Szoftvertelepítő

SZOFTVERTELEPÍTŐ

 

Foglalkozási terület: Informatika

6-jegyű FEOR kód: 314116

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Szoftvertelepítő” foglalkozást választom?

 

A „Szoftvertelepítő” magánszemélyek és cégek számára szoftvertelepítési szolgáltatást nyújt. Ez lehet egy megvásárolt új rendszer telepítése, vagy meglévő, régi gépen történő újratelepítés, szerverek közötti átmozgatás, illetve az egyes programfrissítések végrehajtása. Új gép esetén operációs rendszereket, felhasználói szoftvereket és egyéb alkalmazásokat (pl. internet böngésző, Office, vírusvédelem) telepít. A tervezés során felméri a felhasználói igényeket, megfogalmazza az elérendő célokat. Megismeri az előfeltételeket, a rendelkezésre álló hardver és operációs rendszer jellemzőket. A felügyelhetőség, menedzselhetőség, üzemeltetés, megbízhatóság, biztonságos rendelkezésre állás szempontjainak figyelembevételével körvonalazza a lehetséges megoldásokat. Javaslatot tesz, és igény esetén beszerzi a felhasználó elvárásainak leginkább megfelelő szoftvert. Meghatározza, hogy az adott szoftver telepítéséhez milyen processzor, mennyi memória, mekkora tárterület, ill. az operációs rendszer melyik verziója szükséges. Meggyőződik arról, hogy a telepítendő szoftver előnyös, kompatibilis az operációs rendszerrel, és nem fogja lassítani a gép működését. Fontos a jogszerű felhasználást lehetővé tévő licenc beszerzése. A kivitelezési munka megkezdése előtt tanulmányozza a telepítési útmutatót. Előkészíti a számítógépet a telepítésre. Újratelepítés esetén biztonsági mentést végez. Eltávolítja a szükségtelen vagy nem megfelelő programot (pl. új vírusirtó esetén a régit), amely esetleg lassíthatja a gépet. Letölti a legfrissebb meghajtó, eszközillesztő programokat (driver). A telepítést telepítő programok segítségével végzi. Végrehajtja az új IT rendszer telepítési és konfigurációs lépéseit. A rendszer optimális működését szolgáló finomhangolásokat végez. Kideríti, hogy az új informatikai rendszer megfelel-e a felhasználói elvárásoknak. Elkészíti az új rendszer üzemeltetési dokumentációját. Szükség esetén a munkatársakat betanítja, oktatja.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Szoftvertelepítő”?

 

A Szoftvertelepítő elsősorban informatikai eszközökkel dolgozik, munkaeszközei:

 • Számítógép – személyi számítógép vagy laptop – internetkapcsolattal, amely alkalmas operációs rendszer futtatására, kis és közepes hálózatok forgalomirányítási feladataira;
 • Szoftverek, például:
  • Szerver és desktop/mobil operációs rendszerek (pl. Windows, Linux, Android, iOS);
  • Web fejlesztő eszközök (pl. MS Visual Web Developer);
  • Multimédia fejlesztő eszközök (pl. Adobe CS);
  • Irodai szoftvercsomag (pl. Microsoft Office, LibreOffice);
 • Kábelek, kábelezéshez szükséges szerszámok, pl. csipesz, csavarhúzó és tesztelők.

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Szoftvertelepítő” leszek?

 

A szoftvertelepítő a munkáját beltéri helyszínen, jellemzően a számítógép előtt ülve végzi. A szoftvertelepítés történhet a helyszínen (egy cég telephelyén vagy a felhasználó otthonában) vagy interneten keresztül, távoli számítógép-elérést biztosító program segítségével. Az első esetben a „kiszállás” utazással jár.

A szoftvertelepítő 40 órás, szokásos munkaidőben, többnyire egyműszakos munkabeosztásban dolgozik. Csúcsidőszakokban (rövid határidős megbízások esetén) túlmunka előfordulhat. Lehetnek olyan munkatevékenységek, melyeket csak a munkáltató számítógép-hálózatainak leállási idejében lehet elvégezni. Ilyen esetekben akár éjszakai vagy hétvégi munkavégzésre is sor kerülhet. A munka jellegéből adódóan a kötetlen munkaidőben történő foglalkoztatás is jellemző lehet.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Szoftvertelepítő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki szoftvertelepítőként dolgozzon, az „Informatika” szakmacsoporton belül folyó „Informatikai rendszerüzemeltető” (OKJ 54 481 06) szakképzés megszerzése megfelelő lehet. Az oktatás történhet iskolarendszerű nappali vagy esti-levelező, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően szakgimnáziumokban folyik, ahol érettségit követően, ágazati érettségi esetén 1, annak hiányában 2 év alatt szerezhető meg a szakképesítés.

Az esti-levelező vagy a felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

 

Részszakképesítések:

 

Hálózati operációsrendszer-üzemeltető (OKJ 51 481 04)

Hálózati rendszerüzemeltető (OKJ 51 481 05)

Hálózati támogatási munkatárs (OKJ 51 481 06)

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A szakképesítések megszerzésének előfeltétele: alapfokú iskolai végzettség.

 

Továbblépési lehetőség: a Szoftverfejlesztő (OKJ 54 213 05) szakképesítés, a Webfejlesztő (OKJ 55 213 02), Mobilalkalmazás fejlesztő (OKJ 5521304), Multimédia-alkalmazásfejlesztő (OKJ 55 213 05) ráépülő szakképzésben való részvétel.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Budapest)

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Budapest)

Tatabányai Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Tata)

Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Salgótarján)

Ceglédi Szakképzési Centrum Nagykátai Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Nagykáta)

SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium (Budapest)

Soter-Line Oktatási Központ (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Szoftvertelepítő” foglalkozást választom?

 

A „Szoftvertelepítő” tevékenysége szellemi munka. A szakember sok időt tölt számítógépes ülőmunkával. A képernyős munkavégzés fokozottan igénybe veszi a szemet, mozgásszerveket, idegrendszert.

 

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a Szoftvertelepítő szakma gyakorlásához:

 • tartós ülőmunkával járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot;
 • jó látás.

 

Egészségre ártalmas tényezők:

 • ergonómiai kóroki tényezők (tartós ülés, billentyűzet- és egérhasználat hatásai);
 • fokozott figyelem, időkényszer okozta stressz;
 • képernyő, számítógép tartós használata által kiváltott egészségkárosító tényezők (látás, idegrendszeri elváltozások).

 

A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülésspecifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonómikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével, megfelelő védőeszközök használatával, mozgás-, látás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok jelentős részének elvégzése. Meghatározó, hogy a mozgás-, a látó- ill. hallórendszer mely része, mikor és mennyire károsodott, és ez milyen mértékű funkciócsökkenést okoz.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Szoftvertelepítő” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Szoftvertelepítő” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Digitális kompetencia a hardverek és szoftverek üzemeltetéséhez;
 • Önállóság a munkafolyamat megtervezésében;
 • Figyelem egy adott feladatra történő összpontosításhoz és az információk közötti gyors tájékozódáshoz;
 • Tanulási kompetencia, mivel a számítástechnika rohamosan fejlődő iparág, tudását folyamatosan frissítenie kell;
 • Együttműködés a felhasználókkal való hatékony munkakapcsolat kialakításához és fenntartásához;
 • Vállalkozói kompetencia saját vállalkozás működtetéséhez.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító – Elemző

 

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen dolgoznak eszközökkel vagy gépekkel (pl. számítógép). Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Fontos számukra, hogy egy tevékenység végzése során legyen elég idő a kidolgozásra.

 

Munkamód: Tárgyias – Gyakorlatias – Aprólékos

 

Ez azt jelenti, hogy a szoftvertelepítő tevékenysége termékek (szoftverek) alkalmazására irányul. Elsősorban azt kedveli, ha munkája során a munkafolyamatokat egyedül, saját tempójában végezheti. Előnyben részesíti, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal foglalkozhat. A feladatokat pontosan, sorrendben szereti végezni.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Szoftvertelepítő” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Szoftvertelepítő” iránt jelentős a munkaerőpiaci kereslet.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Szoftvertelepítőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a szoftvertelepítő informatikus szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, árbevételétől függően változhat.

A „Szoftvertelepítő” fizetése az országos átlagbér körül alakul.

Az átlagkereset havi bruttó 300.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Szoftvertelepítő” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Adatátviteli technikus

Hálózatadminisztrátor (technikus)

Hálózatoperátor

Hardware üzemeltető

Internetkezelő

Nagysebességű számítógépes nyomtató kezelője

Online terminálkezelő

Rendszertechnikus

Számítástechnikai operátor

Számítógép kezelő/operátor

Számítógép telepítő

Számítógépes periféria-berendezés kezelője

Számítógéphálózat-üzemeltető

Számítógépkezelő, diszpécser

 

Rokon foglalkozások:

 

Informatikai és kommunikációs rendszereket kezelő technikus

Informatikai és kommunikációs rendszerek felhasználóit támogató technikus

Szoftverfejlesztő

Webfejlesztő

Hálózat- és multimédia-fejlesztő

Rendszerelemző (informatikai)