• 2020-08-25

Átadták a váci Piarista Kilátó Központ épületét

Az egykori váci ferences kolostor épületének teljes körű felújításával elkészült a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ (röviden: Piarista Kilátó Központ) épülete. A 2018-2020 között lezajlott építkezés a Magyar Kormány támogatásával, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a Piarista Rend Magyar Tartománya közös beruházásában valósult meg.

A váci Piarista Kilátó Központ azzal a céllal jött létre, hogy elsősorban a váci-, és környékbeli fiatalok pályaorientációját, munkaerőpiaci elhelyezkedését, majd beilleszkedését segítse. A központ kiemelt feladata a különös személyes figyelmet igénylő, azaz fogyatékos- vagy valamilyen akadályozottsággal küzdő, illetve a nem tanuló, nem dolgozó, vagyis kallódó fiatalok segítése.

Az intézet egy, a térségben egyedülállóan felszerelt robotika alkotóműhellyel is rendelkezik, amelynek eszközeit szintén felhasználják a fejlesztési folyamatok során.

A kolostorépület legutoljára 2006-ban a Pest megyei Levéltár egyik kirendeltségeként volt használatban. Bezárása utána hosszú éveken át üresen, kihasználatlanul magasodott a Duna partján, enyészetre ítéltetve.

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és Piarista Rend Magyar Tartomány között létrejött használati megállapodás alapján a kolostor épületében működhet a Piarista Kilátó Központ, amelynek hivatalos megnyitására 2020. augusztus 25-én került sor.

A kivitelezési munkálatok 2018. február 5.-én kezdődtek meg. A kivitelező 2020. december 18-án adta vissza az építési területet a megrendelő Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány részére.

A kolostor építési munkáira Magyarország Kormánya által biztosított nettó 1.019.000.000 Ft összeg állt rendelkezésre.

A Piarista Rend Magyar Tartománya valósította meg a kolostor belső építészeti munkálatait, bútorok és fejlesztőeszközök beszerzésére nettó 224 208 012 Ft került felhasználásra.

A Piarista Kilátó Központ ünnepélyes átadásán ünnepi beszédében Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint főtámogató miniszterhelyettese kiemelte: „A jövő iránti remény vezeti ebbe az intézménybe a fiatalokat, akik fejlődni szeretnének. Elhivatottság, kiemelkedő szakmai tudás, a korszerű tudás átadása – mindig is ez jellemezte a piaristákat és jellemzi ezt az intézetet is, amely hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok kezébe munka kerüljön és, hogy ezek a fiatalok majd el tudják tartani családjaikat.”

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „Az elmúlt évszázadokban, amikor valami modernről, valamiféle szintváltásról volt szó, akkor a piaristák mindig ott voltak az első sorban. Így van ez a Piarista Kilátó Központ esetében is: az intézet új kilátásokat nyit azoknak a fiataloknak, embereknek, akiknek nem volt kilátása a munka világára.”

„A piarista rendalapító Kalazanci Szent József szellemisége, példája él a Piarista Kilátó Központban. Kalazanci a legszegényebb gyermekek felé fordult és ez a Kilátó küldetése is.” – emlékeztetett Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

„Az evangéliumi irgalmas gazda példája, az ő szeretete és megértése jelenik meg a Központ tevékenységében, küldetésében. Erre kérem Isten áldását!” – mondta el az épület ünnepélyes megáldása keretében Marton Zsolt, váci megyéspüspök.

A hivatalos Közlemény letöltése

Galéria