Sportszergyártó, sportszerjavító

SPORTSZERGYÁRTÓ, SPORTSZERJAVÍTÓ

Foglalkozási terület: Könnyűipar-Kézműipar

6-jegyű FEOR kód: 741927

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Sportszergyártó, sportszerjavító” foglalkozást választom?

 

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” szárazföldi és vízi sporteszközök, tornatermi sportberendezések és különböző lakatosipari szerkezetek előállításával, gyártásával foglalkozik. Magánszemélyek, önkormányzatok, iskolafenntartók, egyesületek, sportpálya- és parképítők, játszóterek és grundok számára készít különböző sportszereket. A tornatermi felszerelések (bordásfal, tornaszekrény, tornazsámoly, dobbantó, tornagyűrű, tornagerenda, felemás korlát), a kosárlabdaállványok, -palánkok, -gyűrűk, a sportkapuk, sporthálók, sportlabdák stb. a sportszergyártó szakembernek köszönhetőek. A Fitness Parkok kültéri sportszereinek, a különféle készségfejlesztő eszközöknek vagy a játszótéri játszószereknek az előállítása szintén feladata lehet. Sokrétű munkát végez, a fa-fémmegmunkálástól, a textilipari munkákon (pl. hálókötés) át, a különféle összeszerelő tevékenységekig terjed a feladatköre. Többféle anyagot felhasználva, a mai, korszerű sportszerek elkészítésével, javításával foglalkozik. Munkája során figyelembe veszi a szakági előírásokat, a magyar sportszerszabványokat, a sportszövetségek által előírt szabályokat. Sportszergyártó és javító vállalkozását működteti. Egyezteti a megrendelővel az elkészítendő termék méretét, anyagát, funkcióját. Terveket készít, megbecsüli az előállítás költségeit és időigényét. Kiválasztja, beszerzi a munkához szükséges alapanyagokat, eszközöket. Elkészíti a sportszert. A nem megrendelésre előállított darabokat áruba bocsátja. Vásárokon, szezonális piacokon árusítja, vagy on-line piactéren hirdeti termékeit, vagy saját üzlethelyiségben is kínálhatja portékáit. Vásárláskor kiállítja a számlát.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Sportszergyártó, sportszerjavító”?

 

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” munkája során a tervezést, az előállítást lehetővé tevő gépekkel és szerszámokkal dolgozik:

 • vágóeszközök: kések, sniccerek, ollók;
 • összeszerelő eszközök: fogók, csavarhúzók, ragasztópisztoly, kalapács, tűzőgép stb.;
 • tekercsek, huzalok, drótok;
 • mérőeszközök;
 • irodatechnikai eszközök: számítógép, szoftverek, nyomtató, író- és rajzeszközök, telefon.

A munka során sokféle alap- és segédanyagot használ: fa, fém, műanyag, bőr, üvegszál erősítésű műanyag, alumínium, acél és textil, ragasztók, festékek, szegek.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Sportszergyártó, sportszerjavító” leszek?

 

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” épületen belül, jellemzően sportszergyártó vállalkozások üzemcsarnokában vagy otthon, saját kézműves műhelyében dolgozik. A készített termék jellegétől függően, a faipari egységben, a kárpitos műhelyben, fémszerkezet-ipari egységben vagy a festőműhelyben, valamint az összeszerelő részlegben is tartózkodhat. Ettől függően a munkakörnyezet lehet tiszta, csendes. Ugyanakkor lehet zajos, poros környezet is, amennyiben fa- vagy fémmegmunkálással jár a munka. A műhelynek jó megvilágítással kell rendelkeznie, és a hőszabályozás is jellemzően a felhasznált anyagokhoz igazodik. Az elkészült termékek árusítása gyakran utazással is jár.

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” az akkreditált foglalkoztatóknál (elsősorban megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak) jellemzően részmunkaidőben (4-6 órában) dolgozik. Saját vállalkozás esetén a munkaidő a szakember munkavállalási kedvétől és a megrendelések mennyiségétől, a megrendelővel megállapodott határidőtől függ. Jellemző a kötetlen időben történő munkavégzés, de ha a munkatevékenység megkívánja, napi 8 óránál tovább is tevékenykedhet. Előfordulhat hétvégi munkavégzés is, ha a határidős teljesítés ezt szükségessé teszi, vagy ha boltban, vásárokon ő maga értékesíti a termékeit.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Sportszergyártó, sportszerjavító” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Sportszergyártó, sportszerjavítóként” dolgozzon, nem szükséges speciális szakképesítés. Előnyt jelenthet a Népi kézműves (OKJ 34 215 01) szakképesítés megszerzése, faipari vagy fémipari szakképzés választása. Az oktatás történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakiskolákban folyik, ahol 1+4 év tanulást követően szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: az első szakképzési évfolyamot követően 70 óra, a második szakképzési évfolyamot követően 105 óra, a harmadik szakképzési évfolyamot követően 105 óra.

 

A „Népi kézműves” (OKJ 34 215 01) szakképesítéshez „Kosárfonó” (OKJ 21 215 01) részszakképesítés és „Népi játék és kismesterségek oktatója” (OKJ 53 215 01) ráépülő szakképzés kapcsolódik.

A szakképesítések megszerzésére hallás-, látás-, mozgássérültek és a tanulásban akadályozottak esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében, speciális, adaptált tanterv alapján is lehetőség van. Az oktatás 30%-ban elméleti és 70%-ban gyakorlati jellegű. Az iskolarendszerű képzési idő 3 év. Nappali tagozaton az első évfolyamot követően 105 óra összefüggő szakmai gyakorlat van. Iskolarendszeren kívüli képzési idő 400-600 óra.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A „Népi kézműves” szakképesítés megszerzésének előfeltétele: alapfokú iskolai végzettség, vagy annak hiányában hat általános iskolai évfolyam elvégzése és a betöltött 15. életév.

A tanulmányok megkezdésének alapfeltételeként az iskola előírhatja, hogy a jelentkező rendelkezzen a Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság érvényes szakvéleményével, ami azt bizonyítja, hogy a tanuló tanulásban akadályozott.

 

Továbblépési lehetőség a tevékenységéhez kapcsolódó továbbképző vagy specializáló kurzusokon való részvétel, termékei zsűriztetése.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A „Népi kézműves” szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Újbudai Szakiskolája (Budapest)

Salgótarjáni Szakképzési Centrum Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Bátonyterenye)

Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium (Budapest)

Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon (Budapest)

Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium (Tata)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Sportszergyártó, sportszerjavító” foglalkozást választom?

 

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” munkaterületétől függően könnyű vagy közepesen nehéz fizikai munkát végez, részben álló, részben ülő testhelyzetben. A huzamosabb ideig tartó ülés következtében mozgásszervi panaszok – pl. gerinc-, hát-, nyakfájdalmak – előfordulhatnak. Pszichés nehézséget jelent, hogy a végzett munka precizitást és tartós figyelmet követel, gyakran a határidők szorításában kell teljesítenie az elvállalt munkát.

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” munkájával szemben támasztott egészségügyi elvárások

 • könnyű és közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó közeli látás, térlátás, színlátás a pontos munkavégzéshez, a tér- és színbeli különbségek érzékeléséhez;
 • pontos tapintás az aprólékos manuális feladatok elvégzéséhez.

 

A munkavégzés során a Sportszergyártó, sportszerjavító szervezetét az alkalmazott technológiától függően különféle ártalmak, veszélyek érhetik:

 • Baleseti veszélyforrások lehetnek a különböző eszközök, gépek, szerszámok, amelyek óvatlan használata kézsérülést okozhat;
 • A hőfejlődéssel járó tevékenységek – forrasztás, kiégetés, szárítás, speciális ragasztás – során égési sérülés következhet be;
 • Különböző vegyi anyagoknak allergizáló, irritatív hatása lehet – festékek, lakkok, ragasztók, fémvegyületek, savak;
 • Porképződéssel járhatnak a csiszolási, polírozási, vágási műveletek, melyek a légutakat károsíthatják.

 

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” foglalkozás a hallás-, látás-, mozgássérültek és a tanulásban akadályozottak számára is többféle lehetőséget biztosít képességeik kibontakoztatására. Egyéni elbírálás alapján és a sérülés típusától, mértékétől függően, a munkakörnyezet átalakításával, fizikai akadálymentesítésével, speciális eszközök, berendezések beszerzésével, többféle munkatevékenység ellátására nyílik lehetőség.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Sportszergyártó, sportszerjavító” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség, ami ahhoz szükséges, hogy biztos kézzel nyúljon az értékes alapanyaghoz, és képes legyen az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátására;
 • Kitartás az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátásában, még ha olykor egyhangú is a munkavégzés folyamata;
 • Figyelem, ami abban segíti, hogy minden körülmények között tudjon a munkára összpontosítani, külső tényezők minél kevésbé zavarják meg;
 • Vállalkozói kompetencia, hogy saját vállalkozását nyereségesen tudja működtetni.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen dolgoznak szerszámokkal, eszközökkel vagy gépekkel, állítanak elő különböző tárgyakat. Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Fontosnak tartják, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhessék munkájukat.

 

Munkamód: Tárgyias – Beltéri helyszínen – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy a „Sportszergyártó, sportszerjavító” tevékenysége középpontjában tárgyak létrehozása, alakítása áll. Eszközöket, szerszámokat használ, azokkal ügyesen bánik. Esősorban azt kedveli, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal (különféle sportszerek) foglalkozhat.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Sportszergyártó, sportszerjavító” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” sportszergyártó és forgalmazó cégeknél helyezkedhet el, akkreditált foglalkoztatók (ahol többnyire megváltozott munkaképességűek dolgoznak) alkalmazhatják, vagy saját sportszergyártó és javító vállalkozásában dolgozhat. A mai mozgásszegény és rohanó világunkban, az egészséges életmódhoz kapcsolódóan, a sportolás egyre népszerűbbé válik, ebből adódóan a sporteszközök és az azt előállító szakemberek iránt is növekvő a kereslet.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Sportszergyártóként, sportszerjavítóként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Sportszergyártó, sportszerjavító” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalkozás, műhely méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat. Az akkreditált foglalkoztatóknál a kezdő fizetés általában a minimálbér.

A „Sportszergyártó, sportszerjavító” fizetése elmarad az országos átlagbértől.

Az átlagkereset havi bruttó 140.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Sportszergyártó, sportszerjavító” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Sporteszközkészítő, sportszerjavító

Sportszer és használati-cikk javító (szolgáltató)

 

Rokon foglalkozások:

 

Kézműves foglalkozású

Bőrdíszműves

Asztalos