Pék

FEOR kód
711400

Foglalkozási terület
Élelmiszeripar

Átlagkereset
bruttó 200 000 Ft/hó

Miből áll a munkája annak, aki a „Pék, édesipari termékgyártó” foglalkozást választja?

Aki ezt a szakmát választja, változatos és ízletes pékárut (kenyérféleségeket, kiflit, zsemlét, perecet, kalácsot stb.) és édesipari termékeket (pl. csokoládét, bonbonokat, marcipán-készítményeket, szaloncukrot, nápolyit stb.) állít elő. A hagyományőrző magyar termékek mellett a különféle élelmiszerallergiásokra gondolva, glutén-, tojás-, tej- vagy cukormentes pékárut és édességeket készít.

A pék munkája egy folyamatot ölel fel, ami az alapanyag beszerzésétől egészen a készáru eladásáig tart. Az alapanyagokat az elkészítésre váró pékáruk alapján rendeli meg, előkészíti és elvégzi kenyérgyártás technológiai folyamatsorait, miközben állandóan felügyeli és szabályozza azt a minőségi előírásoknak megfelelően. Ez a folyamat a következő főbb tevékenységekre bontható:

 • Előkészíti az alapanyagokat. Kiméri, majd összekeveri és tésztává gyúrja – kézzel vagy géppel dagasztja – az alapanyagokat.
 • Megformázza a tésztát. Pihentetést követően az érett, egy tömegben lévő tésztát formázza, a megfelelő eszközökben, meghatározott ideig, előírt hőmérsékletű és páratartalmú helyen keleszti.
 • Jellegzetességgel látja el az adott készítményt. A megkelt termék felületét vízzel vagy tojásos lével nedvesíti, mákozza vagy magvakkal megszórja, esetleg megvágja. Az eltérő töltelékeket elkészíti, hozzáadja a tésztához. Ebben a gyártási fázisban kapja meg végső külalakját a sütőipari termék.
 • Végrehajtja a sütési műveletet. A nyers sütőipari terméket annak megfelelő, különböző típusú kemencékben megsüti, majd hűti.
 • Elvégzi a befejező műveleteket. Amennyiben hideg töltelék, illetve díszítés szükséges, azt a termék kihűlését követően elkészíti, majd a minőség megóvását lehetővé tevő csomagolással látja el.

A mézeskalács készítő mézes tésztát készít, majd azt feldolgozza, formázza és előkészíti sütésre. Beállítja a sütési paramétereket, és a félkész-terméket kemencébe helyezi. Ellenőrzi a sütés folyamatát. Befejező műveleteket végez. A készterméket megfelelő módon tárolja, minősíti, és készíti elő szállításra.

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Pék, édesipari termékgyártó”?

A pékségekben a korábban nehéz fizikai munkát igénylő munkafázisok, mint pl. a dagasztás, a formázás, a sütőkemencék kezelése stb. többnyire már gépesítettek – a kenyérgyárakban magas fokon automatizáltak. A kisüzemekben nagyobb arányban maradtak meg a hagyományos eszközök. A sütőipari tevékenységek során a leggyakrabban alkalmazott eszközök a következők:

 • dagasztó- és keverőgépek;
 • osztó- és formázó gépek;
 • kelesztő berendezés;
 • sütőlapok, kemence;
 • csomagoló-, szeletelő gépek;
 • szalagos kifli sodró gép
 • speciális kézi eszközök – sütő- és öntőformák, díszítők stb.

A gyártás során használt főbb alap- és adalékanyagok:

 • különböző gabonákból készült lisztek;
 • víz, só, cukor;
 • élesztőanyagok, így például kovász vagy kovászpor;
 • az élelmiszeripari szabványokban előírt és engedélyezett tartósító és ízfokozó adalékanyagok;
 • olajos magvak, szárított gyümölcsök stb.

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Pék, édesipari termékgyártó” lesz?

Munkáját jellemzően tiszta környezetben, szigorú higiénés előírások betartásával végzi. A munkahely többnyire lisztporos, a sütőkemencék környezetében meleg. A kenyérgyárakban a zárt rendszerű technológia miatt kevésbé érezheti a pék a hőhatásokat.

A pék általában több műszakban, változó munkarendben dolgozik. Gyakori a hétvégi foglalkoztatás. Jellemző a korai kelés, hogy a fogyasztók már korán reggel friss pékáruhoz juthassanak. A korszerű üzemekben, az előhűtött vagy fagyasztott félkész termékek terjedésével a munkaidő rugalmasabban alakítható a piaci keresletnek megfelelően.

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Pék, édesipari termékgyártó” szeretnék lenni?

Ahhoz, hogy valaki „Pék, édesipari termékgyártóként” dolgozzon, az Élelmiszer szakmacsoporton belül a Pék (OKJ azonosítója: 34 541 05) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően a szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően, sikeres szakmai vizsga letételével szerezhető meg a szakképesítés. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (40 %), részben gyakorlati (60%).

Nappali tagozaton a 9. és 10. évfolyamot követően 140-140 óra összefüggő szakmai gyakorlat van. 2 évfolyamos képzés esetén: az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

A Mézeskalács-készítő (OKJ 21 215 02) és a Sütőipari és gyorspékségi munkás (OKJ 21 541 02), valamint a Csokoládétermék-gyártó (OKJ 31 541 13) és a Keksz- és ostyagyártó (OKJ 31 541 17) részszakképesítések megszerzésére hallássérültek, látássérültek és tanulásban akadályozottak esetében a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van.

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

Továbblépési lehetőségek: azÉlelmiszeripari technikus” (OKJ 54 541 02) szakképesítés, a „Sütő- és cukrászipari szaktechnikus” (OKJ 55 541 06) és a „Cukor- és édesipari szaktechnikus” (OKJ 55 541 02) ráépülő szakképesítések megszerzése.

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

Számos képzőhely ajánlatában szerepel a pék, édesipari termékgyártó képzés, amelyek közül a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik „Pék, édesipari termékgyártó” képzés:

 • Salgótarjáni Szakképzési Centrum
 • Tagintézmények:        Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Salgótarján)
 • Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola (Budapest)
 • Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Nagykőrös)
 • Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Tata)
 • Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (Szécsény)
 • Bocskai István Református Oktatási Központ Apáczai Csere János Középiskolája (Budapest)

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Pék, édesipari termékgyártó” foglalkozást választom?

A pékek, édesipari termékgyártók közepesen nehéz fizikai munkát végeznek. A foglalkozásra jellemző a huzamos járkálás és állás. Kissé hajlott testtartásban dolgoznak. A gyúrás és a formázás a kéz és a karok fokozott erőkifejtését igényli. A folyamatos fizikai megterhelés az állóképesség mellett jó egészségi állapotot feltételez. A dagasztó-, kelesztő készülékek, tároló edények, berendezések tisztítása, valamint a pékárukkal megrakott kosarak, tálcák cipelése, mozgatása igényel nagyobb erőkifejtést.

Meg kell szoknia továbbá a munkavégzés időbeosztását is, a hajnali kelést, az esetleges váltott műszakkal járó fizikai és pszichikai megterhelést.

A következő egészségi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • jó látás, jó térlátás, jó szaglás és tapintás;
 • kiváló ízérzékelés;
 • ujjak, kezek, karok, lábak és a gerinc fokozott megterhelése miatt, a csont-, ízületi- és izombetegségek kizáró okot képezhetnek;
 • jó fizikum és izomerő; közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas légzőszervi, szív-és érrendszeri, mozgásszervi, anyagcsere, immunrendszeri, endokrinológiai és pszichés egészségi állapot;
 • bizonyos munkakörök fokozott figyelmet igényelnek és /vagy zajos a munkakörnyezet; 
 • a lisztpor allergizáló, így a krónikus légúti megbetegedések kizáró okot képezhetnek;
 • bőrbetegségek kizáró okot képezhetnek;
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet.

A munka során a szervezetet különféle ártalmak, veszélyek érhetik:

 • baleseti veszélyforrás lehet a gépek és berendezések nem megfelelő használata;
 • égés vagy forrázás, ami odafigyeléssel elkerülhető;
 • egészségre ártalmas tényező a gőz és a lisztpor, mely allergiához vezethet;
 • hőmérséklet-ingadozások, a sütő mellett nagy a forróság, a fagyasztó helyiségekben viszont hideg van.

A szakma hallássérültek által is végezhető. Esetükben kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. A munkafeladatok kiadásánál fontos pl. a jó szájról olvasási képesség, a vizuális szemléltetés, a jelnyelv egyes elemeinek ismerete, képek, kép- hang- és írásalapú, vezeték nélküli kommunikációs eszközök, rendszerek alkalmazása. Szükség lehet továbbá a munkavégzéshez kapcsolódó berendezések, pl. villanysütő hangjelzésének megváltoztatására, vibrációs funkcióval és fényjelzéssel ellátott speciális eszközök beszerzésére. Zajos munkahelyen nem dolgozhatnak a középsúlyosnál súlyosabb idegi eredetű halláskárosodottak.

Megfelelő munkaköri betanítással, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére enyhe fokban értelmi sérültek képessé tehetők. Fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció.

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Pék, édesipari termékgyártó” foglalkozásnál?

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A pék, édesipari termékgyártó szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség a kifli kézi sodrásánál, briósfélék vagy kalácsok fonásánál;
 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, a pékáruval teli tálcák, rekeszek emeléséhez, cipeléséhez;
 • Számolási képesség a hozzávalók, alapanyagok kiszámolásához, kiméréséhez;
 • Figyelem a receptek követéséhez;
 • Kommunikációs képesség, amennyiben a pék saját üzletében is árulja termékeit, vagy látványpékségben dolgozik;
 • Vállalkozói kompetencia, ha saját pékséget üzemeltet.

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító – Alkotó

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha a munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat (pl. recepteket), de akár új, mások által nem ismert megoldásokat (ízvilág, díszítés) is kitalálhat.

Munkamód: Tárgyias – Beltéri – Aprólékos – Gyakorlatias

Ez azt jelenti, hogy a pék, édesipari termékgyártó a munkavégzés során többféle eszközt használ, velük ügyesen bánik, különböző nyersanyagokat dolgoz fel, alakít. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, belső helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Pék, édesipari termékgyártó” leszek?

A pék, édesipari termékgyártó jellemzően kisebb pékségekben vagy kenyérgyárakban dolgozik. Indíthat saját vállalkozást, vagy dolgozhat alkalmazottként.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

Mennyi lesz a bérem, ha „Pék, édesipari termékgyártóként” fogok dolgozni?

A fizetés a pék, édesipari termékgyártó szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a pékség méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat. A pék hiányszakmának minősül.

A pék, édesipari termékgyártó fizetése elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 200.000 Ft.

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Pék, édesipari termékgyártó” foglalkozást választom?

 • Bonbonkészítő, kézi
 • Cukorkagyártó
 • Csokoládéfigura-formázó
 • Dagasztó
 • Desszertgyártó
 • Édesipari termékgyártó
 • Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)
 • Grillázssütő
 • Gumicukorgyártó
 • Gyorspékségi sütő és eladó
 • Házitészta-készítő
 • Jégkrém-gyártó
 • Keksz- és ostyagyártó
 • Konyakmeggy gyártó (kézi)
 • Marcipánkészítő
 • Mézeskalács-készítő
 • Morzsakészítő
 • Nápolyi készítő
 • Ostya és fagylalttölcsér készítő
 • Pék-cukrász (édesipari)
 • Péksütemény-készítő
 • Pereckészítő
 • Sütőipari munkás
 • Szaloncukorgyártó
 • Száraztészta-készítő
 • Teasütemény gyártó
 • Törökméz- és vattacukor-készítő
 • Vattacukor készítő
 • Szakács
 • Cukrász