Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó

TEJFELDOLGOZÓ, TEJTERMÉKGYÁRTÓ

Foglalkozási terület: Élelmiszeripar

6-jegyű FEOR kód: 711300

 

Miből áll a munkája annak, aki a „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” foglalkozást választja?

 

A „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” különböző állatfajok (tehén, juh, kecske stb.) tejének felhasználásával, a megfelelő technológiai eljárások elvégzésével, friss és tartós tejtermékeket és sajtkészítményeket gyárt. Tejet, tejszínt, tejitalokat, vajat, savanyított tejtermékeket, tejfölt, kefirt, joghurtot, sajtot, túrót, túrókészítményeket, valamint sűrítményeket, porított termékeket állít elő. Átveszi a beérkező alapanyagokat (tej, tejszín stb.), és ellenőrzi azok mennyiségét és minőségét. Tisztítja, fölözi, és beállítja a szükséges zsírtartalmat. Ellenőrzi a gyártóberendezések működőképességét. Hőkezeli (pasztőrözi), hűti, homogenizálja a tejet, tejszínt, tejalapú készítményeket. Recept szerint bekeveri a termék jellegének megfelelő alapanyagokat. Gombákat, ízesítő- és egyéb adalékanyagokat, oltóenzimeket használ. Előállítja a tejtermékeket. A tejszínből a tejszínérlelés, köpülés, íróleválasztás műveletekkel vajféleségeket készít. Kezeli, beoltja a sajttejet, az alvadékot feldolgozza, és érleli a sajtot. Összeállítja az ömlesztett sajtok alapanyagait, majd aprítja, ömleszti azokat. A készárut zacskóba, dobozba, műanyag pohárba adagolja, kiméri, csomagolja. Megfelelő hőmérsékletre hűti a tejtermékeket, és átadja a raktárnak tárolásra.

A minőség biztosítása érdekében fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végez, és annak eredményét dokumentálja. Az alkalmazott gépeket, eszközöket és berendezéseket beállítja, üzemelteti, felügyeli, tisztítja, karbantartja, illetve karbantartatja. Melléktermékeket, hulladékokat kezel. A munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartja és betartatja.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó”?

 

A „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” szakember többnyire zárt rendszerű technológiai gépsorok mellett dolgozik, amelyek az előkészítést, különböző tartósító eljárásokat, valamint a csomagolást végzik. Jellemzően az alábbi eszközöket és anyagokat használja:

 • hagyományos eszközök: sajtár, köpülő, szűrők és sziták;
 • tejfeldolgozó berendezések, gépek többek között: komplett tejfeldolgozó vonalak, vajköpülő gépek, acéltartályok, sajtkádak, pneumatikus sajtprés, tejszeparátorok, pasztőrkádak, tárolóedények, töltőberendezések, automatikus csomagoló és címkéző gépsorok;
 • tejhűtők, saválló kannák;
 • mosóberendezések, mosó automaták;
 • anyagmozgató gépek, pl. targonca;
 • számítógép a minőségellenőrzéshez;
 • tömeg-, térfogat-, sűrűségmérő eszközök;
 • hőmérő, mérleg;
 • fertőtlenítő és tisztítószerek;
 • a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök;
 • munka-, tűz- és környezetvédelmi berendezések, eszközök.

 

A Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó tej alapanyaggal, különféle oltóenzimekkel, a szabványokban engedélyezett színező-, tartósító- és ízfokozó anyagokkal, fűszer-, gyümölcs-, kakaó- és csokoládé készítményekkel, vitamin adalékanyagokkal stb. dolgozik.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” lesz?

 

A „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” jellemzően zárt térben, üzemcsarnokban, gépek között vagy kisebb kézműves műhelyekben dolgozik, ahol a szigorú higiéniai és technológiai követelmények meghatározóak. A munkavégzés során a tevékenységéhez előírt munkaruházatot visel.

A „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” munkaidő-beosztása a termelőüzem munkarendjéhez igazodik. Jellemző a folyamatos üzemmód és a több műszakban történő foglalkoztatás. Ebből adódóan esti, éjszakai és hétvégi munkavégzésre is sor kerülhet.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Tejfeldolgozóként, tejtermékgyártóként” dolgozzon, az „Élelmiszer” szakmacsoporton belül a „Tejipari szakmunkás” (OKJ 34 541 10) szakképesítés megszerzése előnyös lehet. Az oktatás történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. Az iskolarendszerű nappali képzés jellemzően a szakközépiskolákban folyik, ahol 3 év tanulást követően, sikeres szakmai vizsga letételével szerezhető meg a szakképesítés. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 960-1440 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (30%), részben gyakorlati (70%).

Nappali tagozaton a 9. és a 10. évfolyamot követően 140 óra összefüggő szakmai gyakorlat van. 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

 

Részszakképesítések:

 

Sajtkészítő (OKJ 31 541 07)

Tejtermékgyártó (OKJ 31 541 09)

 

A fenti részszakképesítések esetében, hallássérültek és tanulásban akadályozottak számára speciális adaptált tantervek rendelkezésre állnak.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

 

Továbblépési lehetőségek: a „Tej- és tejtermékgyártó” mestervizsga letétele, az „Élelmiszeripari technikus” (OKJ 54 541 02) szakképesítés megszerzése, majd ezt követően a „Tejipari szaktechnikus” (OKJ 55 541 08) ráépülő szakképzésben történő részvétel, valamint a Tejipari Szakmérnök és Tejipari Szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakon történő továbbtanulás.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

Több képzőhely ajánlatában szerepel a szakképzés, amelyek közül a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik szakképzés:

 

Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Budapest)

“IOSZIA” Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft. (Budapest)

Magiszter Menedzser Kft. (Budapest)

Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” foglalkozást választom?

 

A „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” munkája álló és hajlott testhelyzetben végezhető, gyakori helyváltoztatással járó, közepesen nehéz fizikai munka. A sok állás fokozottan igénybe veszi a lábakat, aminek következtében jelentkezhetnek ízületi panaszok. Pszichés megterhelést jelenthet a gép mellett végzett monoton tevékenység, mely szubjektív fáradtságérzéssel, az éberségi szint csökkenésével, álmossággal, a figyelem, a reakciókészség csökkenésével, közömbösséggel, teljesítményingadozással járhat. A termelési területen a többműszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus is nehézséget okozhat.

 

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • közepesen nehéz fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) egészségi állapot;
 • jó látás;
 • jó gyakorlati színlátás;
 • jó ízlelés, szaglás;
 • egészséges bőr szükséges a látható bőrfelületeken, kifejezetten a kézen és az arcon (a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt);
 • semmilyen fertőző betegségben nem szenvedhet

 

Fertőző betegség, illetve a vegyszer- vagy ételallergia kizáró ok ezen az élelmiszeripari munkaterületen is.

 

Környezeti ártalmak:

 

A „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártót” a következő környezeti ártalmak érhetik munkája közben:

 • egészségre ártalmas tényező, hogy bizonyos munkaterületeken nedves, nyirkos üzemben dolgoznak, a termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom;
 • baleseti veszélyforrás lehet a magas hőmérsékletű készülékek falai okozta égés, forrázás, az elcsúszás, a vegyi anyagok helytelen használatából eredő sérülés;
 • a nagyüzemekben a gépek, gyártósorok működéséből adódóan a zajterhelés is előfordulhat.

 

A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülésspecifikus módosításával, bizonyos részfeladatokat egyéni elbírálás szerint hallássérültek és tanulásban akadályozottak is végezhetnek.

Tanulásban akadályozottak esetében egyszerű résztevékenységek elvégzésére nyílik lehetőség, melynek betanítása során fontos az új ismeretek fokozatos átadása, a többszöri, sokoldalú szemléltetés.

Halláscsökkenés esetében fontos az alkalmazott gépek, berendezések hangjelzéseinek fényjelzések használatával történő átalakítása, mellyel egyes részfeladatok elvégezhetővé válhatnak számukra is.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 • Kézügyesség, mert a gépek mellett szükségesek a gyors és pontos kézmozdulatok;
 • Fizikai erőnlét az anyagok, termékek mozgatásához, az egész napos álláshoz;
 • Kitartás, a munka monotonitása miatt, a munka egész napi pontos elvégzéséhez lényeges;
 • Figyelem, mert munkája figyelemkoncentrációt és megfigyelőképességet igényel az alapanyagok minősítésénél vagy a tejtermékek csomagolásánál;
 • Együttműködés a munkatársakkal való szoros munkakapcsolat miatt.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van, szívesen dolgozik eszközökkel, anyagokkal, követi az előírásokat.

 

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy a „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” a munkavégzés során többféle eszközt használ, velük ügyesen bánik, különböző alapanyagokat dolgoz fel, alakít. A feladatait pontosan, sorrendben végzi. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” leszek?

 

A „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” tejipari üzemekben, vállalkozásoknál helyezkedhet el. A házi készítésű termékeket előállító kisebb tejfeldolgozó műhelyében (pl. sajtmanufaktúra) többnyire saját egyéni vagy társas vállalkozása keretében tevékenykedhet. Elsősorban a nagyüzemek keresnek szakembereket.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártóként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a tejipari vállalkozás méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, forgalmától függően változhat.

A „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” fizetése elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 300.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó” foglalkozást választom?

 

Munkakörök:

 

Elsődleges tejkezelő

Fehérsajtkészítő

Friss és tartós tejtermékek gyártója

Gomolyaalapanyag-készítő

Homogenizáló (élelmiszer-ipari)

Kazeinkészítő

Kazeinörlő

Kefír-, joghurtkészítő

Keménysajt-készítő

Lágysajt-kezelő

Margarinfeldolgozó

Ömlesztettsajt-főző

Sajt- és vajkészítő

Sajtdaráló

Sajtérlelő

Sajtkészítő

Sajtkezelő

Sajtpréselő

Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező

Tejcsomagoló

Tejfejtő

Tejfeldolgozó

Tejföl- és túrókészítő

Tejleszívató, -felöntő

Tejporkészítő

Tejtermék előkészítő

Tejtermékgyártó

Üzemi tejátvevő

Vajkészítő

Vajleszedő

Vajmester

 

Rokon foglalkozások:

 

Élelmiszeripari technikus

Édesipari termékgyártó

Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője