Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő

TERMÉK-ÖSSZESZERELŐ, KÉZI ÖSSZESZERELŐ

Foglalkozási terület: Gépészet, nehézipar és egyéb műszaki terület

6-jegyű FEOR kód: 821900

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” foglalkozást választom?

 

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” munkájával a gyár, üzem profiljától függő termékek előállításában működik közre. Feladata műveleti utasítások pontos, precíz végrehajtásával a részegységek összeállítása. Egyszerűbb szerelési munkát végez, mint például játék, toll, csavarok egyéb kötőelemekkel való ellátása. Amennyiben szükséges, az alapanyagokat és szerelési eszközöket, többnyire kézi anyagmozgatással, a munkaterületre szállítja. Az elkészült terméket, részegységet a rendeltetési helyére (pl. csomagoláshoz) továbbviszi. A munkavégzés során felhalmozódott selejtes darabokat a megadott utasítások szerint eltávolítja. Munkaterületét tisztán tartja, takarítja.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő”?

 

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” munkája során jellemzően a következő eszközökkel és anyagokkal dolgozik:

  • kéziszerszámok, például csavarhúzó, fogó stb.;
  • alapanyagok, alkatrészek, műanyagipari termékek;
  • tisztító-, fertőtlenítőszerek.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” leszek?

 

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” munkáját beltéri helyszínen, gyártó- és összeszerelő üzemben, műhelyben végzi.

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” munkaidő-beosztása az összeszerelő üzem munkarendjétől függ, ehhez igazodik. Dolgozhat a 40 órás, szokásos munkaidőben, de jellemző lehet a többműszakos beosztás, ill. ebből adódóan az esti, éjszakai munkavégzés is. Túlórázás, hétvégi, ünnepnapi munkavégzés szintén előfordulhat, pl. szoros szállítási határidők esetén. Az akkreditált foglalkoztatóknál gyakori a részmunkaidőben történő foglalkoztatás.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Termék-összeszerelőként, kézi összeszerelőként” dolgozzon, munkahelyi betanítás is elegendő lehet. Az adott munkahelyen (pl. a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált munkaadóknál) történő betanítás során, néhány hét alatt ismeri meg a helyszínt, az elvárásokat, az alapanyagokat, alkatrészeket, szállítóeszközöket stb. és összeszerelés módját.

 

Továbblépési lehetőség: az „Elektromos gép- és készülékszerelő” (OKJ 34 522 02) vagy a „Villamos berendezés szerelő és üzemeltető” (OKJ 52 522 04) vagy a „Gépjárműépítő, szerelő” (OKJ 34 525 01) szakképesítések megszerzése. „Elektromos gép- és készülékszerelő” mestervizsga letétele vagy „Villamosipari technikus”, „Gépésztechnikus” képzésben való részvétel.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

Az alábbi iskolákban folyik ágazati képzés:

 

Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Cegléd)

Ceglédi Szakképzési Centrum Nagykátai Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Nagykáta)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma (Budapest)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Budapest)

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Öveges József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Budapest)

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Budapest)

OKTÁV Továbbképző Központ (Budapest)

MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

“IOSZIA” Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” foglalkozást választom?

 

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” álló vagy ülő testhelyzetben, jellemzően könnyű fizikai munkát végez. A szakma gyakorlása – a részegységek összeszerelése, beigazítása, beszerelése a készülékbe stb. – a mozgásrendszer, a karok, kezek, ujjak fokozott használatát igényli. Fizikai nehézséget okozhat a váltakozó műszakhoz való alkalmazkodás. Pszichés megterhelést jelenthet az elkészült munka ellenőrzése, a hibásan összeszerelt termékek kiszűrése során a fokozott figyelemösszpontosítás. A monoton tevékenység fáradtságot okozhat, ami az éberségi szint csökkenésével, a figyelem csökkenésével járhat.

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” munka jellegéből fakadóan szükséges egészségügyi tényezők az alábbiak:

 

  • ép karok, kezek és ujjak a pontos összeszereléshez szükséges aprólékos mozdulatokhoz;
  • jó állóképesség a tartós állómunka miatt;
  • terhelhető mozgásrendszer a munkával járó mozgás, hajlongás miatt;
  • jó látás, szín-, és térlátás az összeszerelési feladatok elvégzéséhez.

 

Környezeti ártalmak:

 

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” munkavégzésére környezeti ártalom, baleseti veszély nem jellemző.

Hallás-, látás- és mozgássérültek, valamint tanulásban akadályozottak a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusnak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört. A munkahely infokommunikációs akadálymentesítésével, speciális eszközök beszerzésével, munkaköri változtatásokkal (egyes feladatok más munkatársaknak történő átadásával) segíthető elő, hogy ezen a pályán dolgozhassanak.

A munkakörnyezet ergonómikus kialakításával mozgássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése. Mozgássérülteknél elsődleges szempont a környezeti adaptáció, a közvetlen munkatér ergonómikus, sérülésspecifikus átrendezése, és az akadálymentes helyváltoztatás, közlekedés biztosítása (lift, rámpa, kapaszkodók).

Értelmi sérültek foglalkoztatása esetén, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során, fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek többszöri, ismételt bemutatása, begyakorlása, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, valamint a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása. Nagy figyelmet kell fordítani a társas környezetbe való beilleszkedés elősegítésére.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

  • Kézügyesség, hiszen sokszor aprólékos mozdulatokkal kell egészen kicsi alkatrészeket összeszerelni;
  • Figyelem, mert ehhez a munkához nagyon fontos a részletek alapos figyelemmel kísérése, valamint a pontos, aprólékos munkavégzés;
  • Kitartás, hogy a sokszor egyhangú munka ellenére folyamatos figyelmet tudjon biztosítani az alapos munkavégzés érdekében.

 

Érdeklődési irányok: Tárgyias – Megvalósító

 

Az ilyen érdeklődésű emberek szívesen dolgoznak különféle eszközökkel, berendezésekkel. Szeretik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Előnyben részesítik a jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhető munkát.

 

Munkamód: Tárgyias – Gyakorlatias – Aprólékos

 

Ez azt jelenti, hogy a „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” szívesen dolgozik különböző eszközökkel és anyagokkal. Elsősorban azt kedveli, ha az általa végzett munka során kézzelfogható dolgokkal foglalkozhat. A feladatokat pontosan, sorrendben szereti végezni.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” jellemzően ipari üzemekben, gyárakban, alkalmazottként dolgozik. A megváltozott munkaképességűek számára az akkreditált munkaadók által biztosított munkalehetőségek közül kiemelkedik a termék-összeszerelő, kézi összeszerelő munkakör.

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” iránt a jövőben növekvő munkaerőpiaci keresletre számíthatunk.

Várhatóan a betölthető állások száma meghaladja a munkakeresők számát, ezért könnyű lesz elhelyezkedni.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Termék-összeszerelőként, kézi összeszerelőként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a foglalkoztató jellegétől, méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, árbevételétől függően változhat. Az akkreditált foglalkoztatók többnyire minimálbéren alkalmazzák megváltozott munkaképességű munkavállalóikat.

A „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” fizetése az országos átlagbérnél alacsonyabb.

Az átlagkereset havi bruttó 190.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Termék-összeszerelő, kézi összeszerelő” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Műanyagtermék-összeszerelő

Fémtermék-összeszerelő

Szalagmunkás

 

Rokon foglalkozások:

 

Villamosberendezés-összeszerelő

Mechanikaigép-összeszerelő

Finommechanikai összeszerelő