Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó

VIRÁGKÖTŐ ÉS VIRÁGKERESKEDŐ, VIRÁGBOLTI ELADÓ

Foglalkozási terület: Mezőgazdaság

6-jegyű FEOR kód: 511173

 

Miből áll a munkája annak, aki a „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” foglalkozást választja?

 

A növények fontos szerepet játszanak életünkben, akár a kertben foglalatoskodunk velük, akár lakásdekorációként szeretnénk otthonossá tenni velük lakókörnyezetünket. Egy-egy jól megválasztott növénnyel vagy virággal szeretteinknek is kedveskedhetünk ünnepek alkalmával. A káprázatos csokrok, a pompás ünnepi és alkalmi díszek a névnapok, születésnapok, évfordulók, esküvők és a legkülönfélébb rendezvények nélkülözhetetlen kiegészítői, de csak a szakképzett virágkötő tudja azt a titkot, amitől a díszpapír, a szalagok, a drótok és persze a virágok tökéletes harmóniában olvadnak össze.

A „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” virágkötő üzemben, különböző szintű virágértékesítési helyeken (stand, pavilon, üzlet, szalon), virágkellék-nagykereskedelmi szakáruházban eladói és virágkötészeti tevékenységet végez. A vásárlók igényei alapján virágdíszeket, virágcsokrokat, koszorúkat, szobadíszítést, asztaldíszítést készít. Növényekből, virágokból alkalmi csokrokat (pl. mennyasszonyi csokor) állít össze.

Átgondolja a vevői igényeket és a piaci lehetőséget, legyen szó szezonális virágokról, ápolószerekről, cserepekről vagy díszítőelemekről. A virágbeszállítókkal tárgyal a beszerzésre kerülő áruk fajtájáról, áráról és mennyiségéről, majd a kereskedelmi egységbe szállíttatja azokat. Ha új áru érkezik, akkor vágott virág esetén letisztítja a szárat a levelektől, tüskéktől. Visszavágja, és minél előbb vízbe teszi, esetleg felszívatja (gerbera). Ha egyből a pultra kerül a virág, akkor szépen elrendezi a vázákban, virágtartókban. Annak érdekében, hogy a minőség ne sérüljön, azokat a számukra megfelelő helyen tárolja. Itt gondolnia kell a virágok fényigényére is például. Rendbe rakja a kirakatot, a pultot. Az utcán szemet gyönyörködtető kompozíciókat helyez el. A színek, az illatok és a formák már akkor megragadják a vevőket, amikor egy virágbolt kirakatához közelítenek. A belső tér hangulatos kialakítása további fontos szempont a sikeres eladáshoz. Az eladótérben a virágokhoz kötődő lakberendezési tárgyakat helyez el, mint például egy dekoratív váza, egy formás mécsestartó, egy tekintet vonzó kaspó. A virágok különféle stílusú és más-más technikával készült összeállításai ötletet is adhatnak a vásárlóknak. A cserepes növényeket öntözi vagy áztatja, hogy kellő mennyiségű nedvességet kapjanak. Nyitás után kiszolgálja a vevőket. Felveszi a megrendeléseket. Igény szerint elkészíti a csokrokat, virágkompozíciókat. Ennek során a virágokat, alapanyagokat előkészíti (pl. drótozás). Összeállítja a kért csokrot, koszorút, virágtálat stb. Díszíti, csomagolja a kész csokrot. Kapcsolatot tart a vásárlókkal. Üdvözli, illetve elbúcsúzik tőlük, kérdéseikre válaszol, felhívja a figyelmet a futó akciókra, szükség esetén panaszt kezel. A vevőknek szaktanácsot ad mind a virágok kiválasztásával, mind azok ápolásával kapcsolatosan. Tájékoztatást nyújt a szobanövények kezeléséről, a növény fény-, tápanyag- és vízigényéről. A virágüzlet működtetése során munkájának része a marketingtevékenység, a készlet- és raktárkezelés, a nyilvántartás és az értékesítés. Aki üzletet vezet, az hetente 2-3 alkalommal kijár a virágpiacra az árut beszerezni, intézi a megrendelést. Kezeli a pénztárgépet és a pénzt. Ellenőrzi a számlákat, készpénzes és bankkártyás fizetéseket, illetve banki, postai ügyeket intéz. A szabályszerű üzletmenet biztosítása érdekében nyilvántartásokat vezet, egyeztet az illetékes hatóságokkal. Az üzlet rendjére, tisztaságára folyamatosan figyel. Zárás után takarít, a virágokról gondoskodik, hogy másnapra is szépek maradjanak.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó”?

 

A „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” munkája során elsősorban mezőgazdasági eszközöket, gépeket és berendezéseket használ, illetve a megrendelőkkel való kapcsolattartáshoz szükséges kommunikációs és irodatechnikai berendezéseket:

 

 • kéziszerszámok: ollók, kések, csípőfogó, drótvágó, tűzőgép, ragasztópisztoly, melyeket a virágkötés vagy a koszorúkészítés során használ;
 • hűtőszekrény a vágott virágok tárolására;
 • öntözőberendezés, öntözőkanna a cserepes dísznövények ápolásához;
 • virágcserép, virágláda, dézsa;
 • meteorológiai műszerek, pl. hő- és páramérő;
 • friss, selyem- és szárazvirágok, zöldek;
 • tároló eszközök: vázák, virágkosarak, virágtálak;
 • díszítő elemek: csomagolóanyagok (celofán, selyempapír), gombostű, drótok, fémszálak, szalagok, zsinórok, kötőző zsinegek, koszorúalapok, tűzőhab téglák, gyertyák, mécsesek stb.;
 • ápolószerek: virágtartósító és a virágnyílást elősegítő szerek;
 • nagykereskedők katalógusai, szakmai könyvek, albumok;
 • kommunikációs eszközök: telefon, fax;
 • pénztárgép;
 • irodatechnikai eszközök: számítógép internetkapcsolattal, nyomtató.

 

Milyen munkakörnyezetben fog dolgozni, aki „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” lesz?

 

A „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” munkájának helyszíne a virágbolt. A munkaidő nagy részét zöld növények között, nyugodt környezetben tölti. Ritkán más helyszínen (pl. rendezvényterem) is dolgozik. A körülmények az üzlet elhelyezkedésétől, felszereltségtől is függenek. A virágok eltarthatósága a hűvös levegőben jobb, így télen sem fűthetik a boltot túl melegre, nyáron pedig – ahol van – elindítják a légkondicionálót.

A „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” munkaideje a kereskedelmi egység nyitvatartásától függ. A munkaidőt befolyásolja az is, hogy az adott időszakban milyen forgalomra számítanak. Ha nagy a forgalom (például Anyák napján vagy ballagáskor), akkor gyakori a túlóra. Előfordulhat, hogy reggeltől késő estig dolgozik. A hétvégék, ünnepnapok sem mindig könnyűek, más akkor kapcsolódik ki, a virágbolti eladónak lehet, hogy akkor van a legtöbb munkája.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladóként” dolgozzon, a „Mezőgazdaság” szakmacsoporton belül a „Virágkötő és virágkereskedő” (OKJ 34 215 04) szakképesítés megszerzése megfelelő lehet. A képzés történhet iskolarendszerű nappali, valamint iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében. Aszerint, hogy melyik képzési formát választjuk, eltérő a képzés időtartama. A nappali képzés szakközépiskolában folyik, a képzési idő 3 év. A felnőttképzésben, a képzőhelytől függően, 800-1000 óra között változhat a képzési idő.

A képzés részben elméleti jellegű (20%), részben gyakorlati (80%).

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama az első szakképzési évfolyamot követően 70 óra.

 

Kapcsolódó részszakképesítések:

 

Virágbolti eladó (OKJ 31 215 01) (240-360 óra)

Virágkötő (OKJ 31 215 02) (320-480 óra)

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

Alapfokú iskolai végzettség (az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges).

 

Továbblépési lehetőségek: a „Virágdekoratőr” (OKJ 35 215 02) szakképesítés megszerzése, felsőfokú továbbtanulás a „Kertészmérnök” alapképzési szakon.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A „Virágkötő és virágkereskedő” szakképzés választásakor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

 

A régió iskolái közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Újbudai Szakiskolája (Budapest)

Bocskai István Református Oktatási Központ – Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Halásztelek)

Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Tata)

Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola (Budapest)

FM KASZK – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Budapest)

MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpont (Budapest)

ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület (Budapest)

EFEB Felnőttoktatási Központ (Budapest)

Magiszter Menedzser Kft. (Budapest)

OKTÁV Továbbképzési Zrt. (Esztergom)

Primex Oktatási Kft. (Budapest)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” foglalkozást választom?

 

A „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” könnyű és alkalmanként, például koszorúkötéskor, közepesen nehéz fizikai munkát végez. A sok állás megviselheti a lábat. A cserepes dísznövények gondozásakor, átültetésekor jellemző a görnyedés, a hajolás és guggolás. Az anyagok és eszközök szállítása, mozgatása (pl. koszorúkötéskor) is jó fizikai állapotot követel meg. A drótok és a tüskék felsérthetik az ember kezét. Csúcsidőszakokban (különösen ünnepnapok: Nőnap, ballagás, Halottak napja idején), a határidők szorításában, időkényszer mellett kell dolgozniuk, ami pszichés megterhelést jelenthet. A túlórázás elfáradáshoz, kimerültséghez vezethet.

 

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • könnyű fizikai munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar, ujjak), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) egészségi állapot a sok állás, illetve kézi munka, koszorúk, virágdíszek elkészítése során szükséges;
 • jó látás;
 • jó gyakorlati színlátás.

 

Környezeti ártalmak

 

A „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” munka során környezeti ártalomnak tekinthető és baleseti lehetőség:

 • Baleseti veszély a kézsérülés lehetősége, amit a munka során használt ollók, éles kések, virágdrót, a fenyőgyanta, fenyőtű, virágtövis okozhat;
 • a növényvédő- és talajfertőtlenítő-szereknek allergizáló, irrittív hatása lehet;
 • ergonómiai kockázatot jelenthet a kényszertesttartásban (guggolás, térdelés, hajlás) végzett munka és a kézi anyagmozgatás.

 

Látás-, hallássérültek és tanulásban akadályozottak a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört. Elhelyezkedésük a munkahely fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésével, speciális eszközök beszerzésével, munkaköri változtatásokkal – egyes feladatok más munkatársaknak történő átadásával – segíthető elő.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód). A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” szakma azoknak felel meg leginkább, akik rendelkeznek a következő kompetenciákkal, akikre jellemzőek az alábbi érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Kézügyesség például a koszorúk, virágdíszek elkészítéséhez;
 • Fizikai erőnlét az egész napos álláshoz, járkáláshoz, a virágládák cipeléséhez;
 • Kreativitás az esztétikus virágcsokrok, díszek megalkotásához;
 • Kommunikációs képesség a beszállítókkal, vevőkkel, munkatársakkal, hatóságokkal való folyamatos kapcsolattartáshoz;
 • Figyelem a vevő kérésére, a virágok ápolására, illetve a pénzkezelésre;
 • Vállalkozói kompetencia, hogy az üzletet nyereségesen tudja működtetni.

 

Érdeklődési irányok: Alkotó – Tárgyias – Megvalósító

 

Erre az érdeklődési irányra az jellemző, hogy szeret önállóan létrehozni valamit, amihez felhasználhatja képességeit, elképzeléseit. Szívesen dolgozik eszközökkel, szerszámokkal, különféle anyagokkal. Szereti, ha munkájának kézzelfogható eredménye van. Megadott utasítások szerint végzi a munkáját, követi az előírásokat (pl. növényápolás). Jobban kedveli azokat a feladatokat, amelyek előre láthatóak és kiszámíthatóak.

 

Munkamód: Tárgyias – Aprólékos – Gyakorlatias

 

Ez azt jelenti, hogy a „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” a munkavégzés során többféle eszközt (pl. ollók stb.) használ, velük ügyesen bánik. A feladatait pontosan, sorrendben végzi. Szívesen fordítja figyelmét az apró részletekre. Kézzelfogható dolgokkal foglalkozik.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” leszek?

 

A „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” dolgozhat standon, pavilonban, üzletben, szalonban vagy nagykereskedelmi szakáruházban alkalmazottként, vagy vezethet saját vállalkozást.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyű lesz elhelyezkedni.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladóként” fogok dolgozni?

 

A fizetés a „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a foglalkoztatás jellegétől függően változhat.

A „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” fizetése jelentősen elmarad az országos átlagbértől. A kezdő fizetés általában a minimálbér.

Az átlagkereset havi bruttó 210.000 Ft.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Virágkötő és virágkereskedő, virágbolti eladó” foglalkozást választom?

 

Munkakörök:

 

Virágkereskedő

Virágbolti eladó

Piaci virágárus

Koszorúkötő

 

Rokon foglalkozások:

 

Eladó

Kereskedő

Piaci, utcai árus