Pincér

FEOR kód
513200

Foglalkozási terület
Vendéglátás és turisztika

Átlagkereset
bruttó 200 000 Ft/hó

Miből fog állni a munkám, ha a „Pincér” foglalkozást választom?

A pincér a vendéglátó egységekben, például éttermekben, büfékben, csárdákban fogadja az érkező vendégeket, ismerteti az étel- és italválasztékot, igény szerint ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Végül számlát készít és lebonyolítja a fizetést. Ő tartja a kapcsolatot a konyha és a vendég között, ily módon a vendég kéréseit, véleményét, esetleges panaszait ő tolmácsolja például a szakácsnak.

Munkája a következő feladatokból áll:

 • Rendben tartja a vendégteret. Minden nap nyitásra előkészíti a munkaterületet és a vendégteret – pl. az étkezési időszaknak, illetve az alkalomnak megfelelő terítéket tesz fel, díszasztalt készít elő.
 • Fogadja az érkező vendégeket. Leülteti őket, ismerteti az étel-ital választékot, ajánlatot tesz azokra, majd felveszi a rendelést.
 • Felszolgálja a vendégek által választott ételeket és italokat. Előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, majd szakszerűen kiviszi a vendégek asztalához.
 • Figyelemmel kíséri a vendégek további kéréseit. A vendégek étkezése során udvariasan megkérdezi véleményüket az ételről, italról, illetve szükség esetén további ital- és ételrendeléseket vesz fel.
 • Elkészíti a fogyasztásról szóló számlát. A vendég erre irányuló jelzését követően kiállítja a számlát, átveszi annak ellenértékét, kezeli a pénztárgépet. A műszak végén a bevételekről elszámolást készít.
 • Figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását. Részt vesz az áruk – ételek nyersanyagai, terítékek kellékei stb. – szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, és dokumentálja azt. Ezt követően gondoskodik a beszerzett anyagok előírásoknak megfelelő tárolásáról.

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Pincér”?

A pincér a vendég kiszolgálásához, az étel és ital felszolgálásához szükséges gépekkel, berendezési tárgyakkal, eszközökkel dolgozik, mint például: evőeszközök, poharak, tányérok, asztali díszítő elemek, az italfelszolgálás és az italkeverés eszközei: tálcák, nyitók, tárolók; szalvéták, étlap és itallap, pénztárgép és kártyaleolvasó, számítógép a vendéglátás által használt üzleti programokkal.

Anyagokat illetően találkozik textíliákkal, díszítő elemek anyagaival – pl. papír, kerámia, fa, virág –, a teríték mentén fémmel, porcelánnal, üveggel.

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Pincér” leszek?

A munkavégzés helye többségében az időjárás változásaitól védett, épületen belüli helyiség: étterem, szálloda, kávéház, hajó stb. Lehet azonban az idényjelleg figyelembevételével a szabadban is, például kerthelyiségekben, nyitott teraszokon, strandéttermekben stb. Esetenként szabadtéri rendezvényeken is foglalkoztathatnak pincéreket, legyen az például egy születésnapi kerti parti vagy egy esküvő. A pincérek általában több műszakban dolgoznak, munkaidejük ritkán alakul a megszokott munkarend szerint. A vendéglátóhely jellegétől (szálloda, étterem stb.) függően foglalkoztatják: reggeli, délelőtti, délutáni, éjszakai műszakban. Jellemző a túlóra, a hétvégi és az ünnepnapi munka is.

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Pincér” szeretnék lenni?

Ahhoz, hogy valaki pincérként dolgozzon, a Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoporton belül a Pincér (OKJ 34 811 03) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően a szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően, sikeres szakmai vizsga letételével szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (30 %), részben gyakorlati (70%).

Szükséges előképzettség

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

Továbblépési lehetőségek

Pincérként lehetőség van a szakmán belül is továbbtanulni: a Vendéglátó-üzletvezető (OKJ 35 811 02) szakképesítés-ráépülés irányába lehet továbblépni.

Melyik iskolában szerezhetem meg a „Pincér” szakképesítést?

Számos képzőhely ajánlatában szerepel a pincér szakma, amelyek közül a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik „Pincér” képzés

Váci Szakképzési Centrum Tagintézményei

 • Váci SZC Madách Imre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Gödöllő)
 • Váci SZC Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Szentendre)

Ceglédi Szakképzési Centrum Tagintézményei

 • Ceglédi SZC Mihály Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Ceglédi SZC Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Érdi Szakképzési Centrum Tagintézményei

 • Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Dabas)
 • Érdi SZC Kós Károly Szakképző Iskolája (Érd)

Tatabányai Szakképzési Centrum Tagintézménye

 • Tatabányai SZC Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Tatabánya)

Salgótarjáni Szakképzési Centrum Tagintézménye

 • Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Salgótarján)

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Tagintézménye

 • Budapesti Komplex SZC Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolája (Budapest)

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Tagintézményei

 • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Dobos József Szakképző Iskolája  (Budapest)
 • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Giorgio Perlasca Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)
 • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
 • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

 

 • Gourmand Iskola (Budapest)
 • Esztergomi Kolping Katolikus Középiskola (Esztergom)
 • Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Zsámbék)
 • Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola (Vác)
 • Bocskai István Református Oktatási Központ Apáczai Csere János Középiskolája (Budapest)

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Pincér” foglalkozást választom?

A pincér munkája álló, épületen belül, gyakran kényszertesthelyzetben végzett, közepesen nehéz fizikai és szellemi munka.

A felszolgálás nagy odafigyelést, pontos teljesítést kíván meg. Fontos követelmény, hogy vendégeivel szemben a pincér nyugodt természetű legyen. Jelentős pszichés megterhelést jelenthet a gyors kiszolgálás, a munkatársakkal való jó együttműködés, amely különösen csúcsidőben elengedhetetlen, és a vendégekkel való kommunikációban a verbális és fizikai agressziók megfelelő kezelése. A pincér hibája esetén anyagi károk, személyi sérülések keletkezhetnek, ami nagyfokú felelősségvállalást és odafigyelést kíván.

Annak érdekében, hogy a pincér a munkáját jól tudja végezni, fontos, hogy a vendéglátás által megfogalmazott egészségi elvárásoknak megfeleljen, ezért szükséges:

 • jó látás;
 • ép hallás;
 • jó beszélőképesség;
 • az állandó mozgáshoz, kézi anyagmozgatáshoz szükséges a végtagok és a gerinc fokozott terhelhetősége;
 • jó állóképesség, megfelelő mozgáskoordináció, jó egyensúlyérzék;
 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, mozgásszervi, immunrendszeri, endokrinológiai és pszichés egészségi állapot;
 • torzító vagy fertőző bőrelváltozások kizáró okot képezhetnek;
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet;
 • fokozott figyelem;
 • együttműködési képesség.

Baleseti veszélyforrás és környezeti ártalom: az égési sérülés, forrázás, elesés, elcsúszás az ételek és italok felszolgálása során. Az egyes vendéglátóhelyeken előforduló mesterséges világítás, az elégtelen szellőztetés miatti rossz levegő vagy a klíma is kellemetlen lehet.

A szakma művelése a hallás- és látássérültek számára is lehetségessé válik a sérülés típusától és mértékétől függően, a funkciócsökkenés kompenzálásával, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal.

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Pincér” foglalkozásnál?

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A pincér szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek)

 • Kézügyesség a telerakott tálcák cipeléséhez;
 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, járkáláshoz;
 • Emlékezet a rendelések megjegyzésekor;
 • Számolási képesség a számlázásnál vagy a visszajáró összeg kifizetésénél;
 • Figyelem a balesetek elkerülése érdekében;
 • Kommunikációs képesség az ételek, italok ajánlásához.

Érdeklődési irányok: Közösségi – Tárgyias – Megvalósító

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen végeznek mások számára hasznos, fontos, szolgáltató tevékenységet, szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhessék munkájukat.

Munkamód: Személyközpontú – Gyakorlatias – Végrehajtó

Ez azt jelenti, hogy a pincér tevékenysége középpontjában a vendégek kiszolgálása, a velük való kapcsolattartás áll. Elsősorban azt kedveli, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal (ételek, italok felszolgálása, tálcák pakolása, cipelése) foglalkozhat. Biztonságot jelent számára, ha tisztában van teendőivel, és megnyugtató, ha tudja, pontosan meddig terjed a felelőssége.

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Pincér” leszek?

A pincérek jellemzően éttermekben dolgoznak. Nyithatnak saját vendéglátóhelyet, vagy dolgozhatnak alkalmazottként.

A nagy vendégforgalmat bonyolító, színvonalas ellátást nyújtó éttermek, szállodai vendéglátóhelyek számos állást kínálnak.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások és a képzést elvégzők száma hasonlóan alakul, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

Mennyi lesz a bérem, ha „Pincérként” fogok dolgozni?

A fizetés a pincér szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vendéglátóhely (étterem) méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, népszerűségétől függően változhat.

Az országos átlagkereseti adatok alapján a pincér nem túl magas fizetésre számíthat. A kezdő fizetés általában kismértékben haladja meg a minimálbért.

Az átlagkereset havi bruttó 200 000 Ft/hó.

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Pincér” foglalkozást választom?

 • Étkezőkocsi felszolgáló
 • Éttermi felszolgáló
 • Főpincér
 • Hajópincér
 • Italpincér
 • Sommelier (borpincér)

Rokon foglalkozások

 • Pultos
 • Vendéglős