez. Kezeli a raktári informatikai rendszereket, abban rögzíti az árubeszerzéssel és árumozgatással kapcsolatos adatokat, mint például egy új termék bevételezése.

Elvégzi a logisztikai folyamatokhoz kötődő adminisztrációs feladatokat. Kialakítja, folyamatosan ellenőrzi a vevő-, ügyfél- és szállítói adatbázisokat. Kezeli a vevői rendeléseket. Számlákat, fuvarleveleket állít ki. Elkészíti a szükséges nyomtatványokat (fuvarlevél, számla, vámpapírok, egyéb engedélyek). A szerződéseket, ajánlatokat lefűzi.

Munkája nagyon fontos részét képezi a munkatársakkal, vevőkkel és partnerekkel történő kapcsolattartás. Esetleges vevői elégedetlenség vagy egyéb kár esetén kezeli a megrendelői reklamációkat. A logisztikai szabályozásnak, törvényeknek megfelelően a hatóságok részére jelentéseket készít, engedélyeket kér – például behajtási engedélyigénylés, vagy a szállítmányok adatainak lejelentése az adóhatóság felé.

A gépjármű-építési, szerelési logisztikus biztosítja az ipari rendszerű gépjárműgyártás folyamatosságát. Alkatrészellátással, szállítással, ezek tervezésével foglalkozik.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Logisztikai ügyintéző”?

 

A „Logisztikai ügyintéző” irodai munkát végez, így az alkalmazott eszközei is elsősorban ehhez kapcsolódnak:

 • fuvarozási és raktározási formanyomtatványok, szerződések;
 • kézikönyvek: jogszabályok, útmutatók;
 • számítógép megfelelő programokkal, internetkapcsolattal;
 • irodatechnikai eszközök: íróeszközök, papír, fénymásoló, nyomtató, szkenner, számológép, iratmegsemmisítő gép;
 • telefon, mobiltelefon, fax;
 • irodai eszközök: naptár, jegyzetfüzet.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Logisztikai ügyintéző” leszek?

 

A „Logisztikai ügyintéző” munkáját épületen belül, irodai körülmények között végzi. Alkalmanként a raktárban is szükség lehet a közreműködésére. Esetenként előfordulhat szabadtéri munkavégzés is, például az áru fel- vagy lerakodásának ellenőrzésénél, ami külső helyszínen történik.

A „Logisztikai ügyintéző” általában a szokásos munkarendben, hétfőtől péntekig, átlagosan heti 40 órát dolgozik, de a munkaidő-beosztás a cég nyitvatartásától is függ. Amikor a szállítások este vagy hétvégén történnek, akkor a munkaidőn túli, hétvégi vagy esti munkavégzés is jellemző lehet.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Logisztikai ügyintéző” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Logisztikai ügyintézőként” dolgozzon, a „Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció” szakmacsoporton belül a „Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző” (OKJ 54 841 11) szakképesítés megszerzése megfelelő lehet. A képzés történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakgimnáziumokban folyik, ahol érettségit követően ágazati érettségivel 1, annak hiányában 2 év alatt szerezhető meg a szakképesítés. Az esti- levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

Kétéves képzés esetén az első évfolyamot követően 160 óra összefüggő szakmai gyakorlat van.

A gépjárműgyártás területén megfelelő lehet a „Közlekedés” szakmacsoporton belül a „Gépjármű-építési, szerelési logisztikus” (OKJ 34 841 01) szakképesítés is. A képzési idő 3 év. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően 800-1000 óra között változhat a képzési idő.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A fenti szakképesítések megszerzésének előfeltétele: érettségi (Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző) ill. alapfokú iskolai végzettség (Gépjármű-építési, szerelési logisztikus).

 

Továbblépési lehetőség: a szakirányú továbbképzéseken való részvétel vagy felsőfokú továbbtanulásra történő jelentkezés, a „Kereskedelem-marketing” (logisztika) felsőoktatási szakképzés vagy a „Kereskedelem-marketing” alapképzési szak (BA) elvégzése

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A fenti szakképzések közül való választáskor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Váci Szakképzési Centrum Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Vác)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Belvárosi Gazdasági Szakgimnáziuma

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Csete Balázs Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Teleki Blanka Közgazdasági Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Békésy György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Érdi Szakképzési Centrum Csonka János Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája (Szigetszentmiklós)

Érdi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Dabas)

Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Esztergom)

Tatabányai Szakképzési Centrum Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Kisbér)

Tatabányai Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Tata)

Tatabányai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakgimnáziuma (Tatabánya)

Tatabányai Szakképzési Centrum Kultsár István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Komárom)

META Don Bosco Szakgimnázium (Budapest)

EFEB Felnőttoktatási Központ (Budapest)

Focus Oktatási Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Logisztikai ügyintéző” foglalkozást választom?

 

A „Logisztikai ügyintéző” többnyire ülő testhelyzetben, könnyű fizikai megterheléssel járó szellemi munkát végez.

A kar, a kéz és az ujjak használata szükséges. A szóbeli információ átadásának fontos szerepe van, ami ép hallást feltételez. A jó látásélesség is fontos.

Fizikai megterhelést leginkább a huzamos ülés és a monitor előtti munkavégzés jelent, melyek következtében előfordulhatnak mozgásszervi panaszok (nyak-, hát-, derékfájás, ízületi problémák), valamint a kéz és az ujjak fáradásához vezethet. A raktározási feladatok (kézi anyagmozgatás, állás, járás, kényszertesttartás) elvégzéséhez szükséges a gerinc és a végtagok fizikai terhelhetősége, valamint az izommunkához szükséges össz-szervezeti terhelhetőség (szív- és keringési rendszer, légzőszervi, csont- és izomrendszeri, anyagcsere-, hormonális, immunrendszeri és pszichés megbetegedések súlyosságuktól függően képezhetnek kizáró okot).

A monitor előtti munkavégzés és neonvilágítás a szem túlterhelésével járhat. A légkondicionáló allergiás és felső-légúti megbetegedéseket okozhat.

Pszichés nehézséget elsősorban a munkával járó fokozott figyelem és akár az érzelmi megterhelés jelent, amelynek okai lehetnek a szoros határidők, az esetleges túlóra csúcsidőszakokban.

A sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával, a munkakör átszervezésével, a munkakörnyezet ergonómikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével mozgássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Logisztikai ügyintéző” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Logisztikai ügyintéző” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Önállóság a munkafolyamat megszervezésében és a döntéshozatal során;
 • Kommunikációs képesség a partnerekkel történő kapcsolattartáshoz, a jó ügyfélkapcsolat kialakításához, fenntartásához;
 • Digitális kompetencia, mivel munkája nagy része számítógéphez kötött;
 • Kitartás, mert a sok adminisztráció olykor egyhangúvá válhat;
 • Együttműködés a hatékony munkakapcsolatok kialakítása és fenntartása érdekében.

 

Érdeklődési irányok: Megvalósító – Közösségi – Irányító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek tisztában vannak teendőikkel, és megnyugtató számukra, ha tudják, hogy pontosan meddig terjed a felelősségük. A pontosan kijelölt határok között szívesen foglalkoznak aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokkal, és szeretik a jól szervezett munkát és a logikus megoldásokat. Szeretnek információkat gyűjteni, elemezni. Szívesen lépnek kapcsolatba másokkal. Szeretnek beszélgetést kezdeményezni, közreműködni mások szükségleteinek felismerésében, problémáik megoldásában. Szeretik megszervezni saját maguk és mások tevékenységét. Függetlenek és önállóak saját munkavégzésük folyamatában.

 

Munkamód: Irányító – Végrehajtó – Aprólékos – Beltéri

 

Ez azt jelenti, hogy a „Logisztikai ügyintéző” munkája egyrészt kezdeményező, irányító, szervező jellegű, másrészt jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján történő munkavégzés. A feladatokat pontosan, sorrendben, saját ritmusában, tempójában szereti végezni. Előnyben részesíti, ha belső helyszíneken, zárt térben dolgozhat.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Logisztikai ügyintéző” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Logisztikai ügyintéző” a multinacionális vállalatok, cégek, vállalkozások kereskedelmi, áruforgalmi, szállítmányozási területén helyezkedhet el. Többnyire alkalmazottként dolgozik. Munkája iránt folyamatos munkaerőpiaci kereslet mutatkozik.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Logisztikai ügyintézőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Logisztikai ügyintéző” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalat jellegétől, méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

A „Logisztikai ügyintéző” fizetése az országos átlagbér körül alakul.

Az átlagkereset havi bruttó 320.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Logisztikai ügyintéző” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Árufuvarozói ügyintéző

Anyaggazdálkodó, felvásárló

Alkatrész gazdálkodó

Állatfelvásárló

Állóeszköz-gazdálkodó

Anyag- és készletgazdálkodási ügyintéző

Anyag logisztikus

Anyagellenőr

Anyaggazdálkodó, anyagbeszerző

Árubeszállító (anyagbeszerző)

Árubeszerző

Beszerzési ügyintéző

Beszerző

Élelmiszer beszerző

Eszközgazdálkodó

Fafelvásárló

Fuvarozási ügyintéző

Gabonafelvásárló

Gépjármű diszpécser

Gépjármű-előadó

Gépjárműforgalmi koordinátor

Gyógynövény-felvásárló

Gyümölcsfelvásárló

Hulladékfelvásárló

Készletfelügyelő

Logisztikai ügyintéző

MÉH-átvevő

Mézfelvásárló

Papír-, vas- és színesfém átvevő

Szabadfelvásárló

Szállítási adminisztrátor

Szállítmányozási adminisztrátor

Szállítmányozási ügyintéző

Színesfém-felvásárló, vas- és fémhulladékgyűjtő

Takarmány-felvásárló, táp- és terményfelvásárló

Taxidiszpécser

Tejfelvásárló, tejkezelő (alapanyag-átvevő)

Terményfelvásárló

Textilhulladék-felvásárló

Tollfelvásárló

Üzemanyag elszámoltató, üzemanyag-ellenőr

Vegyesbolti árubeszerző

Virág- és dísznövény-felvásárló

Zöldség, gyümölcs beszerző

 

Rokon foglalkozások:

 

Kereskedelmi tervező, szervező

Kereskedelmi ügyintéző

Szállítási, szállítmányozási nyilvántartó

Készlet- és anyagnyilvántartó