Pultfeltöltő, árufeltöltő

PULTFELTÖLTŐ, ÁRUFELTÖLTŐ

Foglalkozási terület: Egyéb szolgáltatások

6-jegyű FEOR kód: 922400

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Pultfeltöltő, árufeltöltő” foglalkozást választom?

 

A „Pultfeltöltő, árufeltöltő” a polcok és rakodóterületek feltöltését végzi. Az árukat rekeszekbe és polcokra rendezi. Az ömlesztett árukat a földön egymásra halmozza. Munkájának része az áruk tisztán tartása és biztonságos kihelyezése. Ügyel arra, hogy az áruk a kipakolás közben ne okozzanak az eladótérben fennakadást és a vásárlók számára kényelmetlenséget. Figyelemmel kíséri az áruk fogyását. Járja az eladóteret, nyomon követi, hogy mely árucikk hiányzik a polcokról, és pótolja azokat. Figyeli a termékek szavatossági idejének lejáratát. Amennyiben olyan termék kerül a kezébe, amelyiknek már lejárt a szavatossága, azt az eladótérből a raktár erre elkülönített részére szállítja. Kinyitja a konténereket, kicsomagolja az árut. A hiányzó árucikkeket a raktárban előkészíti a kihelyezésre: kicsomagolja, és szállítóeszközre (pl. kézikocsira) helyezi azokat. Annak érdekében, hogy a vevők a bolt kínálatából kiválaszthassák a számukra megfelelő terméket, gondoskodik arról, hogy a polcokon mindig megfelelő mennyiség legyen a kapható árucikkekből. Rendezi a polcokon az árukat. A bolt más pontján letett vagy a pénztárnál hagyott árukat visszateszi a helyükre. Tisztán tartja a polcokat. Raktározási feladatokat lát el. A beérkező árukat – pl. gyártóktól, nagykereskedőktől – átveszi, és a raktárban elhelyezi oly módon, hogy azok minősége ne sérüljön.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Pultfeltöltő, árufeltöltő”?

 

A „Pultfeltöltő, árufeltöltő” munkája során sokféle segédeszközt használ fel:

 • árumozgatás eszközei: kézikocsi, raklapmozgató béka, rolly kocsi, esetleg targonca;
 • árukihelyezést segítő eszközök: olló, szike stb.;
 • kézi, gépi vagy digitális árazó;
 • takarító eszközök: törlőkendő, porszívó, szivacs stb.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Pultfeltöltő, árufeltöltő” leszek?

 

A „Pultfeltöltő, árufeltöltő” munkáját jellemzően beltéri épületben, üzlethelyiségben és raktárban végzi.

A „Pultfeltöltő, árufeltöltő” munkaideje alkalmazkodik az üzlet nyitvatartásához. A munkavégzés gyakran többműszakos beosztás szerint – kora reggeltől kora délutánig vagy késő délelőttől késő délutánig, estig – történik, és gyakori a hétvégi munkavégzés is.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Pultfeltöltő, árufeltöltő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Pultfeltöltő, árufeltöltőként” dolgozzon, nincs szükség szakképesítésre. Az adott munkahelyen (üzlet, bolt stb.) történő betanítás során, néhány hét alatt ismeri meg a helyszínt, az elvárásokat, az árukat, szállítóeszközöket stb., és azok használatának módját. Az árumozgatáshoz hasznos lehet a targoncavezetői engedély megszerzése.

A „Pultfelöltő, árufeltöltő” foglalkozáshoz előnyös lehet például a „Raktáros” (OKJ 31 341 04) részszakképesítés vagy az „Eladó” (OKJ 34 341 01) szakképesítés megszerzése.

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Pultfeltöltő, árufeltöltő” foglalkozást választom?

 

A „Pultfeltöltő, árufeltöltő” közepesen nehéz fizikai munkát végez. Amennyiben nagyobb súlyú termék pakolásáról van szó, emelőeszközt használ. A gyakori emelés, cipekedés, hajolgatás hát-, derék- és gerincbántalmakhoz vezethet. A sok állás a lábakat veszi fokozottan igénybe, ami visszérpanaszokat okozhat.

A munkával járó pszichés nehézség adódhat a munka egyhangúságából (monotonitás), a rakodásra rendelkezésre álló idő rövidsége okozta feszültségből.

A munkavégzéshez szükség van a kezek használatára és a hosszan tartó állás képességére, bírnia kell az egész napi terhelést, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • jó látás a szavatossági idő lejártának megállapításához;
 • ép és terhelhető végtagok és gerinc – a munka minden szakaszához szükséges;
 • jó mozgáskoordináció az áruk, termékek mozgatásához és a polcokon való elhelyezéséhez;
 • fokozott figyelem és folyamatos éber tudatállapot.

 

A „Pultfeltöltő, árufeltöltő” munkából adódó fő veszélyforrások a raktárban végzett tevékenységekhez kapcsolódnak:

 • a raktározási eszközök, szállítóberendezések sérülési lehetőséget hordoznak magukban, veszélyforrást jelenthetnek, amennyiben nem szakszerűen használják;
 • a daraboló, vágó és daráló eszközök kéz-, lábsérülést okozhatnak;
 • az eladótér padlózata jelenthet csúszásveszélyt.

 

Hallás- és értelmi sérültek a sérülés típusától és mértékétől függően láthatják el ezt a munkakört.

Hallássérültek munkavégzése esetén kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. A munkafeladatok kiadásánál fontos pl. a jó szájról olvasási képesség, melyet az írásban történő feladatkiadás is megkönnyíthet.

Értelmi sérültek foglalkoztatása esetén, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során, fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek többszöri, ismételt bemutatása, begyakorlása, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, valamint a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása. Nagy figyelmet kell fordítani a társas környezetbe való beilleszkedés elősegítésére.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Pultfeltöltő, árufeltöltő” foglalkozásnál?

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség az áruk pakolásához;
 • Fizikai erőnlét a nehéz termékek mozgatásához, cipeléséhez, illetve a napi sok órán át történő állás miatt;
 • Kitartás az olykor monoton munka egész napi pontos elvégzéséhez.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha a munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat (pl. higiénés előírások).

 

Munkamód: Tárgyias – Végrehajtó – Gyakorlatias – Monoton

 

Ez azt jelenti, hogy a „Pultfeltöltő, árufeltöltő” a munkavégzés során többféle eszközt használ, különböző árukkal, termékekkel dolgozik. A munkavégzés, a munkafeladatok kevéssé vagy nem mutatnak változatosságot, ugyanazon cselekvések ismétlődnek, előre kiszámíthatóak. A feladatait pontosan, sorrendben, megadott szabályok betartásával végzi. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Pultfeltöltő, árufeltöltő” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Pultfeltöltő, árufeltöltő” jellemzően kereskedelmi egységekben, áruházakban, boltokban, élelmiszer-áruházakban és egyéb üzletekben, illetve nagykereskedelmi egységekben helyezkedhet el.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Pultfeltöltő, árufeltöltőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Pultfeltöltő, árufeltöltő” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a munkáltató jellegétől, méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől függően változhat.

Az országos átlagkereseti adatok alapján a „Pultfeltöltő, árufeltöltő” nem túl magas fizetésre számíthat. Az állásajánlatok többnyire a minimálbért jelölik meg kezdő fizetésként.

Az átlagkereset havi bruttó 180.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Pultfeltöltő, árufeltöltő” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Polcfeltöltő

Szavatossági ellenőr

 

Rokon foglalkozások:

 

Csomagoló-, palackozó- és címkézőgép kezelője

Rakodó munkás

Kézi csomagoló