• 2023-07-26

Az egyhetes program során főként a Piarista Kilátó Központ hagyományos és hidropóniás növénytermesztő rendszereinek automatizálásán dolgoztak a diákok.

Két csoportban, két projekten dolgozva zárták nyári gyakorlatukat a Kilátóban a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai.

Az egy héten át tartó program során a fiatalok megújították a központ digitális alkotóműhelyébe telepített hidropóniát: 2 szintesre bővítették a nővényrendszert, megújították a már meglévő növényzetet, és újakat telepítettek, optimalizálták az új palánták fejlődéséhez szükséges tápoldatágyat, ezek mellett megvalósították az új növénytelepre hangolt rendszer automatizálását is.

A hirdopónáiás telep munkálataival párhuzamosan megújult a Kilátó hagyományos növénytelepe is: a diákok megtervezték az ágyások öntözőrendszerét, majd annak kiépítésével és programozásával megoldották a növények folyamatos, és optimális vízellátását.

Megtervezték, és megépítették a kerti magaságyásban lévő növények támrendszerét, illetve elkészítették a kertben található növényeket bemutató digitális tudáskártyákat. A fő projektek mellett elvégezték a gyógynövények metszését, betakarították és előkészítették szárításra az alkalmas példányokat. A gyakorlat záró akkordjaként előadásaikban be is mutatták egymásnak projektjeik megvalósításának folyamatát.