Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető

SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATI ELEMZŐ, ÜZEMELTETŐ

 

Foglalkozási terület: Informatika

6-jegyű FEOR kód: 215300

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” foglalkozást választom?

 

A „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” a hálózati architektúrára vonatkozó stratégiákat elemzi, és ezzel kapcsolatos javaslatokat tesz. A hálózati hardver és szoftver fejlesztését, bevezetését, kezelését, karbantartását és konfigurálását, illetve a hálózati teljesítmény ellenőrzését, hibajavítását és optimalizálását végzi. Annak érdekében, hogy a hálózat konfigurációja optimális teljesítményt tegyen lehetővé, hálózati infrastruktúra kutatásával, elemzésével, értékelésével és ellenőrzésével foglalkozik. A hálózati műveleteket és az integrált hardver-, szoftver-, kommunikációs és operációs rendszereket értékeli, és javaslatot tesz azok fejlesztésére. Feladata az összetett rendszerek felépítésének és architektúrájának, fejlesztés alatt lévő adatmodellek és diagramok, valamint számítógépes rendszerek konfigurációjának és integrációjának elemzése, fejlesztése, értelmezése és értékelése. Hálózati problémák és rendkívüli helyzetek esetén támogatást nyújt és hibakeresést folytat. Új és továbbfejlesztett hálózatokat, szoftveradatbázis-alkalmazásokat, szervereket és munkaállomásokat telepít, konfigurál, tesztel, karbantart és felügyel. Biztosítja a hálózat folyamatos, zavartalan működését. A hálózaton futó forgalmat és aktivitást, a hálózat kapacitását és annak kihasználását felügyeli.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető”?

 

A számítógép-hálózati elemző, üzemeltető elsősorban informatikai eszközökkel dolgozik. Munkaeszközei:

 • Számítógép – személyi számítógép vagy laptop – internetkapcsolattal, ami alkalmas operációs rendszer futtatására, kis és közepes hálózatok forgalomirányítási feladataira;
 • Számítástechnikai eszközök: adathordozók stb.;
 • Szoftverek:
  • Szerver és desktop/mobil operációs rendszerek (pl. Windows, Linux, Android, iOS);
  • Web fejlesztő eszközök (pl. MS Visual Web Developer);
  • Multimédiafejlesztő eszközök (pl. Adobe CS);
  • Irodai szoftvercsomag (pl. Microsoft Office, LibreOffice);
 • Irodatechnikai eszközök: szkenner, nyomtató, íróeszközök.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” leszek?

 

A számítógép-hálózati elemző, üzemeltető a munkáját beltéri helyszínen, irodában, számítógép mellett, monitor előtt ülve végzi. A munkavégzéséhez hozzátartozó megbeszélések során céges tárgyalószobákban is megfordulhat.

A számítógép-hálózati elemző, üzemeltető 40 órás, szokásos munkaidőben, többnyire egyműszakos munkabeosztásban dolgozik. Csúcsidőszakokban (rövid határidős megbízások esetén) túlmunka előfordulhat.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltetőként” dolgozzon, két lehetséges továbbtanulási irányt is választhat.

A felsőoktatási „Mérnökinformatikus” (Information Technology Engineer) szakképzés keretében a „Felsőfokú hálózati mérnökinformatikus-asszisztens” szakképesítés megszerzése az egyik lehetséges út.

Képzési terület: informatika

Képzési idő: 4 félév

A másik lehetőség a felsőfokú továbbtanulásra történő jelentkezés az „Üzemmérnök-informatikus” (Computer Science Operational Engineering), a „Programtervező informatikus” (Computer Scientist) vagy a „Mérnökinformatikus” (Computer Science Engineering) alapképzési szakra.

Képzési terület: Informatika

A képzési idő félévekben: 7 félév, az „Üzemmérnök-informatikus” esetében 6 félév.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény): érettségi

 

Továbblépési lehetőség: a szakiránynak megfelelő szakmai továbbképzéseken vagy a mester és doktori képzésekben való részvétel.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar

Gábor Dénes Főiskola

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar

Zsigmond Király Egyetem

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” foglalkozást választom?

 

A „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” munkája jellemzően szellemi munka, munkavégzése nem jár jelentős fizikai igénybevétellel. A szakember sok időt tölt számítógépes képernyő előtti ülőmunkával az irodában. Pszichés megterheléssel járhat a feladatok határidőre, megfelelő minőségben történő elkészítése.

A számítógép-hálózati elemző, üzemeltető munka végzéséhez elvárt:

 • a jó látás;
 • a jó színlátás;
 • a jó hallás;
 • az ujjak, kezek és karok fokozott terhelhetősége;
 • a tartós ülőmunkára való alkalmasság;
 • fokozott figyelem és az együttműködési képesség.

 

A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülésspecifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonómikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével, megfelelő védőeszközök használatával mozgás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok jelentős részének elvégzése.

Meghatározó, hogy a mozgás- ill. hallórendszer mely része, mikor és mennyire károsodott, és ez milyen mértékű funkciócsökkenést okoz.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Digitális kompetencia, hiszen az informatika területe a folyamatosan megújuló ismereteken alapszik;
 • Logikus gondolkodás az elemző munkához;
 • Önállóság, hogy a feladatokat egyedül is képes legyen megtervezni, azokról dönteni, majd végrehajtani és az eredményt ellenőrizni;
 • Figyelem egy adott feladatra történő összpontosításhoz és az információk közötti gyors tájékozódáshoz.

 

Érdeklődési irányok: Elemző – Megvalósító – Tárgyias

 

Az ilyen érdeklődésű emberekhez közel áll a tervezői tevékenység, az elemzés és a logikai feladatok megoldása. A munkafolyamatokban szeretnek a dolgok mélyére látni és a problémák megoldásához elméleti úton eljutni. Fontos számukra, hogy egy tevékenység végzése során legyen elég idő a kidolgozásra. Szívesen dolgoznak eszközökkel vagy gépekkel (pl. számítógép). Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van.

 

Munkamód: Önálló – Aprólékos – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy a számítógép-hálózati elemző, üzemeltető az önállóan végezhető feladatokat saját ritmusában, tempójában végzi. Munkája során elsősorban azt kedveli, ha az elemző gondolkodásmódot használhatja. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. A feladatokat pontosan, sorrendben szereti végezni. Előnyben részesíti, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal foglalkozhat.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A számítógép-hálózati elemző, üzemeltető szakemberek rendkívül jó elhelyezkedési eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon. Az IT-szektor a gazdaság legdinamikusabban fejlődő ágazatai közé tartozik, ezért aki ebben a szakmában szerez képzettséget, biztos lehet benne, hogy nagyon hamar stabil és jól fizető állást fog találni mind a hazai, mind az Európai Unió munkaerőpiacán.

Dolgozhat önálló vállalkozóként vagy egy cég alkalmazottjaként.

A számítógép-hálózati elemző, üzemeltető iránt jelentős a munkaerőpiaci kereslet.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Számítógép-hálózati elemzőként, üzemeltetőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a számítógép-hálózati elemző, üzemeltető szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, árbevételétől függően változhat.

A „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” fizetése meghaladja az országos átlagbért.

A kezdő átlagkereset havi bruttó 450.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Internet rendszergazda

Internethálózati tervező

Számítógéphálózati tervező

Számítógéphálózat-üzemeltető

 

Rokon foglalkozások:

 

Alkalmazásprogramozó

Rendszerelemző (informatikai)

Informatikai és kommunikációs rendszerek felhasználóit támogató technikus

Szoftverfejlesztő