• 2019-10-18

Illusztris vendéget köszönthettünk a Kilátó Központ váci, ideiglenes épületében. Pedro Aguado piarista rendfőnök vizitált nálunk. Majd egy hónapos magyarországi körútján az atya meglátogatja az összes piarista intézményt: templomokat, szerzeteseket, iskolákat, hogy személyes kapcsolata legyen a piarista rend tagjaival, tapasztalatot gyűjtsön és, hogy ezt a tudást összegezve, megosztva rendtársaival még hatékonyabban tudjon dolgozni a piarista pedagógia megújításáért. Váci programjának egyik fontos állomása volt a Kilátó Központ.

Aguado atya a rá jellemző érdeklődéssel  hallgatta, miről is szól a központ küldetése, miért dolgozunk nap mint nap. Pedro Aguado a találkozás alkalmával is hangsúlyozta: az elesettek és a fiatalok segítése az egyik legfőbb kalazanciusi feladat! Ezért, mint mondta, kiemelten fontosnak tartja a Kilátó életre hívását és működését.

Biztató szavaiból, jó tanácsaiból és a rá jellemző közvetlenségből, derűből sokat merítettünk:

“Alapítók vagytok, ennek pedig egyik fontos része, hogy valami önmagatoknál nagyobbat hoztok létre és, hogy másokért dolgoztok! Ehhez bátorság, kreativitás és elkötelezettség kell!” – fordult a Kilátó csapata felé.

Pedro Aguadot hazai vizitje során többször kérdezték arról a piarista diákok, ő a rend generálisaként miért küzd, mit tart legfőbb küldetésének?

“Azért dolgozom, hogy a fiataloknak jobb legyen: hogy megtalálják az útjukat, hivatásukat, boldogságukat” – felelte több ízben is az atya.

A rendfőnök a vizit alkalmával terepszemlét tartott a Kilátó Központ leendő épületében, az egykori váci ferences rendi kolostorban is.

Pedro Aguado részt vesz a jövő héten megrendezendő Piarista Pedagógiai Napokon is, ahol folytatja a piarista intézményekben megkezdett tapasztalatszerzést és tudásmegosztást.

(Még több fotó a látogatásról a Facebook oldalunkon található.)