• 2019-10-02

Bolognában mutattuk be a Kilátó Központ Munkadiagnosztikai laborjának segítő technológiáit.

Hasznos és jó tapasztalatokkal zárult 2019. augusztus 27-30. között, az olaszországi Bolognában megrendezett AAATE 2019 – Global Challenges in Assistive Technology: Research, Policy & Practice elnevezésű konferencia.

A tudományos találkozót, amelynek 2015-ben Budapest adott otthont, 1990 óta kétévente rendezik meg. Idén az esemény fő témáját a támogató technológiákkal kapcsolatos globális kihívások adták: a kutatás, az egyes országokban bevett jó gyakorlatok bemutatása a segítő technológiák alkalmazása terén. A Kilátó Központ Munkadiagnosztikai laborját működtető kutatócsoportot a konferencián Dr. Jókai Erika képviselte. Szekció-előadásának témája a fogyatékossággal élő fiatalok pályaorientációs tanácsadásában alkalmazható műszeres diagnosztikai felmérések eddigi tapasztalatainak bemutatása volt.

A labor műszereivel munkavégzési kompetenciák meghatározásához szükséges részképességek értékelését végezhetjük el, a felmérési eredmények alapján a fiatalok szakma- vagy szakirányválasztási döntését támogathatjuk, illetve javaslatokat adhatunk a vágyott szakma eléréséhez esetlegesen szükséges képességfejlesztésre. – ismertette Jókai Erika, aki hozzátette: az előadás témája több külföldi kutatócsoport érdeklődését is felkeltette, számos hasznos észrevétel, javaslat és kérdés fogalmazódott meg a bemutatót követő kötetlen beszélgetés során.