• 2020-05-08

A piarista intézményekben dolgozó segítő szakemberek – iskolapszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, pedagógusok – az idei érettségi vizsga rendkívüli körülményeire való tekintettel kiemelt figyelmet fordítanak a végzős piarista diákok felmerülő nehézségeire, lelki problémáira, melyek enyhítésében, megoldásában érdemi segítséget kívánnak nyújtani.

A pszichés nyomás ebben az időszakban hatványozottan jelentkezhet az érettségi vizsgájukra készülő vagy már azt teljesítő fiataloknál: a felkészüléstől kezdve a felmerülő bizonytalanságokon át a helyszínre való eljutásig idén semmi sem olyan, mint a korábban megszokott, ezért a diákok most érzékenyebben reagálhatnak a történésekre. Mindez kihathat a vizsgával kapcsolatos érzéseikre: az ilyenkor megszokottnál magasabb fokú aggodalmat, szorongást, félelmet ébreszthet bennük.

A piarista Segítő Háló önkéntes tagjai előre kialakított ügyeleti rendben fogadják a lelki támogatást igénylő végzős diákok jelentkezését telefonon, Skype-on, Zoom-on és egyéb kommunikációs csatornákon, hogy meghallgassák őket, ha szeretnék megosztani a vizsgán történteket, az ezzel kapcsolatos örömüket, bánatukat, nyugtalanságukat, kételyeiket.

„Gyakran tapasztaljuk, hogy egy idegennek könnyebb beszélni nehézségeinkről; pont azért, mert nincsenek elvárásai, előítéletei a másik félről, a helyzetről. A Segítő Hálóhoz forduló diákok maximálisan számíthatnak értő figyelemre, együttérzésre, titoktartásra, türelemre, és ha szükséges, a helyzet külső szemmel való átértékelésére”– olvasható a Segítő Háló önkénteseinek felhívásában.

A Segítő Háló lelki segítségnyújtására vonatkozó lehetőség e héten él: az egyes intézményekhez eljuttatott tájékoztatóban olvasható mindazon szakemberek névsora és elérhetősége, akik bizalommal várják a vizsgázók hívását az érettségi idején reggelente 7.30-tól 8.30-ig és délutánonként 13.00 és 18.00 óra között.

PIARISTA REND MAGYAR TARTOMÁNYA