Motorfűrész-kezelő

MOTORFŰRÉSZ-KEZELŐ

Foglalkozási terület: Mezőgazdaság

6-jegyű FEOR kód: 812539

 

Miből áll a munkája annak, aki a „Motorfűrész-kezelő” foglalkozást választja?

 

A „Motorfűrész-kezelő” olyan szakember, aki biztonságosan kezeli a közforgalomban beszerezhető motorfűrészeket. Képes alapvető vágásformákat alkalmazni, élezni, adaptereket használni, egyszerűbb javításokat, alkatrészcseréket elvégezni. A gazdasági szférában számos területen használnak motorfűrészt, pl. ács-állványozó, tűzoltó, parkgondozó. A motorfűrészt használat előtt készenléti állapotba helyezi. Feltölti üzemanyaggal. Felszereli a vágórészt, adaptert. Ellenőrzi a biztonsági berendezéseket. Elindítja, és a munkaművelettől függően leállítja a motorfűrészt. 6 cm átmérőnél kisebb fák döntését önállóan végzi. A kivágott fákat előkészíti a további feldolgozásra. A kidöntött fákat gallyazza és szakszerűen feldarabolja. A faanyagokat szelektálja, elhelyezi, és megfelelő módon tárolja. Közreműködik a belső anyagmozgatásban. Lakossági fűtési célokra különböző minőségű, méretű fát (tüzelőt) darabol. Egyéb motoros kézi eszközök alkalmazásával sövényvágást, fűnyírást, bozótvágást, gödörfúrást; ágnyesést végez. Feladatkörébe tartozhat a nevelővágásokban a nyiladéktisztítás, gyérítés vagy a veszélyes fák kivágása közterületeken, közutak mellett. Tűzoltóként a vihar által kidöntött fák eltávolításához használnak motoros fűrészt. Figyelemmel kíséri a szerszámok és a motorfűrészek használhatóságát. Elvégzi a motoros kézi eszközök üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatos feladatokat (pl. élezést, olajozást stb.). Használja a motorfűrészes és adapteres munkához szükséges védőfelszereléseket.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Motorfűrész-kezelő”?

 

A „Motorfűrész-kezelő” munkája során elsősorban fakitermelő és fafeldolgozó gépeket, eszközöket, és berendezéseket használ:

 

 • motorfűrész;
 • egyéb motoros berendezések: gödörfúró, sövénynyíró, teleszkópos tengelyű láncfűrész, hidromotoros, teleszkópos tengelyű láncfűrész;
 • kézi szerszámok: fejszék, gallyvágó, balta, stb.;
 • munkavédelmi eszközök, pl. bakancs, sisak, kesztyű, nyakvédő, füldugó.

Munkája során eltérő fafajtákkal, fa alapanyagokkal kerül kapcsolatba, valamint a gépkarbantartás anyagaival, pl. kenőolajjal, motorzsírral, festékkel, vegyszerekkel.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Motorfűrész-kezelő” lesz?

 

A „Motorfűrész-kezelő” munkáját jellemzően a szabadban, természeti környezetben, erdőben vagy az erdőhöz közeli szabad területen látja el.

A „Motorfűrész-kezelő” munkaideje igazodik az őt foglalkoztató vállalkozás munkarendjéhez. Korábbi munkakezdés és nyújtott műszak előfordulhat. A munkavégzést az időjárás jelentősen befolyásolja.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Motorfűrész-kezelő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Motorfűrész-kezelőként” dolgozzon, a „Mezőgazdaság” szakmacsoporton belül a „Motorfűrész-kezelő” (OKJ 21 623 02) részszakképesítés megszerzése megfelelő lehet. A képzés történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. A nappali képzés szakiskolában folyik, a képzési idő 3 év. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 140-260 óra között változhat a képzési idő.

 

A fenti részszakképesítés megszerzéséhez a HÍD Szakképzési kerettanterv rendelkezésre áll.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

Befejezett iskolai végzettséget nem igényel. Orvosi alkalmassági vizsgálat, betöltött 18. életév szükséges.

 

Továbblépési lehetőségek: az „Erdőművelő” (OKJ 21 623 01), „Fakitermelő” (OKJ 31 623 01), „Lakott-területi fakitermelő” (OKJ 35 623 01) rész- vagy az „Erdészeti szakmunkás” (OKJ 34 623 01), valamint az „Erdészeti gépésztechnikus” (OKJ 54 521 02) szakképesítések megszerzése.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régióban az alábbi képzőhelyeken folyik képzés:

 

FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Piliscsaba)

OKTÁV Továbbképző Központ (Budapest, Esztergom)

Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

Tüske Kft. Oktatási és Vizsga Központ (Budapest)

Géniusz Plusz Oktatási Kft. (Budapest, Esztergom)

Tapis Oktatási központ (Budapest)

DEKRA Akademie Kft. (Budapest)

Duna-tanoda (Dunakeszi)

F.M.K. Padsor Felnőttképzési Kft. (Salgótarján)

SZTÁV Felnőttképző Zrt. (Budapest)

West-Horizont Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Motorfűrész-kezelő” foglalkozást választom?

 

A „Motorfűrész-kezelő” nehéz fizikai munkát végez. Feladatait többnyire állva, járkálva, időnként kényszertesttartásban látja el. Jellemző a görnyedés, a hajolás és guggolás, a folyamatos mozgás. A faanyagok és az eszközök szállítása, kezelése is jó fizikai állapotot követel meg. A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • teljes látótér;
 • jó hallás;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen (a fokozott fizikai igénybevétel miatt).

Környezeti ártalmak

 

A favágás az egyik legveszélyesebb szakma. A „Motorfűrész-kezelő” a munkavégzés során különböző ártalmaknak, veszélyeknek van kitéve:

 

 • baleseti veszélyforrást jelent:
  • a forgó és mozgó gépalkatrészek közelsége, azok beállítása, karbantartása, maga a munkafolyamat, a dőlő fa;
  • a kéz-, láb- és fejsérülés, tövis- és tüskeszúrás, esés, zuhanás, égési sérülés;
 • a kedvezőtlen időjárási viszonyok (hideg, hőség, csapadékos időszakokban a nedves, párás környezet) közötti munkavégzés megterhelheti a szervezetet;
 • zajterhelés;
 • kéz-, karvibráció;
 • az erdőben gyakran jelenlévő kullancs fertőzést okozhat;
 • a higiénés munkakörülmények hiánya.

 

Kötelező a megfelelő ruha (nem fog rajta a láncfűrész), a védőfelszerelés (védősisak, fülvédő, szita álarc, láthatósági mellény) és az acélbetétes bakancs. A dolgozóknak ezen kívül tisztában kell lenniük a munka- és erdővédelmi szabályokkal.

 

A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülésspecifikus módosításával, írásalapú kommunikációs csatornák használatával, egyéni elbírálás szerint, bizonyos részfeladatokat hallássérültek is végezhetnek.

Értelmi sérültek esetén egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, begyakorlás, a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Motorfűrész-kezelő” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Motorfűrész-kezelő” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, járkáláshoz, a faanyagok, eszközök, cipeléséhez;
 • Térbeli tájékozódás a fa dőlésének felméréséhez ;
 • Kézügyesség a gallyazáshoz, a motorfűrész vagy a fűkasza használatához;
 • Figyelem, amivel képes kizárni a munkavégzést befolyásoló külső és belső hatásokat, így elkerülheti a baleseteket;
 • Kitartás, mivel munkája nem csupán saját teljesítményétől függ, hanem például az időjárástól is, nem szabad hamar feladnia a munkáját, mely gyakran monotonná is válhat.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal. Szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van. Elfogadja mások irányítását és felügyeletét. Megadott utasítások szerint végzi a munkáját, követi az előírásokat. Többnyire megszokott megoldásokat alkalmaz, jobban kedveli azokat a feladatokat, amelyek előre láthatóak és kiszámíthatóak.

 

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias – Kültéri

 

Ez azt jelenti, hogy a „Motorfűrész-kezelő” a munkavégzés során többféle eszközt (pl. motorfűrész, sövénynyíró stb.) használ, velük ügyesen bánik. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, kültéri helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre (pl. gallyazáskor). Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Motorfűrész-kezelő” leszek?

 

A „Motorfűrész-kezelő” szakemberek számos munkaterületen elhelyezkedhetnek, és munkájuk elengedhetetlen a mindennapi igények kielégítése, valamint a speciális helyzetek (pl. vihar után) során. Dolgozhat alkalmazottként, vagy akár saját vállalkozása keretében. Az erdőgazdaság mellett a lakosság (fűtés, sövénynyírás stb.) és az építőipar (ácsmunkák) vagy a bútorgyártás részéről is növekvő kereslet mutatkozik a motorfűrész-kezelők iránt. A szakmára még évtizedek múlva is szükség lesz.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Motorfűrész-kezelőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Motorfűrész-kezelő” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a foglalkoztatás jellegétől függően változhat.

A „Motorfűrész-kezelő” fizetése jelentősen elmarad az országos átlagbértől.

Az átlagkereset havi bruttó 210.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Motorfűrész-kezelő” foglalkozást választom?

 

Munkakörök:

 

Fakitermelő, erdőtisztító

Fűrészes (erdőművelő)

Kérgező, faragó

 

Rokon foglalkozások:

 

Fakitermelő, favágó

Erdészeti foglalkozású

Mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gép kezelője