Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő

SZELLŐZŐ-, HŰTŐ- ÉS KLIMATIZÁLÓBERENDEZÉS-SZERELŐ

Foglalkozási terület: Építészet

6-jegyű FEOR kód: 752200

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” foglalkozást választom?

 

A „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” légkondicionáló és hűtőrendszereket és – berendezéseket szerel, javít és tart karban. Részt vesz a tervezésben, beszerzésben, illetve a későbbiek folyamán a karbantartásban, szervizelésben is. Áttanulmányozza a műszaki terveket és leírásokat. Ventillátort, hűtő- és klímaberendezéseket, hősugárzókat szerel. Kiválogatja, méretre vágja, hajlítja a csöveket. Meneteket vág az elágazásoknál. T-idomokat épít. A csövek fokozatos szűkítését és összeerősítését végzi. Hő- és korrózióvédő szigetelést készít. Tekercselt alumíniumból légcsatornát alakít ki. Beszereli a párologtató-berendezést a légcsatornába. Ventillátort vagy fúvót szerel be. Beépíti a légszűrőt és léghevítőt. Kialakítja a hűtőrendszert, a csővezeték hűtőegységhez kapcsolását. Munkájával biztosítja a különböző terek – munkahelyi irodák, csarnokok és privát lakások, házak – klimatizálását. Akár új építésű ingatlanról, akár már meglévő ingatlanról van szó, első lépésben önállóan megtervezi vagy részt vesz a légkondicionáló és hűtőrendszer tervezésében. A tervezési fázist követően, a megfelelő információk beszerzése után árajánlatot készít. Telepíti (beszereli, programozza, üzembe helyezi) a klímaberendezést. Beállítja az optimális működést. A beszerelés után ellenőrzi a rendszer helyes működését, a berendezés biztonságosságát, a rendeltetésszerű használathoz szükséges feltételeket. Felderíti és elhárítja az esetleges tömítetlenségeket. Rögzíti a mérés- és automatikai elemek tartóit. A klímaberendezés helyes használatára megtanítja a megrendelőt.

Meghibásodás esetén a légkondicionáló és hűtőrendszereket és -berendezéseket megjavítja, illetve elvégzi az időközönként szükséges karbantartási munkákat.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő”?

 

A „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” sokféle kézi és gépi eszközt, szerszámot használ:

 • klímaberendezések: split- vagy ablakklíma stb.;
 • gépesített kéziszerszámok: villanyfúró, légfúró, prés, hegesztő berendezés stb.;
 • kéziszerszámok, mérőeszközök: fúrók, fogók, vízszintező, csőfogók, csavarkulcsok, tolómérce, pontozó, kalapács, vágó, véső, reszelő, csőhajlító stb.;
 • csavarok, kábelek, tartókonzolok, például tetőkonzol, a kültéri berendezések rögzítéséhez;
 • létra;
 • munkavédelmi eszközök: bakancs, sisak, kesztyű stb.;
 • számítógép megfelelő szoftverekkel a bonyolultabb tervezési feladatokhoz;
 • okmányok, iratok, pl. számla, fuvarlevél, garancialevél;
 • egyéb irodai eszközök, telefon.

 

A szakember elsősorban a klímaberendezés anyagaival, fémmel és műanyaggal kerül kapcsolatba, valamint a rendszer feltöltéséhez és tisztításához használt folyadékokkal, vegyszerekkel.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” leszek?

 

A „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” munkavégzésének helyszínei az elvégzendő feladat jellegétől függően igen változatosak. Munkáját végezheti nagyobb irodaházakban, cégeknél, gyártócsarnokokban, de gyakran magánházaknál, lakásokban dolgozik. A szerelési munkákat mind külső, mind belső térben végzi. Gyakori, hogy a munkavégzés során hosszabban dolgozik állványon, létrán, akár a háztetőn is, vagy nagyon szűk, nehezen hozzáférhető helyen. A munkavégzés sok utazással jár.

A „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” munkaideje alkalmazkodik a megrendelők igényeihez. Gyakran előfordulhat a szokásos, irodai munkaidőn túli, vagy hétvégi munkavégzés is. A nyári szezonban jellemző a túlmunka.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelőként” dolgozzon, a „Gépészet” szakmacsoporton belül a „Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő” (OKJ 34 582 05) szakképzés megfelelő lehet. A képzés történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően szerezhető meg a szakképesítés.

Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra.

 

Részszakképesítések:

 

Csőhálózatszerelő (OKJ 31 582 01)

 

Ráépülő szakképesítés:

 

Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő (OKJ 35 582 03)

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A szakképesítés megszerzésének előfeltétele: alapfokú iskolai végzettség.

 

Továbblépési lehetőség: a „Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő” (OKJ 35 582 03) ráépülő szakképesítés megszerzése, valamint az „Épületgépész technikus” (OKJ 54 582 01) képzésben történő részvétel

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Budapest)

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Öveges József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Arany János Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Tatabányai Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Tata)

MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

OKTÁV Továbbképző Központ (Budapest)

“IOSZIA” Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” foglalkozást választom?

 

A „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” munkája változó intenzitású, közepesen nehéz fizikai munka. Tevékenysége különböző kényelmetlen és a testet fokozottan igénybevevő pozíciók felvételével jár. Gyakran guggolva, térdelve, görnyedve vagy hajlott testhelyzetben kell nagy erőkifejtést igénylő munkát végeznie. Munkavégzését a szélsőséges időjárási viszonyok szintén nehezítik. A munkadarabok mozgatása, a kézi és gépi szerszámok kezelése a kéz és a karok izmait, ízületeit veszi erősen igénybe. Pszichés nehézséget jelenthet a fokozott balesetveszély (magasban végzett munka), ami miatt állandó koncentrált figyelemre van szükség.

E munka elvégzése érdekében a következő egészségi követelményeknek kell megfelelni:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar, ujjak), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelem) egészségi állapot a szerszámok használatához, létrázáshoz, a magasban végzett munka veszélyei és a fokozott fizikai terhelés miatt;
 • jó látás;
 • jó térlátás, mivel a berendezések felszereléséhez, az apróbb alkatrészek illesztéséhez ez elengedhetetlen;
 • jó hallás, mert esetenként zajban, magasban kell másokkal együtt dolgoznia;
 • jó egyensúlyérzék, mivel munkáját gyakran magasban, létrán végzi.

 

Környezeti ártalmak:

 

A munkavégzés során felmerülő ártalmak és veszélyek a következők:

 • baleseti veszélyforrást jelenthet:
  • magasban, például háztetőn végzett munka, így fennáll a leesés veszélye;
  • kézi és gépi szerszámok használatakor sérülés veszélye;
 • a klímák tisztítása során belélegzett szennyezett levegő fokozza a légúti fertőzések esélyét;
 • a munka során használt vegyi anyagoknak allergizáló, irritatív hatásuk lehet;
 • egyes munkaterületeken zajterhelés lehet az építkezéseken való munkavégzés során;
 • szabadtéren végzett munka esetén számolnia kell a változó időjárási viszonyokkal;
 • ergonómiai kockázatot jelenthet a kényszertesttartásban (guggolás, térdelés, hajlás) végzett munka és a kézi anyagmozgatás.

 

Hallássérült hallásvizsgálat alapján, egyéni elbírálás szerint végezheti a vezeték- és csőhálózat-szerelő munkát. A zajártalom elkerülése érdekében a megfelelő védőfelszerelések használata szükséges. Kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. Fontos a támogató szociális kapcsolati rendszer kialakítása, az írásalapú kommunikációs csatornák, nyelvi formák megválasztása és alkalmazása, valamint a munkakör átszervezése (a kapcsolattartást igénylő feladatok más munkatársra történő átruházása).

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Technológiai és műszaki kompetencia, mert a klímaipar nagyon gyorsan fejlődik, így folyamatosan alkalmazkodnia kell az új technológiákhoz, és nyomon kell követnie a technikai fejlődést;
 • Figyelem – a klímaberendezések beszereléséhez, programozásához, kezeléséhez fontos a koncentráció és a fokozott balesetveszély miatt;
 • Kézügyesség a csövek alakításánál, a szerelésnél;
 • Fizikai erőnlét a szerelési anyagok emeléséhez, cipeléséhez;
 • Önállóság, hogy tudjon a problémák megoldásakor döntéseket hozni.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen dolgoznak szerszámokkal, eszközökkel vagy gépekkel, állítanak elő vagy javítanak különböző tárgyakat. Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Fontosnak tartják, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhessék munkájukat.

 

Munkamód: Tárgyias – Gyakorlatias – Önálló

 

Ez azt jelenti, hogy a „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” tevékenysége középpontjában tárgyak alakítása, formálása áll. Eszközöket, szerszámokat használ, azokkal ügyesen bánik. Esősorban azt kedveli, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal foglalkozhat. Az önállóan végezhető feladatokat saját ritmusában, tempójában végzi. A feladathoz kapcsolódó munkafolyamatot egyedül látja el, amiért felelősséget vállal.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” elsősorban építőipari vállalatnál, hűtő- vagy klímaberendezésekkel foglalkozó cég alkalmazottjaként helyezkedhet el, vagy vezethet önálló vállalkozást is.

A „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” iránti kereslet a klímaváltozás következtében növekvő.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, árbevételétől függően változhat.

A „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” fizetése elmarad az országos átlagbértől.

Az átlagkereset havi bruttó 270.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Autóklíma szerelő

Fagyasztóberendezés beszerelő

Hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó

Hűtő- és klímaberendezés-szerelő

Ipariklíma-szerelő

Kémény- és légtechnika-szerelő

Klímagépész

Klímagépszerelő

Klímaműszerész

Klímaszerelő

Légcsatorna-szerelő

Léghevítő- és légszűrőberendezés-szerelő

Légkondicionálóberendezés-szerelő

Légtechnikai hálózat szerelő

Légtechnikai rendszerszerelő

Légtechnika-szerelő

Szellőző berendezés szerelő

Szellőző- és klimatizálóberendezés-szerelő

Ventillátorszerelő

 

Rokon foglalkozások:

 

Vezeték- és csőhálózat-szerelő