• 2022-03-02

 

Kollégáink 2021 szeptemberében vették fel a „Kép-Mondat-Funkció” kreativitást vizsgáló tesztet a váci Piarista Gimnázium és Kollégium hatodik évfolyamán. A tesztek kiértékelése után online szülői értekezlet keretében adtunk részletes tájékoztatást és támpontokat a teszteredmények értelmezéséhez. 2022. február 24-én 17.00 órától közel ötven szülő részvételével zajlott az előadás, amelynek végén a résztvevők egyéni kérdéseiket is feltehették.

Miért fontos a kreativitás a 21. században? Miért kap kiemelt szerepet a munkaerőpiacon? Mit tehet a család, hogy gyermekének kiteljesedését, fejlődését a megfelelő irányban támogassa? A teszteredmények értelmezési lehetőségein túl ezekre a kérdésekre kerestük a választ az előadás során. A Kép-Mondat-Funkció (MONDALK) teszt az első hazai, teljes köznevelési korosztályra „bemért” kreativitásteszt, a Nemzeti Tehetség Központ fejlesztésében. A 7-18 éves korosztályban képi, nyelvi és produktív kreativitást vizsgáló teszt eredményeiből kiderül, hogy a kitöltő divergens gondolkodása egy adott alteszt vonatkozásában korosztályi szintjének megfelelő, azt meghaladó, magas vagy kiemelkedő. Az eredmények tükrében különböző lehetőségek állnak a család előtt, hogy gyermekük kreativitásának fejlődését támogassák – nemcsak tanórán kívüli programlehetőségekkel, szakkörökkel, hanem családi közösségi tevékenységek által is. Utóbbiakra konkrét ötleteket is kaphattak a résztvevők.

Köszönjük minden szülőnek a részvételt, bízunk benne, hogy hamarosan találkozunk a Kilátó kreativitást ösztönző programjain: a Társas Klubon, az Alkotóműhely foglalkozáson, vagy a nyári Alkotónapokon!