Szakács

FEOR kód
513400

Foglalkozási terület
Vendéglátás és turisztika

Átlagkereset
bruttó 210 000 Ft/hó

Miből fog állni a munkám, ha a „Szakács” foglalkozást választom?

A „Szakács” a rendelkezésére álló nyersanyagokból – zöldségekből, gombákból, gyümölcsökből, húsokból, halakból – félkész és kész termékekből, a napszaknak és az alkalomnak megfelelő ételt készít. Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátóipari egységekben elkészíti az ételeket. Konkrét feladatait többnyire az határozza meg, hogy milyen jellegű és méretű konyhában tevékenykedik. Előkészíti az alapanyagokat. Megpucolja, meghámozza és aprítja a zöldségeket, gyümölcsöket. Szeleteli, darabolja a húsokat. Süt, főz és párol zöldségeket, húsokat és halakat. Ízesíti, valamint megforgatja és keveri az ételeket az egyenletes sütés, főzés érdekében. Ellenőrzi a minőséget: ízlel, szagol, illetve például húsvillát használva ellenőrzi az ételek puhaságát is.

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Szakács”?

Egy-egy munkafolyamat elvégzéséhez eltérő konyhai eszközöket és berendezéseket alkalmaz a szakács:

  • csontozó-, szakács-, halkések;
  • serpenyő, fazék;
  • kenyér-, hús- és egyéb szeletelők;
  • keverőgépek, húsdaráló;
  • sajtreszelő, szeletelők, robotgépek;
  • pizzasütő, grillsütő, olajsütő;
  • wok, palacsintasütő, tésztavágó;
  • hűtőgépek;
  • mosogatógép, zuhanykarok.

A vendéglátóhelyek, éttermek jellege (pl. vegetáriánus vagy tradicionális magyar, francia, olasz, kínai konyha stb.) meghatározza, hogy milyen alapanyagokkal dolgozik a szakács. Míg a hagyományos magyar konyha jellemzői a vöröshagyma, a fűszerpaprika, a sertéshús, tej, túró és tejföl használata, addig az olasz konyhában inkább az olívaolaj, vaj, mediterrán fűszerek, pl. oregánó, bazsalikom stb. dominálnak.

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Szakács” leszek?

 A munkavégzés helye a konyha. A konkrét munkafeladattól függően főzőlapok, sütők, kemencék, hűtők mellett dolgozik, ugyanakkor a kiszolgáló és előkészítő pultoknál, valamint a mosogató részlegekben is végez tevékenységet. Gyakran meleg, párás térben tartózkodik, de a hőmérsékletváltozás – hűtőberendezés, kiszolgálótér – jellemző velejárója munkájának.

Munkabeosztása többnyire eltér a szokásos munkarendtől. A korai (pl. közétkeztetés, szálloda) és a későbbi (éttermek) munkakezdés egyaránt előfordulhat. A vendéglátás szempontjából kiemelten fontos időszakokban (pl. ünnepek, turistaszezon, rendezvények) gyakran több műszakban, estébe, éjszakába nyúlóan, vagy ünnepnapokon is dolgoznia kell.

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Szakács” szeretnék lenni?

Ahhoz, hogy valaki szakácsként dolgozzon, a Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoporton belül a szakács (OKJ 34 811 04) szakképesítés megszerzése szükséges, amely történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően, sikeres szakmai vizsga letételével szerezhető meg a szakképesítés. Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 900-1300 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (30 %), részben gyakorlati (70%).

Nappali tagozaton a 9. és 10. évfolyamot követően 140-140 óra összefüggő szakmai gyakorlat van. 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

A szakács szakképzéshez Konyhai kisegítő (OKJ 21 811 01) részszakképesítés kapcsolódik, amely megszerzésére hallás-, látás- és értelmi sérültek esetében, a Szakképzési Hídprogramban történő oktatás keretében is lehetőség van. Képzési idő 2 év.

Szükséges előképzettség

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

Továbblépési lehetőség a Vendéglátó-üzletvezető (OKJ 35 811 02) kapcsolódó szakképesítés-ráépülés.

Melyik iskolában szerezhetem meg a „Szakács” szakképesítést?

Számos képzőhely ajánlatában szerepel a szakács szakma, amelyek közül a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik „szakács” képzés

Váci Szakképzési Centrum Tagintézményei

  • Váci SZC Madách Imre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Gödöllő)
  • Váci SZC Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Szentendre)
  • Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és a Vendéglátóipari Szakképző Iskola (Vác)

Ceglédi Szakképzési Centrum Tagintézményei

  • Ceglédi SZC Mihály Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Gyömrő)
  • Ceglédi SZC Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Cegléd)

Érdi Szakképzési Centrum Tagintézményei

  • Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Dabas)
  • Érdi SZC Kós Károly Szakképző Iskolája (Érd)

Tatabányai Szakképzési Centrum Tagintézményei

  • Tatabányai SZC Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Tatabánya)
  • Tatabányai SZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Esztergom)

Salgótarjáni Szakképzési Centrum Tagintézménye

  • Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Salgótarján)

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Tagintézménye

  • Budapesti Komplex SZC Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolája (Budapest)

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Tagintézményei

  • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Dobos József Szakképző Iskolája (Budapest)
  • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Giorgio Perlasca Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)
  • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
  • Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

 

  • Esztergomi Kolping Katolikus Középiskola (Esztergom)
  • Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Zsámbék)
  • Bocskai István Református Oktatási Központ Apáczai Csere János Középiskolája (Budapest)

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Szakács” foglalkozást választom?

A szakács munkája álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül végzett, közepesen nehéz fizikai és szellemi munka.

 A fizikai nehézségeket az állandó állás, járás jelenti, valamint a nehéz és forró tárgyak gyakori emelése, ami a végtagok és a gerinc fokozott megterhelésével jár. Csont -, ízületi és izombetegségek kizáró okot képezhetnek.

A szakács szakmával szemben megfogalmazott egészségügyi előírások azt célozzák meg, hogy a szakmabeliek bírják a munkával járó fizikai megterhelést, illetve jó minőségű ételeket tudjanak elkészíteni:

  • jó látás, szemmérték, színfelismerés;
  • kiváló ízérzékelés és jó szaglás;
  • jó beszédértés;
  • jó egyensúlyérzék;
  • ujjak, kezek és karok fokozott terhelhetősége;
  • végtagok és a gerinc terhelhetősége állással, járással, kényszertesttartással és anyagmozgatással;
  • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, immunrendszeri, endokrinológiai és pszichés egészségi állapot;
  • fokozott figyelmet és együttműködést igényel, eszméletvesztéssel vagy tudatzavarral járó megbetegedések kizáró okot képezhetnek;
  • egészségkárosodása ne zárja ki a nedves, nyirkos, párás, változó hőmérsékletű vagy zárttéri meleg munkahelyet;
  • allergizáló anyagokkal való munkavégzés korlátozhatja a betölthető munkaköröket;
  • bőrbetegségek kizáró okot képezhetnek;
  • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet.

A szakácsot munkavégzése során különféle veszélyek, ártalmak érhetik:

  • Gyakran kell forró edényekkel dolgoznia, a meleg és magas páratartalmú konyhában folyamatos hőártalomnak van kitéve. A magas hőmérséklet a munkaidő jelentős részét jellemzi.
  • Baleseti veszélyforrást jelenthetnek a szúró, vágó eszközök, illetve a darálók, melyek használatakor fokozott figyelemmel és körültekintéssel kell eljárni;
  • Baleseti veszélyforrást jelenthet például a lecsapódó pára, vagy a kiömlő, akár forró folyadékok, melyek nedvessé, síkossá teszik a padlót.

Jó beszédértést biztosító hallókészülékkel, valamint a konyha megfelelő, részleges átalakításával – fényjelzések, élesebb hangjelzések a gépeknél – hallássérültek is végezhetik ezt a tevékenységet.

Közeli jó látásélességű csökkentlátó személyek is – adaptált munkahelyen – végezhetik ezt a tevékenységet.

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Szakács” foglalkozásnál?

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A szakács szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

  • Kézügyesség az ételek elkészítéséhez, tálalásához
  • Fizikai erőnlét az alapanyagok, edények emeléséhez, cipeléséhez, az egész napos álláshoz
  • Együttműködés a séffel, konyhai kisegítővel stb.
  • Kreativitás új receptek, egyedi megoldások kitalálásához.

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító – Alkotó

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha a munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat (pl. recepteket), de akár új, mások által nem ismert megoldásokat (ízvilág, tálalás) is kitalálhat.

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias – Beltéri helyszín

Ez azt jelenti, hogy a szakács a munkavégzés során többféle eszközt használ, velük ügyesen bánik, különböző alapanyagokkal dolgozik. A feladatait pontosan, sorrendben végzi, belső helyszíneken. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Szakács” leszek?

A szakácsok jellemzően éttermekben vagy közétkeztetésben dolgoznak. A nagy vendégforgalmat bonyolító, színvonalas ellátást nyújtó éttermek, szállodai vendéglátóhelyek számos állást kínálnak. A szakács indíthat saját vállalkozást, vagy dolgozhat alkalmazottként. A szakács hiányszakmának minősül.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások és a képzést elvégzők száma hasonlóan alakul, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

Mennyi lesz a bérem, ha „Szakácsként” fogok dolgozni?

A fizetés a szakács szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vendéglátóhely (konyha) méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, népszerűségétől függően változhat.

Az országos átlagkereseti adatok alapján a szakács nem túl magas fizetésre számíthat. A kezdő fizetés általában kismértékben haladja meg a minimálbért.

Az átlagkereset havi bruttó 210 000 Ft/hó.

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Szakács” foglalkozást választom?

  • Diétás szakács
  • Étkezdei szakács
  • Grill szakács
  • Gyermekélelmezési szakács
  • Hajószakács
  • Hidegkonyhai szakács
  • Közétkeztetési szakács
  • Kukta
  • Pizzakészítő szakács

Rokon foglalkozások

  • Konyhafőnök, séf
  • Cukrász
  • Pék
  • Konyhai kisegítő
  • Gyorséttermi eladó