• 2020-04-25

Szorosan kötődik a Piarista Kilátó Központ épületéhez több kiemelkedő történelmi alak, köztük az 1077. április 25-én elhunyt I. Géza király, vagy másik keresztnevén Magnus. I. Béla fia és Szent László testvére 1074-1077-ig uralkodott. Sok kötődése volt Vác városához, amely kedvelt lakóhelyéül is szolgált: például I. Géza fejezte be az egykori Szent Szűz székesegyház épületét.

A Képes Krónika szerint itt is temették el az igen rejtélyes körülmények között elhunyt uralkodót: a korábbi haragosával, Salamonnal éppen béketárgyalást folytató Géza hirtelen megbetegedett és meghalt.

„Magnus király követeket küldött Salamon királyhoz, levélben adta tudomására a békesség föltételeit. Ide s tova jártak hát a követek, s e dologról ki-ki másképpen vélekedett; a megegyezés ügye nem haladt jó végre. Eközben Magnus király súlyos betegségbe esett, és bár virtusokkal volt ékes, április huszonötödikén minden test útjára tért. Hű katolikus volt, Isten előtt alázatos, igen keresztényi fejedelem. Három esztendeig uralkodott, és Vácott temették el a Szent Szűz egyházában, melyet ő épített.”

A királyt Vácott, a mai Barátok templomának és Piarista Kilátó Központnak helyén álló székesegyház középső hajójának közepén helyezték végső nyugalomra.

Forrás: Képes Krónika, A magyarok régi és legújabb tetteiről, eredetükről és növekedésükről, diadalaikról és bátorságukról, ford.: Geréb László, Bp., 1993. 46.