Zenei előadóművész

ZENEI ELŐADÓMŰVÉSZ

Foglalkozási terület: Művészet, kultúra és kommunikáció

6-jegyű FEOR kód: 272446

 

Miből fog állni a munkám, ha a „Zenei előadóművész” foglalkozást választom?

 

A „Zenei előadóművész” a közönség szórakoztatásáért dolgozik. Darabokat ad elő, melyek a zene élvezetének élményét nyújtják, akár hangszer, akár énekhang által. A művész felléphet szólistaként vagy egy másik művész kísérőjeként, lehet szólamvezető, vagy akár egy együttes, csoport, kórus vagy zenei társulat tagja. Kiválasztja a személyiségének, temperamentumának, személyes mondanivalójának kifejezéséhez leginkább megfelelő hangszert vagy énekmódot. A hangszeren való játékot, illetve az éneklés módját gyakorolja. Játéktechnikáját, énekhangját naponta fejleszti, csiszolja. Dalokat, darabokat tanul meg, majd tudását bemutatja a közönségnek. Koncertet ad, fellép. Hangfelvételeket készít. Saját vagy más zeneszerzők műveit lemezstúdióban előadja, rögzíti. Zenét szerez, komponál. Inspirációjának megfelelően különböző stílusú zenedarabokat alkot. Zeneműveket átír, áthangszerel. A hangszerét ápolja, tisztán tartja, elvégzi a szükséges karbantartási és minőség-megőrzési tevékenységeket. Gondoskodik arról, hogy a hangszer mindig a megfelelő hangzással rendelkezzen, például beállítja a húrok feszességét. Szükség esetén új hangszert keres, készíttet, vásárol. Zenei ismeretterjesztést végez. Munkáját népszerűsíti. Ügynököt fogad, vagy más úton ismerteti meg tevékenységét a nagyközönséggel. A zenei előadóművész munkája akkor sikeres, ha alkotásaival, előadásmódjával a közönség elégedett, élvezik és szeretik, amit nekik nyújt, és ezért például koncertjegyet, zenei felvételeket hajlandóak vásárolni.

 

Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik a „Zenei előadóművész”?

 

A „Zenei előadóművész” jellemzően a következő eszközökkel, anyagokkal dolgozik:

 

 • különféle hangszerek, például: gitár, trombita, zongora, hegedű, nagybőgő;
 • erősítők, hangkeverők, mikrofonok, hangfalak;
 • hangfelvevők, -lejátszók;
 • digitális vagy analóg metronóm, hangoló;
 • kották;
 • számítógép, számítógépes szoftverek zeneszerzésre, zenei felvételek készítésére;
 • irodatechnikai eszközök: irodatechnikai szoftverek, nyomtató, íróeszközök, telefon.

 

A hangszerek karbantartásához és tisztításához használhat különféle ápoló, lakkozó, polírozó, tisztító anyagokat és eszközöket.

 

Milyen munkakörnyezetben fogok dolgozni, ha „Zenei előadóművész” leszek?

 

A „Zenei előadóművész” munkáját többnyire épületen belül, zárt térben végzi. Próbateremben vagy saját otthonában gyakorol. Zenei stúdiókban készít felvételeket. Előadóteremben, színházban, koncertteremben ad elő. Táncházakban, vendéglátóhelyeken is gyakran találkozunk zenei előadásokkal. A koncertek bizonyos esetekben lehetnek a szabadban is. Az előadóművész munkájának része a fellépésekre történő utazás. Turnék esetén akár külföldi, többnapos tartózkodásra is sor kerülhet.

A „Zenei előadóművész” többnyire rugalmasan oszthatja be munkaidejét. A munkaidő gyakorlással töltött részét a zenei előadóművész maga határozza meg. A koncertek, zenei felvételek pedig szerződésben rögzített időpontok és időbeosztás alapján folynak. Jellemző az esti, éjszakai, valamint a hétvégi munkavégzés. Munkaterhelése koncertekre, felvételekre készüléskor lehet akár napi 12-14 óra is.

 

Milyen képzést célszerű választanom, ha „Zenei előadóművész” szeretnék lenni?

 

Ahhoz, hogy valaki „Zenei előadóművészként” dolgozzon, felsőfokú tanulmányok szükségesek. Az „Előadó-művészet” (Performance) alapképzési szak (BA) elvégzése megfelelő kiinduló alap lehet.

Választható szakirányok:

 • klasszikus zongora, orgona, csembaló, harmonika, hárfa, gitár, lant, cimbalom, hegedű, mélyhegedű, gordonka, gordon, furulya, fuvola, oboa, klarinét, szaxofon, fagott, kürt, trombita, tuba, harsona, ütőhangszerek, ének;
 • jazz-zongora, jazzgitár, jazzbasszusgitár, jazzbőgő, jazzszaxofon, jazztrombita, jazzharsona, jazzdob, jazzének;
 • zenekar- és kórusvezetés;
 • egyházzene-orgona, egyházzene-kórusvezetés;
 • népi vonós (hegedű, brácsa, nagybőgő-cselló-ütőgardon), népi pengetős (citera-tambura-koboz-tekerő), népi fúvós (furulya-duda, klarinét-tárogató), népi cimbalom, népi ének.

 

Előnyt jelenthetnek a művészeti szakgimnáziumok előadó-művészet ágazatán folytatott tanulmányok.

 

Képzési terület: Művészet

 

Az alapképzési szakon a képzési idő 6 félév.

 

Az alapfokozat megszerzéséhez egy idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.

 

Szükséges előképzettség (bemeneti követelmény):

 

A felsőfokon történő továbbtanuláshoz érettségi szükséges.

 

Továbblépési lehetőség: mesterkurzusokon, zenei táborokban, fesztiválokon, versenyeken való részvétel, a „Klasszikus énekművész” vagy a „Klasszikus hangszerművész” vagy a „Kóruskarnagy” vagy a „Zeneszerző” vagy az „Egyházzene-művész” mesterképzési szak (MA) elvégzése, doktori fokozat megszerzése.

 

Melyik iskolában szerezhetem meg a szakképesítést?

 

A fenti szakképzések közül való választáskor a lakóhelyhez közeli vagy a sajátos nevelési igényű fiatalokat fogadó intézményeknél érdemes tájékozódni (honlap, „Nyílt Nap” stb.) a konkrét lehetőségekről.

A felsőoktatási intézmények közül az alábbiakban folyik képzés:

 

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Budapest)

Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar (Pécs)

Debreceni Tudományegyetem Zeneművészeti Kar (Debrecen)

Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar (Szeged)

Kodolányi János Egyetem (Budapest)

Premier Művészeti Szakgimnázium (Budapest, Békéscsaba, Szeged)

 

Milyen egészségi követelményeknek kell megfelelni, ha a „Zenei előadóművész” foglalkozást választom?

 

A „Zenei előadóművész” tevékenysége szellemi munka, amely könnyű, esetenként közepesen nehéz fizikai terheléssel jár. A munka nehézségét a sok gyakorlás okozta fizikai terhelés és a fellépések, koncertek során történő intenzív mozgás jelenti. A munkával fokozott pszichés és érzelmi terhelés jár, amely főleg az előadásokon való kiváló teljesítés igényéből adódik.

A művészeti tevékenység végzéséhez szükséges követelmények:

 • kiváló hallás, a zenei művek begyakorlása során ez fontos, mert így tudja ellenőrizni magát;
 • jó közeli látás a kotta olvasásához;
 • könnyű fizikai és szellemi munkavégzéssel járó igénybevételre alkalmas mozgásszervi (gerinc, kéz, kar), légzőszervi, szív- és érrendszeri, anyagcsere, endokrinológiai, idegrendszeri (egyes eszméletvesztéssel, egyensúlyzavarral és bénulással járó kórképek kizáró okot jelenthetnek) és pszichés (fokozott figyelemre és együttműködésre van szükség) egészségi állapot.

 

A „Zenei előadóművész” munkájára nem jellemzőek környezeti ártalmak. A munkakör alapvetően nem tartozik a balesetveszélyes foglalkozások közé, azonban bizonyos foglalkozási ártalmak érhetik a szakembert a munkavégzés során:

 • ízületi bántalmak, ínhüvelygyulladás léphet fel a sok gyakorlás következtében;
 • zenekari próbák, koncertek során zajterhelés kockázata is fennáll;
 • a koncertezés, a sok utazás és az ezzel járó felkészülés kimerültséghez vezethet;
 • a munkával járó stressz megterhelő a szervezetnek;
 • az utazások alkalmával a balesetek előfordulásának kockázata is megnőhet.

 

Mozgás-, látássérültek pályára kerülését, a sérülés típusától és mértékétől függően, a funkciócsökkenés kompenzálásával, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a munkakörnyezet infokommunikációs akadálymentesítésével, speciális eszközök, berendezések beszerzésével segíthetjük elő.

 

Milyen személyes jellemzők előnyösek a „Zenei előadóművész” foglalkozásnál?

 

Amikor döntést hozunk, fontos átgondolnunk, hogy rendelkezünk-e az adott foglalkozásra jellemző egyéni sajátosságokkal (érdeklődés, képességek, készségek, munkamód. A tulajdonságok megléte valószínűvé teszi, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és sikeresek, elégedettek leszünk az adott foglalkozásban. Természetesen minden foglalkozásnál más és más személyes jellemzők előnyösek, és mi magunk is különbözünk egymástól abban, hogy milyen mértékben rendelkezünk ezekkel.

A „Zenei előadóművész” szakma azoknak felel meg leginkább, akikre jellemzőek az alábbi kompetenciák, érdeklődés és munkamód típusok:

 

Kompetenciák (legfontosabb készségek, képességek):

 

 • Kreativitás a zeneművek alkotásához, előadásához;
 • Kommunikációs készség, hogy a zenész kollégákkal és a közönséggel könnyen megtalálja a közös hangot;
 • Önállóság az alkotó munkához;
 • Szövegértés a művek, dalok tanulásához;
 • Emlékezet a zeneművek, dalszövegek megjegyzéséhez, memorizálásához;
 • Idegen nyelvi kompetencia, elsősorban az idegen nyelvű darabokhoz, külföldi fellépésekhez;
 • Együttműködés a zenei munkatársakkal, zenekari tagokkal.

 

Érdeklődési irányok: Alkotó – Közösségi

 

Az ilyen érdeklődésű emberek fontosnak érzik, hogy saját személyiségüket megmutathassák valamilyen alkotó tevékenység keretében. Lényeges számukra, hogy önállóan dolgozhassanak, és új élményekkel, változatos feladatokkal találkozzanak. Szeretik a képzeletüket és az érzéseiket használni az alkotó tevékenységhez. Előnyben részesítik, hogy mások számára hasznos, fontos, szolgáltató tevékenységet végezhessenek. Élvezik, hogy sok emberrel kerülhetnek kapcsolatba.

 

Munkamód: Önálló – Gondolatokra irányuló – Változatos

 

Ez azt jelenti, hogy a „Zenei előadóművész” a feladatok nagyobb összefüggéseinek átlátására és kézben tartására törekszik. Előnyben részesíti, ha munkája során a munkafolyamatokat egyedül végezheti. Kedveli, ha munkája során mindig újszerű problémák merülnek fel, sokfajta, eltérő jellegű feladatot láthat el. Keresi azokat a változatos helyzeteket, ahol folyamatosan új kihívásokkal szembesülhet.

 

Milyen eséllyel találok munkát, ha „Zenei előadóművész” leszek?

 

Elhelyezkedési kilátások (várható munkaerőpiaci kereslet):

 

A „Zenei előadóművész” legtöbbször szellemi szabadfoglakozásúként dolgozik, de lehet egy önálló társulat, színház vagy művészeket menedzselő iroda tagja, alkalmazottja is. Elhelyezkedhet iskolákban, zenekarokban, kórusokban, színházakban és a médiában.

Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma hasonlóan alakul, mint a képzést elvégzők száma, ezért remélhetőleg talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

 

Mennyi lesz a bérem, ha „Zenei előadóművészként” fogok dolgozni?

 

A fizetés attól függően változhat, hogy a „Zenei előadóművész”, mennyire tehetséges, milyen szakmai elismertséggel rendelkezik. A keresetet a zenei előadóművész népszerűsége, keresettsége (hány fellépése van, műsorai mennyire nézettek), valamint a művész teherbírása is befolyásolja.

A „Zenei előadóművész” fizetése az országos átlagbért többnyire meghaladhatja.

Az átlagkereset havi bruttó 350.000 Ft körül alakul.

 

Milyen munkakörökben dolgozhatok, ha a „Zenei előadóművész” foglalkozást választom?

 

Betölthető munkakörök:

 

Alkalmi zenész

Dalszerző

Elektronikus zenész

Énekes

Énekkari tag

Énekművész

Filmzene-szerző

Hangszeres népzenész

Hangversenyénekes

Hangverseny-zongorista

Jazz-énekes

Kántor

Kántor-énekvezető

Kántor-kórusvezető

Kántor-orgonista

Karigazgató

Karmester

Katonazenész

Klasszikus zenész

Klasszikuszene-szerző

Koncertmester

Korrepetitor

Kórusvezető

Könnyűzenei művek szerzője

Lakodalmi zenész

Magánénekes

Nagyzenekari művek szerzője

Népdalénekes

Népi énekes

Népzenész

Opera-, operettszerző

Operaénekes

Popénekes

Popzenész

Rockzenész

Sanzonénekes

Slágerzenész

Szórakoztató zenész

Tánczenész

Templomi énekes

Templomi orgonista

Vendéglátóhelyi énekes

Vendéglátóhelyi zenész

Vokalista

Zenei előadóművész

Zenekari tag

Zenekarigazgató

Zenekaripróba vezető

Zenekarvezető

Zenész, billentyűs hangszer

Zenész, fafúvós hangszerek

Zenész, fújtatós hangszer

Zenész, húros hangszer

Zenész, pengetős hangszerek

Zenész, popzene

Zenész, rézfúvós

Zenész, ütőhangszerek

Zenész, vonós hangszerek

Zongorakísérő

Zongorista

 

Rokon foglalkozások:

 

Zenetanár

Színész

Cirkuszi előadóművész