• 2022-11-16

A szegénység témája köré épült az Erasmus+ pályázat keretében megvalósult trilaterális nemzetközi együttműködés kétnapos záró alkalma.

A projekt tagjai, a komáromi Tandem n.o., a gyulafehérvári Caritas, valamint a Piarista Kilátó Központ szakemberei vettek részt a Kilátó szervezésében 2022. november 10-11-én megvalósult programokon. A pályaorientációs jógyakorlatok megosztását célzó ORIENT Activity projekt zárásaként az első képzési napon Szabó László SP, a Sátoraljaújhelyi Piarista Jelenlét misszióvezetője tartott interaktív foglalkozást. A program fókuszában a szegénység, a hátrányos helyzetű fiatalok álltak. A tréning során a résztvevők a szegénységhez kapcsolódó viszonyukat, felelősségüket járták körül, arra keresve a választ, hogy szakemberként, szervezetként mit és hogyan tudnak tenni a hátrányos helyzetű fiatalokért.

A projekt második, záró napján a jelenlévők a Szociopoly című, érzékenyítő, interaktív színházi társasjátékban vehettek részt: a Mentőcsónak Egység és a „GYERE” Gyerekesély Egyesület közös produkciója révén saját élményt szerezhettek egy képzeletbeli észak-magyarországi kistelepülés szegény sorban élő lakóinak életén, mindennapjain, nehézségein keresztül a hasonó térségeket érintő legégetőbb problémák kapcsán.

Az élő társasjáték után kerekasztal beszélgetésen dolgozhatták fel a tapasztaltakat, és tehették fel kérdéseiket a programot kollégáival jegyző Bass Lászlónak.