• 2020-04-11

„Ha átöleljük az Urat, akkor a reményt öleljük át: íme, a hit ereje, amely megszabadít a félelemtől, és reménnyel ajándékoz meg bennünket.” Így zárul Ferenc pápa üzenete, mely az egész emberiségnek szóló „Urbi et Orbi” áldással egybekötött rendkívüli imaalkalmon hangzott el a római Szent Péter téren.

Különleges hangulat övezi az idei 2020-as húsvétot. Szinte mindnyájan be vagyunk zárva otthonunkba, és nem tudunk fizikailag részt venni azoknak a misztériumoknak a megünneplésében, amelyek új élettel ajándékoztak meg bennünket: nem lehetünk jelen fizikailag sem nagycsütörtökön az Úr vacsorájánál, sem nagypénteken az Úr szenvedésénél, sem húsvét vigíliáján, sem a feltámadás örömteli bejelentésénél a hét első napjának hajnalán. Nem lehetünk jelen, de lehetőségünk lesz hittel, reménnyel, odaadással megünnepelni és átélni húsvét ünnepét.

A Piarista Rend Generálisi Kongregációja nevében élő reménnyel teli üzenetet szeretnénk közvetíteni mindannyiótok felé, akik valamilyen formában osztoztok piarista életünkben és küldetésünkben. Diákjainkhoz, a Kalazancius Mozgalom tagjaihoz, a családokhoz, a tanárokhoz, a nevelőkhöz, a csoportvezetőkhöz, az intézményeinkben dolgozó szakemberekhez, a küldetésünk bármely területén tevékenykedő munkatársainkhoz és a nem oktatással foglalkozó dolgozóinkhoz fordulunk. Üzenünk továbbá a Piarista Rend Testvérisége minden tagjának, a megosztott küldetés csoportjainak, a Kalazanciusi Családnak, a rend minden szerzetesének, azoknak a fiataloknak, akik első lépéseiket teszik meg a piarista hivatás útján. Összefoglalva mindannyiótoknak írunk, akik valamilyen formában kapcsolódtok Kalazanci Szent József rendjének életéhez és küldetéséhez.

Különös szeretettel fordulunk azok felé, akik e nehéz hetekben a leginkább szenvednek. Azok felé, akik elveszítették valamely hozzátartozójukat, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt aggódnak, akik odaadóan ápolják az időseket – köztük idős rendtársainkat is. És Isten kezébe helyezzük mindazokat, akik e kegyetlen járvány miatt távoztak el sorainkból: kérjük az élet Urát, hogy adja meg nekik a mindnyájunknak ígért élet teljességét.

Szeretnénk bőséges áldást kívánni nektek ezekre a húsvéti ünnepekre. Szeretnénk nevet is adni jókívánságunknak, ennek a „bőséges áldásnak”, de nem találunk rá jobb szavakat Ferenc pápa március 27-i üzeneténél, melyet fogadjatok saját szavainkként: „Van reménységünk: keresztje által meggyógyultunk, ő magához ölelt minket, hogy semmi és senki ne szakíthasson el bennünket az ő megváltó szeretetétől. Az elkülönítésben, amikor mindannyian szenvedünk szeretteink és a velük való találkozásaink hiányától, megtapasztaljuk rengeteg dolognak a hiányát. De újra meghallhatjuk a minket megmentő üzenetet: ő feltámadt és közöttünk él! Az Úr a keresztjéről meghív minket arra, hogy újra ráleljünk az életre, amely miránk vár, fordítsuk tekintetünket azok felé, akik szólongatnak bennünket, erősítsük meg, ismerjük fel és mozdítsuk elő a kegyelmet, amely bennünk lakozik.

Kívánjuk, hogy mély lelki békével és derűvel tudjátok megélni e napokat. Igaz, szenvedünk attól, hogy nem tudunk egybegyűlni és együtt ünnepelni testvéreinkkel az eucharisztiát, de az is igaz, hogy a rendelkezésünkre álló eszközöknek hála van mód másképpen találkozni. Akár a technológia segítségével, akár anélkül, de mindnyájan tudunk majd találkozni a közös hit révén. A közösségi lét legjobb helyszíne Isten jelenléte, és a legszebb ajándék, amelyet adhatunk egymásnak, az az egymásért mondott imádság. Nincs annál nagyobb dolog, mint amikor Isten kezébe helyezzük szeretteinket, a ránk bízott gyerekeket és fiatalokat, s mindazokat a kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznünk.

Fogadjátok szívből jövő jókívánságainkat. Boldog húsvétot és a feltámadás örömét kívánjuk nektek!

Piarista Rend Generálisi Kongregációja